BACKSTORY

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

26-07-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;
.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πανηγυρική Εθνική

Άλλη μια πανηγυρική γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε χθες. Πρόκειται για αυτή της Εθνικής Tράπεζας. Με πολύ περηφάνεια ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε τα πολύ καλά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023 και τον εξαιρετικό ισολογισμό που οδήγησε τον SSM να δώσει φως για το μέρισμα ύψους 332 εκατ. ευρώ αλλά και για πολλά άλλα.

Κορυφαίο όλων οι δράσεις για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κούφιο λόγο πια αλλά μεγάλη ουσία για τις τράπεζες και θα φανεί πολύ γρήγορα αυτό μιας και τα δάνεια θα αξιολογούνται και με βάση τους ρύπους τους.

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού θα μείνω και στις αναμενόμενες ανακοινώσεις για το ΜΙΕΤ στο οποίο δεν αναφέρθηκε μόνον ο κ. Μυλωνάς αλλά και ο πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης.

Δυνατές καταθέσεις - Δυνατότερες χορηγήσεις

Και ενισχυμένες καταθέσεις και ενισχυμένες χορηγήσεις σα να λέμε τον Ιούνιο! Σε ότι αφορά τις καταθέσεις υποθέτουμε πως η αγορά έλαβε την ένεση του επιδόματος αδείας.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση υποθέτουμε βασίμως πως οι τράπεζες έπρεπε να δείξουν στο τέλος του εξαμήνου αυξημένη πιστωτική επέκταση επομένως πίεσαν να εκταμιευτούν δάνεια που ήταν έτοιμα με κάθε τρόπο. Στους επαγγελματίες βεβαίως το πρόσημο έμεινε αρνητικό.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Θετικός ο 3μηνος απολογισμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο την Αναπτυξιακή Τράπεζα που στηρίζουν μέσω των εγγυήσεων και των υπόλοιπων διευκολύνσεων την πιστωτική επέκταση. Αλλά και διευρύνουν την «πίττα» των δικαιούχων δανείων, μία παράμετρος πολύ κρίσιμη τους επόμενους μήνες που θα γίνουν πολύ πιο φιλόδοξοι και οι στόχοι για τα 12,8 δισ. συνολικά έως το 2026 δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μειωμένες προμήθειες

Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις κινήσεις μείωσης των προμηθειών και άρχισαν τις διαφοροποιήσεις. Δεν ξέρω τι θα παρουσιάσει η κάθε μία. Μέχρι στιγμής έχουμε τα πακέτα της Eurobank και τη μείωση στο μισό των προμηθειών του IRIS για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Τρ. Πειραιώς. Διότι κατά τα λοιπά δεν υπάρχει προμήθεια στα συστήματα IRIS.

5ος πόλος...

Και για να πάμε στον 5ο πόλο ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός πως ακούστηκαν φωνές για διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, εν τούτοις ψήφος από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπήρχε.

Χάθηκε το νόημα

Θέλω να δώσω και την εύθυμη νότα της ημέρας που ήταν μια πλημμύρα φωτογραφική σε ότι αφορά τις εμφανίσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό των 50 ετών της επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας της χώρας. Και παρατήρησα πως στα social media πραγματικά τα θέματα που επικράτησαν ήταν η ενδυματολογική κουλτούρα και η καλαισθησία ή μη αυτής. Κάπως έτσι χάθηκε το νόημα του εορτασμού.

Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

Αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 11,8 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για τα προσδοκόμενα έσοδα είναι αντικρουόμενες αναφορικά με το «αποτύπωμά» τους στο ΑΕΠ και στην αγορά με τους αισιόδοξους να μιλάνε για 30 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο «υπηρεσιακός» πλέον, αλλά και εξαιρετικά έμπειρος Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ φτιάχνει τον πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να συγκρατήσει τα ελλείμματα και να ηρεμήσει έτσι τις αγορές. Αναζητώντας τρόπο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 112 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά έως 12 έτη με βάση τις συστάσεις που του έδωσαν οι «σοφοί» από το Συμβούλιο Οικονομικών Αναλυτών της χώρας. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες εικόνες. Θυμίζουν μήπως Αθήνα και το τι ακολούθησε λίγα χρόνια μετά την μεγάλη λάμψη του 2004; Μακάρι όχι. Κάνει καλό ίσως που τώρα, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που (συγκυριακά) έως τον Οκτώβριο πρέπει να οδηγήσουν σε επίσημο πολυετές σχέδιο, όλα τα κράτη κάνουν αναλυτικό «λογαριασμό» και σχεδιασμό.

Έρχονται βραβεία για τους Δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις

Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το χαρτογραφήσεις. Αυτό φέρεται να σκέφτεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο έργο για την εξωστρέφεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο αναμένεται να βγει live ένα portal με ανοιχτά δεδομένα που θα αφορούν στην απόδοση των δήμων σε διάφορους τομείς.

Μπαίνοντας σε αυτό οι πολίτες θα μπορούν να δουν για παράδειγμα πόσα απορρίμματα ανακυκλώνει ο κάθε δήμος, πόσες παιδικές χαρές έχει, πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχει, πόσα αδέσποτα έχει στειρώσει, πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει σε αυτόν το τελευταίο διάστημα, πόσα χρέη έχει, πόσος είναι ο προϋπολογισμός του και πολλά πολλά ακόμα. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αλλά και το κράτος. Για ακόμα καλύτερες δημοτικές επιδόσεις μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει και την βράβευση των δήμων εκείνων που τα πηγαίνουν καλύτερα. Βράβευση που θα περιλαμβάνει τόσο ηθική όσο και χρηματική ανταμοιβή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος

14:32

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα με drones στο λιμάνι Ταγκανρόγκ και σε αποθήκη πετρελαίου στη περιφέρεια Κρασνοντάρ

14:26

Ανδρουλάκης: Μαζί για την πολιτική αλλαγή

14:14

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

14:04

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αμυντικού τομέα ρίχνουν ρυθμούς μετά την έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών

13:41

ΗΠΑ: Εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα καταβάλουν $27 εκατ. σε συμβιβασμό αγωγής σχολικής περιφέρειας του Κεντάκι

13:23

Τζιτζικώστας: Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με πέρσι

13:15

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση ο Κώδικας Χωροταξίας – Πολεοδομίας

13:12

Τσιόδρας: Για να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή, την καινοτομία και την άμυνα

13:00

Τουρισμός: Μεικτή η εικόνα για το τριήμερο

12:53

ΗΠΑ: Μέλη της Fed αρχίζουν να βλέπουν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων

12:39

Αφγανιστάν: Δεκαοκτώ νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα με φορτηγό

12:34

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 50.000 ευρώ

12:25

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Το κυνήγι των ονείρων, το θέμα των Νέων Ελληνικών (ΕΠΑΛ)

12:23

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 67χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια στον Εύοσμο

12:20

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν

12:12

Συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών μέσω της φωνητικής πύλης 1135 και της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ

12:06

Χαρδαλιάς: Τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στην Αττική ζωντανό παράδειγμα του τί μπορούν να πετύχουν οι Περιφέρειες

11:54

Κατάρ: Αντίθετο στην επιβολή μόνιμων τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

11:44

Τέλος σε μια πολυετή ασφαλιστική ανισότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

11:33

Κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά

11:19

Ηλεκτρική ενέργεια: Τριπλάσιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο