BACKSTORY

Ο στόχος της εθελουσίας - Μηχανισμοί διασποράς - Στο Λονδίνο τα σπουδαία

16-10-2023 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο στόχος της εθελουσίας - Μηχανισμοί διασποράς - Στο Λονδίνο τα σπουδαία

Ο στόχος της εθελουσίας

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τον νέο γύρο εθελουσιών, αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για νέο γύρο, τουλάχιστον όχι από τις συστημικές τράπεζες. Η Πειραιώς εξακολουθεί και διατηρεί ένα πολυάριθμο προσωπικό και εξ ου και η εθελουσία η οποία είναι στοχευμένη και αφορά το δίκτυο. Στοχευμένη και καλή υπό την λογική των όρων της καθώς οι αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους είναι σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα την κρίνει. Στόχος πάντως της τράπεζας είναι η αποχώρηση 500 εργαζομένων από το προσωπικό της.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα λάβουν χώρα στην ώρα τους

Όσοι εκτιμούν πως το Ταμείο θα οδηγήσει πιο πίσω την αποκρατικοποίηση της Εθνικής μάλλον ποντάρουν λάθος. Η κυβέρνηση διαδηλώνει σε όλους τους τόνους πως το έργο αυτό θα τρέξει φέτος.

Μια πρώτη ένδειξη θα υπάρξει την άλλη εβδομάδα όμως παρά το γεγονός πως η συγκυρία βαραίνει- πόλεμος γαρ- το project έχει χρονοδιαγράμματα και αυτά διαθέτουν περίγραμμα για το τρέχον και όχι το επόμενο έτος. Ένα ζήτημα τίθεται και αυτό είναι το ποσοστό. Διότι το 20% είναι πολλά λεφτά που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ. Θα μπορέσουν να βρεθούν τόσα; Ή τελικώς θα μιλήσουμε για μια μικρότερη έκδοση της τάξης του 10%.

Μηχανισμοί διασποράς

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας του ΧΑ για τη διασπορά θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους. Όμως οι στόχοι αυτοί είναι για το 2025 επομένως δεν βιάζονται και τόσο.

Επειδή πάντως η επίτευξη διασποράς στο Χ.Α. θέλει και μηχανισμούς, όσες εταιρίες επιθυμούν να παραμείνουν στο Χ.Α. θα πρέπει να τους αναπτύξουν. Όσοι δεν τον κάνουν μάλλον θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Στο Λονδίνο τα σπουδαία

Ο πρωθυπουργός - εκτός απροόπτου- θα βρεθεί στο Λονδίνο στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο roadshow που σχεδιάζει η Morgan Stanley και που στηρίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αντικείμενο οι δυνατότητες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες παραμένουν υψηλές. Περίπου 25 εταιρείες θα μετέχουν στο συνέδριο, ενώ αναμένεται να βρίσκονται εκεί για να το παρακολουθήσουν πάνω από 100 διεθνή funds. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για όλες τις εταιρείες ώστε να μην επαναληφθεί το περυσινό φιάσκο όπου εκτός από τις τράπεζες και καμία δύο άλλες εταιρείες οι υπόλοιπες έκαναν συναντήσεις με το τουφέκι.

Η Mermeren και τα πάρε δώσε στη μητρική

Τρέχει ξανά η δημόσια προσφορά για την απόκτηση των ΕΛΠΙΣ της Mermeren. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι αλλαγές ιδιοκτησίας της μητρικής Μάρμαρα Παυλίδης με ρυθμό πολυβόλου. Ακούστηκαν πολλά αλλά η ουσία είναι μια. Η εταιρεία με ενδιάμεσο προορισμό βρέθηκε στα χέρια του ενός εκ των δύο παλιών μετόχων, οι οποίοι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.

Με ΦΕΚ το υπ. Υποδομών ανέλαβε τις αποκαταστάσεις ζημιών

Πήρε ΦΕΚ η ανάληψη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δια των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του, του σχεδιασμού, της ανάθεσης και της εκτέλεσης κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών που προέκυψαν από τις κακοκαιρίες του Σεπτέμβρη (Daniel και Elias), που κατά βάση έπληξαν Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και άλλες περιοχές. Τα κατεπείγοντα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων, ορυγμάτων, γεφυρών, καθώς και συνοδών τεχνικών και υδραυλικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σχολικών μονάδων κ.α.

Τα δύο Ξενία της ΕΤΑΔ που «βγαίνουν» προς εκμίσθωση για 40 χρόνια

Η ΕΤΑΔ προχώρησε προ ημερών στην προκήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction), για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ» (στο Πήλιο), που περιλαμβάνει έκταση 14.969,30 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 2.374,21 τ.μ. δυναμικότητας 46 δωματίων, αλλά και του «ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ», που περιλαμβάνει έκταση 8.590,31 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο (ενεργειακής κατηγορίας Γ) στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Σκοπός των διαγωνισμών είναι η μακροχρόνια, για 40 έτη, εκμίσθωση του κάθε ακινήτου ως έχει, με σκοπό την λειτουργία ξενοδοχειακής/τουριστικής μονάδας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή/ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου με δυνατότητα αξιοποίησης του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Τα Δικαστήρια Πειραιά και η Dimand

Ολοένα και προχωρούν οι διαδικασίες στο μέτωπο της συναλλαγής ανάμεσα σε Dimand και Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (υπ. Δικαιοσύνης) για τη σύμβαση που θα φέρει τα νέα Δικαστήρια Πειραιά σε ακίνητο της εισηγμένης (σύμβαση 80 εκατ. ευρώ), όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr. Ετσι, προ ημερών το Δ.Σ. του φορέα αποφάσισε να υποβληθεί αίτημα στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για τον ορισμό συμβολαιογράφου, ο οποίος θα προβεί στην ολοκλήρωση της σύνταξης του τελικού σχεδίου συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου που θα στεγάσει τις Δικαστικές Υπηρεσίες Πειραιά, ιδιοκτησίας της εταιρείας «HUB 204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Εχουν προηγηθεί και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπως και εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Στέγασης και Διαχείρισης Συμβάσεων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

«Χορός» εκατομμυρίων στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προωθούν διάφορα επιχειρηματικά σχήματα στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από την Ακτή Βούλας έως την Βάρκιζα. Και σε αυτές συμμετέχουν ισχυρά ονόματα της οικονομικής ζωής του τόπου που φαίνεται να έχουν ανακαλύψει «φλέβα χρυσού» στις ακτογραμμές των νοτίων προαστίων. Κάποιοι λένε ότι ίσως σύντομα να έχουμε εξελίξεις και στη Βουλιαγμένη προς… Ωκεανίδα μεριά. Για να δούμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:15

Ουλές ακμής: Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες;

19:04

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο θα συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων

18:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

18:53

Trastor: Αποκτά εκτάσεις στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αποθήκης - Προκαταβολή 12 εκατ. ευρώ

18:46

Εγκαίνια για το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

18:45

Αυτοψία Ταχιάου στον οδικό άξονα Μπράλος – Άμφισσα

18:35

Μπορέλ για Διεθνές Δικαστήριο: Η ΕΕ να επιλέξει, σεβασμός στους διεθνείς θεσμούς ή υποστήριξη στο Ισραήλ

18:22

Ρωσία-Λευκορωσία: Πούτιν και Λουκασένκο υπόσχονται στενότερη συνεργασία εν όψει των δυτικών κυρώσεων

18:07

Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα

18:06

Με άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου «ξεκλειδώνει» η σύνταξη για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Ολόκληρη η ΚΥΑ

18:02

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

17:47

Νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

17:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στο κύρος - Δεν θα γυρίσουμε πίσω

17:26

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με βουτιά τζίρου

17:15

Βερολίνο και Λισαβόνα θεωρούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα» για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

17:00

Wall Street: Απόπειρα για rebound μετά τη χειρότερη μέρα του Dow Jones για το 2024

16:51

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - Η απάντηση είναι «όχι»

16:41

Γαλάζιες Σημαίες: Οι 625 πιο καθαρές παραλίες - 2η παγκοσμίως η Ελλάδα

16:31

Ευ. Σέκερης για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα

16:27

«Πράσινα Ταξί»: 13 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί

16:20

Κασσελάκης: Δεν λέγεται «λεφτόδεντρα» - Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα

16:14

Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

16:07

Θεοχάρης: Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια

15:57

Σολτς: Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:43

ΕΛΣΤΑΤ: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία τον Μάρτιο - Άλμα στο εμπόριο με την Ουκρανία

15:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα

15:31

Έβδομος νεκρός από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία - Αβεβαιότητα μετά την επίσκεψη Μακρόν

15:24

Ανησυχία για την ακούσια κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω της διατροφής

15:12

Ανάκληση προϊόντος σαντιγί από τον ΕΦΕΤ

15:07

Ισραήλ: Ο στρατός ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων της Χαμάς