BACKSTORY

«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί» - Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι - Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

26-05-2023 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί» - Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι - Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί»

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αυτή που σχηματίστηκε και θα μείνει λίγο. Ωστόσο, ανατρέχοντας στα παλιά, μου ήρθε στο μυαλό η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Τάκη Πικραμένου που αν και υπηρεσιακή είχε χρώμα και σώμα τόσο στα παραγωγικά όσο και στα μη παραγωγικά υπουργεία. Κατά τα λοιπά θεωρώ πως ο κ. Σαρμάς είναι ένας εξαιρετικά αξιόλογος άνθρωπος και σπουδαίος λειτουργός και θα διεκπεραιώσει άριστα το έργο που του αναλογεί.

Σε ό, τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα έχουν προγραμματιστεί αυτό που λέμε αποχαιρετισμοί από τον «παλιό» ένοικο που για να τα λέμε και αυτά προσέφερε πολλά στην αναπτυξιακή φόρα της οικονομίας.

Θέλει και η Ευρώπη να συνεχίζονται οι μειώσεις

Το σχέδιο δράσης της για το κλίμα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών. Ώρες ώρες στην Ευρώπη πραγματικά σε εκπλήσσουν. Αυτή η επιτροπή λοιπόν δεσμεύεται να μειώσει στο μισό τις εκπομπές που παράγονται από τις δραστηριότητες της ETC έως το 2030. Δεν ξέρω με τις πτήσεις πως θα τα καταφέρει, αλλά κάτι θα έχει σκεφθεί.

Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις εκλογικές επιλογές της χώρας. Χθες ήταν η σειρά της Moody's που κατατάσσει το ελληνικό χρέος σε θέση καλύτερη του ιταλικού και θεωρεί credit positive την επιλογή.

Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

Ασυγκράτητα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ που έσπασε τα κοντέρ σημειώνοντας κέρδη 51 και πλέον εκατ. ευρώ τα οποία συγκρίνονται με ζημιές πέρυσι. Η μετοχή είναι και ασυγκράτητη χρηματιστηριακά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς οι επενδυτές πανηγυρίζουν που γλίτωσαν από τους «δεν πληρώνω» που είχαν φέρει τη ΔΕΗ στο χείλος της καταστροφής.

Η άλλη όψη

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Γιατί υπάρχουν και αυτές που πέρυσι έκαναν κέρδη ρεκόρ από τον καλπασμό των τιμών και φορτώθηκαν δάνεια για να έχουν κεφάλαιο κίνησης και να χρηματοδοτούν τις πωλήσεις και να αυξήσουν το stock τους. Όμως, η ζήτηση τώρα πέφτει και οι τιμές μαζί ειδικά στη μεταλλουργία οπότε οι βουτιές λόγω υψηλών χρηματοοικονομικών και μείωση τιμών και περιθωρίων κέρδους είναι αναμενόμενες. Δείτε την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ και έχω την εντύπωση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες του κλάδου.

Τα ντεσού μιας εξαγοράς

Χθες η Μοτοδυναμική ανακοίνωσε την εξαγορά του 19,5% της LION RENTAL έναντι 7,7 εκατ. ευρώ. Όμως ο μέτοχος του 19,5% θα λάβει κάτι τις παραπάνω καθώς έχει αποφασιστεί και διανομή κερδών 1,54 εκατ. ευρώ δηλαδή του αντιστοιχούν 300 χιλιάδες ευρώ επιπλέον και το ταμείο γίνεται 8 εκατ. ευρώ. Ο μέτοχος που κατείχε το 19,5% ήταν η Sapoly Συμμετοχών μονοπρόσωπη ΑΕ και η αποτίμηση της εταιρίας ήταν 39,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους το 2022 της Lion ήταν 7 εκατ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό αγοράστηκε με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω από 6.

Απελευθερωμένη

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αγορά μετοχών από τον CEO της Dimand η οποία από τότε που μπήκε στο ΧΑ και απελευθερώθηκε από τα δεσμά της HIG κάνει τη μια κίνηση μετά την άλλη. Έχω την αίσθηση ότι το προσεχές διάστημα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Η «ατζέντα» του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ

Λιμάνι, μαρίνα και ακίνητο είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Το πιο μεγάλο assets βέβαια είναι η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, όπου θα εγκριθούν λογικά τα συνοδευτικά έγγραφα των προσφορών των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AVIAREPS – NECTAR HOLDINGS και Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές, ώστε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές εντός Ιουνίου (08/06), όπως τη Δευτέρα αποκάλυψε το insider.gr. Επίσης, προγραμματίζονταν να τεθεί προς έγκριση και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης (έως 35 +10 έτη) της μαρίνας Αργοστολίου (η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με την έκταση της χερσαίας ζώνης να ανέρχεται σε περίπου 46.000 τ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό προχωρούν οι Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΪΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΤΕΚΑΛ, D MARINAS (CVC), Lamda MARINAS, Noam Cohen. Τέλος, ίσως ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 27 στρεμμάτων που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής, κοντά στη Νέα Ηράκλεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:54

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στις μετοχές AI και την Nvidia

16:52

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «ρωσοφοβία»

16:45

Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά ερωτήματα για ρόλο Κορασίδη από κατάθεση Πολιτοπούλου

16:44

Ισραήλ: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

16:40

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Κοινωφελή Ιδρύματα και Σχολάζουσες Κληρονομιές - Τα βασικά σημεία

16:34

Coffee Lab: Νέα μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο με τοπικό συνεργάτη

16:33

Ολοκληρώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα «τεχνικές θερμοκηπιακών καλλιεργειών»

16:31

Υποβάθμιση μετοχών Microsoft και Amazon καθώς η ανησυχία για το AI μεγαλώνει

16:25

Rheinmetall: Προβλέπει πωλήσεις περίπου 50 δισ. ευρώ έως το 2030

16:21

Κανένα πιάτο χαμένο: Τα «Τρόφιμα Αγάπης» της ΑΒ Βασιλόπουλος δίνουν ζωή στην κυκλική οικονομία

16:19

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποδοχή των προτεινόμενων δεσμεύσεων από την εταιρεία Public

16:18

Τουσκ: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή προς Ουκρανία

16:14

Παπασταύρου: Σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για το «Αμοργόραμα» - Πρωτοβουλία με βαθύ πατριωτικό περιεχόμενο

16:01

MI5: Προειδοποιεί Βρετανούς βουλευτές για κινεζικές απόπειρες κατασκοπείας

15:51

Γερμανία - δημοσκόπηση: Πρώτη η AfD - Νέο αρνητικό στη δημοτικότητα του Μερτς

15:47

Αυτοκίνητα: Διπλή άνοδος για ασφάλιστρα και μέσο κόστος ζημιών

15:40

Η Εθνική Ασφαλιστική στρατηγικός συνεργάτης του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

15:39

Εθνικοί κοινωνικοί εταίροι προς Κεραμέως: Να συνεχιστεί ο διάλογος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

15:35

Τέλη κυκλοφορίας: Απαλλάσσονται τα οχήματα οργανώσεων εθελοντών πυροσβεστών

15:32

Visa - Ινστιτούτο ΕΣΕΕ: Ένας στους δύο δεν μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με AΙ

15:28

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός της όπερας «Σαλώμη» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

15:23

Parasocial: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς από το λεξικό Cambridge

15:20

Σήμα κινδύνου για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα εν μέσω της COP30

15:09

Υποβάθμιση outlook από Home Depot - Αδύναμο γ' τρίμηνο

15:08

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι χωριού στη Ρουμανία

15:03

Πέθανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης

14:58

Ζελένσκι: Αύριο στην Τουρκία για «εκ νέου δέσμευση» των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες

14:53

«Η Μέρκελ άφωνη»: Νέο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

14:45

Βέλγιο: Αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα των Βρυξελλών - Οκτώ συλλήψεις

14:34

Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των πρωτευουσών όχι των Βρυξελλών