BACKSTORY

Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ – Το παράδειγμα της Motor Oil - Τα κόλπα της Goldman Sachs

02-04-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ – Το παράδειγμα της Motor Oil - Τα κόλπα της Goldman Sachs

Πρωτοβουλία για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός που αποτελεί άλλωστε και Εθνική Στρατηγική. Στις 16 Απριλίου η ΕΕΤ θα πραγματοποιήσει συνέδριο για το θέμα με Έλληνες και ξένους ομιλητές και παράλληλα διαδραστική έκθεση που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον 100 μαθητές. Το project της ΕΕΤ για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό θα έχει βάθος και συνέχεια. Στόχος της Ένωσης και των Τραπεζών – μελών της είναι η ενημέρωση και η προστασία των καταναλωτών μέσω της ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών γνώσεών τους σε ένα μεγάλο φάσμα αναγκών, όπως λ.χ. την εξοικείωση με βασικές τραπεζικές και γενικά χρηματοοικονομικές γνώσεις, τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων πραγματοποίησης των τραπεζικών συναλλαγών κ.ά.

Μια γενναιόδωρη κίνηση με νόημα

Mια πρωτοβουλία αξιέπαινη που μακάρι να βρει μιμητές ήταν αυτή της Motor Oil, η οποία θα προσφέρει σε κάθε οικογένεια εργαζομένων που αποκτά περισσότερα από δύο παιδιά με 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πολλές είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά κέρδη που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά το δημογραφικό και κάποιες το πράττουν ήδη.

Ωστόσο καλό είναι και η Πολιτεία να βοηθήσει προς την ίδια κατεύθυνση το δημογραφικό εάν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένα κράτος γερόντων.

Ολοκληρώθηκαν τα περιβαλλοντικά stress tests

Ολοκληρώθηκαν τα περιβαλλοντικά stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Τα αποτελέσματα θα αργήσουν όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες και πάντως δεν θα τα γνωρίζουμε πριν από το Σεπτέμβριο. Τα tests είναι κυρίως διαγνωστικά καθώς δεν θα έχουν επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών κάτι που θα γίνει στην επόμενη φάση της άσκησης.

Πιέσεις και έπαινοι

Οι τράπεζες συνεχίζουν με κάποιο τρόπο να πιέζονται ενώ και στην τελευταία συνεδρίαση ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,41%.

Ωστόσο η στήλη LEX των FT επαινεί τις ελληνικές τράπεζες. Οι FT μάλιστα προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και το 2024, αναδεικνύοντας τη συμβολή της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι έπαινοι δεν είναι αρκετοί προκειμένου ο SSM να καταλήξει σε ένα καλό πόρισμα για τι ποσοστά θα διανείμουν στους μετόχους τους οι ελληνικές τράπεζες.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Μιας και ο λόγος για τις τράπεζες με ενδιαφέρον είδα τη διαπίστωση του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι έχουμε στο συγκεκριμένο κλάδο ολιγοπώλια. Θα περίμενα βέβαια να ακούσω και με ποιο τρόπο θα πάψουν να υπάρχουν ολιγοπώλια αλλά δεν το άκουσα. Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι το μήνυμα για τα ολιγοπώλια και τον έλεγχο που ασκεί η ελληνική πολιτεία είχε αποδέκτη την κυβέρνηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα τον τελευταίο καιρό να έχει εξαφανιστεί. Κατά τα λοιπά αναμένουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού που στην περίπτωση Λιανού που μπορεί να άργησε αλλά το κοστούμι το έκοψε τελικά αλλά χωρίς μόνιμο αποτέλεσμα.

Η αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων

Κατά τα λοιπά θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου όπου θα αποτιμηθεί μετά από τις ημέρες αργίας η απομάκρυνση των δύο Υπουργών, η μάχη της Βουλής και γενικότερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Γιατί κατά τα ψέματα κυβέρνηση ισχυρή υπάρχει, η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη αλλά οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν πίεση για το κυβερνών κόμμα.

Τα κόλπα της Goldman Sachs

Εγώ πραγματικά δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα κόλπα της Goldman Sachs με τη μετοχή της ΔΕΗ που από το 0.15% δικαιωμάτων ψήφου την εκτινάσσουν στο 5,15% σε μια μόνο ημέρα. Και αυτή η ιστορία με τις απότομες αυξομειώσεις δικαιωμάτων ψήφου με πωλήσεις, swaps δανεισμό τίτλων και δεν ξέρω άλλο κρατάει καιρό. Αλήθεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθούν την Goldman ή αδυνατούν;

«Πράσινο φως» για μεγαλύτερο ΚΕΛ της ΕΥΔΑΠ στο μέτωπο του Σαρωνικού

Θετικά ήταν η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας, Έργα Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων του κεντρικού και νότιου τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Σαρωνικού και Μαρκόπουλου (οικ. Χαμολιάς) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και Έργα Επαναχρησιμοποίησης – Διάθεσης των Επεξεργασμένων Λυμάτων». Σε γενικές γραμμές το project της ΕΥΔΑΠ αφορά στα απαιτούμενα έργα για την επέκταση του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, προκειμένου αυτό να μπορεί να επεξεργαστεί τα λύματα από το παραλιακό μέτωπο των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας. Ειδικότερα, οι νέες περιοχές εξυπηρέτησης αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού (εκτός του μεσογειακού οικισμού των Καλυβίων) του Δήμου Σαρωνικού και στους οικισμούς Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας.

Το επιχειρηματικό πάρκο Τιτάνα στην Ελευσίνα

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 2 Απρίλιου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ανάμεσα στα θέματα που έχει η ατζέντα είναι και η έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ» για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα. Αναμένουμε, λοιπόν, νεότερα για την επένδυση.

Τα αεροδρόμια του Υπερταμείου

Όπως και πρόσφατα γράφαμε για τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, και αναφέρεται στην έκθεση τετάρτου τριμήνου 2023 του Υπερταμείου, εως και τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται η υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους, ενώ εντός 2 μηνών από αρχές Ιουλίου η επιλογή αναδόχου. Κατά το 1ο τρίμηνο 2025 εκτιμάται η έναρξη λειτουργίας από τον τελικό ανάδοχο. Αρα, ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο έχει μπει στη β΄ φάση, με στόχο τον Ιούνιο του 2024 να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρξει ο ανάδοχος, «και να μπει στη συνέχεια η Καλαμάτα σε νέα πορεία». Τώρα, και να πέσουν λίγο έξω οι ημερομηνίες, συμβαίνουν αυτά σε διαγωνισμούς. Τη σύμβαση παραχώρησης, θυμίζουμε, διεκδικούν 4 σχήματα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited, ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.- CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A, Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur, FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε..

Το πρόγραμμα της ΕΤΑΔ

Ως γνωστόν, το Υπερταμείο επέλεξε έναν Σύμβουλο (κοινοπραξία με επικεφαλής την EY, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού), ο οποίος ολοκλήρωσε την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος πεντακοσίων (500) περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), σε συνεργασία με ομάδα στελεχών του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ. Από τον πιλότο έγινε καταγραφή και κατηγοριοποίηση και των 500 ακινήτων, ενώ αποτιμήθηκαν πλήρως 109 ακίνητα. Τελικός στόχος, ένα μεγάλο έργο αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας, η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης για 36.000 ακίνητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς το 47% των πρώτων 500 ακινήτων που αποπειράθηκε η ΕΤΑΔ να καταγράψει δεν μπορούν να εντοπιστούν ή είναι καταπατημένα. Είναι ένα σαφές δείγμα της χρόνιας παθογένειας στη διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, την οποία η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο επιχειρούν να υπερβούν και να διορθώσουν.

Real estate στη Διώρυγα της Κορίνθου

Ολοκληρώθηκε το πλάνο αναβαθμισμένων υπηρεσιών της εταιρείας, και πλέον έχει νέα ιστοσελίδα και υπηρεσίες online ticketing. Παράλληλα ανανεώθηκε ο τιμοκατάλογος της Διώρυγας της Κορίνθου μετά από 12 χρόνια, γεγονός που έχει δείξει μία πολύ σημαντική βελτίωση για την εταιρεία όταν συγκρίνει κανείς σε like for like επίπεδα. Το Υπερταμείο, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους PLANET και TRΙTON προχώρησε σε προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) για την ανάπτυξη του Real Estate της Διώρυγας της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα ολιστικό Στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, με διάφορες νέες επιχειρησιακές λειτουργίες. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν μελέτες prefeasibility σχετικά με τις δύο μαρίνες και την εκπλάτυνση και εκβάθυνση του καναλιού. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) χωροθέτησης τουριστικού/ων λιμένα/ων. Επίσης, υλοποιήθηκε μοντέλο που βελτιστοποιεί τη χρήση της Διώρυγας, μειώνοντας το χρόνο αναμονής στα διερχόμενα σκάφη έως και 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:05

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων - Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

08:59

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς

08:56

Επίθεση των Χούθι με πυραύλους και drones στο ελληνόκτητο πλοίο Cyclades

08:52

Επιστολική ψήφος: Έκλεισε η πλατφόρμα - Πάνω από 200.000 εγγραφές

08:40

Αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ - Τι φέρνει η επόμενη μέρα

08:26

Στην τελική ευθεία το πακέτο απλούστευσης της νέας ΚΑΠ - Ποια θέματα «παίρνουν σειρά»

08:21

Intracom Holdings: Στα 18,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή

08:15

Το «πράσινο» οδηγεί σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές – Τι δείχνει νέα έρευνα

08:13

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αίτηση στην ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας

08:07

ΤΑΙΠΕΔ: Νέος διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου – «φιλέτου» Βερβερόντα 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι

08:04

Εταιρείες Διαχείρισης: Κέρδη 157 εκατ. ευρώ το 2023, δάνεια αξίας 88 δισ. στο χαρτοφυλάκιό τους

08:03

ΔΑΑ: Στα 30 εκατ. επιβάτες ο πήχης για το 2024 - Το κρίσιμο στοίχημα της επέκτασης

07:47

Στάσιμο το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Βελτίωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

07:33

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάνε τα κοντέρ» ανεκτέλεστο, παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα

07:18

Τα μυστικά της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο

07:17

Τον ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» η κυβέρνηση για τις ποινές-χάδι στο Μάτι - Οι φουρτούνες Φλωρίδη, ποιοι αντιδρούν στις αλλαγές 

07:15

«Πεδίο μάχης» η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για ιατρικές πράξεις

07:10

Χρηματιστήριο των ολίγων - Οι μακρινές ΗΠΑ - Το placement και το... παρελθόν

00:01

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

23:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο υδράργυρος στην Ασία - Πού «χτύπησε» 48° C

23:35

ΕΛΑΣ: 61 συλλήψεις σε ελέγχους για διακίνηση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών

23:22

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση - Δεκάδες απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

23:09

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed - «Άλμα» 15% για την Tesla

22:58

Μικρές απώλειες την Δευτέρα για το πετρέλαιο

22:54

Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

22:42

Νορβηγία: Το Όσλο κάνει ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

22:36

Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

22:20

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

22:15

Η πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων ψήφισε κατά του νέου δικαστικού χάρτη στην Αττική

22:03

Μιχαηλίδου: Νέες ΣΣΕ σε ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων