BACKSTORY

«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί» - Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι - Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

26-05-2023 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί» - Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι - Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

«Οικονομικοί αποχαιρετισμοί»

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αυτή που σχηματίστηκε και θα μείνει λίγο. Ωστόσο, ανατρέχοντας στα παλιά, μου ήρθε στο μυαλό η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Τάκη Πικραμένου που αν και υπηρεσιακή είχε χρώμα και σώμα τόσο στα παραγωγικά όσο και στα μη παραγωγικά υπουργεία. Κατά τα λοιπά θεωρώ πως ο κ. Σαρμάς είναι ένας εξαιρετικά αξιόλογος άνθρωπος και σπουδαίος λειτουργός και θα διεκπεραιώσει άριστα το έργο που του αναλογεί.

Σε ό, τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα έχουν προγραμματιστεί αυτό που λέμε αποχαιρετισμοί από τον «παλιό» ένοικο που για να τα λέμε και αυτά προσέφερε πολλά στην αναπτυξιακή φόρα της οικονομίας.

Θέλει και η Ευρώπη να συνεχίζονται οι μειώσεις

Το σχέδιο δράσης της για το κλίμα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών. Ώρες ώρες στην Ευρώπη πραγματικά σε εκπλήσσουν. Αυτή η επιτροπή λοιπόν δεσμεύεται να μειώσει στο μισό τις εκπομπές που παράγονται από τις δραστηριότητες της ETC έως το 2030. Δεν ξέρω με τις πτήσεις πως θα τα καταφέρει, αλλά κάτι θα έχει σκεφθεί.

Οι οίκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις εκλογικές επιλογές της χώρας. Χθες ήταν η σειρά της Moody's που κατατάσσει το ελληνικό χρέος σε θέση καλύτερη του ιταλικού και θεωρεί credit positive την επιλογή.

Ασυγκράτητη η ΔΕΗ

Ασυγκράτητα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ που έσπασε τα κοντέρ σημειώνοντας κέρδη 51 και πλέον εκατ. ευρώ τα οποία συγκρίνονται με ζημιές πέρυσι. Η μετοχή είναι και ασυγκράτητη χρηματιστηριακά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς οι επενδυτές πανηγυρίζουν που γλίτωσαν από τους «δεν πληρώνω» που είχαν φέρει τη ΔΕΗ στο χείλος της καταστροφής.

Η άλλη όψη

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Γιατί υπάρχουν και αυτές που πέρυσι έκαναν κέρδη ρεκόρ από τον καλπασμό των τιμών και φορτώθηκαν δάνεια για να έχουν κεφάλαιο κίνησης και να χρηματοδοτούν τις πωλήσεις και να αυξήσουν το stock τους. Όμως, η ζήτηση τώρα πέφτει και οι τιμές μαζί ειδικά στη μεταλλουργία οπότε οι βουτιές λόγω υψηλών χρηματοοικονομικών και μείωση τιμών και περιθωρίων κέρδους είναι αναμενόμενες. Δείτε την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ και έχω την εντύπωση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες του κλάδου.

Τα ντεσού μιας εξαγοράς

Χθες η Μοτοδυναμική ανακοίνωσε την εξαγορά του 19,5% της LION RENTAL έναντι 7,7 εκατ. ευρώ. Όμως ο μέτοχος του 19,5% θα λάβει κάτι τις παραπάνω καθώς έχει αποφασιστεί και διανομή κερδών 1,54 εκατ. ευρώ δηλαδή του αντιστοιχούν 300 χιλιάδες ευρώ επιπλέον και το ταμείο γίνεται 8 εκατ. ευρώ. Ο μέτοχος που κατείχε το 19,5% ήταν η Sapoly Συμμετοχών μονοπρόσωπη ΑΕ και η αποτίμηση της εταιρίας ήταν 39,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους το 2022 της Lion ήταν 7 εκατ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό αγοράστηκε με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω από 6.

Απελευθερωμένη

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αγορά μετοχών από τον CEO της Dimand η οποία από τότε που μπήκε στο ΧΑ και απελευθερώθηκε από τα δεσμά της HIG κάνει τη μια κίνηση μετά την άλλη. Έχω την αίσθηση ότι το προσεχές διάστημα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Η «ατζέντα» του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ

Λιμάνι, μαρίνα και ακίνητο είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Το πιο μεγάλο assets βέβαια είναι η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, όπου θα εγκριθούν λογικά τα συνοδευτικά έγγραφα των προσφορών των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AVIAREPS – NECTAR HOLDINGS και Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές, ώστε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές εντός Ιουνίου (08/06), όπως τη Δευτέρα αποκάλυψε το insider.gr. Επίσης, προγραμματίζονταν να τεθεί προς έγκριση και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης (έως 35 +10 έτη) της μαρίνας Αργοστολίου (η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με την έκταση της χερσαίας ζώνης να ανέρχεται σε περίπου 46.000 τ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό προχωρούν οι Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΪΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΤΕΚΑΛ, D MARINAS (CVC), Lamda MARINAS, Noam Cohen. Τέλος, ίσως ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 27 στρεμμάτων που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής, κοντά στη Νέα Ηράκλεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά της αεροασφάλειας και ανάμειξη στις εκλογές

23:52

Η Σίφνος ανάμεσα στα 58 νέα μέλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO

23:44

WFP: Οι μερίδες τροφίμων στο Σουδάν θα πρέπει να μειωθούν λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση

23:35

Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030

23:24

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - Σχεδόν 2% κάτω ο Nasdaq

23:08

WSJ: Γουόρς και Χάσετ οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία της Fed

23:00

Tether: Προσφορά εξαγοράς της Γιουβέντους από την Exor - Επενδύει 1 δισ. ευρώ

22:47

Γάζα: Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από ασθένειες και μολύνσεις μετά από πλημμύρες

22:38

ΟΗΕ: Υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στην ΛΔ του Κονγκό τάχθηκε η Ελλάδα

22:24

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

22:12

Δεκάδες μετανάστες εισήλθαν στην Πολωνία μέσω κρυφής σήραγγας με τη Λευκορωσία

21:55

Γαλλία: Εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία πριν γίνουν διαπραγματεύσεις για το εδαφικό

21:42

Συνάντηση Πιερρακάκη - Κόστα: Σταθερότητα, ανάπτυξη, ανθεκτικότητα οι προτεραιότητες

21:28

«Βουτιά» 3% για το ασήμι μετά το ρεκόρ - Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός

21:14

Ο Τραμπ λέει ότι Καμπότζη και Ταϊλάνδη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

20:59

Πιερρακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 είναι το θεμέλιο της επόμενης φάσης

20:54

ΕΕ: «Παγώνουν» επ' αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ

20:42

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας

20:32

Μαρινάκης και Αγγελικούση στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας

20:19

Ουκρανία: Η ένταξη στην ΕΕ από το 2027 προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

20:08

Τουρκία: Ξεκινά στις 9 Μαρτίου η δίκη του Ιμάμογλου για διαφθορά

20:02

Η νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ: Ιδεολογικές εμμονές και διεθνείς κίνδυνοι

19:48

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη βιώσιμη αεροπορική ανάπτυξη

19:35

ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα - Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια

19:26

Ισπανία: Επικρίσεις στους Σοσιαλιστές για τον χειρισμό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

19:20

Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο έφθασαν τους 155.368 νεκρούς

19:09

Κλιμακώνουν οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη

19:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη ΟΗΕ για την Κύπρο

18:53

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές με το focus σε νέα μάκρο

18:45

Q&R: ΑΜΚ με μετρητά ύψους 2,249 εκατ. ευρώ - Στα 1,10 ευρώ οι νέες μετοχές