BACKSTORY

Μπροστά με αποτύπωμα - Διαφορετικές ταχύτητες - «Πέφτουν» τσιμέντα ανά την Ελλάδα

01-12-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπροστά με αποτύπωμα - Διαφορετικές ταχύτητες - «Πέφτουν» τσιμέντα ανά την Ελλάδα

Μπροστά με αποτύπωμα

Τα 15 χρόνια της Google στη χώρα μας αποτέλεσαν ένα γεγονός σημαντικό μιας και η εταιρεία τιμήθηκε με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στη σχετική εκδήλωση. Είναι και αυτό ένα δείγμα της τεχνολογικής προόδου που είχε καταγράψει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται να πω ότι όλο αυτό έχει και ταυτότητα και πολιτικό αποτύπωμα... Βέβαια, μένουν πολλά να γίνουν.

Διαφορετικές ταχύτητες

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λένε πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει να μην προχωρήσει με τη μία στην αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά σε ένα ποσοστό της, ενώ θα διακρατήσει για λίγο αργότερα και το υπόλοιπο της ΕΤΕ. Κάτι τέτοιο, όμως, διαφοροποιεί τις δυνατότητες επενδυτικές και άλλες για τα πιστωτικά ιδρύματα τα πλήρως ιδιωτικά και για εκείνα των οποίων ένα ποσοστό παραμένει στο Δημόσιο. Πάντως, εφόσον υπάρξει πρόταση, το Ταμείο πρέπει να κινήσει διαδικασίες.

Γερμανοαυστριακό σχέδιο για μονάδα μπαταριών στην Ελλάδα

Την προοπτική πραγματοποίησης επένδυσης στη χώρα μας, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής μπαταριών, εξετάζουν η γερμανική start-up εταιρεία CMBlu Energy σε συνεργασία με τον αυστριακό κατασκευαστικό κολοσσό Strabag. Αν το σχέδιο «κλειδώσει», η επένδυση αναμένεται να αγγίξει έως και τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον για σύμπραξη στο πρότζεκτ έχουν εκδηλώσει και μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί Όμιλοι.

Οι δύο υποψήφιες περιοχές για την εγκατάσταση της μονάδας είναι η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαΐδα. Το εργοστάσιο θα παράγει μία εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία μπαταριών – πιο συγκεκριμένα μπαταρίες οξειδοαναγωγικής ροής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν βασίζεται σε πατέντα της CMBlu Energy (Organic SolidFlow), χάρις στην οποία οι ηλεκτρολύτες έχουν οργανική χημική σύνθεση. Ως συνέπεια, δεν βασίζεται σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, δεν είναι εύφλεκτο και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.

Ο αγενής Έλον

Άσχετο! Τι αγενής που έχει γίνει ο Έλον Μασκ με αυτούς που έχουν πάψει να διαφημίζονται στο Χ (πρώην Twitter). Τελικώς αυτοί οι μεγιστάνες - η νέα κυρίως γενιά- έχουν την εκκεντρικότητα στο αίμα τους.

Δείκτης prive επί πληρωμή

Άσχετο αλλά αναρωτιέμαι αν εκείνος ο δείκτης της Morgan Stanley που ξεκίνησε prive να παίζει στο Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι prive; Και πληρώνουμε και για αυτό; Γιατί, από ό,τι αντιλαμβάνομαι ενώ υποτίθεται ότι το θέμα θα είχε επιλυθεί δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο, εκτός και αν μου διέφυγαν οι εξελίξεις.

Τα βλέμματα στην ανακοίνωση της Fitch

Όπως είχαμε προβλέψει χθες, είχαμε δυνατές συγκινήσεις από πλευράς τζίρου στο Χρηματιστήριο λόγω rebalancing των δεικτών του MSCI. Την Παρασκευή τα βλέμματα και τα στοιχήματα κινούνται γύρω από τον οίκο Fitch. Επόμενο ορόσημο, η πρόωρη αποπληρωμή δανείων στις 15 Δεκεμβρίου.

Το εύρος του εύρους τιμής

Δεν ξέρω εκεί στην Orilina που ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο τι ακριβώς θα κάνουν οι ανάδοχοι με το εύρος τιμής της μετοχής. Γιατί από τη μια η ανώτατη τιμή είναι 0,95 ενώ η κατώτατη με απόφαση Γενικής Συνέλευσης δεν μπορεί να είναι κάτω από 0,87 ευρώ που είναι και η ονομαστική αξία της μετοχής. Δηλαδή, σήμερα θα έχουμε ανακοίνωση ενός εύρους τιμής που θα κινείται σε προκαθορισμένο εύρος τιμής;

Αυξάνει και το ποσοστό του δημοσίου

Από την μια ακύρωση ιδίων μετοχών στην άλλη αυξάνεται το ποσοστό της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ αλλά και το άμεσο και έμμεσο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου. Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του δημοσίου είναι μικρό με βάση την τελευταία και χαλαρότερη από την προηγούμενη συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο ακόμα διορίζει μέλη στο ΔΣ και έχει δικαιώματα βέτο σε κρίσιμα ζητήματα ειδικά σε θέμα εθνικής ασφάλειας.

«Πέφτουν» τσιμέντα ανά την Ελλάδα

Σε διάφορες περιοχές – περιφέρειες της χώρας έχει πολλή «δουλειά» η τσιμεντοβιομηχανία ΗΡΑΚΛΗΣ και προφανώς η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς προχωρούν μεγάλα έργα αλλά και ιδιωτικές αναπτύξεις, όπως το Ελληνικό, όπου καθημερινά το γκρουπ χρησιμοποιεί μερικές δεκάδες οχήματα (μπετονιέρες κ.α.), δοκιμάζοντας και ηλεκτρική κίνηση. Ωστόσο, και σε άλλες περιοχές υπάρχουν projects, όπως βέβαια στην Κρήτη, στην Κεντρική Ελλάδα (π.χ. Θεσσαλία), ακόμα και στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τη διοίκηση του γκρουπ. Ας μην αφήνουμε απ’ έξω και την Πελοπόννησο με τουριστικά projects ή και οδικά έργα (π.χ. ΣΔΙΤ Καλαμάτας – Πύλου). Για την ιστορία, κάθε μέρα περί τα 1.000 φορτηγά κάθε είδους του ΗΡΑΚΛΗ είναι σε κίνηση.

Το (σχεδόν) double score για ΑΒΑΞ

Σχεδόν… double score, λένε χαριτολογώντας οι traders, θα γράψει η μετοχή της ΑΒΑΞ αν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές της Optima Bank που έδωσαν τιμή – στόχο στα 2,79 ευρώ, με τον τίτλο χτες να πετυχαίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο +10% και να αναρριχάται στα 1,52-1,53 ευρώ, με όγκο μάλιστα 730 χιλ. τεμάχια. Κάνοντας χρήση διαφόρων μοντέλων αποτίμησης, οι αναλυτές της Optima Bank άθροισαν την αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας (sum-of-the-parts). Η συνολική επιχειρηματική αξία του ομίλου (BV) σύμφωνα με τον δανεισμό της 30.06.2023 προσδιορίζεται σε 700 εκατ., με το κατασκευαστικό σκέλος να αποτιμάται σε 195 εκατ., οι παραχωρήσεις σε 379 εκατ., τα ακίνητα και οι μαρίνες σε 93 εκατ., και οι θυγατρικές σε 33 εκατ. ευρώ. Κατά τους ίδιους, η αποτίμηση μάλιστα μπορεί να αυξηθεί εφόσον η ΑΒΑΞ κερδίσει νέα έργα σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αναμενόμενο, ή βελτιωθούν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους στην κατασκευή και αυξηθούν οι κυκλοφοριακές ροές στις παραχωρήσεις, εισφέροντας μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα έσοδα από μερίσματα. Η υψηλή κερδοφορία που αναμένεται για το κατασκευαστικό σκέλος της ΑΒΑΞ μέχρι το 2026 λόγω ενίσχυσης των εσόδων και βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους, εκτιμάται από τους αναλυτές της Optima Bank ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του δανεισμού και διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Για να δούμε αν πέσουν μέσα.

Το διαδικτυακό ραντεβού με τους εκπροσώπους της Ε.Ε.

Ραντεβού με εκπροσώπους της Ε.Ε. έχουν σήμερα αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, αν τελικά γίνει η συνάντηση αργά το μεσημέρι, όπως είχε προγραμματιστεί. Για την ιστορία, θέμα αυτής της τεχνικής συνάντησης, που θα γίνει διαδικτυακά, είναι η προετοιμασία των ελληνικών προτάσεων για την επόμενη πρόσκληση του CEF Transport Sector, ήτοι, υποθέτουμε, η αναζήτηση – εξασφάλιση ποσών από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά «καλάθια» για μεταφορές.

Λίγη υπομονή για τις «e-apallotriosis» των ΜΕΤΚΑ – ΤΕΡΝΑ;

Δεν ξέρουμε αν έχει να κάνει απλώς και μόνο με διαδικαστικά θέματα ή λόγω εσωτερικών αλλαγών (μετασχηματισμός) του ομίλου Mytilineos - METKA, μια φορά πάντως, το υπ. Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να ζητηθεί παράταση κατά έξι μηνών της ισχύος των προσφορών και αντιστοίχως των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής του σχήματος ΜΕΤΚΑ – ΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για την ανάθεση της Συμφωνίας Πλαίσιο του έργου με τίτλο «Δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος e-apallotriosis για την κεντρική και ενιαία παρακολούθηση και διαχείριση όλων των απαλλοτριώσεων των φορέων του Δημοσίου». Θυμίζουμε ότι το insider.gr είχε αποκαλύψει προ κάμποσων μηνών ότι το «δίδυμο» ήταν το μόνο που είχε δώσει προσφορά για το έργο των 23 εκατ. ευρώ και άνω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:03

Άρη θες και λίγο αβοκάντο στο αυγό; Η Αχτσιόγλου βάζει δύσκολα στις μαμάδες, Στα βήματα του Αλέξη ο Στέφανος, Στην Μητρόπολη ο Κυριάκος

08:01

Την Βαρβάκειο Αγορά θα επισκεφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

07:56

Μπλίνκεν: Αξιώνει η Χαμάς να πει ναι στην κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

07:51

Μιχαηλίδου: 106.000 παιδιά θα κάνουν διακοπές μέσω των Παιδικών Κατασκηνώσεων ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

07:48

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών o πρωθυπουργός

07:48

Τράπεζα Πειραιώς: Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

07:45

Θα τρέχατε 3 χλμ την ημέρα για έναν έξτρα μισθό και γενναίο μπόνους;

07:40

Bloomberg για Ελληνικό: Η μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

07:38

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε την κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

07:36

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

07:30

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

07:28

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν τα «τέλη με το μήνα» στο myCAR για την άρση ακινησίας οχημάτων

07:25

Στα «τυφλά» προς το παρόν το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

07:24

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

07:22

Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών 

07:18

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγαίνει» το Master Plan ανάπτυξης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

07:15

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ: Οι στόχοι και οι δράσεις για την υγεία

07:11

Πράσινα τιμολόγια: Μειωμένες οι χρεώσεις Μαΐου – Στα 10,656 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ

07:05

Ενισχύει το οπλοστάσιο η Alpha - Γκάζι στους πλειστηριασμούς – Ποιος θα κάτσει στο «τιμόνι» του ΟΣΕ;

22:45

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

21:15

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

17:11

«Πράσινο φως» από Επ. Ανταγωνισμού σε ΤΕΜΕΣ, Premia Properties, Ελληνικά Οινοποιεία, Αμπελώνες Ναβαρίνο

14:07

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά - Περισσότερο θετικά από την ΕΕ 

13:45

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα - Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές

12:08

Μυλωνάς: Ισχυρές οι επιδόσεις της ΕΤΕ - 9,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα, κεφαλαιακή επάρκεια 21,3% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 17,6% 

11:07

Alpha Bank: Νέα συνεργασία με την Partners Group στις υπηρεσίες wealth management

10:21

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές αποδόσεις το α' τρίμηνο με καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ

10:02

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην απεργία της Πρωτομαγιάς

01:09

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Σταθμοί - «ορόσημα» που σημάδεψαν την Ελλάδα

01:00

Με την BC Partners για την εξαγορά της United «φλερτάρει» η Emirates