BACKSTORY

Απογειώθηκαν τα spreads - To ομόλογο της Πειραιώς και το στοίχημα του επιτοκίου - Τον «χαβά» της η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

06-07-2023 | 07:17
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώθηκαν τα spreads - To ομόλογο της Πειραιώς και το στοίχημα του επιτοκίου - Τον «χαβά» της η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Απογειώθηκαν τα spreads

Θέλω να σας πω πως 5,76 εκατοστιαίες μονάδες βάσης είναι η διαφορά των επιτοκίων νέων δανείων και νέων καταθέσεων για το Μάιο. Και πραγματικά.... ας μην βγει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πει για τις καταθέσεις της μιας μέρας που περιλαμβάνονται στη διαφορά. Κι έτσι ακόμη η διαφορά είναι μεγάλη και από την πλευρά των τραπεζών τούτο ορίζεται ως κάτι παραπάνω από απρόσμενα κέρδη.....

Σήμερα η συνέλευση της Attica Bank

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Attica Bank και επειδή υπάρχουν θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα για την περασμένη εποχή της τράπεζας περιμένω να δω τι θα ειπωθεί επισήμως. Ανεπισήμως σίγουρα θα γίνει κουβέντα από ότι μαθαίνω μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης.

To ομόλογο της Πειραιώς και το στοίχημα του επιτοκίου

Για την Τράπεζα Πειραιώς τα είχαμε πει και τα είχαμε πει πολλές φορές. Σήμερα λοιπόν εκδίδεται το ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχία του περίπου βέβαιη. Στοίχημα αποτελεί όχι το ενδιαφέρον αλλά το επιτόκιο που θα επιτύχει η έκδοση.

Αύξηση κεφαλαίου στη Συνεταιριστική Χανίων

Την Κυριακή 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων που μεταξύ άλλων προβλέπει την έναρξη διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας.

Η ατζέντα αναφέρει "αύξηση των κεφαλαίων του Συνεταιρισμού με την έκδοση νέων συνεταιριστικών μερίδων και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να καθορίσει την τελική τιμή διάθεσης των συνεταιριστικών μερίδων, τη διάρκεια και τυχόν παρατάσεις της αύξησης και τη διαδικασία αυτής, εντός των πλαισίων που θα θέσει η Γενική Συνέλευση".

Όλο το... χαρτί στη Jumbo

Διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων από παλιότερες χρήσεις ανακοίνωσε η Jumbo γεγονός που προδιαγράφει υψηλή μερισματική απόδοση και τη φετινή χρονιά. Ο Βακάκης τελικά αποδεικνύεται ο επιχειρηματίας που θα μαζέψει όλο το … χαρτί στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς παίζει fair με τους μετόχους μειοψηφίας και δεν κάνει αγριάδες με φουσκωμένες αμοιβές ΔΣ, δωρεάν μετοχές στα διοικητικά στελέχη και stock option που εκνευρίζουν ειδικά τους θεσμικούς επενδυτές.

Win win

Το δημόσιο μπορεί και επισήμως πλέον μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του στα warrants της Aegean που κατέχει. Και εφoσόν τα ασκήσει και αυτό θα πάρει ένα αξιοσέβαστο ποσό λόγω του ράλι που έχει καταγράψει από τις αρχές Απριλίου η μετοχή ενώ πολύ κερισμένη θα είναι και η Aegean που θα γράψει ασχέτως της επιλογής που θα κάνει σημαντικές υπεραξίες.

Οπισθοδρομική ηλεκτροδότηση

Ένα χρόνο χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Και διερωτώμαι αν συμβαίνει αυτό για ποιο σύγχρονο πλαίσιο επενδύσεων μπορεί κάποιος να μιλά και να απαιτεί οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να προχωρούν γρήγορα τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της. Γιατί με τέτοιους ρυθμούς όταν φτάνουν να τοποθετήσουν μια κεραία κινδυνεύουν να βρίσκονται πολύ κοντά στην επόμενη γενιά κινητής που θα πρέπει να είχαν ήδη τρέξει.

Οι φορείς τα είπαν στον ΥΠΕΘΟ, οι απαντήσεις στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος επαφών που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινούν σήμερα. Από τον έκτο όροφο της οδού Νίκης πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες (με σειρά) αντιπροσωπείες των: ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΒΕ. Οι εκπρόσωποι των φορέων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν ευήκοα ώτα και τίποτα περισσότερο, καθώς μέχρι τις προγραμματικές υπάρχει σιγή… ασυρμάτου από τα υπουργεία. Τα χαρτιά θα ανοίξουν σε λίγες ώρες κατά την εκφώνηση των προγραμαμτικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό και βέβαια το Σάββατο κατά την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη.

Αποκρατικοποιήσεις μέσω ΧΑ

Όπως και να το κάνουμε, το μοντέλο αυτό που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς με τη σύμφωνη κυβερνητική γνώμη, για περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις μέσω ΧΑ (μετοχοποιήσεις, placements και πωλήσεις μετοχικών μεριδίων) εκτός από έσοδα θα φέρει και πρόσθετο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Που τα τελευταία χρόνια μάλλον διακρίθηκε για τις αποχωρήσεις εταιρειών παρά για τις νέες εισαγωγές. Κατά συνέπεια, κινήσεις όπως με τον ΔΑΑ (είτε γίνει φέτος είτε αρχές 2024), που έχει από καιρό αποκαλύψει το insider.gr, με την HelleniQ Energy ή και με άλλες περιπτώσεις ομίλων – συμμετοχών, προφανώς αναβαθμίζουν την αγορά και δίνουν «βάθος», όταν βέβαια γίνουν. Τώρα, στα περί ρυθμίσεων που απαιτούνται στο καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μπορεί να κάνει «κανονικά» τέτοιες κινήσεις, που θυμίζουν διεργασίες από άλλες εποχές, υποθέτουμε ότι θα έρθει στην ώρα της για να δώσει περισσότερη ευελιξία.

Η κίνηση της Mid Cap

Τον «μάτιασαν» οι traders τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που χτες έκοψε το ανοδικό του σερί. Αλλά για να μη βιαζόμαστε, οι απώλειες ήταν οριακές και μικρότερες από άλλων βασικών δεικτών. Αφήστε που ο δείκτης έχει κερδίσει σχεδόν 45% το τελευταίο 6μηνο ενώ σε 12μηνη βάση προσέγγισε και το +65%. Και έχει και χαρτιά με ενδιαφέρον μέσα, από διάφορους κλάδους, αλλά δεν θα μπούμε σε ονοματολογία. Αφήστε που οι επενδυτές κατά βάθος όλο και… ανησυχούν για μια τυχόν διόρθωση εδώ στα «ψηλά» και παίζουν ενίοτε το «day by day».

Τον «χαβά» της η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Νέο υψηλό έκανε χτες ο τίτλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κλείνοντας στα 2,14 ευρώ με κέρδη 1,9%. Πρέπει να πάμε καμμιά 2ετία πίσω για να δούμε τέτοια νούμερο σε επίπεδο «κλεισίματος» και απλώς το αναφέρουμε. Η εταιρεία είχε δώσει και μέρισμα προ κάμποσων ημερών 0,06 ευρώ, άρα προφανώς «γέμισε» το κενό αυτό ήδη και βγήκε κι από πάνω. Αν δεν κάνουμε λάθος, η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, οπότε να δούμε και τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο χαμηλό ήταν κάτω των 1,6 ευρώ προς τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και το Ε.Κ.Α.Β.

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 33% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Ειδικός μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!

11:40

Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους

11:29

Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%

11:02

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα 17% της Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απέφερε καρπούς η απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Συμφωνία με Baidu

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Από 3 έως 111 έτη οι ποινές, εξαγοράσιμες - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις