BACKSTORY

Δυνατότερος ο νέος MSCI - Οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου- Δύσκολη εξίσωση οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου -Οι φοιτητικές κατοικίες και το... AirBnB

14-08-2023 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυνατότερος ο νέος MSCI - Οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου- Δύσκολη εξίσωση οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου -Οι φοιτητικές κατοικίες και το... AirBnB

Δυνατότερος ο νέος MSCI

Η Morgan Stanley που αγάπησε πολύ τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα υπολογίζει πως η μετάβαση της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece Standard θα ενισχύσει τη βαρύτητα της χώρα στις αναδυόμενες αγορές του οίκου MSCI.

Πάντως, όπως και να χει, αγοράζουμε στη φήμη πωλούμε στην είδηση. Ετσι λοιπόν τόσο οι τράπεζες όσο και το χρηματιστήριο αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς δεν χτύπησαν πένες την Παρασκευή.

Οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου

Εμείς σας τα είπαμε εγκαίρως. Δεν παίζει η χώρα ενόψει επενδυτικής βαθμίδας να διακινδυνεύσει φόρους στις τράπεζες και τα τοιαύτα, πολλώ δε μάλλον που θέλει να πουλήσει πακέτα μετοχών των τραπεζών.

Στην Ιταλία ήδη χτύπησαν οι καμπάνες... του Αγίου Πέτρου ( Η Αγία Παρασκευή δεν είναι στο φόρτε της εκεί) για αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των ιταλικών τραπεζών και κατ' επέκταση σε ό,τι αφορά το αξιόχρεο της Ιταλίας από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών του κλάδου, προειδοποίησε η Moody's ακόμη και μετά τη διορθωτική κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Μπορεί οι θεσμοί να είναι ελαστικοί με την Ιταλία, οι οίκοι όμως δεν δίστασαν να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο των ΗΠΑ. Θα έχουν πρόβλημα με την Ιταλία... Δεν νομίζω.

Αλλαγές σε ό,τι αφορά τη UBS

H ελβετική τράπεζα λοιπόν αποφάσισε να διακόψει τη συμφωνία που είχε συνάψει με την κυβέρνηση της χώρας για την κάλυψη των ζημιών που θα πραγματοοιούσε δυνητικά από τη διάσωση μπορούσε να υποστεί από τη διάσωση της Credit Suisse.

H συμφωνία έδινε προστασία για απώλειες ύψους 9 δισ. φράγκων στην UBS.

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Τελικά η στέγη αποτελεί διαχρονικό όνειρο των Ελλήνων... Παλιότερων μα και νεότερων αν κρίνουμε από τα στοιχεία.
Συνολικό ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 85% του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα Σπίτι μου έχει ήδη δεσμευθεί για την καταβολή 8.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Οι φοιτητικές κατοικίες και το... AirBnB

Φίλος της στήλης που πρόσφατα βρέθηκε στην Κρήτη προκειμένου να βρει «φοιτητική στέγη» στα Χανιά για το παιδί του, ισχυριζόταν ότι οι ιδιοκτήτες σε πολλά σπίτια στο κέντρο και στην περιοχή της Χαλέπας που βγαίνουν προς ενοικίαση, βάζουν όρο ότι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο τα θέλουν για να τα διαθέτουν για AirBnB. Σημείωνε δε ότι αυτά που διατίθενται (σε υψηλότερες τιμές) για όλο το χρόνο, είναι τα σπίτια που είναι πιο έξω και ίσως να μην προσφέρονταο για AirBnB. Γενικά, πάντα κατά τη δική του εμπειρία και... έρευνα αγοράς, μιλάμε για τιμές σε γενικές γραμμές της τάξης των 450-500 ευρώ για γκαρσονιέρες. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά βρήκε και κάτι θετικό, ότι επειδή έχουν προσανατολιστεί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στον τουρισμό, όλα τα σπίτια είναι επιπλωμένα και εξοπλισμένα. Τέλος πάντων, αυτά μας έλεγε και απλώς τα μεταφέρουμε, καθώς το θέμα είναι επίκαιρο. Μήπως είναι μια καλή αφορμή όλα αυτά για να προχωρήσουν και οι φοιτητικές εστίες (π.χ. με ΣΔΙΤ), αν και τα οικοδομικά κόστη πρόσφατα βρέθηκαν στα ύψη;

Στο παρά πέντε οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου

Στελέχη από τους προμηθευτές ρεύματος μιλούν για «μία αρκετά δύσκολη εξίσωση», που θα χρειαστεί να λύσουν οι εταιρείες αυτή την εβδομάδα, ώστε να καταλήξουν στις χρεώσεις τους για τον Σεπτέμβριο. Αιτία η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες πριν από λίγα 24ωρα εκτινάχθηκαν κατά 40% (φτάνοντας ακόμη και στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), για να αποκλιμακωθούν στα 35,9 ευρώ ανά MWh στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Η εκτίμηση για την τιμή στην οποία θα «κλείσει» το αέριο τον Αύγουστο είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού του επόμενου μήνα στην εγχώρια αγορά, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει τις χρεώσεις των προμηθευτών. Οι εταιρείες ελπίζουν πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν πλέον θα αποτιμηθούν πιο ψύχραιμα από τις αγορές οι συνέπειες στην προσφορά αερίου από τις απεργίες στους σταθμούς υγροποίησης LNG στην Αυστραλία. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις των χρεώσεων Σεπτεμβρίου θα γίνουν την Κυριακή, 20 Αυγούστου, μαθαίνω πως τα επιτελεία όλων των παρόχων θα περιμένουν μέχρι και την επόμενη Παρασκευή για να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του καυσίμου, πριν «κάνουν ταμείο».

«Πρώτο δείγμα άκρως θετικό» στον διαγωνισμό για μπαταρίες

Άκρως θετική είναι η εικόνα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως με ενημερώνουν οι πηγές μου, για τον πρώτο διαγωνισμό ενίσχυσης μονάδων αποθήκευσης. Στόχος του υπουργείου ήταν να υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός, ώστε να προκριθούν έργα με μικρές «ταρίφες» και, κατά συνέπεια, με μικρή επιβάρυνση για τον καταναλωτή. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, αφού η μεσοσταθμική αποζημίωση των μονάδων που «πέρασαν» θα είναι κατά 57% χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του μειοδοτικού διαγωνισμού.

Επίσης, το προφίλ των ιδιοκτητών των έργων που προκρίθηκαν δείχνει πως αποφεύχθηκαν οι κάθε λογής «αεριτζήδες», τους οποίους θα μπορούσε να προσελκύσει η διπλή ενίσχυση των μονάδων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η συμπίεση προς τα κάτω των ποσών αποζημίωσης των έργων έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από οικονομικές δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται στη διαδικασία, με συνέπεια ο νέος αυτός τομέας (τουλάχιστον στις πρώτες φάσεις του στη χώρα μας) να γίνεται υπόθεση για «γερά πορτοφόλια».

Έτσι, στις «τσουχτερές» εγγυητικές επιστολές (που πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές που θα «περάσουν» έργα) έρχονται πλέον να προστεθούν και τα μικρά περιθώρια κέρδους από τη λειτουργία των μονάδων (με βάση τις ταρίφες που «κλείδωσαν»). Στα δεδομένα αυτά, όπως είναι φυσικό, δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή fund, εκτός από τους μεγάλους «ενεργειακούς παίκτες».

Μένει να φανεί αν αυτή η εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί και στη δεύτερη δημοπρασία, που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

Η Revolut κυκλοφορεί επενδυτικά προγράμματα ETF χωρίς προμήθεια στην Ελλάδα

10:28

Κύπρος: «Iστορική εξέλιξη» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

10:27

Πόσο ήρεμη είναι η ζωή στο χωριό;

10:21

ΟΗΕ - Υεμένη: Η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει, 19,5 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

10:11

Υγεία: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης

09:42

Συνεργασία AG Olives Group με την ελληνική εταιρεία Georgoudis SA–Parthenon

09:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Magnus Brunner

09:39

Κρίσεις υποστρατήγων της ΕΛΑΣ: Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

09:36

Ασφάλιστρα Υγείας: Στη Βουλή η ρύθμιση για τον νέο δείκτη και διαφάνεια σε ασφαλιστικές και ιδιωτικά νοσοκομεία

09:27

Πρώτη επίσκεψη του Στάρμερ στο Κίεβο για την υπογραφή συμφωνίας «ορόσημο» διάρκειας 100 ετών

09:17

Νέα χιόνια σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ευρυτανία- Ολονύχτια μάχη να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

09:00

Νέα, μεγάλη επένδυση της Metlen 295,5 εκατ. ευρώ για παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου

08:51

Στα μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης το «βλέμμα» της κυβέρνησης - Τι είπε ο Μητσοτάκης

08:48

Ιαπωνία: Η πιθανότητα πολύ ισχυρού σεισμού 8 ως 9 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια φτάνει το 82%

08:44

Ξεκίνησαν οι κρίσεις στην Πυροσβεστική - Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Γ. Μαρκουλάκης

08:34

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Υιοθετήθηκε σχέδιο ψηφίσματος Ελλάδας - ΗΠΑ για την Ερυθρά Θάλασσα

08:29

Γάζα: Από 19 Ιανουαρίου σε ισχύ η εκεχειρία - Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

08:22

Το ακριβότερο σούσι της Γης σερβίρει εστιατόριο στην Οσάκα

08:13

Κακόβουλα NFC tags: Πώς να προστατευτούν οι χρήστες των smartphones

08:07

Γάζα: Η πολιτική προστασία κάνει λόγο για βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά τη συμφωνία κατάπαυσης

08:00

Sinsay: Ανοίγει 8 νέα καταστήματα στην Ελλάδα μέσα σε 15 ημέρες

07:55

Μεσόγειος: Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες θα καταστούν η νέα κανονικότητα

07:48

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι σχεδιάζεται για τo «χακί» real estate

07:44

Λιμάνια: Τι έρχεται για ΟΛΘ, Βόλο, Λαύριο, Καβάλα, Ραφήνα 

07:36

Τι σχεδιάζει η Motor Oil για τη λιανική αγορά

07:30

«Rapid test» στα ψάρια χρηματοδοτεί η Κομισιόν για να μην ξεγελούν τους καταναλωτές

07:26

«Βροχή» επιδοτήσεων και δανείων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ το 2025

07:20

«Ξεκλειδώνει» χρηματοδοτήσεις η νέα κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων ESG

07:17

Τα σταθερά τιμολόγια κερδίζουν έδαφος και στο αέριο – «Στο παιχνίδι» οι περισσότεροι προμηθευτές

07:14

Γαλάζιος στεναγμός ανακούφισης με την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα