BACKSTORY

To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες

11-05-2023 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To ελβετικό φράγκο

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά υπόθεση στην Πολωνία για δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και η οποία μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για όλη την Ε.Ε., να είναι καλή και να απελευθερώσει χιλιάδες νοικοκυριά από το συγκεκριμένο άλγος.

Να τους απελευθερώσει και από τους δικηγόρους στους οποίους μοιραία καταλήγουν με την ελπίδα να σώσουν το σπίτι τους. Οι δικαστικές αποφάσεις ωστόσο προάγουν την απαραίτητη καθυστέρηση χωρίς να οδηγούν στην επιθυμητή δικαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αυτοί που δεν είναι κόκκινοι μολονότι πληρώνουν και πληρώνουν και πληρώνουν το δάνειο αυξάνεται αντί να μειώνεται. Μια πραγματική τρέλα. Ίσως μια απόφαση του Δικαστηρίου οδηγήσει και σε μια απόφαση της ΕΚΤ για συνολική ανάληψη δράσης επί του θέματος.

Δεν γνωρίζω αν αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κεντρικού Τραπεζίτη και των Εταιριών Διαχείρισης Προβληματικών Πιστώσεων, συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Σήμερα Wood και MSCI

Σήμερα το συνέδριο της Wood, σήμερα και ο δείκτης MSCI. Διακυβεύεται η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι πιθανόν να μην εισέλθει σε αυτήν την αναθεώρηση του δείκτη παρά το γεγονός πως εκπληρώνει όλους τους όρους. Το γιατί έχει να κάνει με τους νέους κανόνες που με κάποιο τρόπο έχουν μειώσει την «ύλη» του δείκτη.

Όμως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank είναι οι κορυφαίες προτιμήσεις της Morgan Stanley ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που ούτως ή άλλως είναι προτιμητέοι τίτλοι για τον οίκο.

Eξαγγελίες stop προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εξαγγελίες λέει ο διοικητής και καλά κάνει. Αλίμονο. Τι πιστεύει πως τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν το γνωρίζουν; Αν εξαιρέσεις τις Δήμητρες και τα τοπικά νομίσματα οι λοιποί το γνωρίζουν. Απλώς εκλογές έχουμε...

Κι ας μην ανησυχούν οι θεσμοί, δεν θα καταλήξουμε στη μνα.

Ιστορίες για... αγρίους

Όποιος διαβάσει την έκθεση ελέγχου της Βαρβαρέσος (της οποίας ανεστάλη η διαπραγμάτευση) ευλόγως θα αναρωτηθεί τι άλλο θέλει ένας ορκωτός από την καταγγελία δανείων, τη διακοπή της προστασίας της εταιρίας από τους πιστωτές, τα τεράστια φέσια σε προμηθευτές και ιδίως τη ΔΕΗ για να πει ότι δεν μπορεί ο ισολογισμός να συνταχθεί με την αρχή συνέχισης της δραστηριότητας. Βέβαια θα μου πείτε ότι ο Βαρβαρέσος στον ισολογισμό γράφει ότι συζητά με ξένο στρατηγικό. Τον είδε όμως ο ορκωτός, του μίλησε, είδε κανένα συμφωνητικό; Πολύ αμφιβάλλουμε γιατί κανένας που βρίσκεται στην κατάσταση του Βαρβαρέσου που έχει σωθεί κάμποσες φορές για το καλό των εργαζομένων της Νάουσας δεν ανακοινώνει απλά ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό. Τον βρίσκει, συμφωνεί και τον ανακοινώνει.

Μαρμάρινες προσδοκίες

Αγορές μετοχών πραγματοποιούν σταθερά οι μέτοχοι της Ικτίνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο στόχο και αν περιμένουν κάτι. Προς το παρόν πάντως το τουριστικό project στην Κρήτη που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια πολλοί το έχουν δει αλλά κανένας στο τέλος δεν έφτασε να υποβάλλει προσφορά. Μπορεί να έχουν προσδοκίες από τα Μάρμαρα που φέτος έχουν προοπτική να ανακάμψουν ή να θεωρούν ότι το τίμημα που κυκλοφόρησε για την εξαγορά Μάρμαρα Παυλίδη βάζει επίπεδο αποτίμησης. Για το τελευταίο ας κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί αυτά που ακούστηκαν για τον Παυλίδη μάλλον δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΑΕΕΑΠ: Το χρονοδιάγραμμα για το deal των ICI - BriQ

Η συμφωνία συγχώνευσης της Intercontinental-Intrernational (ICI) ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά, με την επίσης εισηγμένη BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, τουλάχιστον ως προ το τρίτο και τελικό στάδιο , ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις μεταβίβασης ακινήτων και μείωσης ιδίων κεφαλαίων. Όπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γ.Σ., από τα 60,5 εκατ. ευρώ του τιμήματος για τα 17 ακίνητα που θα μεταβιβασθούν στην BriQ θα αποπληρωθεί υφιστάμενο δάνειο της ICI προς την Alpha Bank, ενώ θα απομείνουν περίπου 38 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διανεμηθεί σε όλους τους μετόχους της εταιρείας μέσω διαδικασίας μείωσης των ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΕΕΑΠ θα μοιράσει και μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:06

ΠΟΥ: Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας μεγαλύτερης πανδημικής καταστροφής

13:03

Επιπλέον χρηματοδότηση 34,8 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»

12:41

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου η επέκταση προς Καλαμαριά - Πώς προχωρά το Fly Over

12:33

Κίνα: Χαμήλωσε ταχύτητα η οικονομία τον Απρίλιο - Πιέσεις σε βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις

12:25

Το Ιράν απάντησε στην νέα ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ μέσω του Πακιστάν

12:21

Mission 2030: Η Αεροδιαστημική και Άμυνα μπροστά σε έλλειψη τεχνικού ταλέντου

12:21

Η EY επαναπροσδιορίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες με agentic AI

12:17

Παπασταύρου: «Ο Τραμπ αναγνωρίζει την ενεργειακή πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη»

12:10

Έκθεση ΟΑΣΑ: Σημαντική αύξηση δρομολογίων και επιβατικής κίνησης το 1ο τετράμηνο

12:08

Εκλογές στην Ανδαλουσία: Οι Συντηρητικοί νίκησαν, αλλά χρειάζονται την Ακροδεξιά για να κυβερνήσουν

12:02

Πτωτικό 4x4 για το Bitcoin - «Καπνός» 657 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες

11:58

Στις αγορές η Eurobank για έως 700 εκατ. ευρώ

11:46

Ζαχαράκη: Νέα εθνική στρατηγική για το σχολείο - Αποφάσεις με δεδομένα, τεκμηρίωση και διαφάνεια

11:38

Ικτίνος: Συμφωνία με την Auberge για branding υπερπολιτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Σητεία

11:36

Βρετανία - Λάμι: «Ο πρωθυπουργός Στάρμερ δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του»

11:30

Οι ανακτήσεις του Cairo III φέρνουν αξία στα mezzanine

11:27

Πιέσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:25

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

11:18

Μπορεί η… Νορβηγία να κάνει τη διαφορά στο Ρωσοουκρανικό;

11:15

Η επιτυχία πίσω από το λανσάρισμα της φετινής φανέλας της AEK F.C

11:15

Ράλι για τις αποδόσεις των ομολόγων με βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια

10:58

Δωρεά εξοπλισμού στο Αγαθονήσι από τη Eurobank

10:53

Καφούνης: Σύγχρονη ΕΣΕΕ για το Εμπόριο του 2030

10:43

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η αγορά της Rainbow Waters και Ροή Αγαθών Μεταφορική από την Osmosis Buyers

10:40

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο Τραμπ - Ιράν

10:28

Ryanair: Έχουμε σχέδιο για ένα σενάριο «Αρμαγεδδώνα» - Ορισμένες αεροπορικές ίσως βάλουν λουκέτο

10:20

Eurobank: Αυξάνει στα 5 ευρώ την τιμή στόχο η Citi

10:19

Χατζηδάκης: Οικονομία - άμυνα - θεσμική επανεκκίνηση το τρίπτυχο της ΝΔ για το 2030

10:14

Deal 3,88 δισ. δολαρίων για Anglo American και Dhilmar - Τι περιλαμβάνει

10:06

ΔΑΑ: Αυξήθηκε 8,1% η επιβατική κίνηση το α' τρίμηνο - Στα 18,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη