BACKSTORY

Τα καμπανάκια του ΔΝΤ- Τι τρέχει με το ΧΑ - Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες - Η εκ των προτέρων παράταση

17-04-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διαφοροποιήσεις

Aν κάτι έχει να καταγράψει καινούριο η έκθεση της Goldman Sachs είναι, πέραν ασφαλώς των υψηλών προσδοκιών του οίκου για περαιτέρω άνοδο των τιμών των τραπεζών, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών.

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες». Η πρόβλεψη μιλάει για άνοδο 30% στις τιμές-στόχους σε βάθος 12μήνου.

Οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount.

Αναβαθμίζει την Eurobank σε Buy, διατηρεί την Πειραιώς και την Εθνική σε Buy ενώ για την Alpha η σύσταση γίνεται Neutral.

Οι επιθυμίες συγκεκριμένες το ίδιο και οι στόχοι

Ο οίκος προτιμάει τράπεζες με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: (α) φθηνότερη βάση χρηματοδότησης (Πειραιώς, Εθνική), (β) χαμηλότερα NPE και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης NPE (ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς) και (γ) υψηλότερα επίπεδα του δείκτη CET1 (ΕΤΕ, Eurobank).

Στα «μαχαίρια» ξενοδόχοι και Airbnbδες

Μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών Airbnb που κρατά πολλά χρόνια έβγαλαν στην επιφάνεια οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα για επιβολή τελών στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού.

Ευθύς αμέσως των δηλώσεων του οι ξενοδόχοι της Αθήνας, ανέφεραν ότι από την «εξίσωση» που ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων υπολείπονται οι «άλλοι»…- δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;» έγραψαν δεικτικά σε ανακοίνωση που απαντούσε στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής με ανάρτησή του χαρακτήριζε την δήλωση να επωμισθούν τα ξενοδοχεία πρόσθετα βάρη, ως «εύκολη λύση» που αντιμετωπίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο ως το «σύνηθες υποζύγιο», τονίζοντας ότι αυτή την φορά οι ξενοδόχοι θα είναι απέναντι. «Αν κάποιος Δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη ΚΥΑ που θεσπίζει περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση» συμπλήρωνε εμφατικά.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησε να έρθει. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), σε δική του ανακοίνωσε επεσήμανε λίγο πολύ ότι η Αθήνα έχει ανέβει πόντους στη διεθνή τουριστική σκακιέρα χάρη στο Airbnb.«Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματά μας. Δεν το πιστεύετε; Κάντε μια βόλτα στο Κουκάκι, στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο, στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πυρά της ήταν μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση με την ανακοίνωση να αναφέρει «Είμαστε σίγουροι ότι έχετε άρνηση της πραγματικότητας γιατί είστε απασχολημένοι με το να παρακολουθείτε τα ξένα κεφάλαια να ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε συντριπτική πλειοψηφία στην πόλη κι εσείς απλά να εφευρίσκετε εχθρούς»!

Τώρα να οι εκατέρωθεν αντιδράσεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν τα σχέδια του νέου Δημάρχου, μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση ένα επόμενο επεισόδιο της προαναφερθείσας διαμάχης θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τα Airbnb.

Στις στρατηγικές επενδύσεις ΑΠΕ 1,5 GW της Mytilineos

Το «πράσινο φως» για ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έλαβε σχέδιο της Mytilineos για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Η έγκριση δόθηκε με Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με την οποία χορηγείται στο σχέδιο το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό 849,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν κατά 20% με ίδια κεφάλαια και κατά 80% με δανεισμό. Τα φωτοβολταϊκά θα αναπτυχθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Των φρονίμων τα... παιδιά

Συνήθως, σχεδόν πάντα δηλαδή, οι παρατάσεις δίνονται στην εκπνοή των προθεσμιών. Επειδή όμως φέτος έπρεπε να ψηφιστεί ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας και χάσαμε τον Απρίλιο για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να διευκρινίσει στη Βουλή πως για όσες ημέρες «χάθηκαν» θα δοθεί προκαταβολικά παράταση τον Ιούλιο. Έτσι και αλλιώς παραδοσιακά όταν φτάνουμε στα τέλη Ιουνίου αρχίζουν τα αιτήματα για παρατάσεις.

Το ΔΝΤ στα δύσκολα

Το ΔΝΤ έστειλε χθες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική καθώς η σκιά του χρέους πυκνώνει, αλλά και προς τις κεντρικές τράπεζες να μην βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια αν δεν σιγουρευθούν για την πορεία του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ από την άλλη πλευρά διαβεβαιώνει πως τα επιτόκια θα μειωθούν. Ε λοιπόν έχω να σας πω ένα μυστικό: Πολλά πολλά δάνεια, έως ότου γίνει αυτό, δεν θα δοθούν ούτε στον ιδιωτικό τομέα ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Το πραγματικό πρόβλημα του ΧΑ

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις δύο τελευταίες ημέρες οφείλεται (και) στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Μόνο που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που προφανώς είναι λόγος ανησυχίας των επενδυτών, είχε άλλη επίδραση στις μεγάλες αγορές. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε ενδεχομένως και άλλες αιτίες ή αφορμές για την μεγαλύτερη «μεταβλητότητα».

CPI ερωτήματα

Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται κανένας με τη συμπεριφορά της μετοχής της CPI αλλά και τις κινήσεις των βασικών μετόχων; Οι πωλήσεις μετοχών είναι ελεύθερες υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμβεί άλλα πριν για να τις διευκολύνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τανζανία: Πέντε νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Κιλιμάντζαρο

23:35

Τουρκία: Ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν

23:08

Τζίμι Κίμελ: Το 2025 ήταν «μια πολύ καλή χρονιά για τον φασισμό»

22:39

Σομαλία: Οι κάτοικοι του Μογκαντίσου ψηφίζουν για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια σε άμεσες εκλογές

22:15

Τουρκικό Υπ. Άμυνας: Η ασυνέπεια της ελληνικής προσέγγισης ευθύνεται για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

21:44

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Aμπντελάτι

21:28

Η πρόταση της Μόσχας στο Παρίσι για τον φυλακισμένο στην Ρωσία ερευνητή Λοράν Βινατιέ

20:59

Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

20:36

Θεσσαλονίκη: «Μαϊμού» εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ άρπαξαν από 70χρονη λίρες και κοσμήματα αξίας μισού εκατ. ευρώ

20:13

Μυστήριο στο Λιχνεστάιν: Νεκρά τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας

19:50

Επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ-Κούσνερ: «Ας είναι ένα ακόμη βήμα για την ειρήνη»

19:29

Ισραήλ: Σύλληψη 5 ατόμων για επίθεση σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη – Τραυματίστηκε βρέφος

19:15

Ειδικά χωροταξικά σχέδια: Οι αλλαγές που φέρνει το 2026 στη χρήση γης και τις επενδύσεις

19:03

Ουκρανία: Bρετανικοί πυραύλοι Storm Shadow στα πλήγματα σε ρωσικές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

18:47

Φουντώνει ο ψηφιακός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

18:31

Θεσσαλονίκη: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων

18:14

Σουηδία: Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν νεαρό μετά από επίθεση σε σπίτι - Νεκρή μία 55χρονη, δύο τραυματίες

17:54

CNN: Η σκιά της Ρωσίας πάνω από την Ευρώπη - Ο κίνδυνος πολέμου είναι και πάλι πραγματικός

17:40

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια