BACKSTORY

Τα «καμπανάκια» της ΤτΕ - Καθυστερήσεις και ερωτήματα - Νέος γύρος για την Αττικός Ήλιος

27-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «καμπανάκια» της ΤτΕ - Καθυστερήσεις και ερωτήματα - Νέος γύρος για την Αττικός Ήλιος

Τα «κόκκινα» αποτελούν πάντα ζήτημα

H έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χτύπησε καμπανάκι για τα γνωστά θέματα και κυρίως για το ενδεχόμενο νέων κόκκινων δανείων σε ότι αφορά τα στεγαστικά. Παράλληλα, χτύπησε και το γνωστό καμπανάκι για τον αναβαλλόμενο φόρο. Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών παίζει τον ρόλο της.

Δύσκολο θέμα το ιδιωτικό χρέος

Θέμα όμως αποτελεί και το ιδιωτικό χρέος το οποίο αντιμετωπίζεται χωρίς στην ουσία να αντιμετωπίζεται μιας και οι ισολογισμοί των τραπεζών μπορεί να έχουν «καθαρίσει» τα κόκκινα δάνεια ωστόσο δεν διακτινίζονται. Παραμένουν παρόντα και είναι πολλά.

Το Χρηματιστήριο και οι τράπεζες

Oι τράπεζες είναι πάντως αυτές που βύθισαν το χρηματιστήριο και ο λόγος είναι οι φόβοι για τις εκλογές στη Γαλλία. Η τραπεζική ενοποίηση στον βαθμό που επικρατήσει η ακροδεξιά μπορεί να κλυδωνιστεί με ότι αυτό σημαίνει.

Καθυστέρηση και ερωτήματα

Ειλικρινά αναρωτιέμαι πόσος χρόνος χρειάζεται για να εγκριθεί ένα πληροφοριακό δελτίο για μια δημόσια πρόταση. Και το ερώτημα δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι στην περίπτωση της Epsilon Net η καθυστέρηση καλά κρατεί καθώς υποτίθεται ότι το σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου έχει υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις 25 Απριλίου. Έχει πάντως ενδιαφέρον να παρακολουθήσει το ΓΕΜΗ και τις μετατροπές, μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σε χρόνο ρεκόρ οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί η μετοχική σύνθεση του προτείνοντος. Αλήθεια οι χρόνοι που έγιναν οι μεταβολές αυτές συμβαδίζουν με τους χρόνους και τα όσα έχουν ανακοινωθεί στο Χρηματιστήριο;

Νέος γύρος

Σε νέες διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι βρίσκεται η ΕΤΑΔ με τον όμιλο Μαντωνανάκη για την Αττικός Ήλιος. Οι τράπεζες στις κινήσεις που έκαναν δεν τα κατάφεραν και υπάρχει ελπίδα ότι ο γύρος αυτός των διαπραγματεύσεων θα είναι και ο τελευταίος. Βέβαια υπάρχει και το προηγούμενο που συνέβη προ ολίγων μηνών όπου υποτίθεται ότι υπήρχε πρόοδος και οι συνομιλίες διακόπηκαν αφού η πλευρά Μαντωνανάκη σταμάτησε να προσέρχεται.

Ζήτημα αντανακλαστικών

Στην αναμενόμενη κίνηση να συγχωνεύσει τις εταιρείες προμήθειας και τις εταιρείες διανομής που αγόρασε στη Ρουμανία προχώρησε η ΔΕΗ. Επικράτησε η απλή λογική της μείωσης του κόστους διοίκησης και όχι μόνο καθώς δεν υπήρχε λόγος οι συγκεκριμένες εταιρείες να λειτουργούν ξεχωριστά. Και αυτό έγινε πολύ γρήγορα δείχνοντας τα αντανακλαστικά του Γιώργου Στάσση.

Κουίζ

Μου λένε ότι εταιρεία με μεγάλο δίκτυο λιανικής που έχει και παραγωγή ασκεί την τέχνη της παραβίασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας με τον απίθανο τρόπο να δηλώνει τον κατώτερο μισθό ως μισθό και τα υπόλοιπα που έχει συμφωνήσει ως υπερωρίες με αποτέλεσμα κάθε μήνα να βγαίνει το ίδιο ποσό ως καταβαλλόμενο. Έτσι όταν πηγαίνει η επιθεώρηση εργασίας δεν βρίσκει τίποτα ή δεν θέλει να ψάξει και να βρει. Ποια είναι άραγε;

Αναμονή για τις οδικές Πρότυπες Προτάσεις

Για τις περίφημες Πρότυπες Προτάσεις που από την Άνοιξη του 2023 έχει καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μία σε συνεργασία με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ για τις τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ελληνικό, Ραφήνα και Λαύριο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και τον οδικό άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα που θα «ξεμπλοκάρει» τον Κηφισό (σχεδόν 500 εκατ.), ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εξελίξεις ούτε απαντήσεις από το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών. Τα θεωρεί σημαντικά και ενδιαφέροντα έργα, ωστόσο, αν και πρόσφατα ο κ. Ταχιάος άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζονται από το υπουργείο, εντούτοις κατά τον κ. Περιστέρη δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. «Είναι για έργα απολύτως απαραίτητα αλλά δεν έχουν εξεταστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Περιστέρης: Κρίσιμη η διαχείριση υδάτινων πόρων

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τον ισχυρό άνδρα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην ατζέντα δεν υπάρχουν μόνο τα οδικά έργα, οι παραχωρήσεις και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Σημαντικότατα είναι και άλλα έργα, όπως αυτά που σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων (μάλιστα εκτιμά ότι ίσως να υπάρξει κινητικότητα προσεχώς και στην Αττική όπου «εκκρεμούν» από χρόνια διαγωνισμοί σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, προχωρούν στη Θεσσαλονίκη), ή τη διαχείριση υδάτινων πόρων για άρδευση αλλά και ύδρευση υπό τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. «Το πρόβλημα του νερού θα πρέπει να μας απασχολήσει, στην Ελλάδα γίνεται κακή διαχείριση υδάτινων πόρων, χάνεται στη θάλασσα το νερό ενώ το 95% χρειάζεται για άρδευση. Και μετά κάνουμε τις ενργοβόρες γεωτρήσεις ενώ χρειάζονται έργα για φράγματα σε περιφέρεια και νησιά, όπου θα γίνουν και αφαλατώσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο ΓΕΜΗ η Inventio Real Estate

Η ίδρυση της Inventio Real Estate Development «ανέβηκε» χτες στο ΓΕΜΗ και βέβαια, ως γίνεται αντιληπτό, σχετίζεται με τον κ. Κων/νο Μπήτρο, ισχυρό άνδρα και εκπρόσωπο στην Ελλάδα του μεγάλου αμερικάνικου fund HIG Capital. Για την ιστορία, ο σκοπός της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες χαρτοφυλακίου (holding), έδρα της εταιρείας ορίζεται ο δήμος ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ και η διάρκειά της σε 50 έτη, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι μικρό (25 χιλ. ευρώ) και καταβάλλεται από τους ιδρυτές/μετόχους, ήτοι την εταιρεία με την επωνυμία «INVENTIO PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», την οποία εκπροσωπεί νομίμως ο κ. Μπήτρος.

Η ΖΕΑ Αστικά Ακίνητα της οικογένειας Μουνδρέα

Μιας και πιάσαμε το ΓΕΜΗ και τις νέες εταιρείες, αν δεν πρόκειται για… οικογενειακή συνωνυμία, τότε η οικογένεια του εφοπλιστή Ν. Μουνδρέα προχώρησε στην ίδρυση της «ΖΕΑ Αστικά Ακίνητα, με διάρκεια αορίστου χρόνου και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10,5 εκατ. ευρώ, όχι και λίγα δηλαδή ως ποσό. Όπως προκύπτει και από το όνομα της εταιρείας, σκοπός της είναι οι πάσης φύσεως εργασίες και δράσεις γύρω από τον τομέα ακινήτων (εκμίσθωση, διαχείριση, κατασκευές, αγοροπωλησίες κ.α.).

Στα «συρτάρια» οι δωρεάν μελέτες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις ζημιές στη Μαγνησία

Από πέρυσι το φθινόπωρο έχει κατατεθεί μελέτη αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία, ελέω της κακοκαιρίας Daniel, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ειδικότερα στο σύνολο της Μαγνησίας (σχεδόν για 260 σημεία), με το κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την εισηγμένη. Ωστόσο, η μελέτη αυτή «μένει στα συρτάρια» των αρμόδιων φορέων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς. Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος δίχως ουσιαστικές κινήσεις αποκατάστασης αλλά φαίνεται ότι στο δημόσιο έχουν την πολυτέλεια να μην αξιοποιούν τέτοιες μελέτες που έρχονται δωρεάν από τον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν εξ αυτών που έσπευσε πρώτη στο «πεδίο» για να συνδράμει, πλην όμως, ατύχησε…

ΥΠΕΝ: Το περιβαλλοντικό «ΟΚ» για το Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio

Την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τα έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με εμπλουτισμό/προσάμμωση και για την επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας 5* Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο συνίσταται σε ανάπλαση και διαμόρφωσης ακτής με αποξήλωση υφιστάμενης λιμενικής υποδομής και εμπλουτισμό/προσάμμωση της ακτής, καθώς και σε επαναλειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει καταλύματα και εσωτερικά επιμέρους έργα. Μετά την πλήρη αποξήλωση της ημιτελούς λιμενικής υποδομής η ακτή αναδιαμορφώνεται με αποκατάσταση της ακτογραμμής στην προ των επεμβάσεων κατάσταση. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 31,5 στρεμμάτων και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 262 κλίνες. To ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι υφιστάμενο και αποτελείται από πέντε κτίρια, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής, δύο εστιατόρια (το ένα ως ανεξάρτητο κτίριο στην πισίνα), pool bar, κολυμβητικές δεξαμενές (κοινόχρηστη, παιδική και ιδιωτικές πισίνες δωματίων), παιδική χαρά και υπόγειους χώρους υγιεινής, χώρους μηχανολογικών εγκαταστάσεων και υποσταθμό ΔΕΔΔΗΕ. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται παιδική χαρά, υπαίθριο αμφιθέατρο και γήπεδα μπάσκετ. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα προβλέπονται εργασίες συντήρησης και ανακατασκευών οι οποίες αφορούν στην αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων, αλλαγή δυναμικότητας με αναδιαρρύθμιση δωματίων, αλλαγή επίπλωσης-εξοπλισμού και κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού. Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου από 105 δωμάτια με 238 κλίνες θα αλλάξει σε 116 δωμάτια με 262 κλίνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:13

Γεωργιάδης: Διευρύνονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών

16:01

Ρωσία: Ένοχος για κατασκοπεία ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς - Κάθειρξη 16 ετών

15:59

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

15:44

Worldline Greece και SOFTONE σε νέα συνεργασία για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διασύνδεσης για τις επιχειρήσεις

15:37

petchef: Ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ

15:29

Aναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 233 επιβάτες στο Ελ. Βενιζέλος

15:20

Οικονόμου: Ανανεώνουμε τον στόλο των Τρόλεϊ με νέα οχήματα

15:19

Ανδρουλάκης: Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την ΕΕ σε πρωταγωνιστικό ρόλο

15:16

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση της αγοράς δημητριακών

15:13

Ενισχύσεις 27,2 εκατ. από το ΠΔΕ στις Περιφέρειες - Πώς κατανέμονται

15:03

Τεχνολογικό black out: «Η αιτία του προβλήματος επιδιορθώθηκε» λέει η Microsoft

15:02

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα πρόστιμα, οι γκρίζες ζώνες και η επόμενη μέρα

14:47

Τσιάρας: Η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία

14:36

e-ΕΦΚΑ: Η περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμιση ήδη συντελείται

14:19

Ανοδική πορεία για την ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ: Βράβευση στους Πρωταγωνιστές της Eλληνικής Oικονομίας

14:18

Kορονοϊός: Θερινή αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως – Έως 20 φορές υψηλότερο το πραγματικό ιικό φορτίο

14:17

Εξοικονομώ 2021: Παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών

14:13

Προκλητική ανάρτηση Τουρκίας για την Κύπρο: «Μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα»

14:07

Βασικός προμηθευτής λιθίου για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καθίσταται η Σερβία

14:03

Παπαστεργίου για blackout: Γιατί δεν «χτυπήθηκε» η Ελλάδα

14:01

Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

13:57

Φωτιά στις Ερυθρές κοντά στα Βίλια - Ενισχύονται οι δυνάμεις, εκκενώθηκε κατασκήνωση

13:54

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

13:48

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους

13:44

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων 500 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 24/7

13:31

Ευρεία συντονιστική σύσκεψη στη Λάρισα για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα

13:21

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»

13:17

ΓΣΕΒΕΕ: Οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια

13:03

Ετήσια αύξηση 14,8% του τζίρου καταλυμάτων και εστίασης τον Μάιο

12:56

Βιομηχανία: Αύξηση 4,6% στον κύκλο εργασιών τον Μάιο