BACKSTORY

Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

08-05-2024 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

«Ταύρος» για το Χ.Α.

Tαύρος, όχι σε υαλοπωλείο, αλλά σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δηλώνει η HSBC που περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες και ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Τίποτα δεν πτοεί την τράπεζα που θεωρεί κραταιά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κυρίως λόγω των εύρωστων δημοσιονομικών της χώρας.

Δύο απόψεις, δύο ιστορίες

Από την άλλη πλευρά και ενώ τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών καλά κρατούν οι επόπτες αναφέρουν πως θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την πτώση των επιτοκίων που θα αφορούν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο οι επόπτες (ECB κλπ) δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους πως εμείς εδώ έχουμε τον δικό μας Θεό όπως έχει φανεί σαφώς από την αγορά ακινήτων που οι επόπτες την θεωρούν μια από τις σοβαρότερες απειλές.

Πράσινο ξέπλυμα

Η ΕΒΑ στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε green washing. Τι σημαίνει αυτό; Να βαφτίζουμε πράσινα τα καφέ.

Επειδή πολύ γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την κλιματική κρίση, μερικώς χαρακτηρίζουν θετικές κλιματικά ενέργειες οι οποίες δεν είναι πραγματικά πράσινες αλλά βαφτίζονται ως τέτοιες. Κυριολεκτικά πράσινο ξέπλυμα.

Η ΕΒΑ λοιπόν θα θεσπίσει πολύ σοβαρούς κανόνες προκειμένου γίνονται αντιληπτές τέτοιες ενέργειες από επιχειρήσεις αλλά και από τράπεζες.

Η κοινοτική οδηγία

Πέραν αυτού έρχεται οσονούπω η ενσωμάτωση και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εφαρμογή των ESG στη χώρα μας με την ψήφιση σχετικού νόμου που παρεμπιπτόντως έπρεπε ήδη να έχει πάει στη Βουλή. Μάλιστα το 2024 θα έχει εφαρμογή για τις εταιρίες με πάνω από 500 άτομα προσωπικό (έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από την οδηγία) δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκθεση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024 η οποία θα ελέγχεται. Και έχουμε την αίσθηση ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος ειδικά με εταιρείες που διαφημίζουν ESG που δεν υπάρχουν.

Γκρίνιες

Μου λένε ότι στην Epsilon Net υπάρχουν γκρίνιες από κάποιους επιχειρηματίες από τους οποίους είχαν αγοραστεί πακέτα μετοχών καθώς είχαν δοθεί υποσχέσεις για μελλοντική απορρόφηση και έκδοση νέων μετοχών. Βέβαια οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γκρινιάζεις πρέπει να έχεις και αποδείξεις γιατί το προφορικό δεν σημαίνει και δέσμευση.

Για την... ιστορία του Πόρτο Καρράς

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τίμημα για το Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται σε 103 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία έκθεση της KPMG η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από τις εκθέσεις των άλλων δύο ελεγκτικών εταιριών που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι «Η αξία που προέκυψε από το ΜοU πώλησης και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίσθηκε στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» της Τεχνικής Ολυμπιακής ανερχόταν σε 229 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 276 εκ). Στις 15/4/2020, ημερομηνία πώλησης, η αξία του συγκροτήματος προσαρμόστηκε στην τελική τιμή πώλησης ήτοι σε 189 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 224 εκ)» για να φτάσουμε σήμερα στα 103 εκ ευρώ. Προφανώς οι ελεγκτές βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήταν εμφανή εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple

18:31

Morgan Stanley: Σταδιακές οι επιπτώσεις στις αγορές από την παρέμβαση στη Βενεζουέλα

18:26

Μακρόν: Απορρίπτουμε τη νέα αποικιοκρατία και ιμπεριαλισμό αλλά και την υποτέλεια

18:19

Δένδιας για ν/σ στρατιωτικών: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κανένα εφάπαξ παρά μόνο αυξήσεις

18:12

ΧΑ: Σε νέα υψηλά με διήμερο τζίρο 1,48 δισ. ευρώ – Εκτίναξη για τις τράπεζες

18:04

Γαλλία: Αγρότες αποκλείουν δρόμους του Παρισιού, διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

18:03

Jumbo: Αύξηση 7,22% στις πωλήσεις το 2025 - Έκτακτη ΓΣ για νέα χρηματική διανομή

17:53

Νομοσχέδιο για ΕΔ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ