BACKSTORY

Πυρετωδώς Πειραιώς - Mια ακόμη αναβολίτσα - Πάμε Ντουμπάι;

26-02-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρετωδώς Πειραιώς - Mια ακόμη αναβολίτσα - Πάμε Ντουμπάι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πυρετωδώς Πειραιώς

Το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς θα τρέξει σε όλες του τις λεπτομέρειες την τρέχουσα εβδομάδα.

Τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά, με επικρατέστερο πάντα αυτό της πλήρους αποκρατικοποίησης της τράπεζας. Την Παρασκευή θα εγκριθεί το prospectus της τράπεζας οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει γνωστό το ποσοστό αλλά και το εύρος τιμών της έκδοσης. Εδώ διεξάγεται ένα δεύτερο ντέρμπι για το πόσο θα είναι το discount. Στο 5% τουλάχιστον το προσδιορίζουν οι αναλυτές.

Πάντως, εφόσον αποκρατικοποιηθεί το 27% ακολουθεί κατά πόδας η ΕΤΕ για την πλήρη αποκρατικοποίησή της.

Οι πλειστηριασμοί και ο SSM

Οι πλειστηριασμοί είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον SSM. Ο επόπτης ενδιαφέρεται οι πλειστηριασμοί να διεξάγονται απρόσκοπτα. Με δεδομένες τις αποχές και τις απεργίες κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πρέπει να πούμε. Ενα άλλο θέμα πάντως που ενδιαφέρει τον επόπτη είναι τι θα γίνει με τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Θα τα πουλήσουν και πώς;

Mια ακόμη αναβολίτσα

Δεν ξέρω πως γίνεται να τηρούνται οι ημερομηνίες όταν τα τεχνικά προβλήματα στην αγορά δεν επιτρέπουν την αποσαφήνιση των δεδομένων.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συνδεδεμένες τις ταμειακές τους μηχανές με τα POS ως το τέλος του μήνα. Μετά θα ξεκινήσουν οι έφοδοι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Και τι πρόστιμα.

Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε όλη την αλυσίδα της αγοράς που εμπλέκεται με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αφού τα τεχνικά προβλήματα καθιστούν ουσιαστικό το αίτημα για μετάθεση. Αν αυτή ληφθεί, λένε όσοι γνωρίζουν, τούτο θα γίνει την τελευταία στιγμή. Και αυτό γιατί το έργο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να δούμε... Εγώ στοιχηματίζω - και μακάρι να χάσω- σε μια τόση δα αναβολίτσα.

Πάμε Ντουμπάι;

Ένα roadshow ακόμη στο Ντουμπάι, ραμμένο και κομμένο από την HSBC και μάλιστα στο τέλος του μήνα (27-29.2) Παρούσες οι ελληνικές τράπεζες.

Η ώρα του πλειστηριασμού για την «Ελευθεροτυπία»

Στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός για τα σήματα της Ελευθεροτυπίας.

Τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και ο ιστότοπος «WWW.ENET.GR» βγαίνουν σε δημόσιο πλειστηριασμό που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η τιμή εκποίησης ορίστηκε στις 568.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 378.666,64 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της εταιρείας Grant Thordon. Μαθαίνουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον. Μένει και να επιβεβαιωθεί.

Δεν γίναμε σοφότεροι

Εκεί στη ΒΙΣ δεν πρέπει να το έχουν και πολύ με τις υποχρεώσεις προς το Χρηματιστήριο. Αλλιώς πως να εξηγηθεί το γεγονός ότι έπρεπε να τους ενοχλήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εκδώσουν έκθεση διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων. Θα μου πείτε βέβαια ότι δεν γίναμε σοφότεροι από την έκθεση και είναι αληθές και δεν είναι η πρώτη φορά. Κατά τα λοιπά το πρόβλημα του ΧΑ είναι η διασπορά και όχι οι εταιρείες με μεγέθη ζόμπι επί πολλά έτη.

Η εξαγορά και οι λεπτομέρειες

Άλλο ένα ακίνητο από την Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε η Trastor έναντι 7,02 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο αποθηκευτικών χώρων συνολικής επιφάνειας 17.015,60 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Μάνδρας Αττικής, στη θέση «Ξεροπήγαδο» και το οποίο είχε περιέλθει στην τράπεζα από την Κύπρου Leasing. Στο ακίνητο στεγάζεται η Goldair Cargo παρ ότι η σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2020. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο εκτιμητής του ακινήτου δεν έλαβε γνώση του μισθώματος που καταβάλεται.

Νέα σεισμικά για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Με την πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, προχωρά το «σκανάρισμα» των περιοχών νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy. Τα δεδομένα συγκεντρώνει το ειδικό νορβηγικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής PGS, το οποίο βρίσκεται για λογαριασμό της κοινοπραξίας ανοικτά του νησιού από τις 22 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως δείχνει και η σχετική Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, από τη μία πλευρά η πιο λεπτομερής «σάρωση» αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη, καθώς σημαίνει πως από την επεξεργασία των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχει επεξεργαστεί, το κοινοπρακτικό σχήμα έχει εντοπίσει «στόχους» οι οποίοι συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να δικαιολογούν ερευνητική γεώτρηση. Από την άλλη μεριά, δείχνει πως κάθε άλλο παρά είναι υπόθεση μερικών εβδομάδων η απόφαση για έναρξη του επόμενου σταδίου ερευνών – απόφαση μάλιστα στην οποία, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε ήδη καταλήξει η κοινοπραξία από την επεξεργασία των δισδιάστατων σεισμικών, προχωρώντας στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στον Μάρτιο.

Εξάλλου, μία ερευνητική γεώτρηση σε τόσο μεγάλα βάθη, όσο αυτά στα ανοικτά της Κρήτης, «μεταφράζεται» σε κόστος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως, πριν δώσει το πράσινο φως, η κοινοπραξία πρέπει να είναι απολύτως βέβαιη ότι όντων αξίζει το επενδυτικό ρίσκο. Επομένως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι ειδικοί, προς το παρόν το μήνυμα είναι συγκρατημένη αισιοδοξία...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου

21:00

Κως: Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στο Πυλί – Ενισχύσεις από τη Ρόδο

20:51

ΓΕΚ Τέρνα: Δωρεάν διάθεση 1,11 εκατ. ιδίων μετοχών σε 42 στελέχη

20:42

Γκούλσμπι (Fed): Θέλει περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

20:25

Φωτιά στον Φοίνικα Ρεθύμνου - Σε πλήρη κινητοποίηση η Πυροσβεστική, ήχησε το 112

20:18

Εκτροχιασμός τρένου στην Αγγλία, ο δεύτερος σε δύο ημέρες

20:04

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λαχανά Θεσσαλονίκης

19:54

Ιράκ: Εξήγαγε από τις αρχές Αυγούστου τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο βαρελιών πετρελαίου σε πέντε και πλέον μήνες πολέμου

19:35

Η ενεργειακή στροφή της Ευρώπης φέρνει «πράσινα» πυρηνικά ομόλογα

19:30

Λίβερπουλ: Απέκτησε το 30% η κοινοπραξία του Τζεφ Μπέζος

19:20

Τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας ανέφεραν ταυτόχρονες διακοπές ρεύματος

19:06

Ευρωαγορές: Πάτησαν «φρένο» μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

18:58

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια - Ενισχύονται από το Λαύριο

18:37

Η Ουγγαρία θα βυθίσει δύο φορτηγίδες στο Δούναβη για να κρατήσει σε λειτουργία πυρηνικό σταθμό

18:13

Ο απεσταλμένος του Τραμπ θα μεταβεί στο Ισραήλ για να εξομαλύνει τις διαφορές για τη Γάζα