BACKSTORY

Η πρωτοπορία της ΔΕΗ – Η... έκπληξη – Η κομβική για την ΕΕ διασύνδεση

19-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η πρωτοπορία της ΔΕΗ – Η... έκπληξη – Η κομβική για την ΕΕ διασύνδεση

Η πρωτοπορία της ΔΕΗ

Έχω την αίσθηση ότι στον ΟΤΕ δεν πρέπει να αισθάνθηκαν και πολύ καλά με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ σε σχέση με τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες. Και αυτό διότι μέχρι το 2025 θα μπορεί να διαθέσει χονδρική έως 10 Gbps Τι σημαίνει αυτό; Ο ΟΤΕ αποκτά ανταγωνιστή στη χονδρική και μάλιστα ισχυρό.

Οι ανακοινώσεις που δεν αργούν

Ο όμιλος ΓΕΚ επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή: «Υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συζητάμε και όταν υπάρξει εξέλιξη θα το ανακοινώσουμε». Έχω την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις αυτές, αυτή τη φορά, δεν αργούν και θα εμπεριέχουν στοιχεία έκπληξης που θα απογειώσουν συνολικά τον όμιλο.

Η... έκπληξη

Έκπληξη όμως, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, θα έχουμε λίαν συντόμως και από τον όμιλο Intracom. Και οι κινήσεις που προετοιμάζονται δεν θα έχουν σχέση με τα πεδία δραστηριότητας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Και τα χαμηλά μετά τη διορθωτική κίνηση που είδαμε τις προηγούμενες συνεδριάσεις δύσκολα θα ξαναπιαστούν.

Ενδιαφέρονται;

Χωρίς αμφιβολία η AS Company αποτελεί μια από τις πιο υγιείς εταιρείες του Χρηματιστηρίου. Ωστόσο η συμπεριφορά της στο ταμπλό δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ δεν φαίνεται να βοηθά και η αγορά ιδίων μετοχών. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι μέτοχοι της εταιρείας για τις χρηματιστηριακές της επιδόσεις. Γιατί με τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, αλλά και το συνολικό αριθμό μετοχών της εταιρείας δύσκολα θα πλησιάζει θεσμικός επενδυτής, έχοντας μόνιμα τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί.

Ασφαλής προορισμός

«Λιμάνι ασφαλείας» και για τα κρουαζιερόπλοια δείχνει η χώρα μας, ενώ η κρουαζιέρα προσδοκά νέα ιστορικά ρεκόρ το 2024. Η γεωπολιτική ανασφάλεια στα πέριξ και η έκρυθμη κατά στάση στην Ερυθρά Θάλασσα βάζει την Ελλάδα ως έναν από τους «αναγκαίους» αλλά και εξαιρετικά θελκτικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα εδραιώνοντας προσδοκίες για μια μεσοσταθμική αύξηση περίπου 10% σε επίπεδο αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και 15% σε επίπεδο αριθμού επιβατών.

H – μη – κίνηση της Moody's

Η Moody's δεν (μας) αναβάθμισε. Για την ακρίβεια, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης, την προηγούμενη Παρασκευή, με το αξιόχρεο της χώρας να παραμένει αμετάβλητο στη βαθμίδα «Ba1» με σταθερό outlook, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Ο οίκος επικαλείται μια σειρά από λόγους για την απόφασή του αυτήν εκτιμώντας παράλληλα άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος. Επικαλείται ουσιαστικά τους ίδιους λόγους με τους άλλους οίκους (που όμως αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία), δηλαδή τον υψηλό λόγο του χρέους ως προς ΑΕΠ, την ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και στο εξωτερικό «άνοιγμα» της χώρας. Για να δούμε, πάμε για φθινόπωρο ή μπορεί να υπάρξει κάποια ενδιάμεση «έκπληξη»;

Κομβική για την ΕΕ η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Στην κορυφή της ατζέντας της ενεργειακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με την Ελλάδα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το έργο αναφέρεται ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν Ε.Ε. και Αίγυπτος την Κυριακή, 18 Μαρτίου. Στη διασύνδεση GREGY (όπως είναι γνωστό το πρότζεκτ) έκανε ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου».

Υπενθυμίζεται ότι το GREGY αφορά την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 περίπου χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW, που θα συνδέει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπός είναι να αποτελέσει «ηλεκτρική λεωφόρο» για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, διαμέσου της χώρας μας. Το έργο προωθεί η εταιρεία ELICA (μέλος του Ομίλου Κοπελούζου), ενώ σε αυτό προτίθεται να συμμετάσχει επενδυτικά και ο ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία

23:45

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

23:35

Ιράν: Οι νεκροί έφτασαν τους 2.003, σύμφωνα με ακτιβιστές

23:26

Η Μαρία Καρυστιανού παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

23:19

Παλαιστίνη: Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές στη Γάζα

23:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - Η JP Morgan «τράβηξε» προς τα κάτω τον S&P 500

22:49

Γερμανία: Χαμηλά τα ποσοστά απασχόλησης των προσφύγων

22:37

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο ελέω Ιράν

22:24

Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

22:05

Ανακοίνωση της ευρωομάδας της ΝΔ - Απάντηση στην παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό

21:50

Η Volkswagen παρέδωσε 4,73 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2025

21:36

Κλήρωση Eurojackpot 13/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Νέα ιστορικά υψηλά για χρυσό και ασήμι με φόντο Fed και πληθωρισμό

21:30

Ρωσία: Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο τεσσάρων εργοστασίων της δανικής αλυσίδας Rockwool

21:16

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 320.000 ιδίων μετοχών από 2/1 έως 12/1/2026

21:15

Νιγηρία: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

21:10

Έλτον: Ολοκληρώθηκε η πώληση των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της στη Βουλγαρία

21:02

Επαφές Χρ. Δήμα στις Βρυξέλλες για την αεροναυτιλία

20:59

ΔΑΑ: Ο Παναγιώτης Ταμπούρλος νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

20:50

ΗΠΑ: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή για την υπόθεση Έπστιν

20:35

Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

20:23

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με AI στοχεύει η Ισπανία

20:20

Χατζηδάκης: Βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

20:09

Ερφάν Σολτάνι: Ποιος είναι ο 26χρονος διαδηλωτής που θα εκτελεστεί αύριο στο Ιράν

19:54

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο-ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων - «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς»

19:42

Iταλία: «Οι ιρανικές αρχές να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού»

19:29

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών

19:16

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 5% για την Orsted

19:07

Συρία: Διαδηλώσεις Κούρδων στα βορειοανατολικά με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

18:58

Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή