BACKSTORY

Το σπριντ της Alpha Bank – Τα μηνύματα για τα επιτόκια – Νέα συνάντηση για τα offshore αιολικά

11-03-2024 | 07:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το σπριντ της Alpha Bank – Τα μηνύματα για τα επιτόκια – Νέα συνάντηση για τα offshore αιολικά

Σπριντ της Alpha Bank σε νέες εκταμιεύσεις το Δ’ τρίμηνο

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank ήρθαν να διαψεύσουν τους φόβους της αγοράς ότι τα υψηλά επιτόκια θα συγκρατήσουν χαμηλά τις χορηγήσεις δανείων, με την τράπεζα να πετυχαίνει καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2023.

Κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε το Δ’ τρίμηνο, όπου η Τράπεζα έκανε «σπριντ», σημειώνοντας ρεκόρ εκταμιεύσεων ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Βασικός πρωταγωνιστής πίσω από την άνοδο αυτή ήταν το Wholesale Banking.

Ειδικότερα, το Wholesale Banking της τράπεζας, το οποίο αποτελεί και το δυνατό χαρτί του Βασίλη Ψάλτη, κατάφερε όχι μόνο να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων ύψους 6,6 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023, αλλά και να ξεπεράσει τον αρχικό του στόχο κατά περίπου 37%.

Σημαντικές επιδόσεις πέτυχε επίσης η μονάδα επιχειρηματικής τραπεζικής της Alpha Bank και στο κομμάτι των πράσινων χρηματοδοτήσεων, υπερβαίνοντας τον αρχικό της στόχο κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να στοχεύει σε χρηματοδοτήσεις ESG ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής τραπεζικής και στην Κύπρο, όπου η Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη της Διοίκησης στο νησί.

Και η γιορτή συνεχίζεται

Οι φιέστες καλά κρατούν μιας και σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα βρεθεί και αυτή με τη σειρά της να χτυπήσει το κουδούνι έναρξης της συνεδρίασης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Βέβαια δεν πρόκειται για καινούρια έκδοση, δεν πρόκειται για αύξηση, πρόκειται ωστόσο για αποκρατικοποίηση της τράπεζας επομένως η επισφράγιση με τον κλασσικό αυτόν τρόπο προσδίδει για κάποιους μια επισημότητα. Να σημειωθεί πως και με την Εθνική κάπως έτσι είχαν εξελιχθεί τα πράγματα.

Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και το Λονδίνο

Αύριο η Εθνική ανακοινώνει αποτελέσματα και μετά πτήση για Λονδίνο! Άλλο ένα χρηματοοικονομικό roadshow αυτό της Morgan Stanley θα διεξαχθεί εκεί.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι το road show θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαρτίου, μια ημέρα δηλαδή πριν από την αναθεώρηση της Moody's για την οικονομία της χώρας.

Αναμένεται ο οίκος να ευθυγραμμιστεί με τους υπόλοιπους και να δώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, επισφραγίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε το 2023.

Τα μηνύματα για τα επιτόκια

Τα μεγάλα κεφάλια έχουν αρχίσει να στέλνουν μηνύματα για υποχώρηση των επιτοκίων έστω και εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Αλλιώς λίγο ακόμη και θα κυνηγούν για τα καλά την ουρά μιας δύσκολης ύφεσης.

Όπως και να ‘χει, οι δικοί μας οι τραπεζίτες έχουν μια λίγο αλλιώτικη εκτίμηση στο πόση θα είναι αυτή η μείωση μέσα στο 2024. Κάποιοι μιλούν για 50 μονάδες βάσης και άλλοι για 75 μονάδες βάσης και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει να εντατικοποιείται η κίνηση.

H MLS, ο πλειστηριασμός και η ατιμωρησία

Παιδεύεται η Procredit Bank για να βγάλει στο σφυρί το ακίνητο της MLS που στεγάζει την έδρα της εταιρείας. Αρχικά ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για να γίνει το Νοέμβριο αλλά η MLS έκανε ανακοπή και ζητούσε από 1,6 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 4,1 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση και αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 2 εκατ. ευρώ γιατί ο πρώτος εκτιμητής δεν είχε πάει από τα γραφεία της εταιρείας για να κάνει εκτίμηση!!! Έτσι το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί για χρέη προς την Procredit στις 3 Απριλίου αν δεν γίνει καμία νέα ανακοπή. Με αυτά και με τα άλλα οι επενδυτές περιμένουν να δουν φως.

Της... εφευρετικότητας

Τελικά την Παρασκευή μάθαμε από ανακοίνωση-ορθή επανάληψη της Entersoft ότι εταίρος της Olympia για την εξαγορά της εισηγμένης είναι μια λουξεμβουργιανή εταιρία ονόματι Rucio Investments S.a.r.l. Μόνο που δεν υπάρχει κάποιο εταιρικό σχήμα αλλά προφορική συμφωνία. Η εφευρετικότητα ορισμένων είναι πράγματι συναρπαστική.

Νέα συνάντηση για τα offshore αιολικά στην Κρήτη

Νέα συνάντηση για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, με τον Δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη. Στη συνάντηση, που πήρε τη σκυτάλη από την τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ για το ίδιο θέμα με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως στη φάση αυτή ο σχεδιασμός θα προχωρήσει με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών να είναι προς εξέταση και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου, θέση του υπουργείου είναι πως αφού προηγηθούν οι ακριβείς χωροθετήσεις αλλά και ο αριθμός των ανεμογεννητριών από τις οποίες θα αποτελείται το κάθε υπεράκτιο πάρκο, τότε θα μπορούν να ολοκληρωθούν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα έρθουν σε δεύτερη φάση προς διαβούλευση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και φορέων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:58

Sky express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28/8 - Μόνο ενδεχόμενες προσαρμογές στις ώρες αναχώρησης

14:51

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση Τσίπρα αποφυλάκισε 17.000 βαρυποινίτες - Ο Κοντονής μιλούσε για παραδικαστικό στο Μαξίμου

14:39

Απώλειες 1,5% για το πέτρελαιο

14:37

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα «προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα»

14:21

Παπαστράτος: Πωλήσεις άνω των 900 εκατ. και νέες επενδύσεις 200 εκατ. στον Ασπρόπυργο

14:08

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως 5 Νοεμβρίου στην προθεσμία έκδοσης

14:07

Συνάντηση ΤτΕ: Στο επίκεντρο το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος και οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

14:01

Δημοσκόπηση Interview: Μπροστά η ΝΔ αλλά με απώλειες - Τα ποσοστά Τσίπρα για νέο κόμμα

13:37

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα να δώσουμε νέα αναπτυξιακή πνοή στη Δυτική Μακεδονία

13:32

Η Porsche εγκαταλείπει τα σχέδια παραγωγής μπαταριών για EV

13:31

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

13:28

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

13:25

Στις τρεις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ στην πώληση αλκοολούχων ποτών η Ελλάδα - Η κατάταξη

13:16

Πώς αντιδρά το σώμα σε ακραίο στρες - Πρωτοποριακή έρευνα εντοπίζει έγκαιρα διαταραχές

12:54

Χiaomi: Αύξηση 75,4% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2ο τρίμηνο

12:47

Η Γαλλία στα πρόθυρα κυβερνητικής κατάρρευσης;

12:47

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάνω από 600 χιλιάδες αιτήσεις ΟΣΔΕ έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα

12:40

Spitogatos: Συνεργάζεται με το Pricefox για σύγκριση υπηρεσιών ενέργειας στην αναζήτηση ακινήτου

12:38

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,6% στον τζίρο των επιχειρήσεων σε καταλύματα το β' τρίμηνο - Πτώση στην εστίαση

12:36

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιπποκράτειο: Επιθεώρησε τα έργα ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

12:31

Θεοδωρικάκος: Το υπουργείο Ανάπτυξης επιστρέφει 43 εκατ. ευρώ από επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν

12:28

ΟΗΕ: 1 στους 4 ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό

12:25

Αυστραλία: Απέλασε τον Ιρανό πρεσβευτή με την κατηγορία ότι οργάνωσε αντισημιτικές επιθέσεις

12:24

Alpha Bank: Περισσότερα από 5.200 παιδιά έμαθαν για την ιστορία του χρήματος

12:21

Κοντογεώργης: Έμφαση σε οικογένεια και στέγη στη ΔΕΘ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων φόρων

12:16

Ισραήλ: Διαδηλωτές έκοψαν την κυκλοφορία στο Τελ Αβίβ - Ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων

12:06

Εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά σε κάδο απορριμμάτων στην Καισαριανή

12:05

Το 56% των εργαζομένων θεωρεί το οικονομικό bonus ένδειξη εκτίμησης

12:02

Ποια είναι η Λίζα Κουκ, η αξιωματούχος της Fed που απέλυσε ο Τραμπ;

11:58

Σκέρτσος: Νοσταλγοί των μνημονίων