BACKSTORY

Πολύ κινητικότητα στα MREL - Η ώρα του profit taking - Οι billionaires του Χρηματιστηρίου

20-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολύ κινητικότητα στα MREL - Η ώρα του profit taking - Οι billionaires του Χρηματιστηρίου

Πολύ κινητικότητα στα MREL

Μεγάλη κινητικότητα παντού.

Η Alpha Bank προχωράει στην έκδοση senior ομολόγου. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει σήμερα εκτός απροόπτου, ενώ την άλλη εβδομάδα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη να προχωρήσει μια ακόμη τράπεζα και όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ΜREL χωρίς χρονοτριβή. Σε ό, τι αφορά την Alpha τα 400 εκατ. ευρώ που θα αναζητήσει θα τα υπερκαλύψει, αναφέρουν έγκυρες πηγές, γρήγορα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η ώρα του profit taking

Μιας και η Wall Street είναι κλειστή και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές είχαν αργία, ήρθε η ώρα για ένα γερό profit taking στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με επίκεντρο τι άλλο; Τον πολύ κερδισμένο κλάδο, δηλαδή τις τράπεζες.

Συμπεριφορά της... πλάκας

Στην Κρι-Κρι κάποιοι έκαναν πλάκα χθες το πρωί και την «κλείδωσαν» με συναλλαγές 1000 τεμαχίων. Μετά επικράτησαν οι... ψύχραιμες σκέψεις και με όγκο όλο κι όλο 10.785 τεμάχια έκλεισε με άνοδο 0,5%. Βέβαια αυτά συμβαίνουν όταν δεν προσέχουν κάποιοι τη μετοχή τους και περιμένουν μετά από τους επενδυτές να εκτιμήσουν τα θεμελιώδη ή δεν ξέρω άλλο τι, όπως τα δανεικά που δίνει σταθερά η οικογένεια Τσινάβου στην εταιρεία εδώ και κάμποσα χρόνια.

Παιχνίδι ή front running;

Και ξαφνικά ξύπνησε η ΒΙΣ που είναι στην επιτήρηση και κάνει ράλι τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα με όγκο για τα δεδομένα της πολύ μεγάλο. Αποφάσισαν κάποιοι να παίξουν ή έχουμε καραμπινάτο front running; Γιατί δεν με απατά η μνήμη μου στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι «ότι έχει λάβει χώρα μία γενική και καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον βασικό μέτοχο από μεγάλο αλλοδαπό όμιλο για την παραχώρηση σ' αυτόν του άνω πακέτου της ΒΙΣ ΑΕ σ.σ. 91,3%). Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε εξέλιξη, ή πρόταση ή προσφορά, ούτε έχει λάβει χώρα οιαδήποτε συζήτηση για καταβληθησόμενο τίμημα ή λοιπούς όρους πώλησης, ούτε υπάρχει δεσμευτική ή μη δεσμευτική προσφορά γραπτή ή προφορική». Και από τότε έχουμε σιγή ιχθύος.

Ο σιδηρόδρομος και οι συμβάσεις που «κλείνουν»

Η στήλη έτυχε να «αλιεύσει» κάποιες πληροφορίες για την προώθηση επίμαχων συμβάσεων που σχετίζονται με τον σιδηρόδρομο αλλά επειδή αυτά απαιτούν χρόνο και είναι σοβαρά θέματα θα περιμένει τις εξελίξεις. Μια φορά πάντως, ακούγεται ότι έως τα τέλη Σεπτέμβρη θα «κλείσει» η γνωστή σύμβαση «717» με τα κομμάτια του παζλ να αφορούν στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) ΣΚΑ που θα παραδοθούν. Και μιας και πιάσαμε αυτά, κατά τις ίδιες πηγές έως τέλη Ιουνίου θα έχει «δοθεί» και η σηματοδότηση/τηλεδιοίκηση από Δομοκό έως Πλατύ. Η δε σύμβαση «10005» θα κλείσει έως τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή το ETCS επί γραμμής.

Και κάτι ακόμα. Ακούγεται ότι έχουν αρχίσει δοκιμές και εκπαίδευση προσωπικού του ΟΣΕ για το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Λάρισας το οποίο λέγεται ότι θα πρέπει να παραδοθεί στον Οργανισμό μέσα στον μήνα ή κάπου εκεί τέλος πάντων. Για να περάσει πλέον η κατάσταση στο νέο σύστημα. Αν δεν κάνουμε λάθος, πρόκειται για αυτό που κάηκε το 2019.

Οι billionaires του Χρηματιστηρίου

Ενίοτε οι traders και τα funds τσεκάρουν τις εισηγμένες που «φλερτάρουν» με την αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς, όπως και να το κάνουμε, όλα παίζουν τον ρόλο τους στις αγορές. Βέβαια, ότι οι τραπεζικές Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, η Coca Cola HBC και τα διυλιστήρια (Motor Oil και HelleniQ Energy), η Jumbo και οι βιομηχανικές (Τιτάνας, Viohalco, Cenergy), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και βέβαια η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ είναι πάνω ή πολύ πάνω από το όριο αυτό, είναι γνωστό. Η στήλη, λοιπόν, εντόπισε ότι υπάρχει και άλλη εισηγμένη της «μεγάλης αγοράς» που κινείται σταδιακά προς το όριο αυτό. Ο λόγος για την Aegean Airlines που χτες έπιασε τα 925 εκατ. ευρώ, όχι δίπλα, αλλά ούτε και πολύ μακριά. Μια και πιάσαμε αυτά, να σας πούμε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολείπεται 170 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, υπάρχουν και άλλες με κεφαλαιοποίηση υψηλή (π.χ. Prodea) αλλά δεν έχουν free float, ούτε ιδιαίτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Η πορεία της Intrakat

Σε πιο… ανύποπτη φάση, αλλά και πρόσφατα, όταν πλέον είχε «χαράξει την πορεία» της, η στήλη είχε αναφερθεί στον τίτλο της Intrakat και στις προοπτικές που έβλεπε η αγορά. Και έχει το ενδιαφέρον του ότι στη χτεσινή μάλλον όχι και ιδιαίτερα καλή μέρα για το ΧΑ ο τίτλος της κατασκευαστικής ξεχώρισε με γερή άνοδο (κοντά 5%) κλείνοντας στα 2,1 ευρώ. Προφανώς η αγορά ποντάρει στη νέα στρατηγική της διοίκησης Εξάρχου. Να δούμε και τη συνέχεια για τον τίτλο που έρχεται από την περιοχή των 1,5 – 1,6 ευρώ μόλις προ τριμήνου. Αν θυμάται σωστά η στήλη τέτοια νούμερα είχε γράψει πέρυσι τον Ιούλιο πάνω – κάτω.

Το «κόψιμο» των μερισμάτων

Αυτή η περίοδος δεν διακρίνεται μόνο για τις Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων αλλά και για άλλες κινήσεις που σχετίζονται με αυτές αλλά κυρίως τη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως είναι, για παράδειγμα, η αποκοπή μερισμάτων. Για χτες, είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο για μετοχές όπως των ΑΒΑΞ, Cenergy, Viohalco. Στις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάτι ανάλογο σε μετοχές όπως οι Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάνας, HelleniQ Energy, Fourlis, Elton και πάει λέγοντας. Και προφανώς, θα ακολουθεί και η καταβολή τους, άρα θα μπαίνει ζεστό χρήμα σε κωδικούς.

Το βιολογικό project της ΕΥΔΑΠ

Εξ όσων αντιλαμβάνεται η στήλη, υπήρχαν κάποια ισχυρά ονόματα που έδωσαν προσφορές σε διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για κατασκευή βιολογικού project στην Ανατολική Αττική, ύψους 110 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (το ΚΕΛ σε Ραφήνα, Σπάτα), αν και δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε ιδιαίτερη ονοματολογία, άλλωστε, κάθε μέρα (σχεδόν) διαγωνισμούς έχει στις υποδομές. Απλώς το αναφέρουμε μιας και τελικά η αποσφράγιση θα γίνει την Τετάρτη προκειμένου να παρασχεθεί στους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς ικανός χρόνος για την προσκόμιση των πρωτότυπων εγγυητικών συμμετοχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

23:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο υδράργυρος στην Ασία - Πού «χτύπησε» 48° C

23:35

ΕΛΑΣ: 61 συλλήψεις σε ελέγχους για διακίνηση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών

23:22

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση - Δεκάδες απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

23:09

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed - «Άλμα» 15% για την Tesla

22:58

Μικρές απώλειες την Δευτέρα για το πετρέλαιο

22:54

Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

22:42

Νορβηγία: Το Όσλο κάνει ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

22:36

Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

22:20

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

22:15

Η πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων ψήφισε κατά του νέου δικαστικού χάρτη στην Αττική

22:03

Μιχαηλίδου: Νέες ΣΣΕ σε ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

21:49

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

21:37

Eurostat: Το 2023 το 24% των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών

21:24

Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε ντρόουν στην Ερυθρά Θάλασσα

21:19

Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων λόγω Πάσχα

21:10

ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων

21:01

Φον ντερ Λάιεν: Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή - Μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς

20:55

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σε αγρότες - Αυγενάκης: Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα

20:45

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

20:41

Φλωρίδης: Οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

20:31

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

20:20

Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Πώς θα κινηθούν

20:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

19:59

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

19:59

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

19:47

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη στα 268,5 εκατ. ευρώ - Στα 3,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

19:44

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος Ιω. Κλάπα ζητάει να καθαρογραφεί άμεσα η απόφαση για το Μάτι

19:43

Η Nissan ξεκινάει συνεργασία με την Acciona στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

19:32

Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο