BACKSTORY

Μπλε φάκελοι σε μόχλευση - Η ενδιαφέρουσα συνέλευση της Attica - Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

04-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλε φάκελοι σε μόχλευση - Η ενδιαφέρουσα συνέλευση της Attica - Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

Μπλε φάκελοι σε μόχλευση

Οι μπλε φάκελοι, εκείνοι που μοίρασε ο πρωθυπουργός είχαν τη σημασία τους! Mε βάση αυτούς τους φακέλους και με εκείνα που περιέχουν ως εκκρεμότητες οι υπουργοί δρομολογούν συναντήσεις επιβεβαιώνουν και προχωρούν.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης, νέος υπουργός Oικονομικών σήμερα θα δει τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα και χθες είδε τον CEO του ΤΧΣ κ. Ξηρουχάκη.

Διαγωνισμοί

Εδώ λοιπόν το Ταμείο έχει ανοίξει διάπλατα την αποκρατικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Έχει προκηρύξει τρία μητρώα χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων αποεπένδυσης. Δουλειά να υπάρχει...

Εκκρεμότητες

Και μπορεί τα θέματα να έχουν δρομολογηθεί όμως υπάρχουν εκκρεμότητες και μάλιστα σοβαρές. Η διαρκής άνοδος των επιτοκίων δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για εφησυχασμούς σε κάθε περίπτωση.

Γιατί ένα γύρισμα της αγοράς και τότε θα φανούν τα προβλήματα από τη μη ύπαρξη πιστωτικής επέκτασης ή από τα νέα κόκκινα δάνεια που προς το παρόν και ευτυχώς δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Νέες εκδόσεις

Μέσα στις προσεχείς ημέρες προετοιμάζεται έκδοση MREL της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σε ό, τι αφορά την Εθνική δεν θα αργήσει και εκείνη.

Η ενδιαφέρουσα συνέλευση

Mεθαύριο λοιπόν είναι και η γενική συνέλευση της Attica Bank με μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ατζέντα. Κυρίως πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση με την καινούρια μετοχική αλλά και διοικητική σύμβαση της τράπεζας.

Υπ' αυτήν την έννοια υπάρχει κάποιο σημαντικό ενδιαφέρον για την εξέλιξή της.

Καθυστερήσεις και... αιτίες

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γνωρίζουν υποθέτω ότι αυτή η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει εφαρμόσει τη νέα οδηγία για τους servicers και ότι η σχετική προθεσμία λήγει στα τέλη της φετινής χρονιάς. Υποθέτω ότι για να μην έχει εφαρμοστεί η οδηγία κάποιο θεματάκι (λέμε τώρα) θα υπάρχει. Όπως για παράδειγμα, τι είδους συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ τραπεζών και servicers. Γιατί δεν ξέρω για παράδειγμα αν όροι περί earn out είναι και τόσο δόκιμοι ούτε κάποιες από τις πρακτικές που ακούω ότι ακολουθούν συγκεκριμένα funds που αγοράζουν επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να κριθούν ως θεμιτές. Οπότε προβλέπονται συναρπαστικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Υπάρχουν νόμοι για να μην εφαρμόζονται

Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ όπως και οι συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη. Τώρα ποια είναι τα συνδεδεμένα μέρη είναι ένα άλλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Έτσι κι αλλιώς οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν για να μην εφαρμόζεσαι αν έχεις τον... τρόπο σου και αν δεν είναι ο Λεβεντέρης και η Λανακάμ στους οποίους εξαντλείται η αυστηρότητα της εποπτείας της αγοράς.

Στο περιθώριο

Δέκα όλοι και όλοι ήταν οι μέτοχοι που παρέστησαν στη Γενική Συνέλευση της Austriacard. Αυτά είναι τα «καλά» όταν μετακομίζεις στο εξωτερικό και βεβαίως οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι ελάχιστοι. Το ζήτημα όμως είναι ότι με αυτά και άλλα που έρχονται από το παρελθόν δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ελπίδες να πείσεις την αγορά ότι αντιμετωπίζεις σοβαρά την παρουσία σου στο Χρηματιστήριο και η πιθανότητα να μείνεις στο χρηματιστηριακό περιθώριο είναι αυξημένη.

Ούτε στον Κωτσόβολο τόσες δόσεις

Πραγματικά μερικά πράγματα εκπλήσσουν. Όπως η πώληση του 25% της Harmony Cruises που κατείχε η ΕΛΒΕ έναντι 1,027 εκατ. ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις. Θα ήθελα πολύ ειλικρινά να μάθω πως γίνονται τέτοιες συναλλαγές όπως επίσης και την ταυτότητα του επενδυτή που πληρώνει δόσεις αγορά εταιρίας σε δέκα ολόκληρα χρόνια. Τέτοιες δόσεις ούτε ο Κωτσόβολος δεν κάνει.

Εκτός... λιμένος Βόλου Intrakat – ΤΕΚΑΛ

Εξ όσων η στήλη αντιλαμβάνεται και πληροφορείται, η κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ (μικρότερου μεγέθους εταιρεία αλλά εξειδικευμένη σε λιμενικά έργα), τελικά δεν αναμένεται να δώσει το παρών στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση έως 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Οι άλλοι διεκδικητές συνεχίζουν κανονικά. Βέβαια, η Intrakat συμμετέχει με αξιώσεις σε πλήθος διαγωνισμών (και του ΤΑΙΠΕΔ), οπότε μικρό το κακό για τον όμιλο που έχει αλλάξει (δηλαδή, ανέβει) επίπεδο το τελευταίο 12μηνο.

Οι κοινοπραξίες και η Αττική Οδός

Επειδή εσχάτως κυκλοφόρησαν πληροφορίες για ανακατατάξεις σε κοινοπραξίες εν όψει της υποβολής προσφορών για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, πέραν της αλλαγής στο σχήμα ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με την είσοδο της Meridiam (στη θέση της επίσης γαλλικής Ardian) ή την ενίσχυση ποσοστού της Intrakat στην κοινοπραξία της Brisa, έγινε λόγος στην αγορά και για την αυτόνομη κάθοδο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίχως, δίπλα, το όνομα της First Sentier. Βέβαια, ας περιμένουμε λίγες ημέρες γιατί ενδέχεται να έχουμε με εσωτερικό – εταιρικό θέμα ως προς την εκπροσώπηση. Αλλά και αυτό, αν δηλαδή υπάρχει η πρόθεση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέλη, θα φανεί εξάλλου σε περίπου δύο εβδομάδες. Οπότε, έχουμε χρόνο.

Βέβαια, να προσθέσουμε ότι πέραν των ομίλων αυτών, ή των Vinci – Μυτιληναίος και άλλων γκρουπ, εξακολουθεί να «παίζει» δυνατά το όνομα της Macquarie (με Κοπελούζο), ενώ εσχάτως επιχείρησε… επικοινωνιακό «μπάσιμο» και η Abertis, που εξαρχής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού, δίνοντας τους τελευταίους 18 μήνες το «παρών» στην Ελλάδα με υψηλόβαθμα στελέχη της. Για την ιστορία θεωρείται «παίκτης» στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων υψηλής χωρητικότητας και ποιότητας, με σχεδόν 8.000 χλμ. σε 15 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Αλλά να δούμε αν αυτό αρκεί.

Επίσπευση φοροελαφρύνσεων

Την επίσπευση των φοροελαφρύνσεων που προβλέπονται για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΣΕΕ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Πάγιο αίτημα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της ψηφιοποίησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που θα έχει η πολιτική ηγεσία τις επόμενες ημέρες ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων. Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και λίγες ώρες αργότερα με τον ΣΕΤΕ. Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη συναντήσεις με την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕΕ και τον ΣΒΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:42

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Έρχεται μεγάλο «bonus» 265 εκατ. σε ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ξένους εταίρους

07:32

ΤΑΙΠΕΔ: Σε επενδύσεις (και όχι στο χρέος) το 50% των εσόδων αξιοποίησης λιμένων - Ο διευρυμένος ρόλος

07:22

Μπάιντεν: Αποσύρθηκα για να «σωθεί η δημοκρατία», για να αναλάβουν «νεότεροι»

07:20

Προεδρικά ενσταντανέ στον Κήπο Προεδρίας της Δημοκρατίας - Οι πρώην κι οι επόμενοι

07:16

Η αξία του Ηρακλή - Ολυμπιακοί και δυσαρέσκεια - Η τράπεζα του ιδιωτικού τομέα για τον ιδιωτικό τομέα

07:15

«Πυρά» γιατρών κατά Γεωργιάδη για την επίταξη – Αισιόδοξος ο υπουργός

07:10

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

07:05

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «παρά ένα» απόφαση για μικρή παράταση – 700.000 δεν έχουν υποβληθεί

00:01

Τηλεσκόπιο απεικόνισε τον ψυχρότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ

23:55

Τέφρα και αέρια από την Αίτνα σε Αττική και Πελοπόννησο

23:43

Ford: Απογοητευτικά κέρδη για το β' τρίμηνο - Πτώση 12% για την μετοχή

23:26

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;

23:14

Selloff στη Wall Street: Η χειρότερη μέρα για S&P και Nasdaq από το 2022 - «Βουτιά» για Tesla

23:00

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθήκη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα

22:48

Ο δράστης που πυροβόλησε τον Τραμπ αναζήτησε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του JFK

22:39

Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε στις επόμενες γενιές μια συνέχεια αντάξια αυτών των πενήντα ετών

22:33

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για βοήθεια στην Αρμενία

22:22

Νετανιάχου: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών

22:16

Η Μιλένα Αποστολάκη αποσύρει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

22:10

Πετρέλαιο: Άνοδος 1% μετά από τριήμερο σερί απωλειών

21:59

Η Volkswagen βραβεύτηκε ως η πιο καινοτόμος μάρκα στην ηλεκτροκίνηση

21:46

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο πριν την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

21:35

Νέα άνοδος για τον χρυσό

21:27

Ξύλο μεταξύ βουλευτών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση - Βίντεο

21:16

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

21:00

Attica Bank: Ξεκίνησε τη διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα

20:48

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖA

20:36

Μαρινάκης: Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο

20:27

Όταν ο ελληνικός μισθός είναι στο 46% του γερμανικού

20:14

Βουλή: Την Πέμπτη η ψήφιση του ν/σ του ΥΠΕΘΟ για το deal Attica - Παγκρήτιας