BACKSTORY

Ο στόχος της εθελουσίας - Μηχανισμοί διασποράς - Στο Λονδίνο τα σπουδαία

16-10-2023 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο στόχος της εθελουσίας - Μηχανισμοί διασποράς - Στο Λονδίνο τα σπουδαία

Ο στόχος της εθελουσίας

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τον νέο γύρο εθελουσιών, αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για νέο γύρο, τουλάχιστον όχι από τις συστημικές τράπεζες. Η Πειραιώς εξακολουθεί και διατηρεί ένα πολυάριθμο προσωπικό και εξ ου και η εθελουσία η οποία είναι στοχευμένη και αφορά το δίκτυο. Στοχευμένη και καλή υπό την λογική των όρων της καθώς οι αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους είναι σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα την κρίνει. Στόχος πάντως της τράπεζας είναι η αποχώρηση 500 εργαζομένων από το προσωπικό της.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα λάβουν χώρα στην ώρα τους

Όσοι εκτιμούν πως το Ταμείο θα οδηγήσει πιο πίσω την αποκρατικοποίηση της Εθνικής μάλλον ποντάρουν λάθος. Η κυβέρνηση διαδηλώνει σε όλους τους τόνους πως το έργο αυτό θα τρέξει φέτος.

Μια πρώτη ένδειξη θα υπάρξει την άλλη εβδομάδα όμως παρά το γεγονός πως η συγκυρία βαραίνει- πόλεμος γαρ- το project έχει χρονοδιαγράμματα και αυτά διαθέτουν περίγραμμα για το τρέχον και όχι το επόμενο έτος. Ένα ζήτημα τίθεται και αυτό είναι το ποσοστό. Διότι το 20% είναι πολλά λεφτά που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ. Θα μπορέσουν να βρεθούν τόσα; Ή τελικώς θα μιλήσουμε για μια μικρότερη έκδοση της τάξης του 10%.

Μηχανισμοί διασποράς

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας του ΧΑ για τη διασπορά θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους. Όμως οι στόχοι αυτοί είναι για το 2025 επομένως δεν βιάζονται και τόσο.

Επειδή πάντως η επίτευξη διασποράς στο Χ.Α. θέλει και μηχανισμούς, όσες εταιρίες επιθυμούν να παραμείνουν στο Χ.Α. θα πρέπει να τους αναπτύξουν. Όσοι δεν τον κάνουν μάλλον θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Στο Λονδίνο τα σπουδαία

Ο πρωθυπουργός - εκτός απροόπτου- θα βρεθεί στο Λονδίνο στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο roadshow που σχεδιάζει η Morgan Stanley και που στηρίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αντικείμενο οι δυνατότητες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες παραμένουν υψηλές. Περίπου 25 εταιρείες θα μετέχουν στο συνέδριο, ενώ αναμένεται να βρίσκονται εκεί για να το παρακολουθήσουν πάνω από 100 διεθνή funds. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για όλες τις εταιρείες ώστε να μην επαναληφθεί το περυσινό φιάσκο όπου εκτός από τις τράπεζες και καμία δύο άλλες εταιρείες οι υπόλοιπες έκαναν συναντήσεις με το τουφέκι.

Η Mermeren και τα πάρε δώσε στη μητρική

Τρέχει ξανά η δημόσια προσφορά για την απόκτηση των ΕΛΠΙΣ της Mermeren. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι αλλαγές ιδιοκτησίας της μητρικής Μάρμαρα Παυλίδης με ρυθμό πολυβόλου. Ακούστηκαν πολλά αλλά η ουσία είναι μια. Η εταιρεία με ενδιάμεσο προορισμό βρέθηκε στα χέρια του ενός εκ των δύο παλιών μετόχων, οι οποίοι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.

Με ΦΕΚ το υπ. Υποδομών ανέλαβε τις αποκαταστάσεις ζημιών

Πήρε ΦΕΚ η ανάληψη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δια των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του, του σχεδιασμού, της ανάθεσης και της εκτέλεσης κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών που προέκυψαν από τις κακοκαιρίες του Σεπτέμβρη (Daniel και Elias), που κατά βάση έπληξαν Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και άλλες περιοχές. Τα κατεπείγοντα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων, ορυγμάτων, γεφυρών, καθώς και συνοδών τεχνικών και υδραυλικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σχολικών μονάδων κ.α.

Τα δύο Ξενία της ΕΤΑΔ που «βγαίνουν» προς εκμίσθωση για 40 χρόνια

Η ΕΤΑΔ προχώρησε προ ημερών στην προκήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction), για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ» (στο Πήλιο), που περιλαμβάνει έκταση 14.969,30 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 2.374,21 τ.μ. δυναμικότητας 46 δωματίων, αλλά και του «ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ», που περιλαμβάνει έκταση 8.590,31 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο (ενεργειακής κατηγορίας Γ) στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Σκοπός των διαγωνισμών είναι η μακροχρόνια, για 40 έτη, εκμίσθωση του κάθε ακινήτου ως έχει, με σκοπό την λειτουργία ξενοδοχειακής/τουριστικής μονάδας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή/ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου με δυνατότητα αξιοποίησης του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Τα Δικαστήρια Πειραιά και η Dimand

Ολοένα και προχωρούν οι διαδικασίες στο μέτωπο της συναλλαγής ανάμεσα σε Dimand και Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (υπ. Δικαιοσύνης) για τη σύμβαση που θα φέρει τα νέα Δικαστήρια Πειραιά σε ακίνητο της εισηγμένης (σύμβαση 80 εκατ. ευρώ), όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr. Ετσι, προ ημερών το Δ.Σ. του φορέα αποφάσισε να υποβληθεί αίτημα στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για τον ορισμό συμβολαιογράφου, ο οποίος θα προβεί στην ολοκλήρωση της σύνταξης του τελικού σχεδίου συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου που θα στεγάσει τις Δικαστικές Υπηρεσίες Πειραιά, ιδιοκτησίας της εταιρείας «HUB 204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Εχουν προηγηθεί και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπως και εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Στέγασης και Διαχείρισης Συμβάσεων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

«Χορός» εκατομμυρίων στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προωθούν διάφορα επιχειρηματικά σχήματα στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από την Ακτή Βούλας έως την Βάρκιζα. Και σε αυτές συμμετέχουν ισχυρά ονόματα της οικονομικής ζωής του τόπου που φαίνεται να έχουν ανακαλύψει «φλέβα χρυσού» στις ακτογραμμές των νοτίων προαστίων. Κάποιοι λένε ότι ίσως σύντομα να έχουμε εξελίξεις και στη Βουλιαγμένη προς… Ωκεανίδα μεριά. Για να δούμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

10:30

Nintendo: Διατηρείται το ενδιαφέρον για το Switch - Αναμένει να πουλήσει 13,5 εκατομμύρια κονσόλες φέτος

10:11

Ποια είναι η Ράφα

09:57

Πάτρα: Άγνωστοι δράστες ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν χρήματα

09:41

BP: Πτώση στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου

09:32

Τετράδη (ΞΕΕ): Έχουμε αποκτήσει σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατ. αφίξεων

09:24

Συναλλαγές αξίας 103 δισ. ευρώ έγιναν το 2023 με κάρτες πληρωμών – Το 92% του πλήθους συναλλαγών με χρεωστικές

09:12

Τα «μηνύματα» από τη βιομηχανία για εξαγωγές και ακρίβεια – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

09:03

Bελτίωση των υπηρεσιών υγείας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι αλλαγές φέρνει

08:57

UBS: Συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη α' τριμήνου

08:43

Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η είσπραξη των υπερεσόδων των προμηθευτών

08:41

Capital Economics: Ποιος φοβάται ένα ισχυρότερο δολάριο;

08:24

Εντατικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο

23:45

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης από την Βόννη στο Βερολίνο το 53% των πολιτών

23:24

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες από σύγκρουση βυτιοφόρου και μικρού λεωφορείου

23:06

Η αισιοδοξία για τα επιτόκια «έσπρωξε» υψηλότερα την Wall Street - Στο +1,2% ο Nasdaq

22:52

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

22:39

ΥΠΕΞ για Μονή Χώρας: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα η λειτουργία ως μουσουλμανικό τέμενος

22:30

Πετρέλαιο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με φόντο την διαταγή εκκένωσης της Ράφα

22:22

Ρωσία: Συνελήφθη ύποπτος για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον δικαστηρίων

22:13

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

21:54

Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως εξετάζονται όλες οι προτάσεις για τους ομήρους

21:36

Τουρκία: Αρχίζει αύριο η αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

21:32

Aπαγόρευση απόπλου του «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά λόγω βλάβης

21:20

ΕΛΑΣ: Επτά συλλήψεις την Ανάσταση για κατασκευή-κατοχή εμπρηστικών και εκρηκτικών υλών

21:07

Μπάρκιν (Fed): Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

20:49

Ρωσία: Τα γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα θα ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση

20:35

Υπάρχει ηθική στη μακροοικονομική επιστήμη;

20:30

Γερμανία: Ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις ο πρέσβης στην Μόσχα - «Η Ρωσία πίσω από κυβερνοεπίθεση στο SPD»

20:13

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Το ραντεβού στο Παρίσι και η περιοδεία σε Ουγγαρία, Σερβία