BACKSTORY

Οι επιλογές με προσοχή - Η «άμυνα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Το «6άρι» της ΕΥΔΑΠ

29-12-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιλογές με προσοχή - Η «άμυνα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Το «6άρι» της ΕΥΔΑΠ

Οι επιλογές με προσοχή

Mε προσοχή παρατηρώ τις επιλογές των ειδικών για το ελληνικό χρηματιστήριο και προσομοιάζουν με εκείνες και της προηγούμενης χρονιάς. Τράπεζες αποτελούν την υπ' αριθμόν 1 επιλογή γεγονός το οποίο δείχνει πως οι μετοχές τους μπορεί να έχουν να διανύσει ένα κάποιο δρόμο.

Ακολουθούν οι μετοχές ενέργειας και οι μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Σε κάθε πάντως περίπτωση ας είναι γνωστό πως κάποιοι καταγράφουν ήδη κέρδη από αυτές τις μετοχές.

Ακριβή η γλύκα της

Και μιας και μιλάμε για χρηματιστηριακά προϊόντα, εκτινάχθηκαν οι τιμές του Κακάο τόσο που οι λάτρεις της σοκολάτας θα αντιμετωπίσουν όσο να ναι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της αρεσκείας του και μάλιστα υψηλές σε κάποιες περιπτώσεις. Οι δε πωλήσεις των Χριστουγέννων δεν βοηθούν στην συγκράτηση των τιμών.

Μια άλλη εποχή

Οι λάτρεις μιας άλλης εποχής τώρα μπορεί να είναι υπερήφανοι γιατί πληθαίνουν. Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν μεγάλη άνοδο φέτος φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Οι πωλήσεις βινυλίου χτύπησαν το 2023 τα 5,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της British Phonographic Industry. Από κοντά και τα κασετόφωνα ρετρό που αρχίζουν και πάλι να έχουν την τιμητική τους.

Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Μία αγωνία για το αν θα επιτύχουν τους στόχους τους οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων την έχουν, κυρίως καθώς συνεχίζεται η απεργία των συμβολαιογράφων και των νομικών που έχουν δημιουργήσει δεδομένα αρνητικά για τους στόχους τους για περίοδο διμήνου. Το έμφραγμα που δημιουργείται είναι δεδομένο και ακόμα και αν αύριο άνοιγαν τα συμβολαιογραφεία οι καθυστερήσεις λόγω … υπερφόρτωσης είναι δεδομένες.

Τέλος Γενάρη στο ΧΑ το Ελ. Βενιζέλος

Επανέρχομαι όμως στο Χρηματιστήριο όπου εντός του Γενάρη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Το ενημερωτικό δελτίο ήδη είναι σχεδόν έτοιμο και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται. Οι απαραίτητες προεργασίες έχουν γίνει και ο αριθμός των μετοχών της εταιρίας που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση θα είναι 300 εκατομμύρια. Στη δημόσια εγγραφή θα διατεθεί το 20% των μετοχών δηλαδή 60 εκατομμύρια μετοχές ενώ άλλο ένα 10% θα πουληθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στην AviAlliance.

Η αναχρηματοδότηση της Autohellas

Πριν το Ελ Βενιζέλος θα έχουμε και μια ομολογιακή έκδοση αυτή της Autohellas. Δεδομένου ότι η εταιρία έχει να πληρώσει δόση μακροπρόθεσμων δανείων που λήγουν εντός του πρώτου εξαμήνου ύψους 114 εκ ευρώ υπολογίζεται ότι σε αυτά τα επίπεδα θα είναι η έκδοση προκειμένου να υπάρξει αναχρηματοδότηση. Το σύνολο των δανείων του ομίλου ξεπερνά τα 439 εκ ευρώ. Σημειώνεται δε ότι τα δάνεια είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε κυμαινόμενο επιτόκιο και οι δαπάνες για τόκους το 2023 αυξήθηκαν αισθητά ενώ το ομόλογο που θα εισαχθεί στο ΧΑ θα έχει σταθερό επιτόκιο. Το πόσο μένει να φανεί καθώς τα επιτόκια είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση.

Η «άμυνα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τεχνικός αναλυτής δεν είμαι, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει τελευταία μια σταθερότητα στην περιοχή των 13 ευρώ και λίγο παραπάνω. Και όποτε πάνε να κινδυνεύουν τα επίπεδα αυτά, βγαίνει «άμυνα» και κρατάει τη μετοχή στην αποτίμηση άνω των 1,3 δις ευρώ. Και μιλάμε για τον μεγαλύτερο «παίκτη» των κατασκευών – υποδομών.

Το «6άρι» της ΕΥΔΑΠ

Πάει, την «μάτιασαν» οι traders τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Πάνω που πήγε να ξεκολλήσει από τα 6 ευρώ και να πάρει λίγο τα πάνω της, έχασε έδαφος και μαζί τα εν λόγω επίπεδα. Βέβαια, πάλι προσπάθησε να τα ξαναπεράσει αλλά χτες τα έχασε εκ νέου. Είμαστε περίεργοι να δούμε αν κλείσει το 2023 πάνω ή κάτω από την μπάρα, δηλαδή τον πήχη των 6 ευρώ.

Ένας αλλά... Κέκροψ

Εντάξει, δεν ήταν και ο μόνος που ξεχώρισε χτες στο ταμπλό, αλλά όπως και να το κάνουμε, σε μια μάλλον «στεγνή» από πλευράς συναλλαγών ημέρα στο Χρηματιστήριο, με το σχετικό profit taking σε τράπεζες ή άλλα χαρτιά, το +6,35% του Κέκροπα δεν πέρασε απαρατήρητο. Πόσω μάλλον, καθώς συνοδεύτηκε από διόλου ευκαταφρόνητο όγκο. Βέβαια, η διοίκηση της εισηγμένης, που έχει σχέση και με ισχυρά ονόματα του επιχειρηματικού κλάδου, δεν λέει πολλά για τα όποια σχέδιά της, ενώ έχουν διαψευστεί πρόσφατα και φήμες περί συμμαχιών με άλλες εταιρείες του τομέα ακινήτων. Οπότε, να δούμε αν υπάρχει κάποιο πλάνο για το Π. Ψυχικό, το Λαύριο ή άλλη περιοχή ή και για άλλου είδους συνεργασίες. Μια φορά πάντως, η μετοχή προσέγγισε το υψηλό της, οπότε να δούμε πως θα «κλείσει» το έτος.

Νέα υψηλά για τη «συγγενική» Intracom

Μια και η στήλη καταπιάνεται με τον τίτλο του Κέκροπα, είπε να μην αφήσει... παραπονεμένο και τον τίτλο της «συγγενικής», υπό μία έννοια, Intracom. Ο οποίος, μόνο παράπονα δεν προκάλεσε στους επενδυτές εντός του έτους, καθώς βρέθηκε χτες σε νέα πολυετή υψηλά, πάνω από τα 3,4 ευρώ. Για την ιστορία και μόνο, στην πρώτη συνεδρίαση του 2023 «έκλεισε» κάπου στα 1,8 ευρώ. Ε, δεν το λες και άσχημη απόδοση για τον τίτλο του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη.

Οι προσφορές για τον ΟΑΣΑ

Χτες το insider.gr αναφέρονταν σε έναν διαγωνισμό του ΟΑΣΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ, που επαναλαμβάνεται μετά το πρώτο άδοξο τέλος, και που αποτελεί «προσκλητήριο» σε ιδιώτες, ήτοι κατά βάση κοινοπραξίες ΚΤΕΛ ή τουριστικών πρακτορείων. Πλέον, ορίστηκε και η ημερομηνία υποβολής προσφορών, για τις 29/01/2024, δηλαδή διαδικασίες fast track, όπως σας λέγαμε και χτες. Για να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον ή θα εκτροχιαστεί και αυτό το εγχείρημα.

Τι «παίζει» με το εμπορευματικό κέντρο «Θριάσιο 2»

Την παράταση του χρόνου ισχύος της προσφοράς του αναδόχου «HELLENIC TRAIN» (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) – «DAMCO» (όμιλος Κοπελούζου), κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης για τη «Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευση, Ολοκλήρωση Μελετών, Κατασκευής Έργων και Προμήθεια Εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου», για δύο μήνες από τη λήξη της, ήτοι έως τις 28-02-2024, αποφάσισε το υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Να σημειωθεί ότι είχε δοθεί και άλλη σχετική παράταση νωρίτερα, ενώ το σχήμα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος από τον Μάιο του 2023. Βέβαια, προβλέπονται αυτές οι διαδικασίες παράτασης (για προσφορές και εγγυητικές) για να μη χαθούν τα σχετικά χρονικά όρια. Αλλωστε, πρέπει η κοινοπραξία να ολοκληρώσει εντός της προθεσμίας τη διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, που πρέπει να πάνε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:11

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ (33,6%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (16,3%) για τις ευρωεκλογές

13:50

WSJ: Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τη δολοφονια Ναβάλνι

13:43

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο διυλιστήρια και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ

13:39

Βορίδης: Κάθε φορά που μιλά ο Στ. Κασσελάκης, χρειάζονται μετά 10 διορθωτικές ανακοινώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

13:29

Μητσοτάκης: Η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται

13:00

Ακίνητα – Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι κρατήσεις στα νησιά για το Πάσχα – Ποιες είναι οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς  

12:50

Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι εθνική αναγκαιότητα

12:44

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άνδρα με ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και μεθαδόνης

12:42

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους στη Δυτική Όχθη

12:35

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

12:30

Στασινός (ΤΕΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών

12:20

Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών

12:11

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΕΣ να ενημερώσει αν αφαιρέθηκαν έγγραφα από τη διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου

12:07

Ουκρανία: Δύο τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση

12:01

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Δυτικής Ελλάδας

11:52

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

11:44

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

11:37

Αυστραλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα

11:29

Το βάδισμα και η σωματική δραστηριότητα, το καλύτερο και φθηνότερο φάρμακο για μικρούς και μεγάλους

11:24

ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες

11:15

ΗΠΑ: Η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ αποκάλυψε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο της

11:08

Ισπανία: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

11:02

Κυβερνητικές πηγές: Ο κοστοβόρος απολιτίκ λαϊκισμός του κ. Κασσελάκη

10:55

Κασσελάκης: Προανακριτική για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα στα Τέμπη

10:48

Στον ανακριτή 31 από τους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση και δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη

10:34

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

10:19

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

09:52

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

09:30

Μονάδες Αποβλήτων: Στις 17 Ιουνίου η «μάχη» των ισχυρών για τη ΣΔΙΤ των 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα 

09:25

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία