BACKSTORY

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

26-07-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;
.

Πανηγυρική Εθνική

Άλλη μια πανηγυρική γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε χθες. Πρόκειται για αυτή της Εθνικής Tράπεζας. Με πολύ περηφάνεια ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε τα πολύ καλά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023 και τον εξαιρετικό ισολογισμό που οδήγησε τον SSM να δώσει φως για το μέρισμα ύψους 332 εκατ. ευρώ αλλά και για πολλά άλλα.

Κορυφαίο όλων οι δράσεις για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κούφιο λόγο πια αλλά μεγάλη ουσία για τις τράπεζες και θα φανεί πολύ γρήγορα αυτό μιας και τα δάνεια θα αξιολογούνται και με βάση τους ρύπους τους.

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού θα μείνω και στις αναμενόμενες ανακοινώσεις για το ΜΙΕΤ στο οποίο δεν αναφέρθηκε μόνον ο κ. Μυλωνάς αλλά και ο πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης.

Δυνατές καταθέσεις - Δυνατότερες χορηγήσεις

Και ενισχυμένες καταθέσεις και ενισχυμένες χορηγήσεις σα να λέμε τον Ιούνιο! Σε ότι αφορά τις καταθέσεις υποθέτουμε πως η αγορά έλαβε την ένεση του επιδόματος αδείας.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση υποθέτουμε βασίμως πως οι τράπεζες έπρεπε να δείξουν στο τέλος του εξαμήνου αυξημένη πιστωτική επέκταση επομένως πίεσαν να εκταμιευτούν δάνεια που ήταν έτοιμα με κάθε τρόπο. Στους επαγγελματίες βεβαίως το πρόσημο έμεινε αρνητικό.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Θετικός ο 3μηνος απολογισμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο την Αναπτυξιακή Τράπεζα που στηρίζουν μέσω των εγγυήσεων και των υπόλοιπων διευκολύνσεων την πιστωτική επέκταση. Αλλά και διευρύνουν την «πίττα» των δικαιούχων δανείων, μία παράμετρος πολύ κρίσιμη τους επόμενους μήνες που θα γίνουν πολύ πιο φιλόδοξοι και οι στόχοι για τα 12,8 δισ. συνολικά έως το 2026 δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μειωμένες προμήθειες

Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις κινήσεις μείωσης των προμηθειών και άρχισαν τις διαφοροποιήσεις. Δεν ξέρω τι θα παρουσιάσει η κάθε μία. Μέχρι στιγμής έχουμε τα πακέτα της Eurobank και τη μείωση στο μισό των προμηθειών του IRIS για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Τρ. Πειραιώς. Διότι κατά τα λοιπά δεν υπάρχει προμήθεια στα συστήματα IRIS.

5ος πόλος...

Και για να πάμε στον 5ο πόλο ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός πως ακούστηκαν φωνές για διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, εν τούτοις ψήφος από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπήρχε.

Χάθηκε το νόημα

Θέλω να δώσω και την εύθυμη νότα της ημέρας που ήταν μια πλημμύρα φωτογραφική σε ότι αφορά τις εμφανίσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό των 50 ετών της επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας της χώρας. Και παρατήρησα πως στα social media πραγματικά τα θέματα που επικράτησαν ήταν η ενδυματολογική κουλτούρα και η καλαισθησία ή μη αυτής. Κάπως έτσι χάθηκε το νόημα του εορτασμού.

Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

Αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 11,8 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για τα προσδοκόμενα έσοδα είναι αντικρουόμενες αναφορικά με το «αποτύπωμά» τους στο ΑΕΠ και στην αγορά με τους αισιόδοξους να μιλάνε για 30 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο «υπηρεσιακός» πλέον, αλλά και εξαιρετικά έμπειρος Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ φτιάχνει τον πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να συγκρατήσει τα ελλείμματα και να ηρεμήσει έτσι τις αγορές. Αναζητώντας τρόπο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 112 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά έως 12 έτη με βάση τις συστάσεις που του έδωσαν οι «σοφοί» από το Συμβούλιο Οικονομικών Αναλυτών της χώρας. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες εικόνες. Θυμίζουν μήπως Αθήνα και το τι ακολούθησε λίγα χρόνια μετά την μεγάλη λάμψη του 2004; Μακάρι όχι. Κάνει καλό ίσως που τώρα, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που (συγκυριακά) έως τον Οκτώβριο πρέπει να οδηγήσουν σε επίσημο πολυετές σχέδιο, όλα τα κράτη κάνουν αναλυτικό «λογαριασμό» και σχεδιασμό.

Έρχονται βραβεία για τους Δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις

Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το χαρτογραφήσεις. Αυτό φέρεται να σκέφτεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο έργο για την εξωστρέφεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο αναμένεται να βγει live ένα portal με ανοιχτά δεδομένα που θα αφορούν στην απόδοση των δήμων σε διάφορους τομείς.

Μπαίνοντας σε αυτό οι πολίτες θα μπορούν να δουν για παράδειγμα πόσα απορρίμματα ανακυκλώνει ο κάθε δήμος, πόσες παιδικές χαρές έχει, πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχει, πόσα αδέσποτα έχει στειρώσει, πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει σε αυτόν το τελευταίο διάστημα, πόσα χρέη έχει, πόσος είναι ο προϋπολογισμός του και πολλά πολλά ακόμα. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αλλά και το κράτος. Για ακόμα καλύτερες δημοτικές επιδόσεις μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει και την βράβευση των δήμων εκείνων που τα πηγαίνουν καλύτερα. Βράβευση που θα περιλαμβάνει τόσο ηθική όσο και χρηματική ανταμοιβή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:28

Λογαριασμοί έως 70.000 ευρώ στάλθηκαν από ελβετικό νοσοκομείο σε εγκαυματίες του Κραν Μοντανά

15:26

Παπασταύρου: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αφηρημένη έννοια»

15:25

Μπρατάκος: Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις - Ζητούμενο η συνέχεια και η σταθερότητα

15:24

Μπουκώρος: «Να αρθεί η ασυλία μου - Δεν ζήτησα τίποτα το παράνομο»

15:22

Ο Λίβανος θα ζητήσει παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα στις συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ

15:19

Πέθανε ο Στέφανος Ληναίος

15:18

Η Palantir υπέγραψε deal 300 εκατ. με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

15:14

Κεφαλογιάννης: «Ζητώ την άρση της ασυλίας μου - Διαλεύκανση κάθε σκιάς στο πρόσωπό μου»

15:13

Έκτακτη ενίσχυση 150€ για κάθε παιδί χωρίς αίτηση - Αυξάνεται στα 300€ το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

15:07

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Κοβέσι: Τι συζήτησαν

15:05

ΕΕ: Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφή

15:04

Πώς η οικονομική ανασφάλεια διαμορφώνει την ψυχολογία της Gen Z

14:56

«Μαύρος Κύκνος» στην αγορά αλουμινίου - Έλλειμμα έως 2 εκατ. τόνους λόγω Μ. Ανατολής

14:53

H Ιταλία δεν πρόκειται να εξέλθει φέτος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

14:40

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε καλοφαγάδες

14:36

Πιερρακάκης: Χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, υψηλότερη το 2027 -Από τον Ιούνιο η ρύθμιση των 72 δόσεων

14:36

Eurostat: Στο 2,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης το 2025

14:35

ΕΕ: Εγκρίθηκε το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και το 20ό πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

14:31

Θετικό το α’ τρίμηνο για τα ξενοδοχεία της Αττικής

14:31

ΕΣΠ: «Η στήριξη της κοινωνίας είναι αναγκαία, η στήριξη της αγοράς απαραίτητη»

14:12

Apple: Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Τιμ Κουκ; Δεν προσπάθησε να γίνει Στιβ Τζομπς

14:10

Ουκρανία: Επαναλειτουργεί ο πετρελαιαγωγός Druzhba

14:07

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τις 11:00 ως τη λήξη του ωραρίου

14:02

Δημοσκόπηση: Οι απελάσεις Τραμπ μπορεί να κοστίσουν στους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές

14:02

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατάσχεσε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στο Ορμούζ, διαψεύδει το υπ. Ναυτιλίας

13:55

Κομισιόν: Κρίση «σαν το 1973 και το 2022 μαζί» - Κίνδυνος για τα αεροπορικά καύσιμα πριν το καλοκαίρι

13:50

Μηταράκης: Δεν στέκει νομικά η άρση ασυλίας μου, αλλά ζητώ να αρθεί

13:35

Κ. Αχ. Καραμανλής: «Αβάσιμα όσα μου καταλογίζονται, είμαι αθώος και θα το αποδείξω»

13:22

Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Την άρση της ασυλίας του ζήτησε ο πρώην ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρας

13:08

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: «Έχουμε σημαντική ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμή ζητήματα»