BACKSTORY

Τραπεζική απογείωση - Το ραντεβού κλείδωσε - Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα

30-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραπεζική απογείωση - Το ραντεβού κλείδωσε - Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πάει σφαίρα το (ελληνικό) οικονομικό κλίμα

Τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα του Ιουνίου που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα επισήμως το ΙΟΒΕ δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο στην Ελλάδα, όταν η Ευρωζώνη δέχεται πιέσεις. Ένα ακόμα μήνυμα από την αγορά αλλά και από τους καταναλωτές για την πορεία της οικονομίας, την ώρα της «κάλπης».

Το σήμα από τη Scope Ratings

Όλα αυτά φαίνονται βέβαια και στους οίκους αξιολόγησης. Η Scope Ratings μετέφερε μέσω του Insider το μήνυμα για πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Βεβαίως, θετικά είναι τα μηνύματα και από την Fitch Ratings, αλλά και από τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Το ραντεβού κλείδωσε

Μιλώντας για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να κλείδωσε το πρώτο ραντεβού με το νέο Υπουργό Εθνικής οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Σχεδιάζεται να γίνει τη Δευτέρα ή Τρίτη για να ακολουθήσουν οι επαφές του νέου «τσάρου» με τις συστημικές τράπεζες.

Τραπεζική απογείωση

Μιας και μιλάμε για τράπεζες, απογειώθηκαν χθες. Και πως θα γινόταν αλλιώς με τόσο καλά νέα για την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό για τις τράπεζες σημαίνει μια σημαντικότατη αναβάθμιση των ενεργητικών τους που μεταφράζεται και σε ενίσχυση της αξίας τους. Έτσι λοιπόν δικαιολογούνται οι χρηματιστηριακές αντιδράσεις.

Όχι μόνον τράπεζες...

Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να κλέβουν την παράσταση όμως οι οικονομικές εξελίξεις είναι αυτές που τελικώς ενδιαφέρουν μετά τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως η NBG Securities συστήνει επιλεκτικότητα.

Μέσα λοιπόν στις επιλογές της είναι η ΕΧΑΕ με στόχο τα 4,45 ευρώ από 4 ευρώ πριν, ο ΟΤΕ στα 18,8 ευρώ από 17 ευρώ πριν, ο ΟΠΑΠ στα 17,5 ευρώ από 15,9 ευρώ. Επίσης συστήνονται οι ElvalHalcor ή Cenergy στα 7,1 ευρώ από 6,5 ευρώ η Aegean στα 14,5 ευρώ από 13 ευρώ .

Στις ΗΠΑ ζητούνται κεφάλαια

Μια μικρή ταραχή από τα stress tests στις ΗΠΑ την πήραμε.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν 541 δισ. δολάρια σε ένα υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής. Αυτό κατέγραψε η άσκηση και είναι βέβαιο πως αρκετές αμερικανικές τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια εξαιτίας του αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες όμως τα πράγματα είναι αλλιώς καθώς η εποπτεία όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εξόχως αυστηρή.

Ζητείται ισονομία

Οι επενδυτές περιμένουν μερίσματα αλλά και ισονομία. Γιατί ωραίο είναι να ασχολείσαι με τη Λανακάμ και να βάζεις πρόστιμα για παραβάσεις σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να μην κουκουλώνεις χειραγωγήσεις και άλλες ευαγείς πράξεις. Γιατί θα έλθει η ώρα που η κατάσταση δεν θα μαζεύεται.

Ομόλογα win win αλλά και ομόλογα παρατράγουδα

Μετά το Μυτιληναίο έχω την εντύπωση θα ανοίξει για τα καλά και πάλι η αγορά των εταιρικών ομολόγων στο χρηματιστήριο η οποία είχε παγώσει. Άλλωστε οι συνθήκες είναι καλές γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν επιτόκια της προκοπής και την ίδια οι επιχειρήσεις πληρώνουν αλμυρά επιτόκια για τα δάνεια που έχουν. Έτσι όσοι μπορούν ουσιαστικά θα κόψουν εταιρικά ομόλογα για να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια και να κατεβάσουν το κόστος δανεισμού τους. Μέχρι εδώ όλα είναι καλά γιατί όλοι είναι κερδισμένοι. Υπάρχουν όμως και τα παρατράγουδα που έχουμε δει στο παρελθόν όπου έβγαιναν εταιρικά ομόλογα επειδή οι εταιρίες που τα εξέδιδαν ήταν σκασμένες στις τράπεζες και έπρεπε να αποπληρώσουν. Και αφού αποπλήρωναν έπαιρναν και ένα μικρότερο δάνειο πάντα με εγγυήσεις εις υγείαν των κορόιδων ιδιωτών επενδυτών που δεν λαμβάνουν εγγυήσεις. Φοβάμαι με αυτά που ακούω ότι δεν θα τα αποφύγουμε τα παρατράγουδα.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Γρηγόρης Σαράντης αγόρασε στις 27 Ιουνίου 45 χιλιάδες μετοχές της ομώνυμης εισηγμένες. Οι συναλλαγές στη μετοχή ήταν 94 χιλιάδες. Εμείς απλά το επισημαίνουμε αν και δεν ξεπέρασε το 50% των ημερήσιων συναλλαγών επί της μετοχής πράγμα που έχει γίνει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα αλλά ουδείς αρμόδιος επόπτης ασχολείται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»

18:21

Χατζηδάκης στο Βερολίνο: Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παράδειγμα επιτυχίας

18:20

Στη Λακωνία την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:06

ΔΟΑΕ: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό των ΗΑΕ προκάλεσε «σοβαρή ανησυχία»

18:03

Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών μετά από φόρους στο α’ τρίμηνο

18:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί

17:58

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ενισχύσει την άμυνα της στα βόρεια ενάντια στα ρωσικά επιθετικά σενάρια

17:55

Δούκας: «Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται»

17:48

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

17:38

Πρόθυμος να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν ο Τραμπ

17:36

Helleniq Energy: Δεν αναμένεται έλλειψη αεροπορικών καυσίμων το καλοκαίρι

17:34

Πούτιν-Σι: Το κοινό ανακοινωθέν για έναν «Πολυπολικό Κόσμο» - Τα «καρφιά» στις ΗΠΑ

17:25

Τουρκία: Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη

17:13

Το Ιράν επέτρεψε σε τουλάχιστον 25 πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο

17:07

ΠΑΣΟΚ: «Το Μέγαρο Μαξίμου τελεί σε προφανή πανικό»

17:04

Παυλόπουλος: «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα»