BACKSTORY

Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

08-05-2024 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

«Ταύρος» για το Χ.Α.

Tαύρος, όχι σε υαλοπωλείο, αλλά σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δηλώνει η HSBC που περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες και ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Τίποτα δεν πτοεί την τράπεζα που θεωρεί κραταιά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κυρίως λόγω των εύρωστων δημοσιονομικών της χώρας.

Δύο απόψεις, δύο ιστορίες

Από την άλλη πλευρά και ενώ τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών καλά κρατούν οι επόπτες αναφέρουν πως θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την πτώση των επιτοκίων που θα αφορούν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο οι επόπτες (ECB κλπ) δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους πως εμείς εδώ έχουμε τον δικό μας Θεό όπως έχει φανεί σαφώς από την αγορά ακινήτων που οι επόπτες την θεωρούν μια από τις σοβαρότερες απειλές.

Πράσινο ξέπλυμα

Η ΕΒΑ στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε green washing. Τι σημαίνει αυτό; Να βαφτίζουμε πράσινα τα καφέ.

Επειδή πολύ γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την κλιματική κρίση, μερικώς χαρακτηρίζουν θετικές κλιματικά ενέργειες οι οποίες δεν είναι πραγματικά πράσινες αλλά βαφτίζονται ως τέτοιες. Κυριολεκτικά πράσινο ξέπλυμα.

Η ΕΒΑ λοιπόν θα θεσπίσει πολύ σοβαρούς κανόνες προκειμένου γίνονται αντιληπτές τέτοιες ενέργειες από επιχειρήσεις αλλά και από τράπεζες.

Η κοινοτική οδηγία

Πέραν αυτού έρχεται οσονούπω η ενσωμάτωση και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εφαρμογή των ESG στη χώρα μας με την ψήφιση σχετικού νόμου που παρεμπιπτόντως έπρεπε ήδη να έχει πάει στη Βουλή. Μάλιστα το 2024 θα έχει εφαρμογή για τις εταιρίες με πάνω από 500 άτομα προσωπικό (έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από την οδηγία) δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκθεση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024 η οποία θα ελέγχεται. Και έχουμε την αίσθηση ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος ειδικά με εταιρείες που διαφημίζουν ESG που δεν υπάρχουν.

Γκρίνιες

Μου λένε ότι στην Epsilon Net υπάρχουν γκρίνιες από κάποιους επιχειρηματίες από τους οποίους είχαν αγοραστεί πακέτα μετοχών καθώς είχαν δοθεί υποσχέσεις για μελλοντική απορρόφηση και έκδοση νέων μετοχών. Βέβαια οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γκρινιάζεις πρέπει να έχεις και αποδείξεις γιατί το προφορικό δεν σημαίνει και δέσμευση.

Για την... ιστορία του Πόρτο Καρράς

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τίμημα για το Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται σε 103 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία έκθεση της KPMG η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από τις εκθέσεις των άλλων δύο ελεγκτικών εταιριών που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι «Η αξία που προέκυψε από το ΜοU πώλησης και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίσθηκε στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» της Τεχνικής Ολυμπιακής ανερχόταν σε 229 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 276 εκ). Στις 15/4/2020, ημερομηνία πώλησης, η αξία του συγκροτήματος προσαρμόστηκε στην τελική τιμή πώλησης ήτοι σε 189 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 224 εκ)» για να φτάσουμε σήμερα στα 103 εκ ευρώ. Προφανώς οι ελεγκτές βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήταν εμφανή εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κατάρ: Οι εξαγωγές ενέργειας θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση

23:45

Κραν Μοντανά: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της πυρκαγιάς στο μπαρ

23:40

Κεφαλογιάννης: Η προστασία μνημείων οφείλει να στηρίζεται στην πρόληψη και τον συστηματικό σχεδιασμό

23:30

Ισραήλ: Εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά έξι στρατιωτικών βάσεων στο Ιράν

23:21

Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια και την αστική της χρήση - Στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης

23:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πεζεσκιάν για τους βαλλιστικούς πυραύλους

23:07

Πετρέλαιο: Το «σήμα» Τραμπ το έστειλε κάτω από τα 90 δολάρια

23:00

ΥΠΕΞ Ισραήλ για Μοζταμπά Χαμενεΐ: «Το μήλο πέφτει κάτω απ' τη μηλιά»

22:55

Μέτσολα: Η ασφάλεια της Κύπρου είναι η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

22:31

Πιερρακάκης: Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη αστάθεια - Έχουμε τα εργαλεία

22:25

Wall Street: Η παρέμβαση Τραμπ άλλαξε στο φίνις το κλίμα

22:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία

22:15

Ντομπρόβσκις από Eurogroup: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα, όπως η αποδέσμευση αποθεμάτων

22:04

Ο Ερντογάν ζητά να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος

21:44

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν έχει σχεδόν τελειώσει»

21:31

Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης

21:26

Απώλειες πάνω από 1% για τον χρυσό

21:02

Δημοσκόπηση Alco: Το κόμμα που βγαίνει κερδισμένο εν μέσω πολέμου

20:57

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο Παρίσι την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:56

Μακρόν: H G7 προσανατολίζεται στην άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών

20:44

Τραμπ: Μεγάλο λάθος η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

20:30

Axios: Ο Λίβανος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου

20:23

Πρσεβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Θα στοχοθετήσουμε οποιονδήποτε προωθεί ριζοσπαστικές ιδέες εναντίον του»

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου