BACKSTORY

Προβλέψεις για τις εγγυήσεις - Πώς αλλάζουν οι καιροί - Άλλο ένα τέλος εποχής στο ταμπλό

01-05-2024 | 00:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προβλέψεις για τις εγγυήσεις - Πώς αλλάζουν οι καιροί - Άλλο ένα τέλος εποχής στο ταμπλό

Ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων

Ξεκίνησαν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Χθες Πειραιώς, σήμερα Εθνική. Κρατάμε το γεγονός των πολύ υψηλών κερδών της τράπεζας. Η τράπεζα θα διανείμει κέρδη, δηλαδή μέρισμα, μετά από 16 χρόνια πρώτη φορά.

Προβλέψεις για τις εγγυήσεις

Από την Τράπεζα Πειραιώς μάθαμε για πρώτη φορά- υποθέτουμε πως σήμερα αυτό θα γίνει γνωστό και από την Εθνική Τράπεζα- πως τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να απομειώνουν κεφάλαια βάσει προβλέψεων προκειμένου να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Βεβαίως οι τράπεζες θεωρούν πως θα υπάρχει ανάκτηση διότι το Δημόσιο κάποια στιγμή όταν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις θα καταβάλει τις εγγυήσεις.

Με επιφύλαξη παντός νομίμου....

Επ' αυτού εγώ όρκο δεν παίρνω μιας και οι περισσότερες υποθέσεις είναι ελλιπείς σε ό,τι αφορά τον φάκελό τους στοιχείο που θα δυσκολέψει πάρα πολύ τις εξελίξεις στο Δικαστήριο.

Η επενδυτική βαθμίδα της ΕΤΕ

Όμως οι τραπεζικές ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η Εθνική Τράπεζα κέρδισε χθες από την DBRS την επενδυτική βαθμίδα. Είναι η πρώτη τράπεζα που λαμβάνει επενδυτική βαθμίδα 15 χρόνια μετά την απώλειά της.

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ και του μίλησε για την πρόοδο των τραπεζών. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί... Φυσικά το αίτημα υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώ πως η αξιωματική αντιπολίτευση στόχο είχε με την συνάντηση αυτήν να «πιέσει» για χαμηλότερες προμήθειες, επιτόκια κλπ κλπ.

Οπως και να έχει οι συναντήσεις είναι καλό πράγμα μιας και το παρελθόν (σ.σ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, είχε κλείσει με μια πολύ κακή ανάμνηση να το πω κομψά.... τα λεγόμενα capital controls). Όμως οι καιροί αλλάζουν και τα λάθη γίνονται ιστορία και από την ιστορία κάποιος μαθαίνει. Άλλωστε η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τα λέμε και αυτά είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε εν τη ευρεία εννοία κεφάλαιο.

Η έκρηξη και οι «τραυματίες»

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δείχνει πως ο τουρισμός βρίσκεται σε έκρηξη.

Και πολλοί από τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών- που δεν ασκούν τουριστική δραστηριότητα ασφαλώς- βρίσκονται σε έκρηξη και αυτοί γιατί «σπρώχνονται» από τους τουρίστες.

Ας πούμε τα σχετικά κινήματα στην Πλάκα έχουν αρχίσει να ακούγονται. Τέτοια κινήματα πολύ πιο σοβαρά έχουν αρχίσει να λειτουργούν και στο εξωτερικό για παράδειγμα στα Κανάρια νησιά.

Στα δικά μας τα νησιά όπως για παράδειγμα στην Σαντορίνη, οι υποδομές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δίνη ενώ σπίτια για γιατρούς, νομικούς, δασκάλους έχουν πάψει να υπάρχουν προ πολλού.

Περιβόλι...

Κλείσαμε χθες τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων και από αύριο αρχίζει η μελέτη αυτών που δημοσίευσαν στο παρά πέντε. Μια πρώτη ματιά δείχνει αποτελέσματα … περιβόλι και «δικαιολογεί» την καθυστέρηση. Όταν λέμε περιβόλι δεν εννοούμε μόνο αρνητικά αποτελέσματα αλλά και λογικά άλματα στους ισολογισμούς με φαρδιά πλατιά υπογραφή ορκωτού. Να δούμε τώρα αν η Κεφαλαιαγορά θα κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις.

Πού είναι ο Κοντόπουλος;

Μιας και μιλήσαμε για την Κεφαλαιαγορά συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι να γίνεται με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου. Ο Γιάννος Κοντόπουλος που είπε πριν από σχεδόν κανένα μήνα ότι όλα έχουν συμφωνηθεί αναζητείται και πρέπει να χαίρεται που μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα.

Οι 3 επιπλέον μήνες για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Για να σας πει την αμαρτία της η στήλη, ποιες είναι οι περίφημες τμηματικές αποκλειστικές προθεσμίες για το έργο της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, δεν το ξέρει. Ούτε «αν και πόσο» επηρεάζουν τα ευρύτερα χρονοδιαγράμματα. Μια φορά πάντως, εντόπισε ότι προχτές η δημοτική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την παράταση με αναθεώρηση της 2ης τμηματικής αποκλειστικής προθεσμίας του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ» για 3 επιπλέον μήνες, ήτοι έως τις 17.07.2024, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, δηλαδή των ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) - ΑΚΤΩΡ (όμιλος Intrakat) - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος). Προηγήθηκαν, πέραν της σύμβασης πέρυσι τέτοια εποχή, το από 15.02.2024 έγγραφο της αναδόχου του έρχου, σχετικά με αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, η από 05.03.2024 Εισηγητική Έκθεση της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής, σχετικά αιτήματα του αναδόχου περί νέας προθεσμίας κ.α.

REDS: Τέλος εποχής στο ταμπλό, με 96% η Ελλάκτωρ

Σε «τέλος εποχής», χρηματιστηριακής τουλάχιστον, οδεύει η REDS, θυγατρική στο real estate του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η τελευταία με πρόσθετες αγορές μετοχών της θυγατρικής στα 2,7 ευρώ ανακοίνωσε χτες ότι από 94,1% που είχε πλέον υπερέβη το 95% (πάνω κι από 96%, πήρε επιπλέον 1.047.746 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ήτοι ποσοστό 1,824%). Κατά συνέπεια ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τη διαδικασία αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μάλιστα, το Δ.Σ. της REDS συγκάλεσε και έκτακτη γενική συνέλευση την 22α Μαΐου 2024, με μοναδικό θέμα τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ): Θετικοί οιωνοί για την καλλιεργητική περίοδο

22:48

«Οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας»

22:21

Η HiPP ανακαλεί βρεφικά γεύματα σε όλη την Αυστρία για λόγους ασφαλείας

21:54

Έρχονται εισαγωγικές εξετάσεις και κληρώσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια Σχολεία - Οι ημερομηνίες

21:27

Αναμόρφωση - τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

21:00

Τουρισμός: Ακρίβεια και γεωπολιτική ανασφάλεια προβληματίζουν αλλά δεν ανακόπτουν τα ταξίδια

20:46

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης

20:30

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το retweet Λαζαρίδη

20:16

Θρίλερ με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Όχι» από Τεχεράνη σε νέο γύρο στο Πακιστάν

20:02

Οκτώ παιδιά νεκρά σε μαζική ένοπλη επίθεση στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ

19:48

Κοινό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς στη Βαρκελώνη

19:34

ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε το 39ο Συνέδριο - Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣ

19:20

Καλαφάτης: «Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση»

19:06

Συζητήσεις Google - Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

18:52

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

18:38

Κικίλιας: Ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη

18:24

Επίσκεψη Κοντογεώργη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Περιοδεία και συναντήσεις εργασίας

18:10

Η κρίση στο Ιράν φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ

17:56

Φιντάν: Απειλή για Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

17:42

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ

17:28

Μαρκόπουλος: Ανυπόστατες οι φήμες περί μη ύπαρξης πανεπιστημιακού πτυχίου

17:14

DW: Σενάρια παραίτησης Στάρμερ λόγω Μάντελσον

17:00

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

16:45

Μυτιλήνη: 6η ημέρα κινητοποιήσεων από κτηνοτρόφους - Τι ζητούν οι τυροκόμοι

16:30

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις - «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιο ταχύτερα»

16:16

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καραγεωργίου, ιδρυτής της 3αλφα

16:02

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτές οι δηλώσεις Τραμπ για Πάπα Λέοντα

15:48

Ρίσκα για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία εγείρει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

15:34

Στο Πακιστάν διαπραγματευτές των ΗΠΑ - Νέες απειλές Τραμπ για καταστροφή του Ιράν

15:20

Ανδρουλάκης: Όταν οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες, οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές