BACKSTORY

Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

24-10-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Η δυστοκία του ΤΧΣ

Κάποια μικρά tips για το Mega Deal.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον της Unicredit.

Ασφαλώς κυβέρνηση και ΤτΕ ήταν ενημερωμένες. Η επίσκεψη Μελόνι σίγουρα θα είχε και τραπεζικό πιάτο, ενώ ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για ευκταίο deal μεταξύ τραπεζών.

Η απάντηση του κ. Ξηρουχάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, ήταν πως ενδιαφέρονται μεγάλα funds. Βέβαια φαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας ήξερε γιατί μιλούσε, ενώ ο κ. Ξηρουχάκης όχι.

Εξού και η «δυστοκία» του ΤΧΣ.

Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της τράπεζας σήμερα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και μαθαίνουμε πως λύση βρέθηκε και αυτό θα γίνει. Ικανοποιήθηκαν δηλαδή οι αιτιάσεις της Κεφαλαιαγοράς από το Ταμείο για διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας οι διευκρινίσεις είναι πως σύντομα η διαδικασία αποκτά σύμβουλο και πως θα εξελιχθεί ως συνήθως δηλαδή με διαγωνισμό.

Επίσης, φαίνεται πως για το deal ενήμεροι εμφανίζονται και οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Alpha Bank, αλλιώς μια τράπεζα όπως η Unicredit δεν θα δεχόταν να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

Η συνέχιση της διαδικασίας και για την ΕΤΕ

Το deal, όπως και να το δει κανείς είναι απολύτως θετικό, καθώς ξαναβάζει τις ελληνικές τράπεζες στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.

Μέσα στα ενδιαφέροντα του deal είναι αν και κατά πόσον η αποκρατικοποίηση ποσοστού της Εθνικής θα συνεχιστεί ως διαδικασία. Με δεδομένο πως τα μεγάλα σπίτια πια ενδιαφέρονται επισημαίνουμε πως ναι... η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Κλίμα ψυχρό

Βέβαια το ΤΧΣ και ειδικά ο κ. Ξηρουχάκης δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο καλά από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το deal της Alpha. Και δεν ξέρω αν αισθάνονται καλά με τον κ. Ξηρουχάκη οι κυβερνητικοί που θέλουν deal και όχι κωλυσιεργία για να υπάρχει το ΤΧΣ στον αιώνα τον άπαντα. Και όταν δεν αισθάνονται καλά στην κυβέρνηση μπορεί να πάρουν και αποφάσεις.

Ο... ζωηρός Κέκροπας

Ιδιαίτερα ζωηρή ήταν χθες η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ. Και φαίνεται ότι το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το συμβούλιο της Επικρατείας, για την απόφαση του οποίου έχει γίνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μπορεί όμως να έχει σχέση με τις δυνατότητες δόμησης των οικοπέδων τα οποία κατοχύρωσε στον Κέκροπα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και η δόμηση κρίνει τις υπεραξίες που μπορεί η Κέκροψ να αποκομίσει από την έκταση αυτή.

Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Τελικά ούτε η αναβάθμιση δεν σήκωσε το Χρηματιστήριο, ούτε οι διθύραμβοι των διεθνών οίκων. Φυσικά δεν διαπραγματεύτηκε και η Alpha και αυτό μέτρησε. Είναι σαφές ότι η αγορά πάσχει από έλλειψη εισροής φρέσκου χρήματος και οι αναβαθμίσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετές καθώς την ταμπέλα της ώριμης χρηματιστηριακής αγοράς δύσκολα θα την πάρουμε πριν το καλοκαίρι του 2024 και αυτό με πολλούς αστερίσκους. Το μόνο που μπορεί να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που δεν δεσμεύονται από το καταστατικό τους για επενδύσεις σε ώριμες αγορές, αλλά αρκεί να είναι ώριμες οι οικονομίες, είναι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σαν της Alpha.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ΚΑΣ η περιβαλλοντική μελέτη για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ανάμεσα στα θέματα που έχουν προγραμματιστεί προς συζήτηση σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι και η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον «Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων λόγω επικαιροποίησης τελικού σχεδιασμού». Ως γνωστόν, πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR (ινδικός όμιλος) για την κατασκευή του νέου Διεθνή Αερολιμένα στο Καστέλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, Όπως είχε αναδείξει το insider.gr, η σύμβαση επικαιροποιήθηκε ώστε να «κουμπώνει» με τα νέα δεδομένα και οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αεροδρόμιο (αύξηση μεγέθους κτηρίων) και άλλες αλλαγές. Ως γνωστόν, το τωρινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» δέχεται μεγάλο φόρτο αφίξεων και τουριστών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Κατά συνέπεια, η επένδυση είναι σημαντική για μεταφορές και τουρισμό.

Τι θα γίνει με την έκταση «Βερβερόντα» των 627 στρεμμάτων

Αn η στήλη θυμάται σωστά για σήμερα είχε προγραμματιστεί να δοθούν προσφορές για το ακίνητο γνωστό και ως «Βερβερόντα», στο Πόρτο Χέλι, που βγάζει προς αξιοποίηση – πώληση το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού. Το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών. Το ακίνητο έχει έκταση 627 στρέμματα. Η διαγωνιστική διαδικασία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς. Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο. Πάντως, τελευταία έχουν πυκνώσει πληροφορίες τόσο για έντονο ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, όσο και αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Οι οποίες, μάλλον θα έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν την επένδυση στην περιοχή τους.

Η Lamda και οι ανάδοχοι έργων των Malls στο Ελληνικό

Νεότερα για τους αναδόχους των έργων κατασκευής των 2 malls της Lamda Development στο Ελληνικό αναμένεται να έχουμε προσεχώς. Ήδη, στην αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή του δεύτερου εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην έκταση του Ελληνικού, ήτοι του Riviera Galleria, βρίσκεται η Lamda και αναμένεται ο ανάδοχος έως τέλος 2023, ενώ περιμένουμε και τον ανάδοχο των κύριων κατασκευαστικών εργασιών του Vouliagmenis Mall της Λ. Βουλιαγμένης (ECI οι ΑΒΑΞ – Rizzani, να δούμε αν πάρουν και τα κυρίως έργα). Θυμίζουμε ότι τις προπαρασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει ο ΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεκδικητές του έργου είναι αμιγώς ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Λογικά, σε επόμενη φάση θα έχουμε εξελίξεις και με την κατασκευή των δύο ξενοδοχείων της ΤΕΜΕΣ στο παράκτιο μέτωπο. Κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) υπολογίζεται σε 656 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα γραφεία, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την προσέλκυση επενδυτών σε γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. Πέραν των 25.000 τ.μ. πάνω από το mall της Λ. Βουλιαγμένης προγραμματίζεται η ανάπτυξη 140.000 τ.μ. γραφειακών χώρων σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:37

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά

11:21

Ζαχαράκη: Δεν καταργούνται οι πανελλαδικές - Νέο σύστημα υπολογισμού βαθμών από το 2029

11:18

Ανοδικές «ανάσες» στο ΧΑ - Στις 2.030 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:16

Η Εθνική Ασφαλιστική αποκτά πλειοψηφικό μερίδιο στις εταιρείες Elysee

11:10

Toyota: Ανακαλεί πάνω από 591.000 οχήματα στις ΗΠΑ

10:54

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο της Fed

10:52

Ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικές υποδομές στην κεντρική Ουκρανία

10:38

Huawei: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη με τα «πιο ισχυρά chip στον κόσμο»

10:34

Νέα «έξυπνα» γυαλιά με οθόνη από την Meta αξίας 799 δολαρίων

10:33

Κίνα: Ο κόσμος βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο

10:33

Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών των Πανεπιστημίων

10:28

ΟΗΕ: Ο κύκλος του νερού διαταράσσεται ολοένα και περισσότερο

10:26

Κικίλιας: Οι ΗΠΑ παράγουν LNG και η Ελλάδα μπορεί να το μεταφέρει σε όλο τον κόσμο

10:13

ΔΥΠΑ: Μέχρι 12/10 οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία σε επτά ΠΕΠΑΣ

10:02

Παπαστεργίου: Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

09:52

Τσιάρας για ευλογιά των προβάτων: Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown

09:45

Χατζηδάκης: Κάθε εβδομάδα και μία μεταρρύθμιση το β' εξάμηνο - Η ΝΔ παραμένει το όραμα του Κ. Καραμανλή

09:41

Μετρό: Κλείνουν στις 15:30 οι σταθμοί «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» με εντολή της ΕΛΑΣ

09:36

Roche: Εξαγοράζει την 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων

09:28

WhatsApp: Πώς να προστατευτείτε από το χακάρισμα των λογαριασμών

09:27

Νέα πλατφόρμα για υποβολή καταγγελιών στα ΜΜΜ - Σε λειτουργία το report.oasa.gr

09:22

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

09:21

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το squeeze out της Κτήμα Λαζαρίδη - Αποχωρεί 1/10 από το ΧΑ

09:11

FT: Η CEO των New York Times προειδοποιεί ότι ο Τραμπ αναπτύσσει «εγχειρίδιο κατά του Τύπου»

09:06

Οι Λειψοί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δημοφιλών γερμανικών μέσων

09:00

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει το κίνημα Antifa «τρομοκρατική οργάνωση»

08:46

Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη της Γάζας

08:35

Aegean: Οι προκλήσεις, το μέλλον της επένδυσης στη Volotea και η ανάπτυξη από 4 βάσεις

08:30

Κόπηκε η εκπομπή του Τζίμι Κίμελ μετά τα σχόλιά του για τη δολοφονία Κερκ

08:27

Γιώτης: Συνεχίζει τις επενδύσεις και «κοιτάζει» εξαγορές