BACKSTORY

Πράσινο φως για τα μερίσματα – Οι εξελίξεις στη Ρουμανία - Κόντρα στο PR χτυπάνε καμπανάκι

28-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο φως για τα μερίσματα – Οι εξελίξεις στη Ρουμανία - Κόντρα στο PR χτυπάνε καμπανάκι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πράσινο φως

τράπεζες αρχίζουν και σπιντάρουν καθώς αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τις διανομές στους μετόχους (μερισμάτων, επαναγοράς μετοχών κλπ). Πέρα όμως από αυτό η ισχυρή πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων αυξάνει το ενδεχόμενο πιστωτικής επέκτασης που είναι και αυτό κάτι που οι επενδυτές το υπολογίζουν στα συν.

Μεγαλύτερος ανταγωνισμός

Εύρωστο και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα προκρίνει ο υπουργός κ. Χατζηδάκης ως λύση για να αυξηθεί η αποταμίευση στη χώρα μας. Δηλαδή (σ.σ.) κάπως υψηλότερα επιτόκια και πάντως όχι τα ίδια επιτόκια σε όλες τις τράπεζες. Αναλυτικότερος ο κ. Στουρνάρας μίλησε για φοροδιαφυγή που και αυτή με τη σειρά της αποθαρρύνει την αποταμίευση

Που αποσκοπούν οι συζητήσεις...

Όπως έγραψαν τα διεθνή πρακτορεία, η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer είχε διαπραγματεύσεις με την EFG International, με βασικό μέτοχο την οικογένεια Λάτση για ενδεχόμενη εξαγορά τους τελευταίους μήνες, αλλά οι συζητήσεις έχουν σταματήσει. Όταν πάντως ξεκινούν τέτοιες συζητήσεις αυτό σημαίνει πως κάποιοι επιθυμούν να αλλάξει το υπάρχον status και τελικώς η ερώτηση που τίθεται είναι γιατί;

Οι εξελίξεις στη Ρουμανία

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η πώληση της Telekom Romania από τον ΟΤΕ, καθώς το νέο μετοχικό σχήμα περιλαμβάνει πέρα από την Clever Media και την Digi Romania, του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου Digi Communications, ως μέτοχο πλειοψηφίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εμπλοκή ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παίκτη καθιστά πιο εύκολη την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα κι αν διαφοροποιήθηκε ωστόσο ο αγοραστής, το προσφερόμενο τίμημα ακούγεται ότι παραμένει το ίδιο. Και σε κάθε περίπτωση βέβαια η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα μπορούσε να πάρει κάποιο καιρό καθώς απαιτεί και την έγκριση της αρχής εθνικής ασφάλειας των επικοινωνιών - σε ελεύθερη μετάφραση - η οποία συνεδριάζει δύο με τρεις φορές ετησίως.

Κόντρα στο PR χτυπάνε καμπανάκι

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες οι υπάλληλοι της Κεφαλαιαγοράς μιλώντας για δομικά προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επενδυτών και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Πιο σαφές μήνυμα δεν μπορούσε να υπάρξει εν μέσω του συνεδρίου της IOSCO που έχει πολύ PR για την Πρόεδρο και η ουσία αναζητείται. Σε αυτά που αναφέρουν οι υπάλληλοι της Κεφαλαιαγοράς δεν περιλαμβάνονται τα θέματα που μπαίνουν σε συρτάρια, αραχνιάζουν και χάνονται και το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται με το μείγμα της υποστελέχωσης.

Οι κακεντρεχείς φήμες

Μιας και ο λόγος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακούω ότι κάποιες χρηματιστηριακές δεν έχουν ακόμα οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρήσης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι κακεντρεχείς φήμες γιατί ο νόμος είναι σαφής πως οι οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρονιάς κατατίθενται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου. Η μη κατάθεσή του δεν αποτελεί λόγο ανάκλησης αδείας. Καταλαβαίνετε υποθέτω που το πάω σε σχέση με τις ευθύνες που προκύπτουν αν ισχύουν οι φήμες.

Τους κάνουν χάρη

Μια από τις πρώτες υποψηφιότητες εξόδου από το ΧΑ αποτελεί η Αγροτικός Οίκος Σπύρου λόγω οικονομικής κατάστασης. Δεν ξέρουμε αν θα στεναχωρηθούν και πολύ μιας και οι μέτοχοι θα μείνουν με τον μουτζούρη και κανένας δεν θα τους ενοχλεί. Μια χαρά τους κάνουν χάρη.

Το FlyOver, ο Κηφισός και οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

Πολλά έχουν γραφτεί για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις του Fly Over, του οδικού ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκης, η… χάρη του οποίου έφτασε μέχρι και το ΣτΕ. Ακόμα περισσότερα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον πολύπαθο Κηφισό στην Αθήνα, που καθημερινά μετατρέπεται σε απέραντο parking αυτοκινήτων δοκιμάζοντας τα νεύρα και την υπομονή των οδηγών. Γιατί αναφέρουμε αυτά τα δύο; Επειδή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητούν τεχνικό σύμβουλο που θα βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε θέματα μελετών για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Ειδικότερα, για το Fly Over θα έχει ρόλο για τον έλεγχο κυκλοφοριακών μελετών για την ελαχιστοποίηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της κατασκευής του οδικού έργου. Όσον αφορά στον Κηφισό, το θέμα είναι η Μελέτη Κυκλοφοριακής Βελτίωσης του αυτοκινητόδρομου από το ΣΕΦ έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης. Η βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης του «Κηφισού» με μικρές ή μεσαίες κοστολογικές παρεμβάσεις υφιστάμενης υποδομής αλλά και η αναβάθμιση υφισταμένων ή και κατασκευή εναλλακτικών οδικών αξόνων αποτελούν το ζητούμενο της κυκλοφοριακής μελέτης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης