BACKSTORY

Χωροταξικό  και επιπτώσεις – Οι νέες εκδόσεις – Στασιμότητα στα επιτόκια

02-01-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χωροταξικό και επιπτώσεις – Οι νέες εκδόσεις – Στασιμότητα στα επιτόκια

Χωροταξικό και επιπτώσεις

Και καθώς η νέα χρονιά ανέτειλε όλοι θέτουν τις προτεραιότητές τους.

Για τις επιχειρήσεις είναι τα κέρδη. Και επειδή η αιμορραγία από τον πληθωρισμό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι και μέσα από την περιστολή δαπανών. Έτσι παρά τις αντιρρήσεις των CEOs που θέλουν παραδοσιακά μοντέλα εργασίας στις τράπεζες, φαίνεται πως επικρατούν τα υβριδικά που επιτρέπουν στα στελέχη δύο έως τρεις μέρες εκτός χώρου εργασίας. Αυτό ασφαλώς φέρνει ανακατατάξεις και στο χωροταξικό των τραπεζών μιας και πολλοί από τους εργαζόμενους δεν είναι πια στους χώρους εργασίας καλώς ή κακώς. Αυτό σύντομα θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις και στο real estate μιας και ασφαλώς το μοντέλο δεν αφορά μόνον τις τράπεζες.

3% NPEs

Η πρώτη πάντως προτεραιότητα των τραπεζών δεν είναι άλλη από το να τελειώσουν με τα παλιά αποθέματα κόκκινων δανείων, να μπει στις ράγες ο Ηρακλής 3 και να οδηγηθούν σε μέσους όρους Κοινότητας σε ό, τι αφορά τα NPEs δηλαδή, στο 3% περίπου.

Oι νέες εκδόσεις

Και αν τα κόκκινα δάνεια είναι μια προτεραιότητα, μια ακόμη σημαντική προτεραιότητα είναι οι εκδόσεις σε ό, τι αφορά τουλάχιστον την Πειραιώς και την Εθνική που θέλουν το 2024 να είναι απολύτως ιδιωτικές και δουλεύουν σκληρά ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιτόκια: Στασιμότητα στα ψηλά

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια εμείς κρατάμε μικρό καλάθι για την έναρξη των μειώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι ρυθμοί της Ευρώπης δεν είναι όπως αυτοί της Αμερικής. Μην περιμένετε κάτι στο α' τρίμηνο του έτους, λένε οι τραπεζίτες και μάλλον λένε την αλήθεια μέσα από τη συντηρητική τους πρόβλεψη!

Των... καθυστερήσεων

Έχω την αίσθηση ότι φέτος θα είναι η χρονιά των εκδόσεων αλλά και των καθυστερήσεων γιατί το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξέταση των ενημερωτικών έχει αποψιλωθεί και δεν φαίνεται προς το παρόν η δυνατότητα ενίσχυσής του με ανθρώπους που να είναι εξειδικευμένοι. Και αν μη τι άλλο πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα τόσο με τις αμοιβές όσο και τις δυνατότητες σύναψης συμβάσεων. Σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές αυτά έχουν λυθεί αλλά στην Ελλάδα ισχύει το... όποιος πρόλαβε και μπορούσε.

Και οι ποινές;

Μπορεί να καθυστέρησε αλλά με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει τις αλλαγές στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου για τους κανόνες υποχρεωτικής διασποράς. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον θα είναι οι ποινές για όσους τους παραβαίνουν. Γιατί αν είναι «μεσοβέζικες» όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν και αυτή η φιλόδοξη μεταρρύθμιση θα πάει άπατη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

14:20

Πούτιν: Ανακήρυξε το 2026 «Έτος Ενότητας των Λαών της Ρωσίας»

13:55

Ακίνητα: Το πρόβλημα της προσιτής στέγης, οι παρεμβάσεις και οι προκλήσεις

13:43

Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία

13:29

Θρίλερ με τη συντριβή του Falcon: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στη Γαλλία το «μαύρο κουτί»

13:11

Η Ουκρανία, ο Πούτιν και οι αυταπάτες της ΕΕ

12:53

Τουρκία: Υπό κράτηση 115 πρόσωπα με την υποψία ότι είναι μέλη του ISIS - Φέρεται να σχεδίαζαν επιθέσεις

12:42

Ημαθία: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό

12:29

Nvidia: Εξαγόρασε την Groq έναντι 20 δισ. δολ - Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της

12:16

Tα 8 μεγαλύτερα τεχνολογικά «fail» του 2025

12:04

Reuters: H ακτοφυλακή των ΗΠΑ περιμένει ενισχύσεις για να κατασχέσει δεξαμενόπλοιο στη Βενεζουέλα

11:46

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

11:40

Έρευνες για αγνοούμενο ανήλικο αλλοδαπό στο Φαρμακονήσι – Διάσωση 39 αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων

11:32

Ισραήλ: «Ηθικά λανθασμένη» η έκκληση 14 χωρών να σταματήσει η επέκταση οικισμών στην Δυτική Όχθη

11:23

Εκτεταμένοι έλεγχοι αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Μόλις 8 θετικά αποτελέσματα σε 2.000 οδηγούς

11:01

Tραμπ: Εύχεται «ευτυχισμένα Χριστούγεννα» σε όλους, «συμπεριλαμβανομένων των αποβρασμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς»

10:49

Χριστούγεννα στα μπλόκα για τους αγρότες: Ανοικτές περισσότερες λωρίδες, ομαλή η κυκλοφορία

10:41

ΗΠΑ: Μέλη της αστυνομίας μετανάστευσης πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δυο άτομα στο Μέριλαντ

10:37

Β. Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και παρακολούθησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

10:31

Ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν «προγραμματισμένη» πτήση βόρεια της Σκανδιναβίας