BACKSTORY

Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

08-05-2024 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Ταύρος» για το Χ.Α.

Tαύρος, όχι σε υαλοπωλείο, αλλά σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δηλώνει η HSBC που περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες και ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Τίποτα δεν πτοεί την τράπεζα που θεωρεί κραταιά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κυρίως λόγω των εύρωστων δημοσιονομικών της χώρας.

Δύο απόψεις, δύο ιστορίες

Από την άλλη πλευρά και ενώ τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών καλά κρατούν οι επόπτες αναφέρουν πως θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την πτώση των επιτοκίων που θα αφορούν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο οι επόπτες (ECB κλπ) δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους πως εμείς εδώ έχουμε τον δικό μας Θεό όπως έχει φανεί σαφώς από την αγορά ακινήτων που οι επόπτες την θεωρούν μια από τις σοβαρότερες απειλές.

Πράσινο ξέπλυμα

Η ΕΒΑ στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε green washing. Τι σημαίνει αυτό; Να βαφτίζουμε πράσινα τα καφέ.

Επειδή πολύ γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την κλιματική κρίση, μερικώς χαρακτηρίζουν θετικές κλιματικά ενέργειες οι οποίες δεν είναι πραγματικά πράσινες αλλά βαφτίζονται ως τέτοιες. Κυριολεκτικά πράσινο ξέπλυμα.

Η ΕΒΑ λοιπόν θα θεσπίσει πολύ σοβαρούς κανόνες προκειμένου γίνονται αντιληπτές τέτοιες ενέργειες από επιχειρήσεις αλλά και από τράπεζες.

Η κοινοτική οδηγία

Πέραν αυτού έρχεται οσονούπω η ενσωμάτωση και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εφαρμογή των ESG στη χώρα μας με την ψήφιση σχετικού νόμου που παρεμπιπτόντως έπρεπε ήδη να έχει πάει στη Βουλή. Μάλιστα το 2024 θα έχει εφαρμογή για τις εταιρίες με πάνω από 500 άτομα προσωπικό (έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από την οδηγία) δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκθεση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024 η οποία θα ελέγχεται. Και έχουμε την αίσθηση ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος ειδικά με εταιρείες που διαφημίζουν ESG που δεν υπάρχουν.

Γκρίνιες

Μου λένε ότι στην Epsilon Net υπάρχουν γκρίνιες από κάποιους επιχειρηματίες από τους οποίους είχαν αγοραστεί πακέτα μετοχών καθώς είχαν δοθεί υποσχέσεις για μελλοντική απορρόφηση και έκδοση νέων μετοχών. Βέβαια οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γκρινιάζεις πρέπει να έχεις και αποδείξεις γιατί το προφορικό δεν σημαίνει και δέσμευση.

Για την... ιστορία του Πόρτο Καρράς

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τίμημα για το Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται σε 103 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία έκθεση της KPMG η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από τις εκθέσεις των άλλων δύο ελεγκτικών εταιριών που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι «Η αξία που προέκυψε από το ΜοU πώλησης και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίσθηκε στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» της Τεχνικής Ολυμπιακής ανερχόταν σε 229 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 276 εκ). Στις 15/4/2020, ημερομηνία πώλησης, η αξία του συγκροτήματος προσαρμόστηκε στην τελική τιμή πώλησης ήτοι σε 189 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 224 εκ)» για να φτάσουμε σήμερα στα 103 εκ ευρώ. Προφανώς οι ελεγκτές βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήταν εμφανή εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας

18:43

Η Τεχεράνη ζήτησε από τους Χούθι να κλείσουν την Ερυθρά, αν δεχτούν επίθεση οι ιρανικές ενεργειακές υποδομές

18:43

Ελληνικό Μετρό: Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών για τη γραμμή 4 - Τι αποφασίστηκε

18:33

ΗΠΑ: Αυστηροποιούνται οι κανόνες για βίζες σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους

18:30

Ισπανία: Η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ παραπέμπεται σε δίκη για διαφθορά - Αίρεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

18:27

Η Ρωσία έπληξε 23 φορές τα ουκρανικά λιμάνια μόνο τον Ιούλιο

18:26

Τι δείχνει η πρώτη ελληνική μελέτη για την συμβολή των εκστρατειών ενημέρωσης στην πρόληψη του καρκίνου

18:18

Παπακώστα για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η αθωότητά μου θα λάμψει οριστικά ενώπιον της δικαιοσύνης»

18:17

Nvidia: Λανσάρει νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και φέρνει στην Ιαπωνία την ρομποτική σε κάθε κλάδο

18:15

Θεοχάρης: «Η Ελλάδα εδραιώνεται ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη»

18:15

ΥΠΑ: 33.964.132 επιβάτες διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας το α' εξάμηνο

18:11

Κομισιόν: Δεσμευτικά μέτρα στην Google για αξιοποίηση δεδομένων και διαλειτουργικότητα Android

18:00

Διευρύνθηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:58

Metlen: Έναυση μονάδας φυσικού αερίου στην Πολωνία

17:55

ΕΕΑ: Φορολογικά κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο στο επίκεντρο εκδήλωσης για την ιδιωτική ασφάλιση

17:52

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό εξαπλώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες

17:41

Interwood: Μερική κάλυψη της ΑΜΚ και έκδοση 19,17 εκατ. νέων μετοχών

17:34

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε νέα κυβέρνηση

17:27

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας

17:26

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα voucher παιδικών σταθμών για πολύτεκνες οικογένειες

17:16

Παπαϊωάννου: Έρχεται νέο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας

17:15

Ιταλία: Σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για την τραγωδία της γέφυρας Μοράντι με 43 νεκρούς