BACKSTORY

Αγκάθια και προβλήματα – Το ενδιαφέρον για την Κύπρου – Νέες επαφές για τη διασύνδεση

08-07-2024 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγκάθια και προβλήματα – Το ενδιαφέρον για την Κύπρου – Νέες επαφές για τη διασύνδεση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγκάθια και προβλήματα

Μεγάλο αγκάθι για τις επενδύσεις παραμένει το δικαστικό σύστημα της χώρας, όταν η εκδίκαση αστικών υποθέσεων καθυστερούν πολύ παραπάνω από 18 μήνες και η έκδοση των αποφάσεων, ακόμη περισσότερο. Μολονότι οι εκθέσεις όλες Κομισιόν, ΔΝΤ κλπ επισημαίνουν το πρόβλημα, οι διορθώσεις παραμένουν οριακές, αν και οι προβλέψεις από το θεσμικό πλαίσιο για τους χρόνους είναι σαφείς.

Γεγονός

Ασχέτως της μικρής ή μεγάλης ταλαιπωρίας διαδικαστικού χαρακτήρα, η συμφωνία μεταξύ των μετόχων της Παγκρήτιας και της Attica Bank για τη δημιουργία του 5ου πόλου είναι γεγονός. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αυτές, μπορεί να πάρουν χρόνο τους μιας και τα τεχνικά βήματα έχουν μεγάλο νομικό υπόβαθρο και δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση.

Δρόμος αναβαθμίσεων

Oι αναβαθμίσεις των τραπεζών θα συνεχιστούν από τους οίκους μιας και οι τράπεζες εκτιμάται πως θα παραμείνουν success story για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη ανάπτυξη βλέπουν οι οίκοι για τις τράπεζες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο εξωτερικό ή που σκέφτονται να αναπτύξουν περαιτέρω δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Το ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται αλλά και είναι η Τράπεζα Κύπρου καθώς κάποιοι από τους μετόχους της όπως η Senvest επιθυμεί όπως όλα δείχνουν να ενισχύσει τη θέση της στην τράπεζα ενώ άλλοι μάλλον ετοιμάζονται να ρευστοποιήσουν. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αν εξελιχθεί η πώληση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, η Εθνική Τράπεζα δεν θα μείνει αδιάφορη στο εγχείρημα.

Άγεται και φέρεται

Σημαντική η πτώση της μετοχής της Revoil την περασμένη Παρασκευή αλλά χωρίς μεγάλη προσφορά. Το συμπέρασμα είναι ότι η μετοχή δεν έχει βάθος και άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις ολίγων. Στα αρνητικά της εταιρείας η ασαφής ανακοίνωση για την εξαγορά αιολικών πάρκων και η προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εξόχως θετική εικόνα η οποία δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται γιατί το ερώτημα είναι τελικά τι μένει από τα 1,5 εκατ. ευρώ ετήσιο EBITDA που ανακοίνωσε η εταιρία ως πρόσθετο αποτέλεσμα από την εξαγορά και τη λειτουργία ενός δικού της αιολικού πάρκου.

Φήμες

Στο μεταξύ η μετοχή της ΕΛΙΝΟΙΛ συνεχίζει να ανεβαίνει, οι όγκοι τσίμπησαν και την Παρασκευή άρχισαν να κυκλοφορούν πάλι φήμες περί εισόδου του Μάριου Ηλιόπουλου και συνένωσης δυνάμεων με Revoil. Η πλευρά του εφοπλιστή κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα, πακέτα δεν έχουν γίνει αλλά άβυσσος η ψυχή ενός παίκτη όπως ο Ηλιόπουλος.

Ο… αποχαιρετισμός

Στη Λανακάμ ακούω ότι ψάχνονται να πουλήσουν καθώς βλέπουν ότι έρχεται ο αποχαιρετισμός από την Κύρια Αγορά. Μεταξύ μας το βλέπω κομμάτι δύσκολο να συμβεί καθώς οι βασικοί μέτοχοι (αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό) δεν έχουν φροντίσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατέχουν να είναι άξιο προσοχής όσο τα προσωπικά τους ακίνητα. Σημειωτέον και το κόστος παραμονής στο Χρηματιστήριο της εταιρίας δεν είναι αμελητέο.

Κρίσιμες επαφές για τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) βρίσκεται από την Παρασκευή και επίσημα το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα-Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση η ΡΑΕΚ απέρριψε την ανάκτηση εσόδου για το έργο κατά την περίοδο κατασκευής του, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ το καθιστά μη βιώσιμο.

Αν και όπως έχει γράψει το Insider.gr, δημόσιες δηλώσεις στελεχών της κυπριακής κυβέρνησης, όπως του υπουργού Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας για ανατροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης, προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Ένα πρώτο «σήμα» για τις προθέσεις της κυπριακής πλευράς αναμένεται να δοθεί αύριο, με την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Κομισιόν (που επίσης έχει εκφράσει την έντονη ενόχλησή της για την απόφαση της ΡΑΕΚ), όπως θα συμμετάσχει η ελληνική κυβέρνηση, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕΕΥ.

Επίσης, στις 11 Ιουλίου θα βρεθεί στην Κύπρο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, για να παρουσιάσει στην κυπριακή κυβέρνηση το πλήρες κείμενο της επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο. Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής έχει ξεκαθαρίσει πως το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να κλειδώσει εντός του Αυγούστου σε Ελλάδα και Κύπρο, για να μην ανασταλεί η κατασκευή του καλωδίου από τη Nexans επ΄ αόριστον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:27

Έρχεται πολυήμερο κύμα καύσωνα: Από τη Βρετανία μέχρι τα Βαλκάνια

20:08

Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει στον Λίβανο»

19:49

Πυροσβεστική: 83 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες - 7 συλλήψεις

19:30

Νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών: Οι ενστάσεις των φορέων και το αίτημα για μεταβατική περίοδο εφαρμογής

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

18:57

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί»

18:38

Επίσημη διαμαρτυρία από Ιράν για τις απειλές Τραμπ - «Σύννεφα» μετά από 80 λεπτά συνομιλιών

18:19

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σε πολύ δύσκολη θέση η Χεζμπολάχ»

18:00

«Απέτυχε παταγωδώς» - Ο Τραμπ παραιτεί τον Στάρμερ

17:41

Το λίφτινγκ Γουόρς στη Fed - «Αλλαγή καθεστώτος αλλά... με το γάντι»

17:22

Μητσοτάκης και Δένδιας στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα - Εγκαινιάζουν το νέο Κέντρο Κυβερνοάμυνας

17:06

Τραμπ για Ιράν: «Να σταματήσει τη Χεζμπολάχ - Θα χτυπήσουμε πιο σκληρά»

16:48

Βανς: «Ιστορική συνάντηση» με Ιράν - Ο Τραμπ ζήτησε «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις με Τεχεράνη

16:30

Ο τουρισμός «τρώει» τον αγρότη;

16:17

Είναι εκατομμυριούχος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

16:05

Κικίλιας: «Λύσεις στα νησιά από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά τις τοπικές ανάγκες»

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Υπό έλεγχο η η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Σύρο

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής

13:14

Αναχώρησε από Ραφήνα το «Hyperspeed Jet 4» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

13:00

Ακίνητα - Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές στις top περιοχές - Τι ψάχνουν ξένοι και Έλληνες αγοραστές

12:45

Δήμας: Εντός 2026 τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης - Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65