BACKSTORY

Δύο μέτρα και πολλά σταθμά - To χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ – Τα σενάρια για Ελλάκτωρ

19-02-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο μέτρα και πολλά σταθμά - To χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ – Τα σενάρια για Ελλάκτωρ

Νέα εποχή εξωστρέφειας στην Κύπρο για την Alpha Bank

Την έναρξη ενός νέου κύκλου δραστηριοποίησης στην Κύπρο σηματοδοτεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο κύκλος συναντήσεων που είχε στη χώρα, ηγετική ομάδα της Alpha Bank με επικεφαλής τον CEO Βασίλη Ψάλτη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Βασίλειο Ράπανο. Οι διοικητικές ομάδες Ελλάδας και Κύπρου του ομίλου Alpha είχαν συναντήσεις με την κυπριακή ηγεσία, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και οικονομικούς παράγοντες. Θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η νέα εποχή εξωστρέφειας στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης, μιλώντας στα στελέχη της κυπριακής θυγατρικής είναι η πρωταγωνιστική θέση του ομίλου στο Wholesale Banking, ενώ σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης έχει και το τμήμα Wealth Management. Ο CEO της Alpha Bank τόνισε και το σημαντικό πλεονέκτημα που παρέχει στην τράπεζα η στρατηγική συνεργασία της με την UniCredit, συγκροτώντας έτσι ένα ευρύ ευρωπαϊκό τραπεζικό δίκτυο.

Δύο μέτρα και πολλά σταθμά

Τελικά τις τράπεζες, τις ελληνικές τράπεζες για την ακρίβεια, ο SSM δεν βλέπω να τις αφήνει στην ησυχία τους. Μιας και τα πράγματα ολοκληρώθηκαν σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια τους - άντε ολοκληρώνονται- το νέο εποπτικό γαϊτανάκι ακούει στο όνομα DTC και όλα αυτά παραμονή των αποφάσεων για τη διανομή μερισμάτων. Όχι πως δεν αποτελεί πρόβλημα για τις τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος αλλά όχι και πως ο SSM δεν το ήξερε από την αρχή πως το θέμα θα λυθεί στον καιρό του.

Αν διανοηθώ ότι όλα αυτά γίνονται για να ψαλιδιστούν τα μερίσματα που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα διανείμουν οι ελληνικές τράπεζες θα με πιάσει το εθνικοπατριωτραπεζικό μου! Και τότε... θα θυμηθώ πως δύο μέτρα και δύο σταθμά έχουν καθιερωθεί από τους θεσμούς από την εποχή του μνημονίου, μόνον που δεν είμαστε πια στο μνημόνιο.

Σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, δεν φρονώ πως το κράτος θα τον χρεωθεί στον προϋπολογισμό. Επομένως αφού ο SSM επέτρεψε την ύπαρξή του καλό είναι να περιμένει υπομονετικά και τη διαγραφή του....

15 χρόνια είναι πολλά

Χρειάστηκε 15 χρόνια για να αρθεί η δέσμευση σε κινητή και ακίνητη περιουσία της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις δικαιούχων. Με δεδομένη την ανάγκη ικανοποίησης πολύχρονων αιτημάτων, ο χρόνος των αποφάσεων πραγματικά είναι εξαιρετικά προβληματικός.

Οι αδρανείς λογαριασμοί

Ειδοποιήσεις στέλνουν οι τράπεζες σε δικαιούχους λογαριασμών, οι οποίοι έχουν να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο για πάρα πολλά χρόνια. Τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς, οι οποίοι καθίστανται ανενεργοί, αντιμετωπίζουν ως γνωστόν οι καταθέτες αν δεν κάνουν καμία συναλλαγή για πολλά χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση το υπόλοιπο ενός λογαριασμού που αδρανοποιείται παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4151/2013, εάν περάσουν 20 χρόνια από την τελευταία πραγματική συναλλαγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λογαριασμοί είναι μηδενικοί και αφορούν ανθρώπους που έχουν αποβιώσει. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που οι λογαριασμοί αυτοί έχουν περιεχόμενο.

To χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ

Την 1η Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα διατεθεί στην έκδοση του ΤΧΣ, ενώ τρεις ημέρες μετά αναμένεται να ξεκινήσει και η έκδοση. Παρά το γεγονός πως οι φωνές πληθαίνουν και πληθαίνουν για το 27% εν τούτοις κανείς δεν ξέρει.

Η Εθνική Τράπεζα θα ήθελε πολύ να πουληθεί το 27% της Πειραιώς διότι καταλαβαίνει πως και το δικό της ποσοστό θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Και να σας πω και ένα μυστικό. Μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη μετεξέλιξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μιας και ο μηχανισμός δεν μπορεί να διατηρηθεί για τις μετοχές που απομένουν στο χαρτοφυλάκιό του και αφορούν την Attica Bank.

Ο... συνδυασμός

Οι μέτοχοι άρχισαν να δίνουν πακέτα, ενώ ταυτόχρονα τρέχει αγορά ιδίων μετοχών. Ο λόγος για την Revoil όπου έχει ενδιαφέρον για το πως συνδυάζονται και τα δύο γιατί ουσιαστικά η αγορά ιδίων εμμέσως τροφοδοτεί την πώληση των βασικών μετόχων. Πάντως δεν αποκλείεται η αγορά ιδίων να γίνεται ώστε να μαζευτούν πακέτα που είχαν ζητηθεί και δεν δόθηκαν. Με τέτοια πέρα δώθε όμως η διασπορά δεν αυξάνεται και δεν δίνεται σήμα σοβαρής συμπεριφοράς στην αγορά.

«Περονόσπορος»

Ο «περονόσπορος» καλά κρατεί στις εισηγμένες και έχουμε αποχωρήσεις εσωτερικών ελεγκτών. Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έπρεπε να καλέσει τις Επιτροπές Ελέγχου να τις ρωτήσει τι συμβαίνει και απλά να ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριασεων του ώστε να έχει μια εικόνα αν και κατά πόσο έχουν ευθύνες οι διοικήσεις για το φύγε εσύ έλα εσύ των ορκωτών ελεγκτών;

Το «ταμείο» του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011

Στο συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2024) υπάρχουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα νούμερα. Σε αυτή την περίοδο 60 έργα ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν, με έσοδα 14,9 δισ. ευρώ, ενώ 1.000 περιουσιακά στοιχεία αξιολογήθηκαν για ανάπτυξη. Στη δε μονάδα PPF έχει ανατεθεί, από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η προετοιμασία έργων προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παλιότερα εκτίμηση του ΙΟΒΕ (το 2020, άρα για την περίοδο έως το 2019), από τις δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ καταγράφηκε επίπτωση 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο ανά έτος, 20.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο και την εταιρική διακυβέρνηση με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών έχουν θετική επίδραση στην παραγωγικότητα. Στα «συν» και η επιτάχυνση, λόγω του PPF, στην υλοποίηση των έργων από τον ευρύτερο κρατικό τομέα.

Τα σενάρια για Ελλάκτωρ

Προ ημερών έγραφε η στήλη για την κινητικότητα στην Ελλάκτωρ, αν και κάποιοι στην αγορά δεν την περιορίζουν μόνο στη μετοχή. Λογικά, πολλά είναι «πάνω στο τραπέζι». Από το πώς θα αξιοποιηθούν τα πάνω από 600 εκατ. ευρώ που έχει μαζέψει ο όμιλος (π.χ. bonus προς μετόχους) έως και τι θα γίνει με τα θυγατρικές του. Προφανώς, σε αυτό το μέτωπο ο λόγος γίνεται για μονάδες απορριμμάτων (ΗΛΕΚΤΩΡ), ακίνητα (REDS) και Παραχωρήσεις, όπως και πρόσφατα σας λέγαμε. Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για το πρώτο asset καθότι υπάρχει και το ενδιαφέρον της Motor Oil που έχει «μπει» στον χώρο και μέσω της Thalis, αν και είναι γνωστό ότι κάτι «τρέχει» με τον τομέα αυτό. Να έχουμε άραγε εξελίξεις; Για τα ακίνητα μάλλον οι Ολλανδοί έχουν σχέδια ακόμα, για τις παραχωρήσεις τα έχουν διαψεύσει. Εκτός, αν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις. Για να δούμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

23:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο υδράργυρος στην Ασία - Πού «χτύπησε» 48° C

23:35

ΕΛΑΣ: 61 συλλήψεις σε ελέγχους για διακίνηση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών

23:22

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση - Δεκάδες απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

23:09

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed - «Άλμα» 15% για την Tesla

22:58

Μικρές απώλειες την Δευτέρα για το πετρέλαιο

22:54

Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

22:42

Νορβηγία: Το Όσλο κάνει ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

22:36

Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

22:20

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

22:15

Η πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων ψήφισε κατά του νέου δικαστικού χάρτη στην Αττική

22:03

Μιχαηλίδου: Νέες ΣΣΕ σε ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

21:49

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

21:37

Eurostat: Το 2023 το 24% των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών

21:24

Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε ντρόουν στην Ερυθρά Θάλασσα

21:19

Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων λόγω Πάσχα

21:10

ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων

21:01

Φον ντερ Λάιεν: Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή - Μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς

20:55

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σε αγρότες - Αυγενάκης: Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα

20:45

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

20:41

Φλωρίδης: Οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

20:31

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

20:20

Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Πώς θα κινηθούν

20:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

19:59

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

19:59

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

19:47

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη στα 268,5 εκατ. ευρώ - Στα 3,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

19:44

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος Ιω. Κλάπα ζητάει να καθαρογραφεί άμεσα η απόφαση για το Μάτι

19:43

Η Nissan ξεκινάει συνεργασία με την Acciona στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

19:32

Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο