BACKSTORY

Προβλέψεις για τις εγγυήσεις - Πώς αλλάζουν οι καιροί - Άλλο ένα τέλος εποχής στο ταμπλό

01-05-2024 | 00:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προβλέψεις για τις εγγυήσεις - Πώς αλλάζουν οι καιροί - Άλλο ένα τέλος εποχής στο ταμπλό

Ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων

Ξεκίνησαν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Χθες Πειραιώς, σήμερα Εθνική. Κρατάμε το γεγονός των πολύ υψηλών κερδών της τράπεζας. Η τράπεζα θα διανείμει κέρδη, δηλαδή μέρισμα, μετά από 16 χρόνια πρώτη φορά.

Προβλέψεις για τις εγγυήσεις

Από την Τράπεζα Πειραιώς μάθαμε για πρώτη φορά- υποθέτουμε πως σήμερα αυτό θα γίνει γνωστό και από την Εθνική Τράπεζα- πως τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να απομειώνουν κεφάλαια βάσει προβλέψεων προκειμένου να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Βεβαίως οι τράπεζες θεωρούν πως θα υπάρχει ανάκτηση διότι το Δημόσιο κάποια στιγμή όταν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις θα καταβάλει τις εγγυήσεις.

Με επιφύλαξη παντός νομίμου....

Επ' αυτού εγώ όρκο δεν παίρνω μιας και οι περισσότερες υποθέσεις είναι ελλιπείς σε ό,τι αφορά τον φάκελό τους στοιχείο που θα δυσκολέψει πάρα πολύ τις εξελίξεις στο Δικαστήριο.

Η επενδυτική βαθμίδα της ΕΤΕ

Όμως οι τραπεζικές ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η Εθνική Τράπεζα κέρδισε χθες από την DBRS την επενδυτική βαθμίδα. Είναι η πρώτη τράπεζα που λαμβάνει επενδυτική βαθμίδα 15 χρόνια μετά την απώλειά της.

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ και του μίλησε για την πρόοδο των τραπεζών. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί... Φυσικά το αίτημα υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώ πως η αξιωματική αντιπολίτευση στόχο είχε με την συνάντηση αυτήν να «πιέσει» για χαμηλότερες προμήθειες, επιτόκια κλπ κλπ.

Οπως και να έχει οι συναντήσεις είναι καλό πράγμα μιας και το παρελθόν (σ.σ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, είχε κλείσει με μια πολύ κακή ανάμνηση να το πω κομψά.... τα λεγόμενα capital controls). Όμως οι καιροί αλλάζουν και τα λάθη γίνονται ιστορία και από την ιστορία κάποιος μαθαίνει. Άλλωστε η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τα λέμε και αυτά είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε εν τη ευρεία εννοία κεφάλαιο.

Η έκρηξη και οι «τραυματίες»

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δείχνει πως ο τουρισμός βρίσκεται σε έκρηξη.

Και πολλοί από τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών- που δεν ασκούν τουριστική δραστηριότητα ασφαλώς- βρίσκονται σε έκρηξη και αυτοί γιατί «σπρώχνονται» από τους τουρίστες.

Ας πούμε τα σχετικά κινήματα στην Πλάκα έχουν αρχίσει να ακούγονται. Τέτοια κινήματα πολύ πιο σοβαρά έχουν αρχίσει να λειτουργούν και στο εξωτερικό για παράδειγμα στα Κανάρια νησιά.

Στα δικά μας τα νησιά όπως για παράδειγμα στην Σαντορίνη, οι υποδομές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δίνη ενώ σπίτια για γιατρούς, νομικούς, δασκάλους έχουν πάψει να υπάρχουν προ πολλού.

Περιβόλι...

Κλείσαμε χθες τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων και από αύριο αρχίζει η μελέτη αυτών που δημοσίευσαν στο παρά πέντε. Μια πρώτη ματιά δείχνει αποτελέσματα … περιβόλι και «δικαιολογεί» την καθυστέρηση. Όταν λέμε περιβόλι δεν εννοούμε μόνο αρνητικά αποτελέσματα αλλά και λογικά άλματα στους ισολογισμούς με φαρδιά πλατιά υπογραφή ορκωτού. Να δούμε τώρα αν η Κεφαλαιαγορά θα κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις.

Πού είναι ο Κοντόπουλος;

Μιας και μιλήσαμε για την Κεφαλαιαγορά συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι να γίνεται με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου. Ο Γιάννος Κοντόπουλος που είπε πριν από σχεδόν κανένα μήνα ότι όλα έχουν συμφωνηθεί αναζητείται και πρέπει να χαίρεται που μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα.

Οι 3 επιπλέον μήνες για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Για να σας πει την αμαρτία της η στήλη, ποιες είναι οι περίφημες τμηματικές αποκλειστικές προθεσμίες για το έργο της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, δεν το ξέρει. Ούτε «αν και πόσο» επηρεάζουν τα ευρύτερα χρονοδιαγράμματα. Μια φορά πάντως, εντόπισε ότι προχτές η δημοτική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την παράταση με αναθεώρηση της 2ης τμηματικής αποκλειστικής προθεσμίας του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ» για 3 επιπλέον μήνες, ήτοι έως τις 17.07.2024, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, δηλαδή των ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) - ΑΚΤΩΡ (όμιλος Intrakat) - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος). Προηγήθηκαν, πέραν της σύμβασης πέρυσι τέτοια εποχή, το από 15.02.2024 έγγραφο της αναδόχου του έρχου, σχετικά με αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, η από 05.03.2024 Εισηγητική Έκθεση της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής, σχετικά αιτήματα του αναδόχου περί νέας προθεσμίας κ.α.

REDS: Τέλος εποχής στο ταμπλό, με 96% η Ελλάκτωρ

Σε «τέλος εποχής», χρηματιστηριακής τουλάχιστον, οδεύει η REDS, θυγατρική στο real estate του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η τελευταία με πρόσθετες αγορές μετοχών της θυγατρικής στα 2,7 ευρώ ανακοίνωσε χτες ότι από 94,1% που είχε πλέον υπερέβη το 95% (πάνω κι από 96%, πήρε επιπλέον 1.047.746 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ήτοι ποσοστό 1,824%). Κατά συνέπεια ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τη διαδικασία αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μάλιστα, το Δ.Σ. της REDS συγκάλεσε και έκτακτη γενική συνέλευση την 22α Μαΐου 2024, με μοναδικό θέμα τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Τα μεσάνυχτα πιο κοντά από ποτέ στο Ρολόι της Αποκάλυψης

23:45

Νορβηγία: Εγκρίθηκε σχέδιο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων πυροβολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων

23:35

Στο Ιράν η καταστολή συνεχίζεται ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στον Κόλπο

23:25

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν με πλήγμα πρωτοφανούς ισχύος

23:17

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Στο επίκεντρο Fed και Magnificent 7

23:03

ΗΠΑ: «Πολυήμερη αεροπορική άσκηση» στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε η Centcom

22:43

Άλμα 3% για το πετρέλαιο - Επανέκαμψε η παραγωγή μετά από κακοκαιρία στις ΗΠΑ

22:26

Βιολάντα για συλλήψεις: «Πραγματοποιήθηκαν βάσει της προβλεπόμενης στο νόμο διαδικασίας»

22:10

Ελβετία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις ποινικές κυρώσεις σε φοιτητές για καθιστικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα

21:47

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

21:45

Φρεντέρικσεν: Έτοιμη «να κάνει ό,τι μπορεί» για να επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ

21:42

ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο με την ICE στην Αριζόνα - Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο από πυροβολισμούς

21:34

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσική επίθεση σε επιβατικό τρένο στo Χάρκοβο

21:29

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε τις δύο προτάσεις μομφής κατά του Λεκορνί

21:23

Χρυσός: Παραμένει πάνω από τα 5.000 δολάρια συνεχίζοντας ένα ιστορικό ράλι

21:13

LVMH: Άγγιξαν τα 22,7 δισ. ευρώ οι πωλήσεις δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

21:04

Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

20:49

Τραμπ: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Νόεμ θα παραμείνει στη θέση της

20:46

Βραζιλία-Γαλλία: Ζητούν την ενίσχυση του ΟΗΕ, ως απάντηση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

20:41

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους ανέστειλε ξανά τη λειτουργία του - Ύποπτη εισβολή αεροστάτων από τη Λευκορωσία

20:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι σκάνδαλο της συγκεκριμένης κυβέρνησης της ΝΔ

20:33

Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:19

UPS: Περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

20:13

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ διαψεύδει ότι ανακάλεσε τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ

20:05

Μεξικό: Κυρίαρχη απόφαση η παράδοση πετρελαίου στην Κούβα

20:01

Συρία: Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να αποτραπεί «οποιοδήποτε κενό ασφαλείας» που θα ευνοούσε το Ισλαμικό Κράτος

19:54

«Βιολάντα»: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο ακόμα άτομα - Η απάντηση της εταιρείας

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας