BACKSTORY

Τα καμπανάκια του ΔΝΤ- Τι τρέχει με το ΧΑ - Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες - Η εκ των προτέρων παράταση

17-04-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διαφοροποιήσεις

Aν κάτι έχει να καταγράψει καινούριο η έκθεση της Goldman Sachs είναι, πέραν ασφαλώς των υψηλών προσδοκιών του οίκου για περαιτέρω άνοδο των τιμών των τραπεζών, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών.

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες». Η πρόβλεψη μιλάει για άνοδο 30% στις τιμές-στόχους σε βάθος 12μήνου.

Οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount.

Αναβαθμίζει την Eurobank σε Buy, διατηρεί την Πειραιώς και την Εθνική σε Buy ενώ για την Alpha η σύσταση γίνεται Neutral.

Οι επιθυμίες συγκεκριμένες το ίδιο και οι στόχοι

Ο οίκος προτιμάει τράπεζες με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: (α) φθηνότερη βάση χρηματοδότησης (Πειραιώς, Εθνική), (β) χαμηλότερα NPE και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς) και (γ) υψηλότερα επίπεδα του δείκτη CET1 (ΕΤΕ, Eurobank).

Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες

Μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών Airbnb που κρατά πολλά χρόνια έβγαλαν στην επιφάνεια οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα για επιβολή τελών στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού.

Ευθύς αμέσως των δηλώσεων του οι ξενοδόχοι της Αθήνας, ανέφεραν ότι από την «εξίσωση» που ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων υπολείπονται οι «άλλοι»…- δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;» έγραψαν δεικτικά σε ανακοίνωση που απαντούσε στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής με ανάρτησή του χαρακτήριζε την δήλωση να επωμισθούν τα ξενοδοχεία πρόσθετα βάρη, ως «εύκολη λύση» που αντιμετωπίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο ως το «σύνηθες υποζύγιο», τονίζοντας ότι αυτή την φορά οι ξενοδόχοι θα είναι απέναντι. «Αν κάποιος Δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη ΚΥΑ που θεσπίζει περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση» συμπλήρωνε εμφατικά.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησε να έρθει. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), σε δική του ανακοίνωσε επεσήμανε λίγο πολύ ότι η Αθήνα έχει ανέβει πόντους στη διεθνή τουριστική σκακιέρα χάρη στο Airbnb.«Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματά μας. Δεν το πιστεύετε; Κάντε μια βόλτα στο Κουκάκι, στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο, στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πυρά της ήταν μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση με την ανακοίνωση να αναφέρει «Είμαστε σίγουροι ότι έχετε άρνηση της πραγματικότητας γιατί είστε απασχολημένοι με το να παρακολουθείτε τα ξένα κεφάλαια να ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε συντριπτική πλειοψηφία στην πόλη κι εσείς απλά να εφευρίσκετε εχθρούς»!

Τώρα να οι εκατέρωθεν αντιδράσεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν τα σχέδια του νέου Δημάρχου, μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση ένα επόμενο επεισόδιο της προαναφερθείσας διαμάχης θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τα Airbnb.

Στις στρατηγικές επενδύσεις ΑΠΕ 1,5 GW της Mytilineos

Το «πράσινο φως» για ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έλαβε σχέδιο της Mytilineos για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Η έγκριση δόθηκε με Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με την οποία χορηγείται στο σχέδιο το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό 849,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν κατά 20% με ίδια κεφάλαια και κατά 80% με δανεισμό. Τα φωτοβολταϊκά θα αναπτυχθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Των φρονίμων τα... παιδιά

Συνήθως, σχεδόν πάντα δηλαδή, οι παρατάσεις δίνονται στην εκπνοή των προθεσμιών. Επειδή όμως φέτος έπρεπε να ψηφιστεί ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας και χάσαμε τον Απρίλιο για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να διευκρινίσει στη Βουλή πως για όσες ημέρες «χάθηκαν» θα δοθεί προκαταβολικά παράταση τον Ιούλιο. Έτσι και αλλιώς παραδοσιακά όταν φτάνουμε στα τέλη Ιουνίου αρχίζουν τα αιτήματα για παρατάσεις.

Το ΔΝΤ στα δύσκολα

Το ΔΝΤ έστειλε χθες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική καθώς η σκιά του χρέους πυκνώνει, αλλά και προς τις κεντρικές τράπεζες να μην βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια αν δεν σιγουρευθούν για την πορεία του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ από την άλλη πλευρά διαβεβαιώνει πως τα επιτόκια θα μειωθούν. Ε λοιπόν έχω να σας πω ένα μυστικό: Πολλά πολλά δάνεια, έως ότου γίνει αυτό, δεν θα δοθούν ούτε στον ιδιωτικό τομέα ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Το πραγματικό πρόβλημα του ΧΑ

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις δύο τελευταίες ημέρες οφείλεται (και) στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Μόνο που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που προφανώς είναι λόγος ανησυχίας των επενδυτών, είχε άλλη επίδραση στις μεγάλες αγορές. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε ενδεχομένως και άλλες αιτίες ή αφορμές για την μεγαλύτερη «μεταβλητότητα».

CPI ερωτήματα

Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται κανένας με τη συμπεριφορά της μετοχής της CPI αλλά και τις κινήσεις των βασικών μετόχων; Οι πωλήσεις μετοχών είναι ελεύθερες υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμβεί άλλα πριν για να τις διευκολύνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

23:48

ΗΠΑ: Θύματα του Έπστιν κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google

23:36

Βρετανία: «Όχι οθόνες» πριν από την ηλικία των δύο ετών

23:24

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κομισιόν επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου

23:12

Ιράν: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 80 εκατ. δολαρίων προς τους πρόσφυγες

23:00

Γουίτκοφ: Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Ιράν

22:48

Πυροσβεστική: Προκηρύχθηκαν 24 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών καθηκόντων

22:36

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης από 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές

22:24

Αραγτσί: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση των ΗΠΑ σε σχολείο την πρώτη ημέρα του πολέμου»

22:12

Wall Street: 5η σερί εβδομάδα απωλειών για S&P 500 - Σε έδαφος διόρθωσης και ο Dow Jones

22:00

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ