BACKSTORY

Στεγαστικό δάνειο ευκαιρία - Χάθηκε το manual για το στέγαστρο Καλατράβα; - Πωλήσεις δανείων με συνοπτικές διαδικασίες και... καυτά ερωτήματα

03-10-2023 | 07:31
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στεγαστικό δάνειο ευκαιρία - Χάθηκε το manual για το στέγαστρο Καλατράβα; - Πωλήσεις δανείων με συνοπτικές διαδικασίες και... καυτά ερωτήματα

Στεγαστικό ευκαιρία

Στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο από 3% διαφημίζει η Εθνική Τράπεζα και προσθέτει προέγκριση σε 48 ώρες.

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να επιτύχει το σταθερό επιτόκιο 3% αυτήν την περίοδο, αν πάντως ισχύει και δεν έχω λόγους να το αμφισβητώ αφού είναι επίσημη διαφήμιση της τράπεζας, τότε πραγματικά αποτελεί σοβαρή ευκαιρία και θα παρασύρει και τις υπόλοιπες τράπεζες μιας και η πιστωτική επέκταση δεν πάει καλά.

Αλήθεια χάθηκε το manual;

Προσπαθώ να μην μπω στον πειρασμό αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω... Είναι δυνατόν να χάθηκε το "manual" με τις οδηγίες συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα; Τι είναι για να χαθεί; Εγχειρίδιο εσπρεσιέρας;

Eδώ κοντεύουμε να μαλώσουμε με την κοινή λογική. Πραγματικά δηλαδή!

Αύριο η εισαγωγή

Aύριο λοιπόν o κ. Γιώργος Τανισκίδης με την ιδιότητα του προέδρου θα χτυπήσει το κουδούνι της συνεδρίασης, καθώς η πρώτη τράπεζα που εισέρχεται στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια θα είναι η Optima. Kαι όπως και να το κάνει κανείς, αυτό αποτελεί ένα γεγονός από μόνο του...

Η Ευρώπη δοκιμάζει ετοιμότητα

Η Ευρώπη δοκιμάζει την ετοιμότητά της στις κυβερνοκρίσεις. Έτσι, αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου για την κυβερνοασφάλεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια συμμετέχουν στη διήμερη άσκηση επιχειρησιακού επιπέδου. Η άσκηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών διασύνδεσης για κυβερνοκρίσεις.

Πωλήσεις με συνοπτικές διαδικασίες και...

Για να γυρίσουμε όμως στα δικά μας δεν μπορώ να μην συγχαρώ κάποιες τράπεζες για τις διαφανείς (τρόπος του λέγειν) διαδικασίες που ακολουθούν σε πωλήσεις δανείων όχι μη ενήμερων αλλά ρυθμισμένων και ενήμερων. Ναι καλά διαβάσατε, πωλήσεις ρυθμισμένων και ενήμερων τα οποία έχουν περάσει σε διαχειριστές. Μαθαίνω λοιπόν ότι τα κόλπα έχουν εξελιχτεί. Σε μια συγκεκριμένη τράπεζα εντοπίζουν δάνεια, τα οποία θεωρούν ότι θα σκάσουν και τα πουλάνε με συνοπτικές διαδικασίες και σε συγκεκριμένους αγοραστές. Αν εμφανιστεί κάποιος άλλος που το έμαθε του λένε ότι υπάρχει ήδη δεσμευτική προσφορά και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ οι προθεσμίες που δίνουν για το bid είναι ασφυκτικές.

...Καυτά ερωτήματα

Μετά από τα παραπάνω ρωτάω εγώ. Πρώτον είναι δυνατόν να πωλούνται δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και χωρίς να το ξέρει ο servicer; Δεύτερον, γίνεται να πωλούνται δάνεια στα κρυφά; Τρίτον, για ποιο λόγο μπορεί να γίνονται πωλήσεις στα κρυφά; Τέταρτον, ποιος εποπτεύει όλο αυτό το πανηγύρι που παρέχει τουλάχιστον ενδείξεις για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι;

Προς νέο ρεκόρ η Aegean

Κατά τα λοιπά με βάση και μόνο τα στοιχεία για την αύξηση της επιβατικής κίνησης που ανακοίνωσε χθες για το τρίτο τρίμηνο η Aegean δείχνει ότι πάει για νέο ρεκόρ κερδών. Βέβαια τον τελευταίο μήνα τα καύσιμα έχουν ανέβει και υπάρχει μια επίπτωση στο περιθώριο κέρδους η οποία δεν φαίνεται να ανακόψει την ορμητική παραγωγή κερδών.

Τι είδους εισαγωγές;

Σήμερα το μεσημέρι έχει συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ακούσουμε τίποτα πανηγυρισμούς για νέες εισαγωγές. Γιατί έχουμε μια Τράπεζα που έπρεπε και ήθελε να μπει γιατί είναι τράπεζα, τρεις υποχρεωτικές εισαγωγές ΑΕΕΑΠ και μια αποκρατικοποίηση που πάει για το 2024. Τίποτα άλλο σε νέες εισαγωγές έχουμε;

Η Intrakat και οι ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες

Όπως αναφέρεται και στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023 της Intrakat, στα νέα έργα προς υπογραφή συμπεριλαμβάνονται και 2 «φοιτητικές» ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ., προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ, και τη «Δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο και τη Λαμία», ύψους 94 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο έργο, σας τα είχε αποκαλύψει παλιότερα το insider.gr. Για το δεύτερο, είχαμε σχετικά πρόσφατα υποβολή προσφορών (αρχές Αυγούστου) και φαίνεται ότι η κατασκευαστική θα βάλει και αυτό στο χαρτοφυλάκιό της. Πάντως, στο μέτωπο της Κρήτης είχε εμφανιστεί μόνη της καθώς δεν είχαν δώσει προσφορές οι άλλοι διεκδικητές. Και στην αγορά λέγεται ότι κάτι αντίστοιχο ίσως έγινε και για τη Θεσσαλία. Πάντως, η Intrakat συμμετέχει στο σύνολο σχεδόν των ΣΔΙΤ διαγωνισμών (κτηριακών και μη).

ΕΚΤΕΡ: Το ανεκτέλεστο, η Πάρος και η «έβδομη τάξη»

Βάσει των υπογραφέντων έως την 30.06.2023 συμβάσεων έργων, η ΕΚΤΕΡ εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών ύψους 90,1 εκατ. ευρώ. Στον Ξενοδοχειακό τομέα, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης, μέσω της νομοθεσίας περί «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων» για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στη θέση «Άγιος Ιωάννης Δέττης» της νήσου Πάρου. Ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος των δημόσιων έργων συνεχίζει να βρίσκεται σε αναμονή για την επανάκριση των πτυχίων βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το ΠΔ 71/2019, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή μέχρι 31.12.2023, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε., όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, εξετάζει τις δυνατότητες να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ, με προσαρμογή των τεχνικοοικονομικών δεδομένων στις απαιτήσεις του Νόμου, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων άλλων εταιρειών. Για να δούμε... τι θα δούμε.

Το timing με τη Noval και το Χρηματιστήριο

Παρατάθηκε η προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Noval Property, θυγατρικής του ομίλου Viohalco, στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι την 15/10/2024. Η ΑΕΕΑΠ είχε προθεσμία για να εισέλθει στο ΧΑ έως τα μέσα Οκτωβρίου 2023 (είχε λάβει και πριν παράταση), αλλά αιτήθηκε νέου χρονικού περιθωρίου ενός έτους κάτι που έγινε δεκτό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πάντως, στον όμιλο συνεχίζουν την προετοιμασία που είχαν εκκινήσει με στόχο την είσοδο στο ταμπλό φέτος, όμως, το κλίμα στις αγορές έχει κάπως χαλάσει, οπότε, πήραν την νέα προθεσμία δια παν ενδεχόμενο. Μένει να δούμε βέβαια πότε τελικά θα γίνει η δουλειά.

Οι ασφαλιστικές «θέλουν και μπορούν»

Με την κουβέντα για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών να έχει ανοίξει για τα καλά μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) φρόντισε να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο με ένα ενημερωτικό σημείωμα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αναλάβουν τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές». Στο ενημερωτικό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου, το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν αλλά και στην αντασφάλιση. Το timing καθόλου τυχαίο καθώς έχει ανοίξει και πάλι ο διάλογος με την κυβέρνηση για την παροχή επιπλέον κινήτρων για την ασφάλιση των περιουσιών (πέρα από την μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ) αλλά και ενδεχομένως και την επέκταση της υποχρεωτικότητας και στις μικρότερες επιχειρήσεις.

«Εμφύλιος» στους μεσίτες

Με συντριπτική πλειοψηφία (96 υπέρ – 16 κατά) τα μέλη του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών (ΣΜΑΣΑ) αποφάσισαν χθες την αποχώρηση του συλλόγου από την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως οι σχέσεις των μεσιτών της Αθήνας με συλλόγους άλλων περιοχών της χώρας δεν ήταν οι καλύτερες εδώ και χρόνια, ενώ υπήρξαν πολλές διαφωνίες ειδικά για την αδράνεια της Ομοσπονδίας, τόσο στην εκπροσώπηση του κλάδου, όσο και στην ενημέρωση των μελών του. Φαίνεται πως ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη δράση τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Μάλιστα, φαίνεται πως σύντομα θα έχουμε και δεύτερη Ομοσπονδία που θα δημιουργήσουν οι μεσίτες της Αθήνας μαζί με άλλους τρεις τοπικούς συλλόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:26

Σταϊκούρας: Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

10:18

Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

10:12

Όρμπαν: Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου

10:12

ΕΣΠΑ: Ανοίγει το «Ερευνώ-Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις 

10:04

Ρυθμό από τα αποτελέσματα παίρνει το Χρηματιστήριο

09:58

Γαλλία: Εξουδετερώθηκε ένοπλος που ήθελε να πυρπολήσει συναγωγή στη Ρουέν

09:52

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της Μεσογείου απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων

09:48

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι και τον Ιούλιο 

09:44

ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Χιούστον

09:31

Καβάλα: Το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα ανοίγει τα φτερά του

09:27

«Ψαλιδίζει» το discount μέσω buyback η Alpha Bank - Αυξάνει στα 2,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies

09:24

Σουηδία: Πυροβολισμοί στη Στοκχόλμη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία

09:10

Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι

09:03

Κίνα: Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων απογοητεύουν

08:56

HSBC: Η Ping An εξετάζει μείωση της συμμετοχής της - Πτώση 3% στη μετοχή

08:46

Σήμερα η κλήρωση για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία

08:29

Η πολιτεία της Φλόριντα σβήνει κάθε αναφορά στην κλιματική αλλαγή

08:20

Η βροχή φρέναρε την πορεία πυρκαγιάς προς πετρελαιοπαραγωγική πόλη του Καναδά

08:13

Ρωσία: Νεκροί μητέρα και παιδί σε επίθεση drones της Ουκρανίας

08:07

Σιδηρόδρομος: Στις «ράγες» το αυτόνομο τμήμα στο βόρειο μέτωπο – «Κλειδώνουν» χρηματοδότηση/πιστώσεις

08:04

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής πιέζουν τον Μπάιντεν να παραδώσει αμέσως την στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

08:02

ΤΑΙΠΕΔ: Με ποιες επενδύσεις θα αναβαθμιστεί ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης - Οι βασικοί άξονες του Business Plan

08:00

Κυκλική Οικονομία: 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη - Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν

07:52

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων – Θετική χρονιά και το 2024

07:51

Τουρισμός: Οι Ιταλοί επιλέγουν Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο για διακοπές τον Μάιο

07:48

Ακίνητα: «Άπιαστο όνειρο» η αγορά κατοικίας για τους νέους, περαιτέρω άνοδος τιμών/ενοικίων – Έρευνα Metron Analysis

07:44

ΗΠΑ: Αναμφισβήτητη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Ράφα

07:40

Τα προβλήματα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

07:32

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

07:30

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση