BACKSTORY

Μπλε φάκελοι σε μόχλευση - Η ενδιαφέρουσα συνέλευση της Attica - Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

04-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλε φάκελοι σε μόχλευση - Η ενδιαφέρουσα συνέλευση της Attica - Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

Μπλε φάκελοι σε μόχλευση

Οι μπλε φάκελοι, εκείνοι που μοίρασε ο πρωθυπουργός είχαν τη σημασία τους! Mε βάση αυτούς τους φακέλους και με εκείνα που περιέχουν ως εκκρεμότητες οι υπουργοί δρομολογούν συναντήσεις επιβεβαιώνουν και προχωρούν.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης, νέος υπουργός Oικονομικών σήμερα θα δει τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα και χθες είδε τον CEO του ΤΧΣ κ. Ξηρουχάκη.

Διαγωνισμοί

Εδώ λοιπόν το Ταμείο έχει ανοίξει διάπλατα την αποκρατικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Έχει προκηρύξει τρία μητρώα χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων αποεπένδυσης. Δουλειά να υπάρχει...

Εκκρεμότητες

Και μπορεί τα θέματα να έχουν δρομολογηθεί όμως υπάρχουν εκκρεμότητες και μάλιστα σοβαρές. Η διαρκής άνοδος των επιτοκίων δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για εφησυχασμούς σε κάθε περίπτωση.

Γιατί ένα γύρισμα της αγοράς και τότε θα φανούν τα προβλήματα από τη μη ύπαρξη πιστωτικής επέκτασης ή από τα νέα κόκκινα δάνεια που προς το παρόν και ευτυχώς δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Νέες εκδόσεις

Μέσα στις προσεχείς ημέρες προετοιμάζεται έκδοση MREL της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σε ό, τι αφορά την Εθνική δεν θα αργήσει και εκείνη.

Η ενδιαφέρουσα συνέλευση

Mεθαύριο λοιπόν είναι και η γενική συνέλευση της Attica Bank με μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ατζέντα. Κυρίως πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση με την καινούρια μετοχική αλλά και διοικητική σύμβαση της τράπεζας.

Υπ' αυτήν την έννοια υπάρχει κάποιο σημαντικό ενδιαφέρον για την εξέλιξή της.

Καθυστερήσεις και... αιτίες

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γνωρίζουν υποθέτω ότι αυτή η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει εφαρμόσει τη νέα οδηγία για τους servicers και ότι η σχετική προθεσμία λήγει στα τέλη της φετινής χρονιάς. Υποθέτω ότι για να μην έχει εφαρμοστεί η οδηγία κάποιο θεματάκι (λέμε τώρα) θα υπάρχει. Όπως για παράδειγμα, τι είδους συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ τραπεζών και servicers. Γιατί δεν ξέρω για παράδειγμα αν όροι περί earn out είναι και τόσο δόκιμοι ούτε κάποιες από τις πρακτικές που ακούω ότι ακολουθούν συγκεκριμένα funds που αγοράζουν επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να κριθούν ως θεμιτές. Οπότε προβλέπονται συναρπαστικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ όπως και οι συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη. Τώρα ποια είναι τα συνδεδεμένα μέρη είναι ένα άλλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Έτσι κι αλλιώς οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν για να μην εφαρμόζεσαι αν έχεις τον... τρόπο σου και αν δεν είναι ο Λεβεντέρης και η Λανακάμ στους οποίους εξαντλείται η αυστηρότητα της εποπτείας της αγοράς.

Στο περιθώριο

Δέκα όλοι και όλοι ήταν οι μέτοχοι που παρέστησαν στη Γενική Συνέλευση της Austriacard. Αυτά είναι τα «καλά» όταν μετακομίζεις στο εξωτερικό και βεβαίως οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι ελάχιστοι. Το ζήτημα όμως είναι ότι με αυτά και άλλα που έρχονται από το παρελθόν δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ελπίδες να πείσεις την αγορά ότι αντιμετωπίζεις σοβαρά την παρουσία σου στο Χρηματιστήριο και η πιθανότητα να μείνεις στο χρηματιστηριακό περιθώριο είναι αυξημένη.

Ούτε στον Κωτσόβολο τόσες δόσεις

Πραγματικά μερικά πράγματα εκπλήσσουν. Όπως η πώληση του 25% της Harmony Cruises που κατείχε η ΕΛΒΕ έναντι 1,027 εκατ. ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις. Θα ήθελα πολύ ειλικρινά να μάθω πως γίνονται τέτοιες συναλλαγές όπως επίσης και την ταυτότητα του επενδυτή που πληρώνει δόσεις αγορά εταιρίας σε δέκα ολόκληρα χρόνια. Τέτοιες δόσεις ούτε ο Κωτσόβολος δεν κάνει.

Εκτός... λιμένος Βόλου Intrakat – ΤΕΚΑΛ

Εξ όσων η στήλη αντιλαμβάνεται και πληροφορείται, η κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ (μικρότερου μεγέθους εταιρεία αλλά εξειδικευμένη σε λιμενικά έργα), τελικά δεν αναμένεται να δώσει το παρών στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση έως 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Οι άλλοι διεκδικητές συνεχίζουν κανονικά. Βέβαια, η Intrakat συμμετέχει με αξιώσεις σε πλήθος διαγωνισμών (και του ΤΑΙΠΕΔ), οπότε μικρό το κακό για τον όμιλο που έχει αλλάξει (δηλαδή, ανέβει) επίπεδο το τελευταίο 12μηνο.

Οι κοινοπραξίες και η Αττική Οδός

Επειδή εσχάτως κυκλοφόρησαν πληροφορίες για ανακατατάξεις σε κοινοπραξίες εν όψει της υποβολής προσφορών για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, πέραν της αλλαγής στο σχήμα ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με την είσοδο της Meridiam (στη θέση της επίσης γαλλικής Ardian) ή την ενίσχυση ποσοστού της Intrakat στην κοινοπραξία της Brisa, έγινε λόγος στην αγορά και για την αυτόνομη κάθοδο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίχως, δίπλα, το όνομα της First Sentier. Βέβαια, ας περιμένουμε λίγες ημέρες γιατί ενδέχεται να έχουμε με εσωτερικό – εταιρικό θέμα ως προς την εκπροσώπηση. Αλλά και αυτό, αν δηλαδή υπάρχει η πρόθεση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέλη, θα φανεί εξάλλου σε περίπου δύο εβδομάδες. Οπότε, έχουμε χρόνο.

Βέβαια, να προσθέσουμε ότι πέραν των ομίλων αυτών, ή των Vinci – Μυτιληναίος και άλλων γκρουπ, εξακολουθεί να «παίζει» δυνατά το όνομα της Macquarie (με Κοπελούζο), ενώ εσχάτως επιχείρησε… επικοινωνιακό «μπάσιμο» και η Abertis, που εξαρχής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού, δίνοντας τους τελευταίους 18 μήνες το «παρών» στην Ελλάδα με υψηλόβαθμα στελέχη της. Για την ιστορία θεωρείται «παίκτης» στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων υψηλής χωρητικότητας και ποιότητας, με σχεδόν 8.000 χλμ. σε 15 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Αλλά να δούμε αν αυτό αρκεί.

Επίσπευση φοροελαφρύνσεων

Την επίσπευση των φοροελαφρύνσεων που προβλέπονται για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΣΕΕ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Πάγιο αίτημα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της ψηφιοποίησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που θα έχει η πολιτική ηγεσία τις επόμενες ημέρες ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων. Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και λίγες ώρες αργότερα με τον ΣΕΤΕ. Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη συναντήσεις με την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕΕ και τον ΣΒΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:05

ΟΗΕ: Σταματήστε να προσποιείστε και βάλτε φιλόδοξους στόχους

15:05

Ανδρουλάκης: Χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες

15:02

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε Alpha Bank και Eurobank στο σχέδιο Νόμου για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης»

15:00

Γερμανικές «ψευδαισθήσεις» για τη στάση της Κίνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

14:59

Σκυλακάκης: Τέρμα τα «κόλπα» με το ρεύμα - Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για το πράσινο τιμολόγιο

14:57

Ερντογάν: Να ψηφίσουν ταυτόχρονα Κογκρέσο των ΗΠΑ και τουρκική Εθνοσυνέλευση για F-16 και Σουηδία

14:48

Σχοινάς: Η Ευρώπη είναι ο τόπος που κάθε θρησκευτική κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής

14:41

ΙΑΤΑ: Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές το 2024

14:36

Η Νέα Υόρκη κέρδισε περισσότερους εκατομμυριούχους από όσους έχασε κατά την πανδημία

14:33

Αττική Οδός: Κλειστή η έξοδος προς Λεωφ. Δ. Πλακεντίας, ρεύμα προς Ελευσίνα, από το βράδυ 06/12 έως το πρωί 07/12

14:22

Βρετανία: Ο Σαμίρ Σαχ ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του BBC

14:15

Γ. Καραμουσάλης (Τρ. Πειραιώς): Νέα εφαρμογή της winbank με 1.800 λειτουργικότητες καθημερινής τραπεζικής

14:11

Delta Air Lines: Διατήρησε το guidance κερδών και εσόδων για το 2023

14:05

Φάμελλος: Οφείλουμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά

13:58

Φίλιππος Νάκας: Μέρισμα 0,19 ευρώ για τη χρήση 01.07.2022 – 30.06.2023

13:55

ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν «στην απόλυτη φρίκη»

13:48

Χρ. Δήμας για μειωμένους συντελεστές: Στηρίζουμε έμπρακτα τον σύγχρονο πολιτισμό

13:37

Η Εθνική Ασφαλιστική τίμησε το δίκτυο Μεσιτών και Πρακτόρων

13:33

Έρευνα ΕΥ: Το 86% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού

13:32

Ευρωπαίος εισηγητής: Η «απομονωμένη» Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τους επιθετικούς τόνους

13:29

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ οδηγεί την επαγγελματική εξέλιξη στο Front Runners in Sports Management 5.0

13:26

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο ύψους 278.648 ευρώ σε επιχείρηση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

13:22

CEO πετρελαϊκής για κλιματική κρίση: Να μειώσει πρώτα ο Γκουτέρες την κατανάλωση, ας ερχόταν με ξύλινη βάρκα

13:12

Ουγγαρία: Το κυβερνών κόμμα Fidesz αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

13:00

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα ενώπιον της επιτροπής για την πανδημία

12:55

Ουκρανία: Mεγάλη επίθεση της Ρωσίας στη διάρκεια της νύχτας - Καταρρίφθηκαν 41 drones

12:54

Ερντογάν: Aπορρίπτει το σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» στη Γάζα - Περιμένει βήματα από τις ΗΠΑ για την πώληση F-16

12:50

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων 1 έτους - Στο 3,7% η απόδοση

12:42

Χατζηδάκης για φορολογικό: Προχωράμε με την πλειοψηφία των πολιτών και την κοινή λογική - Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

12:42

Λιανός φεύγει, Σαρπ έρχεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού