BACKSTORY

Γεμάτος Σεπτέμβριος - Deal που θα προκαλέσει αίσθηση - Σε τεντωμένο σκοινί η διασύνδεση

26-08-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεπτέμβρης γεμάτος - Deal που θα προκαλέσει αίσθηση - Σε τεντωμένο σκοινί η διασύνδεση

Γεμάτος Σεπτέμβριος

Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος από τραπεζικά δρώμενα είναι αυτός που θα ακολουθήσει.

Ξεκινώντας από τις ενέργειες του υπουργείου και το Σπίτι μου 2, που σχεδιάζεται και ξανασχεδιάζεται, με σκοπό να συμπεριλάβει όσους περισσότερους ιδιώτες γίνεται με στόχο το θέμα της στέγης να μην καταστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ανακοινώσεις... στη ΔΕΘ.

Άλλο που δεν θέλουν

Από την πλευρά των τραπεζών άλλο που δεν θέλουν... Να ξεπαγώσουν με κάποιο τρόπο την τραπεζική πίστη ιδιωτών που τα υψηλά επιτόκια την έχουν κολλήσει. Ας σημειωθεί πως, αν και αναμένεται μείωση επιτοκίων, αυτή δεν θα αφορά όσους έχουν στεγαστικά δάνεια καθώς αυτά φέρουν επιτόκια χαμηλότερα ακόμη και από αυτή τη μείωση, καθώς πάγωσαν εδώ και περίπου 15 μήνες.

Προμήθειες και άλλα

Και μιας και μιλήσαμε για τη ΔΕΘ, να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός θα είναι -στο εσωτερικό του ακροατήριο- με καρότο και μαστίγιο για τις τράπεζες αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των προμηθειών. Μικρότερες προμήθειες θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων και για να ακριβολογούμε ακόμη χαμηλότερες.

Σεπτέμβριο και η Εθνική

Και σε ό,τι αφορά την Εθνική αναμένεται το υπουργείο να προβεί στην ανακοίνωση του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Η πώληση θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο μιας και οι αμερικανικές εκλογές εμποδίζουν σχέδια για αργότερα και αργότερα.

Τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς

Κατά τη σημαδιακή ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου οι Έλληνες απαίτησαν Σύνταγμα, οι μέτοχοι της Attica Bank καλούνται σε μια κρίσιμη καταστατική ενέργεια να δώσουν το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Συμφωνία ante portas

Μιας και μιλάμε για συμφωνίες ακούω ότι έχει προγραμματιστεί συμφωνία που θα προκαλέσει αίσθηση στο Χρηματιστήριο. Και προσοχή δεν αναφέρομαι σε τράπεζες. Από αλλού θα έλθουν οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις και εκπλήξεις.

Κίνηση εκ νέου

Ζωντάνεψε ξανά η μετοχή της Revoil, της οποίας η προσφορά έχει στραγγιστεί, ενώ και η διασπορά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους σε εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου. Το ερώτημα που τίθεται αν αρκούν αυτά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και αν χρειάζεται ουσιαστικό νέο που να δώσει ώθηση στη μετοχή, η οποία πάντως είναι λογικά αποτιμημένη. Φαίνεται ότι το νέο έχει αυξημένες πιθανότητες να έλθει εντός των ημερών.

Δεν θα προκόψει

Ο ξένος σορτάκιας, που εμφανίστηκε στη Motor Oil, έχω την αίσθηση ότι δεν θα προκόψει. Και αυτό γιατί δυνατά εφοπλιστικά χέρια πραγματοποιούν αγορές εσχάτως στη μετοχή. Τα εφοπλιστικά αυτά χέρια δεν έχουν σχέση, δεν είναι μέλη της οικογένειας του βασικού μετόχου και έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη του Χρηματιστηρίου.

«Σε τεντωμένο σχοινί» η διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες και η νέα τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποίησης του έργου). Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τηλεδιάσκεψη θα γινόταν σήμερα, 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη η κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε εντελώς αρνητική στο να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το Great Sea Interconnector μη βιώσιμο οικονομικά. Όλο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινός τόπος», οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Πηγές πάντως με γνώση των διαβουλεύσεων υπογραμμίζουν πως η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για το μέλλον του πρότζεκτ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:55

Οικονομικός σύμβουλος Τραμπ: «Ντροπή» η μελέτη της Fed για τον αντίκτυπο των δασμών

18:44

Σάλος στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπαρχηγός της αστυνομίας έπειτα από κατηγορίες αστυνομικού για βιασμό

18:38

Ξένοι κατάσκοποι βλέπουν στο Telegram μηνύματα Ρώσων στρατιωτών, λέει υπουργός

18:33

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά σημαντικές»

18:18

Κεφαλογιάννης: Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από σαφή επιχειρησιακό πυρήνα

18:08

Νέος αντιπρόεδρος ΔΣ στην Τράπεζα Κύπρου ο Γεώργιος Συρίχας

17:54

Δύο ακίνητα στην Αθήνα έναντι 110.500 ευρώ πούλησε η Νoval Property

17:48

Η Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Λουκασένκο για συνδρομή στη ρωσική εισβολή

17:41

Grand Resort Lagonissi: Το resort-ορόσημο της Αθηναϊκής Ριβιέρας υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο στις 26 Μαρτίου

17:40

Axios: Πολύ κοντά σε ένα μεγάλο πόλεμο με το Ιράν ο Τραμπ

17:32

«Το Ιράν επεξεργάζεται ένα πλαίσιο ενόψει των επόμενων συνομιλιών με ΗΠΑ» λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

17:22

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της «Εντελέχεια» από Aktor

17:21

Αντίδραση ελατηρίου με τραπεζική ορμή στο Χρηματιστήριο

17:20

Η Τουρκία επιδοτεί τηλεοπτικές σειρές που διαφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό

17:06

Θετικά πρόσημα στη Wall Street αναμένοντας τα πρακτικά της Fed

17:05

Κηρύχθηκε μνημείο το σύνολο της συλλογής φωτογραφιών του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

16:54

Πτώση μικρότερη από το αναμενόμενο στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ

16:52

Απεβίωσε ο Αντώνης Μανιτάκης σε ηλικία 82 ετών

16:48

Κικίλιας: «Στηρίζουμε το Λιμενικό - Περιοχές της Αθήνας υποφέρουν από την παράνομη μετανάστευση»

16:42

Σε υψηλό πέντε μηνών οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

16:28

Νέα Γενική Διευθύντρια του ΣΒΕ η Βίκυ Λοΐζου

16:27

«Άλμα» 8% για τη Moderna μετά τη νέα τροπή με το εμβόλιο γρίπης

16:27

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ομολογεί τις βαθιές περικοπές άνω των 3,3 δισ. σε έξι υπουργεία ως το 2029

16:19

Σε υψηλά επίπεδα οι πληρότητες της Aegean για το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας - Οι top προορισμοί

16:14

Στρατηγική συνεργασία ΔΥΠΑ - ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για τη Σύνδεση Εκπαίδευσης και Βιομηχανίας

16:02

H Κομισιόν στηρίζει τις ανατολικές περιφέρειες της ΕΕ που συνορεύουν με Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία

16:00

Lamda: Σε προχωρημένο στάδιο τα έργα του Riviera Galleria στο Ελληνικό

15:56

Συμφωνία Τουρκίας - Shell για έρευνες σε κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα

15:54

«Φρένο» από ΥΠΕΘΟ σε νέες καντίνες και ξαπλώστρες στα Κουφονήσια

15:44

Σε «Red Code» ο Έβρος λόγω της αύξησης της στάθμης του ποταμού