BACKSTORY

Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net

08-05-2024 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταύρος για το Χ.Α – Πράσινο ξέπλυμα – Γκρίνιες για την Epsilon Net
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Ταύρος» για το Χ.Α.

Tαύρος, όχι σε υαλοπωλείο, αλλά σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δηλώνει η HSBC που περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες και ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Τίποτα δεν πτοεί την τράπεζα που θεωρεί κραταιά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κυρίως λόγω των εύρωστων δημοσιονομικών της χώρας.

Δύο απόψεις, δύο ιστορίες

Από την άλλη πλευρά και ενώ τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών καλά κρατούν οι επόπτες αναφέρουν πως θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την πτώση των επιτοκίων που θα αφορούν στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο οι επόπτες (ECB κλπ) δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους πως εμείς εδώ έχουμε τον δικό μας Θεό όπως έχει φανεί σαφώς από την αγορά ακινήτων που οι επόπτες την θεωρούν μια από τις σοβαρότερες απειλές.

Πράσινο ξέπλυμα

Η ΕΒΑ στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε green washing. Τι σημαίνει αυτό; Να βαφτίζουμε πράσινα τα καφέ.

Επειδή πολύ γρήγορα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την κλιματική κρίση, μερικώς χαρακτηρίζουν θετικές κλιματικά ενέργειες οι οποίες δεν είναι πραγματικά πράσινες αλλά βαφτίζονται ως τέτοιες. Κυριολεκτικά πράσινο ξέπλυμα.

Η ΕΒΑ λοιπόν θα θεσπίσει πολύ σοβαρούς κανόνες προκειμένου γίνονται αντιληπτές τέτοιες ενέργειες από επιχειρήσεις αλλά και από τράπεζες.

Η κοινοτική οδηγία

Πέραν αυτού έρχεται οσονούπω η ενσωμάτωση και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εφαρμογή των ESG στη χώρα μας με την ψήφιση σχετικού νόμου που παρεμπιπτόντως έπρεπε ήδη να έχει πάει στη Βουλή. Μάλιστα το 2024 θα έχει εφαρμογή για τις εταιρίες με πάνω από 500 άτομα προσωπικό (έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από την οδηγία) δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκθεση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024 η οποία θα ελέγχεται. Και έχουμε την αίσθηση ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος ειδικά με εταιρείες που διαφημίζουν ESG που δεν υπάρχουν.

Γκρίνιες

Μου λένε ότι στην Epsilon Net υπάρχουν γκρίνιες από κάποιους επιχειρηματίες από τους οποίους είχαν αγοραστεί πακέτα μετοχών καθώς είχαν δοθεί υποσχέσεις για μελλοντική απορρόφηση και έκδοση νέων μετοχών. Βέβαια οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γκρινιάζεις πρέπει να έχεις και αποδείξεις γιατί το προφορικό δεν σημαίνει και δέσμευση.

Για την... ιστορία του Πόρτο Καρράς

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τίμημα για το Πόρτο Καρράς διαμορφώνεται σε 103 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία έκθεση της KPMG η οποία δεν απέχει ιδιαίτερα από τις εκθέσεις των άλλων δύο ελεγκτικών εταιριών που προηγήθηκαν. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι «Η αξία που προέκυψε από το ΜοU πώλησης και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίσθηκε στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» της Τεχνικής Ολυμπιακής ανερχόταν σε 229 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 276 εκ). Στις 15/4/2020, ημερομηνία πώλησης, η αξία του συγκροτήματος προσαρμόστηκε στην τελική τιμή πώλησης ήτοι σε 189 εκατ. ευρώ (μικτή αξία : € 224 εκ)» για να φτάσουμε σήμερα στα 103 εκ ευρώ. Προφανώς οι ελεγκτές βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήταν εμφανή εξ αρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

23:48

Η ΕΕ θα καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα