BACKSTORY

Τα καμπανάκια του ΔΝΤ- Τι τρέχει με το ΧΑ - Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες - Η εκ των προτέρων παράταση

17-04-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Διαφοροποιήσεις

Aν κάτι έχει να καταγράψει καινούριο η έκθεση της Goldman Sachs είναι, πέραν ασφαλώς των υψηλών προσδοκιών του οίκου για περαιτέρω άνοδο των τιμών των τραπεζών, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών.

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες». Η πρόβλεψη μιλάει για άνοδο 30% στις τιμές-στόχους σε βάθος 12μήνου.

Οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount.

Αναβαθμίζει την Eurobank σε Buy, διατηρεί την Πειραιώς και την Εθνική σε Buy ενώ για την Alpha η σύσταση γίνεται Neutral.

Οι επιθυμίες συγκεκριμένες το ίδιο και οι στόχοι

Ο οίκος προτιμάει τράπεζες με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: (α) φθηνότερη βάση χρηματοδότησης (Πειραιώς, Εθνική), (β) χαμηλότερα NPE και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς) και (γ) υψηλότερα επίπεδα του δείκτη CET1 (ΕΤΕ, Eurobank).

Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες

Μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών Airbnb που κρατά πολλά χρόνια έβγαλαν στην επιφάνεια οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα για επιβολή τελών στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού.

Ευθύς αμέσως των δηλώσεων του οι ξενοδόχοι της Αθήνας, ανέφεραν ότι από την «εξίσωση» που ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων υπολείπονται οι «άλλοι»…- δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;» έγραψαν δεικτικά σε ανακοίνωση που απαντούσε στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής με ανάρτησή του χαρακτήριζε την δήλωση να επωμισθούν τα ξενοδοχεία πρόσθετα βάρη, ως «εύκολη λύση» που αντιμετωπίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο ως το «σύνηθες υποζύγιο», τονίζοντας ότι αυτή την φορά οι ξενοδόχοι θα είναι απέναντι. «Αν κάποιος Δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη ΚΥΑ που θεσπίζει περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση» συμπλήρωνε εμφατικά.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησε να έρθει. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), σε δική του ανακοίνωσε επεσήμανε λίγο πολύ ότι η Αθήνα έχει ανέβει πόντους στη διεθνή τουριστική σκακιέρα χάρη στο Airbnb.«Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματά μας. Δεν το πιστεύετε; Κάντε μια βόλτα στο Κουκάκι, στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο, στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πυρά της ήταν μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση με την ανακοίνωση να αναφέρει «Είμαστε σίγουροι ότι έχετε άρνηση της πραγματικότητας γιατί είστε απασχολημένοι με το να παρακολουθείτε τα ξένα κεφάλαια να ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε συντριπτική πλειοψηφία στην πόλη κι εσείς απλά να εφευρίσκετε εχθρούς»!

Τώρα να οι εκατέρωθεν αντιδράσεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν τα σχέδια του νέου Δημάρχου, μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση ένα επόμενο επεισόδιο της προαναφερθείσας διαμάχης θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τα Airbnb.

Στις στρατηγικές επενδύσεις ΑΠΕ 1,5 GW της Mytilineos

Το «πράσινο φως» για ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έλαβε σχέδιο της Mytilineos για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Η έγκριση δόθηκε με Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με την οποία χορηγείται στο σχέδιο το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό 849,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν κατά 20% με ίδια κεφάλαια και κατά 80% με δανεισμό. Τα φωτοβολταϊκά θα αναπτυχθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Των φρονίμων τα... παιδιά

Συνήθως, σχεδόν πάντα δηλαδή, οι παρατάσεις δίνονται στην εκπνοή των προθεσμιών. Επειδή όμως φέτος έπρεπε να ψηφιστεί ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας και χάσαμε τον Απρίλιο για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να διευκρινίσει στη Βουλή πως για όσες ημέρες «χάθηκαν» θα δοθεί προκαταβολικά παράταση τον Ιούλιο. Έτσι και αλλιώς παραδοσιακά όταν φτάνουμε στα τέλη Ιουνίου αρχίζουν τα αιτήματα για παρατάσεις.

Το ΔΝΤ στα δύσκολα

Το ΔΝΤ έστειλε χθες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική καθώς η σκιά του χρέους πυκνώνει, αλλά και προς τις κεντρικές τράπεζες να μην βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια αν δεν σιγουρευθούν για την πορεία του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ από την άλλη πλευρά διαβεβαιώνει πως τα επιτόκια θα μειωθούν. Ε λοιπόν έχω να σας πω ένα μυστικό: Πολλά πολλά δάνεια, έως ότου γίνει αυτό, δεν θα δοθούν ούτε στον ιδιωτικό τομέα ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Το πραγματικό πρόβλημα του ΧΑ

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις δύο τελευταίες ημέρες οφείλεται (και) στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Μόνο που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που προφανώς είναι λόγος ανησυχίας των επενδυτών, είχε άλλη επίδραση στις μεγάλες αγορές. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε ενδεχομένως και άλλες αιτίες ή αφορμές για την μεγαλύτερη «μεταβλητότητα».

CPI ερωτήματα

Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται κανένας με τη συμπεριφορά της μετοχής της CPI αλλά και τις κινήσεις των βασικών μετόχων; Οι πωλήσεις μετοχών είναι ελεύθερες υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμβεί άλλα πριν για να τις διευκολύνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βενεζουέλα: Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ανήλθαν σε 5,49 δισ. δολάρια μέσα στο 2026

23:46

Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»

23:35

Επιδημία Έμπολα: Στους 254 έφτασαν οι νεκροί στη ΛΔ Κονγκό, πάνω από 1.000 τα κρούσματα

23:22

Χατζηδάκης: «Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια, δεν παίζουμε με την πατρίδα μας»

23:15

Wall Street: Πιέσεις από την τεχνολογία, «βουτιά» για Alphabet και SpaceX

23:01

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ο Κινέζος υπ. Εμπορίου εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΕΕ - Πεκίνου

22:49

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22:39

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ - Τρεις νεκροί και ανάμεσά τους ο ύποπτος

22:33

«Βουτιά» άνω του 3% στο Brent με φόντο το αμερικανικό «πράσινο φως» για το ιρανικό πετρέλαιο

22:20

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας»

22:09

Τραμπ: «Το Ιράν θα συμφωνήσει να υποβληθεί σε σημαντικές επιθεωρήσεις όπλων»

21:56

Βουλή: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επ. Δεοντολογίας

21:44

Ο χρυσός «χάνει» τη λάμψη του συνεχίζοντας το πτωτικό του σερί

21:43

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, εκ των ιδρυτών της ΑΒΑΞ Α.Ε.

21:34

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

21:29

THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 70 εκατ. ευρώ - Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης

21:23

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

21:11

«Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Alphabet μετά την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών TN

21:02

Αφγανιστάν: Προσαγωγές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων για το «μήκος της γενειάδας τους»

20:55

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

20:46

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

20:33

Κολομβία: Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις

20:28

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για την εξάλειψη κάθε απειλής στον νότιο Λίβανο

20:17

Τσεχία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία από το 2027

20:13

Παπαστεργίου: Στο Pharos AI Factory χτίζουμε λύσεις ΤΝ με ελληνικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκά πρότυπα

20:04

Οι ευχαριστίες Μακρόν στον Στάρμερ για την «προσήλωσή» του σε Ουκρανία και ΕΕ

19:59

Τουλάχιστον 14 νεκροί στην Ινδία από πυρκαγιά σε κτίριο

19:50

Πρώτη αρωγή: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάριση για πυρκαγιές του 2021

19:41

Δήμας: Ανθεκτικές υποδομές και στρατηγικοί διάδρομοι στο επίκεντρο για το διεθνές εμπόριο

19:26

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία