BACKSTORY

Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

08-05-2024 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Ταύρος» για το Χ.Α.

Tαύρος, όχι σε υαλοπωλείο, αλλά σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δηλώνει η HSBC που περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες και ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Τίποτα δεν πτοεί την τράπεζα που θεωρεί κραταιά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κυρίως λόγω των εύρωστων δημοσιονομικών της χώρας.

Δύο απόψεις, δύο ιστορίες

Από την άλλη πλευρά και ενώ τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών καλά κρατούν οι επόπτες αναφέρουν πως θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την πτώση των επιτοκίων που θα αφορούν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο οι επόπτες (ECB κλπ) δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους πως εμείς εδώ έχουμε τον δικό μας Θεό όπως έχει φανεί σαφώς από την αγορά ακινήτων που οι επόπτες την θεωρούν μια από τις σοβαρότερες απειλές.

Πράσινο ξέπλυμα

Η ΕΒΑ στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε green washing. Τι σημαίνει αυτό; Να βαφτίζουμε πράσινα τα καφέ.

Επειδή πολύ γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την κλιματική κρίση, μερικώς χαρακτηρίζουν θετικές κλιματικά ενέργειες οι οποίες δεν είναι πραγματικά πράσινες αλλά βαφτίζονται ως τέτοιες. Κυριολεκτικά πράσινο ξέπλυμα.

Η ΕΒΑ λοιπόν θα θεσπίσει πολύ σοβαρούς κανόνες προκειμένου γίνονται αντιληπτές τέτοιες ενέργειες από επιχειρήσεις αλλά και από τράπεζες.

Η κοινοτική οδηγία

Πέραν αυτού έρχεται οσονούπω η ενσωμάτωση και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εφαρμογή των ESG στη χώρα μας με την ψήφιση σχετικού νόμου που παρεμπιπτόντως έπρεπε ήδη να έχει πάει στη Βουλή. Μάλιστα το 2024 θα έχει εφαρμογή για τις εταιρίες με πάνω από 500 άτομα προσωπικό (έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από την οδηγία) δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκθεση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024 η οποία θα ελέγχεται. Και έχουμε την αίσθηση ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος ειδικά με εταιρείες που διαφημίζουν ESG που δεν υπάρχουν.

Γκρίνιες

Μου λένε ότι στην Epsilon Net υπάρχουν γκρίνιες από κάποιους επιχειρηματίες από τους οποίους είχαν αγοραστεί πακέτα μετοχών καθώς είχαν δοθεί υποσχέσεις για μελλοντική απορρόφηση και έκδοση νέων μετοχών. Βέβαια οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γκρινιάζεις πρέπει να έχεις και αποδείξεις γιατί το προφορικό δεν σημαίνει και δέσμευση.

Για την... ιστορία του Πόρτο Καρράς

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τίμημα για το Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται σε 103 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία έκθεση της KPMG η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από τις εκθέσεις των άλλων δύο ελεγκτικών εταιριών που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι «Η αξία που προέκυψε από το ΜοU πώλησης και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίσθηκε στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» της Τεχνικής Ολυμπιακής ανερχόταν σε 229 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 276 εκ). Στις 15/4/2020, ημερομηνία πώλησης, η αξία του συγκροτήματος προσαρμόστηκε στην τελική τιμή πώλησης ήτοι σε 189 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 224 εκ)» για να φτάσουμε σήμερα στα 103 εκ ευρώ. Προφανώς οι ελεγκτές βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήταν εμφανή εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Αύξηση 3,7% για τις γεννήσεις στην Πορτογαλία το 2025

23:37

ΗΠΑ: Το Κέντρο Κένεντι αφαιρεί το όνομα του Τραμπ από τον ιστότοπό του

23:24

Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς στον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

23:15

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

23:03

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στο Προκόπι Ευβοίας

22:58

Με μικρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο παρά το ενδοσυνεδριακό +5%

22:50

Bank of America: Πολλά τα «καμπανάκια» για τις αμερικανικές μετοχές - «Κατοχυρώστε κέρδη»

22:47

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

22:33

Οι ΗΠΑ βίωσαν τη δεύτερη πιο θερμή της άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

22:15

ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό στις υδατοκαλλιέργειες

22:00

Γερμανία: Μέλη της AfD καταγγέλλουν το κόμμα τους για «μεθόδους Γκέμπελς»

21:52

Γεραπετρίτης: Τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούν υπόθεση όλου του Ελληνισμού

21:38

Γιατί η επόμενη κονσόλα παιχνιδιών μπορεί να κοστίζει 1.000 δολάρια

21:30

Ουγγαρία: Μειώνονται κατά 40% οι απολαβές των βουλευτών

21:19

Βόρεια Εύβοια: Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές

21:15

Υπ. Μεταφορών: Επτά κράτη - μέλη συνυπογράφουν ελληνική πρόταση για μείωση γραφειοκρατίας

21:06

Κόσοβο: Η εκλογική νίκη Κούρτι δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα - Η ΕΕ ζητάει συμβιβασμούς

20:59

ΔΕΗ: Δάνειο 175 εκατ. ευρώ από EBRD για νέα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

20:56

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους του Ιράν και «θα συνεχίσει να επιχειρεί» στον Λίβανο

20:49

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο κατά στόχων της Χεζμπολάχ

20:44

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:39

Έρχεται το «ισχυρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ»: Πώς θα επηρεάσει τον καιρό στην Ελλάδα

20:33

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να αμυνθεί «όποτε είναι απαραίτητο»

20:22

Πυροσβεστική: 74 συλλήψεις από 1η Ιανουαρίου έως σήμερα για πυρκαγιές

20:20

Σ. Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη είχε κατεύθυνση προς «χώρα της περιοχής»

20:14

Ιταλία: «Ισοπαλία» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Νικήτρια η αντιπολίτευση στις πρωτεύουσες νομών

20:09

Το μέτωπο του Λιβάνου δοκιμάζει τη συμμαχία Τραμπ - Νετανιάχου

20:01

Θεοδωρικάκος: «Tο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη προστατεύει από τραπεζικές καταχρηστικές συμπεριφορές»

19:44

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

19:44

Dassault και Airbus δεν έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με την κατασκευή των μαχητικών FCAS