BACKSTORY

Οι αντιφάσεις του νέου κανονισμού – Ένα μικρό μπλέξιμο – Επιστρέφουν τα πατίνια στην Αθήνα

12-04-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αντιφάσεις του νέου κανονισμού – Ένα μικρό μπλέξιμο – Επιστρέφουν τα πατίνια στην Αθήνα

Κρύβεται ή όχι... φωτογραφία;

Ειλικρινά έχω μπερδευτεί από την αλλαγή στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου που θα επιτρέπει την εισαγωγή εταιρειών χωρίς το κριτήριο των κερδών, αλλά και χωρίς φορολογικό έλεγχο. Και θέλω να δω με λεπτομέρεια πώς θα διατυπώνεται η διάταξη, γιατί, για παράδειγμα, αυτό με τη βεβαίωση του Αναδόχου για την επάρκεια προβλέψεων ανέλεγκτων χρήσεων, είναι τουλάχιστον αστείο. Επειδή, το κράτος δεν κάνει έλεγχο βάζουν τον Ανάδοχο υπεύθυνο. Θέλω επίσης, να πιστεύω ότι δεν κρύβεται φωτογραφία πίσω από τη… μεταρρύθμιση αυτή, αλλά αυτό μένει να το δούμε μετά την έγκριση του Κανονισμού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Η αντίφαση

Υπάρχουν, όμως, και καλύτερα. Σήμερα, για εταιρείες με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι που έχουν πάνω από 5%, επιτρέπεται να μεταβιβάσουν κατά το 1ο έτος μετά την εισαγωγή, μετοχές που αντιστοιχούν κατ' ανώτατο όριο στο 25% του συνόλου των μετοχών τους. Είναι η λεγόμενη lock up περίοδος. Όμως, δεν είναι ολίγον τρελό να υπάρχει τέτοιος περιορισμός και από την άλλη να θέλουμε αυξημένη διασπορά; Και δεν άκουσα τίποτα για αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο... Σπύρου και τα αυτιά που δεν ιδρώνουν

Τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις μετοχές στο Χρηματιστήριο χθες κατέγραψε ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Εμείς, απλά, το καταγράφουμε γιατί έχει καταγραφεί ότι εδώ και χρόνια γίνεται του κουτρούλη ο γάμος με αυτά που αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις η εταιρεία, τα πάρε δώσε με συνδεδεμένες εταιρείες, και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Αντιθέτως, ο αρχιελεγκτής της Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γεραντώνης ξοδεύει το χρόνο του και τη φαιά ουσία των ελεγκτών για εταιρείες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή σε πτωχευτική διαδικασία και έχει δρομολογηθεί η έξοδός τους από το ΧΑ ή βρίσκονται σε διαδικασίες εξυγίανσης και μάλιστα για θέματα τυπικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικού.

Οι προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές

προμήθειες και δη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν πεδίο διαφορετικής διατύπωσης από πολλές και ποικίλες πλευρές. Οι εταιρείες πληρωμών λένε θα τις ρίξουμε, οι τράπεζες λένε το πράξαμε ήδη, κάποιοι ξιφουλκούν πως έχουμε τις χαμηλότερες προμήθειες στην Ευρώπη. Εγώ, ένα έχω να πω: Αν οι προμήθειες δεν υποχωρήσουν επαρκώς, τότε τίθεται και θέμα άνισου ανταγωνισμού μικρών - μεγάλων αλλά και τα κρατικά ταμεία δεν θα γεμίσουν.

Ένα μικρό μπλέξιμο

Περνώντας στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο, αυτό προέρχεται από το δημοσίευμα του Politico που η αλήθεια είναι πως μας έμπλεξε λιγουλάκι. Ανέμειξε την ελληνική υπόθεση με άλλες από το εξωτερικό και τη διανομή πόρων της ΕΕ και τον τρόπο που έγινε η διανομή αυτή για έργα πληροφορικής. Η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική υπόθεση, η οποία διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει κλείσει. Ξεκίνησε η έρευνα. Όταν κλείσει, τότε θα μιλήσουμε για έκνομες ή μη ενέργειες.

Ρεαλισμό στον ρόλο του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μία σειρά από οικονομικούς τομείς που δεν γίνεται να εξηλεκτριστούν, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές. Παράλληλα, αποτελεί επίσης αφετηρία ώστε σε δεύτερο χρόνο οι τομείς αυτοί να «πρασινίσουν» μέσω των ανανεώσιμων αερίων, δηλαδή του βιομεθανίου και μελλοντικά του «πράσινου» υδρογόνου. Αυτό επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Rita Maria Galli, στο περιθώριο του συνεδρίου των Δελφών, προσθέτοντας ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα πρέπει να γίνει εξίσου διεξοδική ανάλυση και για αυτούς τους τομείς, που ο εξηλεκτρισμός δεν αποτελεί λύση για να καταστούν περιβαλλοντικά ουδέτεροι.

Η κ. Galli σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός στον ρόλο του φυσικού αερίου, τη στιγμή που για παράδειγμα το LNG δίνει ήδη μία πιο περιβαλλοντική λύση στις μεταφορές και στη ναυτιλία, μέσω τεχνολογιών που ήδη χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια για να ωριμάσουν. Τονίζοντας ότι ο ΔΕΣΦΑ στέκεται αρωγός των προσπαθειών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απανθρακοποίηση, σημείωσε πως οι τομείς που δεν μπορούν να εξηλεκτριστούν απουσίαζαν από τις προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, που παρουσίασε το ΚΑΠΕ την περασμένη εβδομάδα στη Διυπουργική Επιτροπή και τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η παρουσίαση αφορούσε μία προκαταρκτική αποτύπωση του αναθεωρημένου Σχεδίου, χωρίς να αποτελεί την τελική εκδοχή του.

Μετρό: Οι επεκτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Το ΣΔΙΤ συντήρησης/λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ., σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικό Μετρό, Ν. Κουρέτα, που μίλησε χτες σε πάνελ του φόρους των Δελφών. Μάλιστα, το δημόσιο θα έχει τα έσοδα από όλες τις χρήσεις, ενώ ο ιδιώτης (Γάλλοι και Ιταλοί) θα παίρνει σταθερή ετήσια αμοιβή για τα 11 έτη της ΣΔΙΤ. Ως γνωστόν, η κεντρική γραμμή θα παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο με 33 τρένα δίχως οδηγό αλλά ασφαλή (νέες τεχνολογίες, νέα σηματοδότηση κ.α.). Αλλά στον φορέα, που έχουν προχωρήσει και την επέκταση σε ανατολικές περιοχές, ετοιμάζουν σχέδια για προέκταση του Μετρό και προς τα δυτικά (Αεροδρόμιο, Εύοσμος, νοσοκομείο Παπανικολάου κ.α.). Πάντως, στην πόλη μετά από περίπου 20 χρόνια θα γίνει συγκοινωνιακή μελέτη που θα καταδείξει τις ανάγκες. Αλλά επεκτάσεις, στο μέλλον, θα έχουμε και στην Αθήνα, προς Ίλιον, Γλυφάδα, Στ. Νιάρχος, Μαρούσι και άλλα προάστια. Για να δούμε τι θα δούμε.

Από τον Ιούνιο επιστρέφουν τα πατίνια της Lime

Για την ενδεχόμενη επιστροφή των πατινιών της Lime στην Ελλάδα σας είχαμε ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες. Μαθαίνουμε λοιπόν πως η εταιρεία θα κάνει την αρχή από τον Ιούνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις σε επόμενη φάση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:07

Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Μητσοτάκης

21:52

Η αβεβαιότητα για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τον χρυσό

21:37

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

21:22

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

Τραμπ σε περίπτωση εκλογικής ήττας: Δεν δεσμεύομαι ότι θα αναγνωρίσω το αποτέλεσμα

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία σε 24 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

18:04

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

17:54

Lamda Development για Ελληνικό: Νέα SPV με Xeris Ventures για την Little Athens

17:43

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για την μη ένταξή τους στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα

17:33

Επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στη Βαρβάκειο

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή