BACKSTORY

Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

24-10-2023 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δυστοκία του ΤΧΣ - Ο... ζωηρός Κέκροπας- Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Η δυστοκία του ΤΧΣ

Κάποια μικρά tips για το Mega Deal.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον της Unicredit.

Ασφαλώς κυβέρνηση και ΤτΕ ήταν ενημερωμένες. Η επίσκεψη Μελόνι σίγουρα θα είχε και τραπεζικό πιάτο, ενώ ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για ευκταίο deal μεταξύ τραπεζών.

Η απάντηση του κ. Ξηρουχάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, ήταν πως ενδιαφέρονται μεγάλα funds. Βέβαια φαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας ήξερε γιατί μιλούσε, ενώ ο κ. Ξηρουχάκης όχι.

Εξού και η «δυστοκία» του ΤΧΣ.

Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της τράπεζας σήμερα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και μαθαίνουμε πως λύση βρέθηκε και αυτό θα γίνει. Ικανοποιήθηκαν δηλαδή οι αιτιάσεις της Κεφαλαιαγοράς από το Ταμείο για διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας οι διευκρινίσεις είναι πως σύντομα η διαδικασία αποκτά σύμβουλο και πως θα εξελιχθεί ως συνήθως δηλαδή με διαγωνισμό.

Επίσης, φαίνεται πως για το deal ενήμεροι εμφανίζονται και οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Alpha Bank, αλλιώς μια τράπεζα όπως η Unicredit δεν θα δεχόταν να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

Η συνέχιση της διαδικασίας και για την ΕΤΕ

Το deal, όπως και να το δει κανείς είναι απολύτως θετικό, καθώς ξαναβάζει τις ελληνικές τράπεζες στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.

Μέσα στα ενδιαφέροντα του deal είναι αν και κατά πόσον η αποκρατικοποίηση ποσοστού της Εθνικής θα συνεχιστεί ως διαδικασία. Με δεδομένο πως τα μεγάλα σπίτια πια ενδιαφέρονται επισημαίνουμε πως ναι... η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Κλίμα ψυχρό

Βέβαια το ΤΧΣ και ειδικά ο κ. Ξηρουχάκης δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο καλά από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το deal της Alpha. Και δεν ξέρω αν αισθάνονται καλά με τον κ. Ξηρουχάκη οι κυβερνητικοί που θέλουν deal και όχι κωλυσιεργία για να υπάρχει το ΤΧΣ στον αιώνα τον άπαντα. Και όταν δεν αισθάνονται καλά στην κυβέρνηση μπορεί να πάρουν και αποφάσεις.

Ο... ζωηρός Κέκροπας

Ιδιαίτερα ζωηρή ήταν χθες η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ. Και φαίνεται ότι το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το συμβούλιο της Επικρατείας, για την απόφαση του οποίου έχει γίνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μπορεί όμως να έχει σχέση με τις δυνατότητες δόμησης των οικοπέδων τα οποία κατοχύρωσε στον Κέκροπα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και η δόμηση κρίνει τις υπεραξίες που μπορεί η Κέκροψ να αποκομίσει από την έκταση αυτή.

Τι λείπει από το Χρηματιστήριο

Τελικά ούτε η αναβάθμιση δεν σήκωσε το Χρηματιστήριο, ούτε οι διθύραμβοι των διεθνών οίκων. Φυσικά δεν διαπραγματεύτηκε και η Alpha και αυτό μέτρησε. Είναι σαφές ότι η αγορά πάσχει από έλλειψη εισροής φρέσκου χρήματος και οι αναβαθμίσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετές καθώς την ταμπέλα της ώριμης χρηματιστηριακής αγοράς δύσκολα θα την πάρουμε πριν το καλοκαίρι του 2024 και αυτό με πολλούς αστερίσκους. Το μόνο που μπορεί να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που δεν δεσμεύονται από το καταστατικό τους για επενδύσεις σε ώριμες αγορές, αλλά αρκεί να είναι ώριμες οι οικονομίες, είναι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σαν της Alpha.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ΚΑΣ η περιβαλλοντική μελέτη για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ανάμεσα στα θέματα που έχουν προγραμματιστεί προς συζήτηση σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι και η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον «Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων λόγω επικαιροποίησης τελικού σχεδιασμού». Ως γνωστόν, πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR (ινδικός όμιλος) για την κατασκευή του νέου Διεθνή Αερολιμένα στο Καστέλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, Όπως είχε αναδείξει το insider.gr, η σύμβαση επικαιροποιήθηκε ώστε να «κουμπώνει» με τα νέα δεδομένα και οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αεροδρόμιο (αύξηση μεγέθους κτηρίων) και άλλες αλλαγές. Ως γνωστόν, το τωρινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» δέχεται μεγάλο φόρτο αφίξεων και τουριστών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Κατά συνέπεια, η επένδυση είναι σημαντική για μεταφορές και τουρισμό.

Τι θα γίνει με την έκταση «Βερβερόντα» των 627 στρεμμάτων

Αn η στήλη θυμάται σωστά για σήμερα είχε προγραμματιστεί να δοθούν προσφορές για το ακίνητο γνωστό και ως «Βερβερόντα», στο Πόρτο Χέλι, που βγάζει προς αξιοποίηση – πώληση το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού. Το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών. Το ακίνητο έχει έκταση 627 στρέμματα. Η διαγωνιστική διαδικασία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς. Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο. Πάντως, τελευταία έχουν πυκνώσει πληροφορίες τόσο για έντονο ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, όσο και αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Οι οποίες, μάλλον θα έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν την επένδυση στην περιοχή τους.

Η Lamda και οι ανάδοχοι έργων των Malls στο Ελληνικό

Νεότερα για τους αναδόχους των έργων κατασκευής των 2 malls της Lamda Development στο Ελληνικό αναμένεται να έχουμε προσεχώς. Ήδη, στην αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή του δεύτερου εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην έκταση του Ελληνικού, ήτοι του Riviera Galleria, βρίσκεται η Lamda και αναμένεται ο ανάδοχος έως τέλος 2023, ενώ περιμένουμε και τον ανάδοχο των κύριων κατασκευαστικών εργασιών του Vouliagmenis Mall της Λ. Βουλιαγμένης (ECI οι ΑΒΑΞ – Rizzani, να δούμε αν πάρουν και τα κυρίως έργα). Θυμίζουμε ότι τις προπαρασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει ο ΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεκδικητές του έργου είναι αμιγώς ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Λογικά, σε επόμενη φάση θα έχουμε εξελίξεις και με την κατασκευή των δύο ξενοδοχείων της ΤΕΜΕΣ στο παράκτιο μέτωπο. Κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) υπολογίζεται σε 656 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα γραφεία, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την προσέλκυση επενδυτών σε γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. Πέραν των 25.000 τ.μ. πάνω από το mall της Λ. Βουλιαγμένης προγραμματίζεται η ανάπτυξη 140.000 τ.μ. γραφειακών χώρων σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:08

Νέα λειτουργία στην εφαρμογή mobile banking της Τράπεζας Ηπείρου

14:05

Σταϊκούρας: H Ελλάδα θα διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να ενδυναμώσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο

14:03

Τα 8 προϊόντα στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» - Σκρέκας: Προσιτές τιμές για όλους

14:02

Capital Economics: Κάτω από το 140% το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα

13:58

Υπηρεσίες factoring από την Παγκρήτια Τράπεζα

13:57

Μαρινάκης: Θα ισχύει η στήριξη στο ρεύμα – Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες παραπάνω ποσά

13:51

H LOT Polish Airlines επιστρέφει στην Αθήνα

13:50

Έκλεψαν μεταλλικές βέργες βάρους 500 κιλών από το εργοτάξιο του Fly Over

13:46

JYSK Ελλάδας: Αύξηση 49% στα EBΙT - Στα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος

13:41

ΤτΕ: Αμετάβλητο το περιθώριο επιτοκίων νέων καταθέσεων-δανείων τον Οκτώβριο

13:40

Ανέπαφο το 96% των πληρωμών σε καταστήματα στην Ελλάδα

13:35

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Μείωση 33,2% στις παράνομες αφίξεις τον Νοέμβριο

13:33

Νέες διοικήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο

13:30

ΤΑΙΠΕΔ: 3 διαγωνισμοί 246 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

13:26

Αλβανία: Αναβάλλεται για τις 11/12 η εκδίκαση του αιτήματος του Φρ. Μπελέρη

13:26

Μαθήματα αναγνώρισης ποιοτικού ελαιόλαδου στη Θεσσαλονίκη

13:20

Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου θα δικασθεί ως εγκληματίας πολέμου»

13:17

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον σύντομα «δεν θα διαθέτει χρήματα» για να βοηθήσει την Ουκρανία

12:59

Στο «φως» ο οδηγός για τον ανταγωνισμό στον αγροτικό κλάδο

12:55

ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος Νοεμβρίου - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες

12:52

Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Τετάρτη

12:45

ΔΕΛΤΑ: Δημοσιεύτηκε η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022

12:44

Κίνητρα για εργασία στα άτομα με αναπηρία από το 2024 - Τι αλλαγές προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

12:41

Τα ΗΑΕ συμφώνησαν με την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του Μπιλ Γκέιτς στην ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

12:40

EY - Cranfield University: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα στα logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα

12:34

Η διάδοχη κατάσταση στον SSM και η «μάχη» στα payouts των τραπεζών

12:34

Αντίθετη η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με το Νομοσχέδιο Επαγγελματικής Ασφάλισης

12:23

Προς νέο ρεκόρ η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας: Στο 1,5 τρισ. ευρώ το 2023

12:23

Επ. Ανταγωνισμού: Κλαδική Έρευνα στην Υγεία - Δεύτερη Δημόσια τηλε-διαβούλευση

12:19

Μητσοτάκης: Υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας είναι τα άτομα με αναπηρία να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται στη ζωή