BACKSTORY

Γεμάτος Σεπτέμβριος - Deal που θα προκαλέσει αίσθηση - Σε τεντωμένο σκοινί η διασύνδεση

26-08-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεπτέμβρης γεμάτος - Deal που θα προκαλέσει αίσθηση - Σε τεντωμένο σκοινί η διασύνδεση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γεμάτος Σεπτέμβριος

Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος από τραπεζικά δρώμενα είναι αυτός που θα ακολουθήσει.

Ξεκινώντας από τις ενέργειες του υπουργείου και το Σπίτι μου 2, που σχεδιάζεται και ξανασχεδιάζεται, με σκοπό να συμπεριλάβει όσους περισσότερους ιδιώτες γίνεται με στόχο το θέμα της στέγης να μην καταστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ανακοινώσεις... στη ΔΕΘ.

Άλλο που δεν θέλουν

Από την πλευρά των τραπεζών άλλο που δεν θέλουν... Να ξεπαγώσουν με κάποιο τρόπο την τραπεζική πίστη ιδιωτών που τα υψηλά επιτόκια την έχουν κολλήσει. Ας σημειωθεί πως, αν και αναμένεται μείωση επιτοκίων, αυτή δεν θα αφορά όσους έχουν στεγαστικά δάνεια καθώς αυτά φέρουν επιτόκια χαμηλότερα ακόμη και από αυτή τη μείωση, καθώς πάγωσαν εδώ και περίπου 15 μήνες.

Προμήθειες και άλλα

Και μιας και μιλήσαμε για τη ΔΕΘ, να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός θα είναι -στο εσωτερικό του ακροατήριο- με καρότο και μαστίγιο για τις τράπεζες αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των προμηθειών. Μικρότερες προμήθειες θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων και για να ακριβολογούμε ακόμη χαμηλότερες.

Σεπτέμβριο και η Εθνική

Και σε ό,τι αφορά την Εθνική αναμένεται το υπουργείο να προβεί στην ανακοίνωση του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Η πώληση θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο μιας και οι αμερικανικές εκλογές εμποδίζουν σχέδια για αργότερα και αργότερα.

Τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς

Κατά τη σημαδιακή ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου οι Έλληνες απαίτησαν Σύνταγμα, οι μέτοχοι της Attica Bank καλούνται σε μια κρίσιμη καταστατική ενέργεια να δώσουν το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Συμφωνία ante portas

Μιας και μιλάμε για συμφωνίες ακούω ότι έχει προγραμματιστεί συμφωνία που θα προκαλέσει αίσθηση στο Χρηματιστήριο. Και προσοχή δεν αναφέρομαι σε τράπεζες. Από αλλού θα έλθουν οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις και εκπλήξεις.

Κίνηση εκ νέου

Ζωντάνεψε ξανά η μετοχή της Revoil, της οποίας η προσφορά έχει στραγγιστεί, ενώ και η διασπορά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους σε εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου. Το ερώτημα που τίθεται αν αρκούν αυτά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και αν χρειάζεται ουσιαστικό νέο που να δώσει ώθηση στη μετοχή, η οποία πάντως είναι λογικά αποτιμημένη. Φαίνεται ότι το νέο έχει αυξημένες πιθανότητες να έλθει εντός των ημερών.

Δεν θα προκόψει

Ο ξένος σορτάκιας, που εμφανίστηκε στη Motor Oil, έχω την αίσθηση ότι δεν θα προκόψει. Και αυτό γιατί δυνατά εφοπλιστικά χέρια πραγματοποιούν αγορές εσχάτως στη μετοχή. Τα εφοπλιστικά αυτά χέρια δεν έχουν σχέση, δεν είναι μέλη της οικογένειας του βασικού μετόχου και έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη του Χρηματιστηρίου.

«Σε τεντωμένο σχοινί» η διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες και η νέα τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποίησης του έργου). Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τηλεδιάσκεψη θα γινόταν σήμερα, 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη η κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε εντελώς αρνητική στο να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το Great Sea Interconnector μη βιώσιμο οικονομικά. Όλο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινός τόπος», οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Πηγές πάντως με γνώση των διαβουλεύσεων υπογραμμίζουν πως η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για το μέλλον του πρότζεκτ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:15

Πώς να μη βγάλεις πανάδες στο σώμα φέτος το καλοκαίρι

15:15

Στον «πάγο» τα επιτόκια της ΕΚΤ

15:11

Όμιλος ΑΒΑΞ: Παράδοση και εγκαίνια της Γέφυρας Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου

14:54

Wall Street: «Βουτιά» για Tesla, Alphabet μετά τα σχέδια αύξησης των δαπανών για AI

14:52

Σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία εκθεσιακών χώρων και κέντρων

14:50

Εξάρχου για ΑΜΚ: Από τις κεφαλαιακά ισχυρότερες εταιρείες υποδομών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη η AKTOR

14:46

Σφοδρές πυρκαγιές σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία - Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν

14:41

ΑΔΜΗΕ: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής υποψήφιο στα ευρωπαϊκά βραβεία «Regiostars 2026»

14:30

Σχεδόν 5,5 εκατ. Έλληνες έκαναν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2025

14:17

ΔΥΠΑ: Αρχές Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους άνω των 55 ετών

14:11

Πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ

14:08

Αερομεταφορές: Αυξήσεις φωτιά 265% στην Ελλάδα, με τεράστια διαφορά οι υψηλότερες στην ΕΕ

14:06

ΑΑΔΕ: Έως 30/7 η υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής Ιουνίου

14:03

Χατζηδάκης: «Οι πληγές της Θεσσαλίας μία-μία κλείνουν»

13:56

Αλβανία: Ανεπανόρθωτες οι περιβαλλοντικές ζημιές από έργο του γαμπρού του Τραμπ

13:53

Ανησυχία στο Ισραήλ μετά την πυρηνική συμφωνία Σ. Αραβίας - ΗΠΑ

13:49

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο

13:46

Ευρώπη: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ξηρασία - Επτά ελληνικά νησιά σε κατάσταση συναγερμού

13:38

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: Η Kaspersky προειδοποιεί για τα parked domains

13:35

Πρόστιμο σχεδόν 1 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Google

13:26

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Ρόδο αύριο Παρασκευή

13:23

Τι έγινε με το πλοίο του Προκοπίου που χτυπήθηκε έξω από το Ομάν

13:21

Μαρινάκης: «Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός»

13:09

DW: Γιατί λείπουν οι γυναίκες στον γερμανικό στρατό;

12:50

Τουλάχιστον 82 νεκροί σε Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν μετά τις πλημμύρες

12:48

Aktor: Ξεκινά η διαδικασία για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

12:45

Πιάνουν δουλειά οι 388 νέες έξυπνες κάμερες στους δρόμους της Αθήνας - Το μήνυμα Χαρδαλιά

12:45

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

12:40

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκαν «Ασπίδα του Αχιλλέα» και 10 ακόμη εξοπλιστικά προγράμματα

12:35

Προσλήψεις μέσω κινητού από τον Αύγουστο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών - Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στο 6μηνο