BACKSTORY

Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

24-10-2023 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Η δυστοκία του ΤΧΣ

Κάποια μικρά tips για το Mega Deal.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον της Unicredit.

Ασφαλώς κυβέρνηση και ΤτΕ ήταν ενημερωμένες. Η επίσκεψη Μελόνι σίγουρα θα είχε και τραπεζικό πιάτο, ενώ ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για ευκταίο deal μεταξύ τραπεζών.

Η απάντηση του κ. Ξηρουχάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, ήταν πως ενδιαφέρονται μεγάλα funds. Βέβαια φαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας ήξερε γιατί μιλούσε, ενώ ο κ. Ξηρουχάκης όχι.

Εξού και η «δυστοκία» του ΤΧΣ.

Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της τράπεζας σήμερα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και μαθαίνουμε πως λύση βρέθηκε και αυτό θα γίνει. Ικανοποιήθηκαν δηλαδή οι αιτιάσεις της Κεφαλαιαγοράς από το Ταμείο για διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας οι διευκρινίσεις είναι πως σύντομα η διαδικασία αποκτά σύμβουλο και πως θα εξελιχθεί ως συνήθως δηλαδή με διαγωνισμό.

Επίσης, φαίνεται πως για το deal ενήμεροι εμφανίζονται και οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Alpha Bank, αλλιώς μια τράπεζα όπως η Unicredit δεν θα δεχόταν να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

Η συνέχιση της διαδικασίας και για την ΕΤΕ

Το deal, όπως και να το δει κανείς είναι απολύτως θετικό, καθώς ξαναβάζει τις ελληνικές τράπεζες στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.

Μέσα στα ενδιαφέροντα του deal είναι αν και κατά πόσον η αποκρατικοποίηση ποσοστού της Εθνικής θα συνεχιστεί ως διαδικασία. Με δεδομένο πως τα μεγάλα σπίτια πια ενδιαφέρονται επισημαίνουμε πως ναι... η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Κλίμα ψυχρό

Βέβαια το ΤΧΣ και ειδικά ο κ. Ξηρουχάκης δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο καλά από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το deal της Alpha. Και δεν ξέρω αν αισθάνονται καλά με τον κ. Ξηρουχάκη οι κυβερνητικοί που θέλουν deal και όχι κωλυσιεργία για να υπάρχει το ΤΧΣ στον αιώνα τον άπαντα. Και όταν δεν αισθάνονται καλά στην κυβέρνηση μπορεί να πάρουν και αποφάσεις.

Ο... ζωηρός Κέκροπας

Ιδιαίτερα ζωηρή ήταν χθες η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ. Και φαίνεται ότι το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το συμβούλιο της Επικρατείας, για την απόφαση του οποίου έχει γίνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μπορεί όμως να έχει σχέση με τις δυνατότητες δόμησης των οικοπέδων τα οποία κατοχύρωσε στον Κέκροπα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και η δόμηση κρίνει τις υπεραξίες που μπορεί η Κέκροψ να αποκομίσει από την έκταση αυτή.

Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Τελικά ούτε η αναβάθμιση δεν σήκωσε το Χρηματιστήριο, ούτε οι διθύραμβοι των διεθνών οίκων. Φυσικά δεν διαπραγματεύτηκε και η Alpha και αυτό μέτρησε. Είναι σαφές ότι η αγορά πάσχει από έλλειψη εισροής φρέσκου χρήματος και οι αναβαθμίσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετές καθώς την ταμπέλα της ώριμης χρηματιστηριακής αγοράς δύσκολα θα την πάρουμε πριν το καλοκαίρι του 2024 και αυτό με πολλούς αστερίσκους. Το μόνο που μπορεί να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που δεν δεσμεύονται από το καταστατικό τους για επενδύσεις σε ώριμες αγορές, αλλά αρκεί να είναι ώριμες οι οικονομίες, είναι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σαν της Alpha.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ΚΑΣ η περιβαλλοντική μελέτη για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ανάμεσα στα θέματα που έχουν προγραμματιστεί προς συζήτηση σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι και η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον «Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων λόγω επικαιροποίησης τελικού σχεδιασμού». Ως γνωστόν, πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR (ινδικός όμιλος) για την κατασκευή του νέου Διεθνή Αερολιμένα στο Καστέλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, Όπως είχε αναδείξει το insider.gr, η σύμβαση επικαιροποιήθηκε ώστε να «κουμπώνει» με τα νέα δεδομένα και οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αεροδρόμιο (αύξηση μεγέθους κτηρίων) και άλλες αλλαγές. Ως γνωστόν, το τωρινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» δέχεται μεγάλο φόρτο αφίξεων και τουριστών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Κατά συνέπεια, η επένδυση είναι σημαντική για μεταφορές και τουρισμό.

Τι θα γίνει με την έκταση «Βερβερόντα» των 627 στρεμμάτων

Αn η στήλη θυμάται σωστά για σήμερα είχε προγραμματιστεί να δοθούν προσφορές για το ακίνητο γνωστό και ως «Βερβερόντα», στο Πόρτο Χέλι, που βγάζει προς αξιοποίηση – πώληση το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού. Το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών. Το ακίνητο έχει έκταση 627 στρέμματα. Η διαγωνιστική διαδικασία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς. Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο. Πάντως, τελευταία έχουν πυκνώσει πληροφορίες τόσο για έντονο ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, όσο και αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Οι οποίες, μάλλον θα έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν την επένδυση στην περιοχή τους.

Η Lamda και οι ανάδοχοι έργων των Malls στο Ελληνικό

Νεότερα για τους αναδόχους των έργων κατασκευής των 2 malls της Lamda Development στο Ελληνικό αναμένεται να έχουμε προσεχώς. Ήδη, στην αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή του δεύτερου εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην έκταση του Ελληνικού, ήτοι του Riviera Galleria, βρίσκεται η Lamda και αναμένεται ο ανάδοχος έως τέλος 2023, ενώ περιμένουμε και τον ανάδοχο των κύριων κατασκευαστικών εργασιών του Vouliagmenis Mall της Λ. Βουλιαγμένης (ECI οι ΑΒΑΞ – Rizzani, να δούμε αν πάρουν και τα κυρίως έργα). Θυμίζουμε ότι τις προπαρασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει ο ΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεκδικητές του έργου είναι αμιγώς ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Λογικά, σε επόμενη φάση θα έχουμε εξελίξεις και με την κατασκευή των δύο ξενοδοχείων της ΤΕΜΕΣ στο παράκτιο μέτωπο. Κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) υπολογίζεται σε 656 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα γραφεία, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την προσέλκυση επενδυτών σε γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. Πέραν των 25.000 τ.μ. πάνω από το mall της Λ. Βουλιαγμένης προγραμματίζεται η ανάπτυξη 140.000 τ.μ. γραφειακών χώρων σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο

15:29

Αμπάς: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

15:17

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σε κατοικία στο Μενίδι

15:13

Σκέρτσος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα

15:07

Κασσελάκης για Τέμπη: Επίσπευση των ερευνών για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

15:01

Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά