BACKSTORY

Νέες εκδόσεις στο ΧΑ – Ο «πράσινος» χρυσός του ΟΤΕ  - Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά 

29-11-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέες εκδόσεις στο ΧΑ – Ο «πράσινος» χρυσός του ΟΤΕ  - Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά 

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Χθες έκλεισε το roadshow της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Οι συναντήσεις πάμπολλες και το ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο. Κάθε ελληνική έκδοση φαίνεται να τραβάει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είτε αυτή είναι μετοχική είτε ομολογιακή.

Νέες εκδόσεις

Με το momentum να κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, βλέπουμε τις εταιρείες να προχωρούν και σε εκδόσεις retail ομολόγων. Η IDEAL Holdings θα προχωρήσει – σχετικά άμεσα μου λένε- σε ομόλογο έως 100 εκατ. ευρώ που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Σε αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και η Intralot με ομόλογο 130 εκατ. ευρώ.

Και η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη από εκδόσεις. Περίπου 2 δισ. MREL και στο α΄ τρίμηνο πάνω από 2 δισ. ευρώ σε μετοχές αν υπολογίσει κανείς τα δεδομένα που είναι η αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και το IPO του «Ελ. Βενιζέλος».

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Ωστόσο το πορτοφόλι των Ελλήνων κατατρώγεται από τον πληθωρισμό. Αυτό δείχνει η μείωση των καταθέσεων ενώ τα υψηλά επιτόκια καθιστούν και τον δανεισμό σχετικά απαγορευτικό.

Τα δάνεια σε ελβετικό

Το ελβετικό φράγκο εξακολουθεί να απασχολεί χιλιάδες δανειολήπτες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα μιας και στη χώρα μας δεν φαίνεται πως θα μπορέσουμε να έχουμε την τύχη της Πολωνίας. Και αυτό, διότι, δεν καταφέραμε να αποδείξουμε πως οι συμβάσεις που συνάφθηκαν άφηναν περιθώρια στους δανειολήπτες να μην έχουν καταλάβει τι υπέγραφαν... Ασχέτως αν οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει.

Προσδεθείτε μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Δεν λέει να ξεκολλήσει η Aegean από τα επίπεδα κοντά στην τιμή άσκησης των warrants. Και φαίνεται ότι αυτό το έργο θα το βλέπουμε μέχρι τουλάχιστον τις 14 Δεκέμβρη όπου οι μέτοχοι της εταιρείας θα αποφασίσουν την εξαγορά και την ακύρωση των μετοχών που προκύπτουν. Μετά, προσδεθείτε, γιατί το ενδιαφέρον από ξένα funds που περιμένουν το… πράσινο φως είναι υψηλό.

Το πρώτο βήμα

Τουλάχιστον παράδοξη η συμπεριφορά της Frigoglass μετά την ανακοίνωση για reverse split. Έχω την αίσθηση, ότι το reverse split, είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει και επόμενο. Μόνο, που, συνήθως, αυτά τα βήματα δεν ευνοούν τη μειοψηφία αλλά τους έχοντες γνώση που φροντίζουν να την εκμεταλλεύονται.

«Πράσινος» χρυσός

Στον ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει μεταφερθεί στην OTE Estate. Το βάρος έχει πέσει στην δημιουργία πράσινων κτιρίων τα οποία μεταφράζονται σε υπεραξίες. Και οι υπεραξίες αυτές με δύο τρόπους αξιοποιούνται. Ή τη μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ ή σε πώληση υπό μορφή πακέτων.

Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γίνονται στη Foodlink. Μπαίνει η εταιρία και αγοράζει οι ίδιες μετοχές και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΔΣ προβαίνει σε πωλήσεις. Οι συναλλαγές είναι χαμηλές και το ερώτημα είναι αν μπαίνει και ένας τρίτος άγνωστος, αλλά τακτικός παίκτης και κάνει λίγες μετοχές μπρος πίσω. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν γυρίσει κάποιος λίγες ημέρες πίσω, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της εταιρείας αγόρασε μετοχές. Κοινώς έκανε trading και την ίδια στιγμή γινόταν αγορά ιδίων. «Καλύτερα δεν γίνεται».

Πόσα θα «μαζέψει» η Lamda από τις κατοικίες

Οι κορυφαίες τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες μητροπολιτικές πόλεις στην Ευρώπη, ανέφερε η Lamda στην εταιρική παρουσίαση προς τους επενδυτές στο συνέδριο της Morgan Stanley. Και επικαλείται ως πηγή τη γνωστή Savills, όπου η Αθήνα βρίσκεται χαμηλά με τιμές 10,8 χιλ. ευρώ/τ.μ. σε σχέση με τα 13-18 χιλ. τ.μ. σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να μην αναφερθούμε σε Ν. Υόρκη ή Χονγκ Κονγκ στα 27 ή 41 χιλ. ευρώ το μέτρο. Στη δε γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό, η μέση τιμή πώλησης ακινήτων που κυκλοφορούν στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2023 είναι στα 7.500 ευρώ/τ.μ. Οι άνθρωποι της Lamda εκτιμούν ότι από τις κατοικίες της πρώτης φάσης του έργου θα έχουν μικτά έσοδα 2,3 δισ. ευρώ με ακαθάριστο κέρδος στα 869 εκατ. ευρώ, Gross Profit Margin στο 38%, μέση τιμή πώλησης στα 9.400 ευρώ ανά τ.μ. και μέσο ακαθάριστο κέρδος στα 3.600 ευρώ ανά τ.μ. Δεν το λες και άσχημο.

Γενικότερα, ως γνωστόν, τα οικιστικά του Ελληνικού θα είναι 1.500 στην πρώτη φάση και περί τα 8.000 στο σύνολο του project, όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί. Όπως έχουμε αναφέρει και πρόσφατα, από τα 314 units στην παραλιακή τα έσοδα αντιστοιχούν σε 1,118 δισ. ευρώ με το ακαθάριστο κέρδος να υπολογίζεται σε 422 εκατ. ευρώ με Gross Profit Margin 38%. Η μέση τιμή πώλησης σε αυτές τις κατοικίες είναι στα 12.300 ευρώ ανά τ.μ.. Για τις νέες γειτονιές σας τα έχουμε πει αρκετές φορές, τα έσοδα από τα units κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος και προς τον Άλιμο εκτιμώνται στα 1,17 δισ. ευρώ, με ακαθάριστο κέρδος στα 447 εκατ. ευρώ.

Το rebalancing του MSCI και ο χρησμός της Fitch

Μετά το διήμερο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ενδιαφέρον για την αγορά λογικά θα έχει και το προσεχές. Γιατί το λέμε αυτό; Την Πέμπτη 30/11 θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο ενώ την Παρασκευή 1/12 το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Κατά κάποιους δε, το ενδιαφέρον ίσως να εστιάζεται όχι μόνο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όσο στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της. Όσον αφορά στο rebalancing του MSCI, ίσως ο τζίρος σε κάποια χαρτιά εσχάτως, να σχετίζεται και με αυτό, δηλαδή κάποιες από τις αναδιαρθρώσεις θέσεων έχουν ξεκινήσει ήδη με εισροές και εκροές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ

22:10

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ

22:07

Βουλγαρία: Οι αρχές βεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων

21:57

Ιράν: «Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου

21:54

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:37

Μερτς: Καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

21:30

Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Ορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα

21:14

Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο με το Ιράν

21:09

Συμφωνία της Hellenic Cables με την Alliander για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης

21:09

Μια ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ έριξε το πετρέλαιο προτού διαγραφεί

21:06

Axios: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν

21:03

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

20:55

Ιράν: «Ταχεία αποκλιμάκωση» ζητά ο Πούτιν

20:49

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

20:43

Λίβανος: Σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός προωθείται στα νότια

20:37

Ποιες είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

20:35

Β. Μακεδονία: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

20:15

Ρωσία: Έξι νεκροί και 37 τραυματίες από την ουκρανική επίθεση στο Μπριάνσκ

19:57

Forbes: Μία ανάσα από το 1 τρισ. η περιουσία του Έλον Μασκ - 3.428 δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

19:50

Οι 21 Έλληνες δισεκατομμυριουχοι της λίστας του Forbes - Ποιος είναι στην κορυφή

19:40

Από τις πυρκαγιές καυσίμων στην Τεχεράνη μέχρι τα όπλα: Εκατομμύρια τόνοι CO₂ το αποτύπωμα των πολέμων

19:39

Rebound 2% στις ευρωαγορές

19:29

Παπασταύρου: «Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων»

19:25

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon απέπλευσε για την Κύπρο

19:25

Πόλεμος στο Ιράν: Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Τραμπ και τα μαθήματα από το Ιράκ

19:17

Ζελένσκι: «Ουκρανοί ειδικοί στην αναχαίτιση drones αναχωρούν για τον Κόλπο»