BACKSTORY

Τραπεζική απογείωση - Το ραντεβού κλείδωσε - Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα

30-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραπεζική απογείωση - Το ραντεβού κλείδωσε - Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα

Πάει σφαίρα το (ελληνικό) οικονομικό κλίμα

Τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα του Ιουνίου που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα επισήμως το ΙΟΒΕ δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο στην Ελλάδα, όταν η Ευρωζώνη δέχεται πιέσεις. Ένα ακόμα μήνυμα από την αγορά αλλά και από τους καταναλωτές για την πορεία της οικονομίας, την ώρα της «κάλπης».

Το σήμα από τη Scope Ratings

Όλα αυτά φαίνονται βέβαια και στους οίκους αξιολόγησης. Η Scope Ratings μετέφερε μέσω του Insider το μήνυμα για πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Βεβαίως, θετικά είναι τα μηνύματα και από την Fitch Ratings, αλλά και από τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Το ραντεβού κλείδωσε

Μιλώντας για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να κλείδωσε το πρώτο ραντεβού με το νέο Υπουργό Εθνικής οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Σχεδιάζεται να γίνει τη Δευτέρα ή Τρίτη για να ακολουθήσουν οι επαφές του νέου «τσάρου» με τις συστημικές τράπεζες.

Τραπεζική απογείωση

Μιας και μιλάμε για τράπεζες, απογειώθηκαν χθες. Και πως θα γινόταν αλλιώς με τόσο καλά νέα για την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό για τις τράπεζες σημαίνει μια σημαντικότατη αναβάθμιση των ενεργητικών τους που μεταφράζεται και σε ενίσχυση της αξίας τους. Έτσι λοιπόν δικαιολογούνται οι χρηματιστηριακές αντιδράσεις.

Όχι μόνον τράπεζες...

Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να κλέβουν την παράσταση όμως οι οικονομικές εξελίξεις είναι αυτές που τελικώς ενδιαφέρουν μετά τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως η NBG Securities συστήνει επιλεκτικότητα.

Μέσα λοιπόν στις επιλογές της είναι η ΕΧΑΕ με στόχο τα 4,45 ευρώ από 4 ευρώ πριν, ο ΟΤΕ στα 18,8 ευρώ από 17 ευρώ πριν, ο ΟΠΑΠ στα 17,5 ευρώ από 15,9 ευρώ. Επίσης συστήνονται οι ElvalHalcor ή Cenergy στα 7,1 ευρώ από 6,5 ευρώ η Aegean στα 14,5 ευρώ από 13 ευρώ .

Στις ΗΠΑ ζητούνται κεφάλαια

Μια μικρή ταραχή από τα stress tests στις ΗΠΑ την πήραμε.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν 541 δισ. δολάρια σε ένα υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής. Αυτό κατέγραψε η άσκηση και είναι βέβαιο πως αρκετές αμερικανικές τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια εξαιτίας του αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες όμως τα πράγματα είναι αλλιώς καθώς η εποπτεία όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εξόχως αυστηρή.

Ζητείται ισονομία

Οι επενδυτές περιμένουν μερίσματα αλλά και ισονομία. Γιατί ωραίο είναι να ασχολείσαι με τη Λανακάμ και να βάζεις πρόστιμα για παραβάσεις σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να μην κουκουλώνεις χειραγωγήσεις και άλλες ευαγείς πράξεις. Γιατί θα έλθει η ώρα που η κατάσταση δεν θα μαζεύεται.

Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα

Μετά το Μυτιληναίο έχω την εντύπωση θα ανοίξει για τα καλά και πάλι η αγορά των εταιρικών ομολόγων στο χρηματιστήριο η οποία είχε παγώσει. Άλλωστε οι συνθήκες είναι καλές γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν επιτόκια της προκοπής και την ίδια οι επιχειρήσεις πληρώνουν αλμυρά επιτόκια για τα δάνεια που έχουν. Έτσι όσοι μπορούν ουσιαστικά θα κόψουν εταιρικά ομόλογα για να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια και να κατεβάσουν το κόστος δανεισμού τους. Μέχρι εδώ όλα είναι καλά γιατί όλοι είναι κερδισμένοι. Υπάρχουν όμως και τα παρατράγουδα που έχουμε δει στο παρελθόν όπου έβγαιναν εταιρικά ομόλογα επειδή οι εταιρίες που τα εξέδιδαν ήταν σκασμένες στις τράπεζες και έπρεπε να αποπληρώσουν. Και αφού αποπλήρωναν έπαιρναν και ένα μικρότερο δάνειο πάντα με εγγυήσεις εις υγείαν των κορόιδων ιδιωτών επενδυτών που δεν λαμβάνουν εγγυήσεις. Φοβάμαι με αυτά που ακούω ότι δεν θα τα αποφύγουμε τα παρατράγουδα.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Γρηγόρης Σαράντης αγόρασε στις 27 Ιουνίου 45 χιλιάδες μετοχές της ομώνυμης εισηγμένες. Οι συναλλαγές στη μετοχή ήταν 94 χιλιάδες. Εμείς απλά το επισημαίνουμε αν και δεν ξεπέρασε το 50% των ημερήσιων συναλλαγών επί της μετοχής πράγμα που έχει γίνει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα αλλά ουδείς αρμόδιος επόπτης ασχολείται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:53

Μνημόνιο συνεργασίας ΒΕΘ - ΕΑΤ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

11:48

ΠΟΥ: Προέγκριση στην πρώτη θεραπεία της ελονοσίας για 30 εκατ. νεογέννητα και βρέφη ετησίως

11:39

Παπαστεργίου: Τα μέτρα προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο είναι μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται η ΕΕΤΤ

11:35

Πυροβολισμοί στο Ειρηνοδικείο στη Λουκάρεως και στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού: 4 τραυματίες - Αναζητείται ο δράστης

11:22

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμου

11:19

Η Alpha Bank ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως 80%

11:16

Ξεκινούν «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» - Οι αιτήσεις

11:11

Και η Google στο «παιχνίδι» με το Πεντάγωνο: Η συμφωνία «για απόρρητη τεχνητή νοημοσύνη»

11:07

Καραβίας (Eurobank): Επικίνδυνα εφήμερη η κριτική σε φορολογική πολιτική και τράπεζες - Διανομή 2,6 δισ. ευρώ την τριετία

11:04

Διστακτικά κέρδη στις ευρωαγορές

11:00

Booking.com: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

10:53

Έρευνα: Η πρώιμη έκθεση παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

10:52

Στις αγορές η Alpha Bank με «πράσινο» ομόλογο για 500 εκατ. ευρώ

10:35

Νέα πτώση για τον χρυσό - «Γλιστρά» σε χαμηλό τριών εβδομάδων

10:33

Υπ. Υγείας: Ανάπτυξη 40 νέων μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας - Δωρεάν για όλους

10:19

Unicef: Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χάσει 25.000 γυναίκες υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10:10

Πτώση 12% στα κέρδη της Novartis το α' τρίμηνο

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:38

Πρωτοβουλία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ για την ένταξη θεραπειών παχυσαρκίας στα ομαδικά ασφαλιστήρια

09:34

Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια - Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας