BACKSTORY

Νέες εκδόσεις στο ΧΑ – Ο «πράσινος» χρυσός του ΟΤΕ  - Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά 

29-11-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες εκδόσεις στο ΧΑ – Ο «πράσινος» χρυσός του ΟΤΕ  - Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά 

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Χθες έκλεισε το roadshow της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Οι συναντήσεις πάμπολλες και το ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο. Κάθε ελληνική έκδοση φαίνεται να τραβάει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είτε αυτή είναι μετοχική είτε ομολογιακή.

Νέες εκδόσεις

Με το momentum να κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, βλέπουμε τις εταιρείες να προχωρούν και σε εκδόσεις retail ομολόγων. Η IDEAL Holdings θα προχωρήσει – σχετικά άμεσα μου λένε- σε ομόλογο έως 100 εκατ. ευρώ που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Σε αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και η Intralot με ομόλογο 130 εκατ. ευρώ.

Και η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη από εκδόσεις. Περίπου 2 δισ. MREL και στο α΄ τρίμηνο πάνω από 2 δισ. ευρώ σε μετοχές αν υπολογίσει κανείς τα δεδομένα που είναι η αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και το IPO του «Ελ. Βενιζέλος».

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Ωστόσο το πορτοφόλι των Ελλήνων κατατρώγεται από τον πληθωρισμό. Αυτό δείχνει η μείωση των καταθέσεων ενώ τα υψηλά επιτόκια καθιστούν και τον δανεισμό σχετικά απαγορευτικό.

Τα δάνεια σε ελβετικό

Το ελβετικό φράγκο εξακολουθεί να απασχολεί χιλιάδες δανειολήπτες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα μιας και στη χώρα μας δεν φαίνεται πως θα μπορέσουμε να έχουμε την τύχη της Πολωνίας. Και αυτό, διότι, δεν καταφέραμε να αποδείξουμε πως οι συμβάσεις που συνάφθηκαν άφηναν περιθώρια στους δανειολήπτες να μην έχουν καταλάβει τι υπέγραφαν... Ασχέτως αν οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει.

Προσδεθείτε μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Δεν λέει να ξεκολλήσει η Aegean από τα επίπεδα κοντά στην τιμή άσκησης των warrants. Και φαίνεται ότι αυτό το έργο θα το βλέπουμε μέχρι τουλάχιστον τις 14 Δεκέμβρη όπου οι μέτοχοι της εταιρείας θα αποφασίσουν την εξαγορά και την ακύρωση των μετοχών που προκύπτουν. Μετά, προσδεθείτε, γιατί το ενδιαφέρον από ξένα funds που περιμένουν το… πράσινο φως είναι υψηλό.

Το πρώτο βήμα

Τουλάχιστον παράδοξη η συμπεριφορά της Frigoglass μετά την ανακοίνωση για reverse split. Έχω την αίσθηση, ότι το reverse split, είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει και επόμενο. Μόνο, που, συνήθως, αυτά τα βήματα δεν ευνοούν τη μειοψηφία αλλά τους έχοντες γνώση που φροντίζουν να την εκμεταλλεύονται.

«Πράσινος» χρυσός

Στον ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει μεταφερθεί στην OTE Estate. Το βάρος έχει πέσει στην δημιουργία πράσινων κτιρίων τα οποία μεταφράζονται σε υπεραξίες. Και οι υπεραξίες αυτές με δύο τρόπους αξιοποιούνται. Ή τη μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ ή σε πώληση υπό μορφή πακέτων.

Buy back αλλά ο Πρόεδρος πουλά

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γίνονται στη Foodlink. Μπαίνει η εταιρία και αγοράζει οι ίδιες μετοχές και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΔΣ προβαίνει σε πωλήσεις. Οι συναλλαγές είναι χαμηλές και το ερώτημα είναι αν μπαίνει και ένας τρίτος άγνωστος, αλλά τακτικός παίκτης και κάνει λίγες μετοχές μπρος πίσω. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν γυρίσει κάποιος λίγες ημέρες πίσω, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της εταιρείας αγόρασε μετοχές. Κοινώς έκανε trading και την ίδια στιγμή γινόταν αγορά ιδίων. «Καλύτερα δεν γίνεται».

Πόσα θα «μαζέψει» η Lamda από τις κατοικίες

Οι κορυφαίες τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες μητροπολιτικές πόλεις στην Ευρώπη, ανέφερε η Lamda στην εταιρική παρουσίαση προς τους επενδυτές στο συνέδριο της Morgan Stanley. Και επικαλείται ως πηγή τη γνωστή Savills, όπου η Αθήνα βρίσκεται χαμηλά με τιμές 10,8 χιλ. ευρώ/τ.μ. σε σχέση με τα 13-18 χιλ. τ.μ. σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να μην αναφερθούμε σε Ν. Υόρκη ή Χονγκ Κονγκ στα 27 ή 41 χιλ. ευρώ το μέτρο. Στη δε γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό, η μέση τιμή πώλησης ακινήτων που κυκλοφορούν στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2023 είναι στα 7.500 ευρώ/τ.μ. Οι άνθρωποι της Lamda εκτιμούν ότι από τις κατοικίες της πρώτης φάσης του έργου θα έχουν μικτά έσοδα 2,3 δισ. ευρώ με ακαθάριστο κέρδος στα 869 εκατ. ευρώ, Gross Profit Margin στο 38%, μέση τιμή πώλησης στα 9.400 ευρώ ανά τ.μ. και μέσο ακαθάριστο κέρδος στα 3.600 ευρώ ανά τ.μ. Δεν το λες και άσχημο.

Γενικότερα, ως γνωστόν, τα οικιστικά του Ελληνικού θα είναι 1.500 στην πρώτη φάση και περί τα 8.000 στο σύνολο του project, όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί. Όπως έχουμε αναφέρει και πρόσφατα, από τα 314 units στην παραλιακή τα έσοδα αντιστοιχούν σε 1,118 δισ. ευρώ με το ακαθάριστο κέρδος να υπολογίζεται σε 422 εκατ. ευρώ με Gross Profit Margin 38%. Η μέση τιμή πώλησης σε αυτές τις κατοικίες είναι στα 12.300 ευρώ ανά τ.μ.. Για τις νέες γειτονιές σας τα έχουμε πει αρκετές φορές, τα έσοδα από τα units κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος και προς τον Άλιμο εκτιμώνται στα 1,17 δισ. ευρώ, με ακαθάριστο κέρδος στα 447 εκατ. ευρώ.

Το rebalancing του MSCI και ο χρησμός της Fitch

Μετά το διήμερο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ενδιαφέρον για την αγορά λογικά θα έχει και το προσεχές. Γιατί το λέμε αυτό; Την Πέμπτη 30/11 θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο ενώ την Παρασκευή 1/12 το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Κατά κάποιους δε, το ενδιαφέρον ίσως να εστιάζεται όχι μόνο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όσο στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της. Όσον αφορά στο rebalancing του MSCI, ίσως ο τζίρος σε κάποια χαρτιά εσχάτως, να σχετίζεται και με αυτό, δηλαδή κάποιες από τις αναδιαρθρώσεις θέσεων έχουν ξεκινήσει ήδη με εισροές και εκροές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:57

Ναυτιλία: Πρωτοπόροι στην παγκόσμια πλοιοκτησία σε αξία στόλου Ιαπωνία, Κίνα και Ελλάδα

16:48

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

16:38

Συνελήφθη γιατρός για υπόθεση έκδοσης - χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς

16:34

Δένδιας: Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της

16:29

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στον Δομοκό

16:10

Γεραπετρίτης: Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, σύνεση και ορθή αντίληψη των γεγονότων

16:06

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχουν όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία

15:44

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

15:22

Κασσελάκης: Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ

15:18

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος, ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, να προσφέρουμε μια νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης

15:14

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαρτίου

15:10

Αίγυπτος: Την Κυριακή αναμένεται επανάληψη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

15:01

Αφρικανική Ένωση: Καταδικάζει σθεναρά τη σφαγή Παλαιστινίων

14:58

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για ληστεία ανήλικου στο κέντρο της πόλης

14:50

Μητσοτάκης: Νο1 πρόβλημα η ακρίβεια - Η κυβέρνηση θα είναι διαρκώς παρούσα με ελέγχους και διαρθρωτικές παρεμβάσεις

14:29

EIT Summit: Βραβεία για νέας γενιάς τεχνολογίες και υλικά σε ευρωπαϊκές startups

14:24

Γαλλία: Οι αρχές του Ισραήλ είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

14:19

Υπογραφή συμβάσεων για αναβάθμιση υποδομών 9 Κέντρων Υγείας στην 3η Υ.ΠΕ Μακεδονίας

14:10

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

14:00

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

13:56

διαΝΕΟσις: Οι αγρότες ασφυκτιούν από το δυσνόητο πλαίσιο της ΚΑΠ

13:50

Μπάιντεν: Ελπίζει πως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως το ραμαζάνι

13:39

Βορίδης: Στο θέμα των πανεπιστημίων το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά

13:31

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

13:26

Τουρκία: Ετήσια μείωση 33% κατέγραψαν οι εξαγωγές προς την ρωσική αγορά τον Φεβρουάριο του 2024

13:17

Τσίπρας: Ατυχής η διαχείριση σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες

13:00

ΗΠΑ: Κατέρριψαν πύραυλο επιφανείας-αέρος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

12:51

Ουκρανία: 3 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις με drones στο Χάρκοβο και την Οδησσό

12:43

Μαρινάκης: Ξεκίνησε πρόγραμμα για δημιουργία 10.000 θέσεων σε φοιτητικές εστίες

12:36

Περισσότερες από 20 συλλήψεις για εμπρησμούς από την αρχή του έτους