BACKSTORY

Η πρωτοπορία της ΔΕΗ – Η... έκπληξη – Η κομβική για την ΕΕ διασύνδεση

19-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η πρωτοπορία της ΔΕΗ – Η... έκπληξη – Η κομβική για την ΕΕ διασύνδεση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πρωτοπορία της ΔΕΗ

Έχω την αίσθηση ότι στον ΟΤΕ δεν πρέπει να αισθάνθηκαν και πολύ καλά με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ σε σχέση με τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες. Και αυτό διότι μέχρι το 2025 θα μπορεί να διαθέσει χονδρική έως 10 Gbps Τι σημαίνει αυτό; Ο ΟΤΕ αποκτά ανταγωνιστή στη χονδρική και μάλιστα ισχυρό.

Οι ανακοινώσεις που δεν αργούν

Ο όμιλος ΓΕΚ επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή: «Υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συζητάμε και όταν υπάρξει εξέλιξη θα το ανακοινώσουμε». Έχω την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις αυτές, αυτή τη φορά, δεν αργούν και θα εμπεριέχουν στοιχεία έκπληξης που θα απογειώσουν συνολικά τον όμιλο.

Η... έκπληξη

Έκπληξη όμως, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, θα έχουμε λίαν συντόμως και από τον όμιλο Intracom. Και οι κινήσεις που προετοιμάζονται δεν θα έχουν σχέση με τα πεδία δραστηριότητας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Και τα χαμηλά μετά τη διορθωτική κίνηση που είδαμε τις προηγούμενες συνεδριάσεις δύσκολα θα ξαναπιαστούν.

Ενδιαφέρονται;

Χωρίς αμφιβολία η AS Company αποτελεί μια από τις πιο υγιείς εταιρείες του Χρηματιστηρίου. Ωστόσο η συμπεριφορά της στο ταμπλό δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ δεν φαίνεται να βοηθά και η αγορά ιδίων μετοχών. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι μέτοχοι της εταιρείας για τις χρηματιστηριακές της επιδόσεις. Γιατί με τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, αλλά και το συνολικό αριθμό μετοχών της εταιρείας δύσκολα θα πλησιάζει θεσμικός επενδυτής, έχοντας μόνιμα τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί.

Ασφαλής προορισμός

«Λιμάνι ασφαλείας» και για τα κρουαζιερόπλοια δείχνει η χώρα μας, ενώ η κρουαζιέρα προσδοκά νέα ιστορικά ρεκόρ το 2024. Η γεωπολιτική ανασφάλεια στα πέριξ και η έκρυθμη κατά στάση στην Ερυθρά Θάλασσα βάζει την Ελλάδα ως έναν από τους «αναγκαίους» αλλά και εξαιρετικά θελκτικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα εδραιώνοντας προσδοκίες για μια μεσοσταθμική αύξηση περίπου 10% σε επίπεδο αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και 15% σε επίπεδο αριθμού επιβατών.

H – μη – κίνηση της Moody's

Η Moody's δεν (μας) αναβάθμισε. Για την ακρίβεια, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης, την προηγούμενη Παρασκευή, με το αξιόχρεο της χώρας να παραμένει αμετάβλητο στη βαθμίδα «Ba1» με σταθερό outlook, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Ο οίκος επικαλείται μια σειρά από λόγους για την απόφασή του αυτήν εκτιμώντας παράλληλα άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος. Επικαλείται ουσιαστικά τους ίδιους λόγους με τους άλλους οίκους (που όμως αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία), δηλαδή τον υψηλό λόγο του χρέους ως προς ΑΕΠ, την ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και στο εξωτερικό «άνοιγμα» της χώρας. Για να δούμε, πάμε για φθινόπωρο ή μπορεί να υπάρξει κάποια ενδιάμεση «έκπληξη»;

Κομβική για την ΕΕ η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Στην κορυφή της ατζέντας της ενεργειακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με την Ελλάδα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το έργο αναφέρεται ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν Ε.Ε. και Αίγυπτος την Κυριακή, 18 Μαρτίου. Στη διασύνδεση GREGY (όπως είναι γνωστό το πρότζεκτ) έκανε ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου».

Υπενθυμίζεται ότι το GREGY αφορά την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 περίπου χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW, που θα συνδέει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπός είναι να αποτελέσει «ηλεκτρική λεωφόρο» για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, διαμέσου της χώρας μας. Το έργο προωθεί η εταιρεία ELICA (μέλος του Ομίλου Κοπελούζου), ενώ σε αυτό προτίθεται να συμμετάσχει επενδυτικά και ο ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:47

Γάζα: Πέντε αστυνομικοί και ένας έφηβος σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

19:25

Δημοσκοπήσεις: Παγιώνεται η πρωτιά της AfD

19:20

Στην εντατική μετά από σοβαρό τροχαίο ο πρώην ποδοσφαιριστής Μάριος Οικονόμου

19:17

Έμπολα: 10 αφρικανικές χώρες σε κίνδυνο να πληγούν από την επιδημία

18:59

Τραμπ στο Axios: «50/50» οι πιθανότητες συμφωνίας με το Ιράν - Θα αποφασίσω την Κυριακή

18:29

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Σάντσεθ

18:18

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα μας εγκαταλείψει

17:56

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

17:41

Τσάφος: Λογιστικό σφάλμα στη σύγκριση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- ΕΕ

17:30

Λίβανος: Νέες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση χωριών

17:15

Αυτοψία Ταχιάου στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο

16:54

Τουρκία: «Ασέβεια» η απελευθέρωση Γιωτόπουλου

16:46

Σερβία: Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργανώνουν οι φοιτητές στο Βελιγράδι

16:29

Απαγόρευση εισόδου σε γαλλικό έδαφος στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν-Γκβίρ

16:21

Σαντορίνη: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε 17 οικίες - Ελέγχθηκαν 68 άτομα και κατασχέθηκαν 4,7 κιλά κάνναβης

16:11

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μέχρι 15 Ιουνίου - Οι τιμές, οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

15:53

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία στον Πειραιά

15:33

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στους 15 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

15:25

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Ανδρουλάκη, για την προπαγάνδα και το ψευδοαφήγημα»

15:17

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, CHP - Ποια τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί

13:43

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στην πύλη Ε2 του Πειραιά – Σώος ο 89χρονος οδηγός

13:22

Ψηφιακή ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

13:18

Βλάβη στον καταπέλτη του «Tera Jet 2» στην Τήνο – Επέστρεψε στο λιμάνι με 319 επιβάτες

13:08

Αγαπηδάκη: 41.000 πολίτες εξετάστηκαν δωρεάν από τις Κινητές Ομάδες - Πού θα λειτουργήσουν νέες δομές στη Δυτική Αθήνα

12:59

Σκέρτσος: 10+1 παρεμβάσεις για σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς