BACKSTORY

Κλείνουν οι εκκρεμότητες – Το ΤΧΣ αποφασίζει – Η διαφορά στο buyback

18-12-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν οι εκκρεμότητες – Το ΤΧΣ αποφασίζει – Η διαφορά στο buyback

Εκκρεμότητες

Αυτή η εβδομάδα ίσως να είναι και η τελευταία ενεργή του έτους. Τρέχουν όλοι να κλείσουν εκκρεμότητες. Μια σειρά από τέτοιες τρέχουν να κλείσουν και οι τράπεζες και κυρίως να χορηγήσουν. Θα γίνει λοιπόν ένα εξαιρετικά αποφασιστικό demarage για τα δάνεια μιας και οι τράπεζες σε αυτόν τον τομέα δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά. Ποια θα δώσει λοιπόν τα περισσότερα.

Συν και πλην

Πάντως εδώ που τα λέμε μπορεί οι τράπεζες να δίνουν δάνεια στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και ένας παράγοντας που περιορίζει το πεδίο χρηματοδοτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων με την έννοια πως το κοινοτικό χρήμα καλύπτει έως το 50% της χρηματοδότησης κάθε επενδυτικού σχεδίου. Αυτό σε επίπεδο επιχειρήσεων γιατί στους ιδιώτες η ζήτηση είναι αρκετά χαμηλή. Πότε θα αυξηθεί; Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια ή όταν μειωθεί η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Το ΤΧΣ αποφασίζει

Εκκρεμότητες θα κλείσει και το ΤΧΣ καθώς θα αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα τους συμβούλους για την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά τελικώς και το ποσοστό με το οποίο θα κινήσει τη διαδικασία. Υπενθυμίζουμε πως έχει το 27% της τράπεζας και πως σε πρώτη φάση δεν θέλει να το δώσει όλο. Όμως ποιο θα είναι το ποσοστό και μήπως το Ταμείο πιεστεί τελικώς να το δώσει όλο; Η διαδικασία αναμένεται να κινηθεί σε χρόνο ρεκόρ και να έχουμε την έκδοση τον Μάρτιο.

SSM: Ναι στο μέρισμα

Και σε ό, τι αφορά τον SSM αυτός συναντήθηκε με τις τράπεζες επίσης για να κλείσει εκκρεμότητες, κάτι εκκρεμότητες που λέγονται SREP και για τις οποίες εικόνα θα έχουμε αύριο. Σε αυτές λοιπόν τις συναντήσεις αμέσως και σαφώς είπε στις τράπεζες πως ναι φέτος θα δώσουν μέρισμα αρκεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η πορεία τους προς την επιτυχία.

Διαφορά ώριμης αγοράς στο buyback

Έβλεπα την Παρασκευή την ανακοίνωση εις την Αγγλική Γλώσσα της Τρία Έψιλον για την αγορά ιδίων μετοχών που πραγματοποίησε στις 15 Δεκεμβρίου δηλαδή την ίδια ημέρα. Και διαπίστωσα επίσης ότι είχε αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη που έγινε, την ώρα που έγινε και σε ποιο Χρηματιστήριο έγινε. Τη συνέκρινα με τις ανακοινώσεις που γίνονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου οι επενδυτές μαθαίνουν μόνο τα τεμάχια που αγοράστηκαν και μάλιστα όχι κάθε ημέρα αλλά και σε διάστημα πέντε ημερών. Έτσι δεν μπορεί κάποιος να έχει εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν χρησιμοποιούνται οι αγορές ιδίων ακόμα και ως εργαλείο χειραγώγησης. Κατά τα άλλα θέλουμε να ενταχθούμε στις ώριμες αγορές χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι για να γίνεις ώριμος πρέπει και να είσαι.

Χρηματιστήριο: Το year end rally και το January effect

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει από τεχνικής βάσης, για αυτά απευθυνθείτε στους ειδικούς, μια φορά πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε επίπεδο δεικτών αλλά και μετοχών, όχι μόνο blue chips αλλά και από τη μικρομεσαία βαθμίδα, βρέθηκε φέτος σε ανοδική τροχιά, προφανώς με διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα. Και τις τελευταίες εβδομάδες, η μάλλον στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κατάφερε να κινηθεί από τις 1.100 προς τις 1.300 μονάδες, με οδηγό κάποια συγκεκριμένα «βαριά χαρτιά», κάποια που αφυπνίστηκαν εσχάτως αλλά και new entries στον κύκλο των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος. Θα επιχειρηθεί από τα ενεργά χαρτοφυλάκια περαιτέρω άνοδος και καλλωπισμός τιμών, σαν ένα year end rally, με στόχο να μπούμε με καλύτερες αποτιμήσεις στο 2024; Κάπου εδώ θα αρχίσει να χαλαρώνει το πράγμα αφήνονταν τυχόν περαιτέρω ανοδικές διαθέσεις για τον νέο χρόνο, μήπως και μπει σε εφαρμογή το περίφημο January effect; Οι απαντήσεις θα δοθούν προσεχώς στο ταμπλό, στο οποίο είχαμε την Παρασκευή και αναδιαρθρώσεις θέσεων και rebalancing.

Lamda: Ο εταιρικός μετασχηματισμός και το ΧΑ

Με αποφάσεις που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 331 εκατ. ευρώ, της Lamda Malls με εισφορά εις είδος. Ηταν ένα βήμα «ολοκλήρωσης» του εταιρικού μετασχηματισμός της Lamda Development αναφορικά με την συγκέντρωση όλων των εμπορικών της κέντρων σε μια θυγατρική. Με στόχο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντός του 2024, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και την άντληση περί 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό και στη μείωση του δανεισμού της εταιρίας. Βάσει των πιο πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (GAV) των υφιστάμενων Εμπορικών Κέντρων είναι 1,053 δισ. ευρώ. Το κόστος δημιουργίας των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, είναι συνολικά 1,052 δισ. ευρώ (προϋπολογισμός κατασκευής 656 εκατ., κόστος γης και υποδομές 263 εκατ., άλλα κόστη 133 εκατ.). Η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από ίδια κεφάλαια (271 εκατ.) τραπεζικό δανεισμό (575 εκατ.) και από πωλήσεις γραφείων και άλλες πηγές (206 εκατ.).

Το ράλι της Intrakat και η αναμονή για τις νέες κινήσεις

Στις παρυφές των 4 ευρώ βρίσκεται πλέον η μετοχή της Intrakat η οποία, υπό τη νέα μετοχική και διοικητική ομάδα, είναι αλήθεια ότι είναι από αυτές που έχουν «σπάσει τα κοντέρ», γράφοντας και κεφαλαιοποίηση άνω των 640 εκατ. ευρώ. Πολλά κυκλοφορούν στην χρηματιστηριακή πιάτσα για τους… στόχους που μπορεί να «χτυπήσει» η εταιρεία στο ταμπλό σε όρους τιμής και αποτίμησης, αλλά η στήλη, ούσα θεσμική, τα αφήνει αυτά για τους αναλυτές. Θα πει απλώς ότι η αγορά αναμένει νεότερα για κάποιες νέες κινήσεις που πρόσφατα είχε προαναγγείλει ο Αλ. Εξάρχου ότι θα πραγματοποιηθούν ακόμα κι εκτός του έτους. Θα έχουμε τελικά κάτι προσεχώς; Και θα είναι σε κλασσικούς τομείς ή μήπως στην ενέργεια, στην οποία ο όμιλος φαίνεται να ποντάρει πολλά. Και όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και εκτός (π.χ. Ρουμανία).

Στην ΤΕΡΝΑ το έργο ύδρευσης στο Ρέθυμνο

Στην κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ – Thalis – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ανέθεσε προ ημερών το Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», ύψους σχεδόν 22,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με έκπτωση 2,15%. Για την ιστορία, στον διαγωνισμό επίσης συμμετείχαν και οι ΑΚΤΩΡ – ΤΟΜΗ, INTRAKAT – WATT, που παρεμπιπτόντως είχαν δώσει μεγαλύτερες εκπτώσεις (9,07% και 8,72% αντίστοιχα), ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση είχαμε προδικαστικές προσφυγές, ενστάσεις, εμπλοκή του ΣτΕ κ.λπ.. Για να καταλήξουμε, για να μη σας κουράζουμε με τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, στον αποκλεισμό του ανταγωνισμού και στην επικράτηση του σχήματος που σας είπαμε στην αρχή, στη βάση συμμόρφωσης σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.

Προχωρά το μεταφορικό project στη Φυλή

Πρόσφατα, μόλις, έγραφε το insider.gr περί επικείμενων εξελίξεων αναφορικά με την προώθηση του project για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Δήμου Φυλής. Και την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την Προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Ετσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων διαμεταφοράς από τον Ελαιώνα. Το οποίο θα δώσει ανάσες στο κυκλοφοριακό και θα «διώξει» μερικές χιλιάδες φορτηγά από τον Κηφισό. Και μιλάμε για σύμβαση που μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, ως απολογισμό για το 2023 και για τις επόμενες κινήσεις του 2024. Μεταξύ αυτών, η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα. Όπως είπε, και για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει από καιρό, δημιουργείται ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, που αναλαμβάνει τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Στη νέα εταιρεία εντάσσονται, με κορμό το σημερινό ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, κατά το μέρος που αφορά στο τροχαίο υλικό. Λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιασθούν μετά από συζήτηση σε Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, κατατίθεται, στις αρχές του 2024, πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη 2», με στόχο τη σύνδεση λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους.

Η «τρύπα» - πρόβλεψη της ΕΤΑΔ

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2023, αλλά από μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΤΑΔ του 2022, που πρόσφατα «βγήκαν», αποτυπώνεται ότι η θυγατρική του Υπερταμείου κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για πρόβλεψη ύψους 257,3 εκατ. για επίδικες υποθέσεις, κάτι που προφανώς σχετίζεται και με την γνωστή «ανοιχτή πληγή» - υπόθεση με το ξενοδοχείο στο Λαγονήσι. Με το θέμα, θυμίζουμε, να αποτελεί και πρόβλημα για τα δημόσια ταμεία και οικονομικά. Κατά την υφιστάμενη δικαστική διένεξη με την μισθώτρια, είχαν ασκηθεί 8 αγωγές, δίχως επιτυχία. Πάντως, στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις 2022 γίνονταν λόγος ότι η ΕΤΑΔ «εμπλέκεται σε δικαστικές και λοιπές υποθέσεις, που αφορούν αξιώσεις τρίτων κατά της Εταιρείας, για τις οποίες έχει σχηματιστεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της συνολικού ποσού 340 εκατ. περίπου». Αλλά να δούμε τη συνέχεια γιατί πολλά ακούγονται και τελειώνει πλέον και το 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:24

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

08:13

Αρχίζουν να εμπιστεύονται οι επιχειρήσεις την gen AI

08:07

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

08:02

Βελτιωμένος ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές της χώρας

23:58

Κικίλιας: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος

23:38

Ελεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Αρχές, με παρέμβαση ΥΠΕΞ, ο Έλληνας αστυνομικός που είχε τεθεί υπό κράτηση

23:37

Ανδρουλάκης: Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

23:33

Γερμανία: Κενό ασφαλείας επέτρεψε την πρόσβαση σε πληροφορίες του γερμανικού στρατού

23:17

Ομάδες ενόπλων Παλαιστινίων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα

22:50

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για εκεχειρία στη Γάζα - Νέες διαπραγματεύσεις την Κυριακή

22:50

Εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας

22:18

Εξιχνιάσθηκε στη Φλώρινα υπόθεση οικονομικής απάτης μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

21:49

Μία σύλληψη στο Κιλκίς για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

21:44

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου σε βρετανοπαλαιστίνιο γιατρό που θα μιλούσε στη Γερουσία για την κατάσταση στην Γάζα

21:20

Πάτρα: Ένας άνδρας κατηγορείται ότι προκάλεσε φθορές σε κοιμητήριο της Δυτικής Αχαΐας

20:18

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

20:12

Επιτηρητικά φυλάκια στο Καστελλόριζο επισκέφθηκε ο Ν. Δένδιας

19:51

Νεπάλ: Μειώνει τον αριθμό αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

19:27

Βρετανία: Επανεξελέγη δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν

19:19

Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού

19:00

Goldman Sachs: Η ασταθής και περίπλοκη σχέση μετοχών - yields

18:51

Ισπανία-Αργεντινή: Οξεία αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις Ισπανού υπουργού ότι ο Αργεντινός πρόεδρος παίρνει ναρκωτικά

18:13

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17:59

Βραζιλία: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές

17:23

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται σύμφωνη με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία - Στάση αναμονής απ' το Ισραήλ

17:07

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους αλλά και στους ενστόλους που αγωνίζονται να είμαστε όλοι ασφαλείς

16:58

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στην οδό Λαγκαδά

16:46

Ρωσία: Η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Μόσχα

16:30

Berkshire Hathaway: Αύξηση ρεκόρ λειτουργικών κερδών, μειώνει το μερίδιο της στην Apple

15:48

Tesla εναντίον «Tesla» στα ινδικά δικαστήρια