BACKSTORY

To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες

11-05-2023 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες

To ελβετικό φράγκο

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά υπόθεση στην Πολωνία για δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και η οποία μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για όλη την Ε.Ε., να είναι καλή και να απελευθερώσει χιλιάδες νοικοκυριά από το συγκεκριμένο άλγος.

Να τους απελευθερώσει και από τους δικηγόρους στους οποίους μοιραία καταλήγουν με την ελπίδα να σώσουν το σπίτι τους. Οι δικαστικές αποφάσεις ωστόσο προάγουν την απαραίτητη καθυστέρηση χωρίς να οδηγούν στην επιθυμητή δικαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αυτοί που δεν είναι κόκκινοι μολονότι πληρώνουν και πληρώνουν και πληρώνουν το δάνειο αυξάνεται αντί να μειώνεται. Μια πραγματική τρέλα. Ίσως μια απόφαση του Δικαστηρίου οδηγήσει και σε μια απόφαση της ΕΚΤ για συνολική ανάληψη δράσης επί του θέματος.

Δεν γνωρίζω αν αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κεντρικού Τραπεζίτη και των Εταιριών Διαχείρισης Προβληματικών Πιστώσεων, συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Σήμερα Wood και MSCI

Σήμερα το συνέδριο της Wood, σήμερα και ο δείκτης MSCI. Διακυβεύεται η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι πιθανόν να μην εισέλθει σε αυτήν την αναθεώρηση του δείκτη παρά το γεγονός πως εκπληρώνει όλους τους όρους. Το γιατί έχει να κάνει με τους νέους κανόνες που με κάποιο τρόπο έχουν μειώσει την «ύλη» του δείκτη.

Όμως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank είναι οι κορυφαίες προτιμήσεις της Morgan Stanley ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που ούτως ή άλλως είναι προτιμητέοι τίτλοι για τον οίκο.

Eξαγγελίες stop προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εξαγγελίες λέει ο διοικητής και καλά κάνει. Αλίμονο. Τι πιστεύει πως τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν το γνωρίζουν; Αν εξαιρέσεις τις Δήμητρες και τα τοπικά νομίσματα οι λοιποί το γνωρίζουν. Απλώς εκλογές έχουμε...

Κι ας μην ανησυχούν οι θεσμοί, δεν θα καταλήξουμε στη μνα.

Ιστορίες για... αγρίους

Όποιος διαβάσει την έκθεση ελέγχου της Βαρβαρέσος (της οποίας ανεστάλη η διαπραγμάτευση) ευλόγως θα αναρωτηθεί τι άλλο θέλει ένας ορκωτός από την καταγγελία δανείων, τη διακοπή της προστασίας της εταιρίας από τους πιστωτές, τα τεράστια φέσια σε προμηθευτές και ιδίως τη ΔΕΗ για να πει ότι δεν μπορεί ο ισολογισμός να συνταχθεί με την αρχή συνέχισης της δραστηριότητας. Βέβαια θα μου πείτε ότι ο Βαρβαρέσος στον ισολογισμό γράφει ότι συζητά με ξένο στρατηγικό. Τον είδε όμως ο ορκωτός, του μίλησε, είδε κανένα συμφωνητικό; Πολύ αμφιβάλλουμε γιατί κανένας που βρίσκεται στην κατάσταση του Βαρβαρέσου που έχει σωθεί κάμποσες φορές για το καλό των εργαζομένων της Νάουσας δεν ανακοινώνει απλά ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό. Τον βρίσκει, συμφωνεί και τον ανακοινώνει.

Μαρμάρινες προσδοκίες

Αγορές μετοχών πραγματοποιούν σταθερά οι μέτοχοι της Ικτίνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο στόχο και αν περιμένουν κάτι. Προς το παρόν πάντως το τουριστικό project στην Κρήτη που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια πολλοί το έχουν δει αλλά κανένας στο τέλος δεν έφτασε να υποβάλλει προσφορά. Μπορεί να έχουν προσδοκίες από τα Μάρμαρα που φέτος έχουν προοπτική να ανακάμψουν ή να θεωρούν ότι το τίμημα που κυκλοφόρησε για την εξαγορά Μάρμαρα Παυλίδη βάζει επίπεδο αποτίμησης. Για το τελευταίο ας κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί αυτά που ακούστηκαν για τον Παυλίδη μάλλον δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΑΕΕΑΠ: Το χρονοδιάγραμμα για το deal των ICI - BriQ

Η συμφωνία συγχώνευσης της Intercontinental-Intrernational (ICI) ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά, με την επίσης εισηγμένη BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, τουλάχιστον ως προ το τρίτο και τελικό στάδιο , ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις μεταβίβασης ακινήτων και μείωσης ιδίων κεφαλαίων. Όπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γ.Σ., από τα 60,5 εκατ. ευρώ του τιμήματος για τα 17 ακίνητα που θα μεταβιβασθούν στην BriQ θα αποπληρωθεί υφιστάμενο δάνειο της ICI προς την Alpha Bank, ενώ θα απομείνουν περίπου 38 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διανεμηθεί σε όλους τους μετόχους της εταιρείας μέσω διαδικασίας μείωσης των ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΕΕΑΠ θα μοιράσει και μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:04

ΕΛΤΑ: Προχωρά η β' φάση μετασχηματισμού - Μεταφορά δραστηριότητας για 7 καταστήματα

15:02

Άντρας, 40άρης και μισθωτός μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

15:01

Πλούσια σε νέα η εβδομάδα - Κάντε το κουίζ του insider

15:00

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές δήμων, συλλόγων και πολιτών κατά του ΝΟΚ

14:59

Tο νομισματικό πρόγραμμα 2026 της ΤτΕ - Στουρνάρας: «Ηρωισμός και δόξα»

14:49

Κοινή επιχείρηση ΔΙΜΕΑ με ΕΛΑΣ: 41.993 «μαϊμού» προϊόντα - Πρόστιμα 224.500 ευρώ

14:40

Τέμπη: Συνεχίζεται η δίκη για τα «χαμένα» βίντεο

14:37

Ελληνική αγορά ομολόγων: Οι βασικοί διαπραγματευτές για το 2025

14:32

Τα παράξενα Δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας

14:30

NYT: Πιθανόν αμερικάνικη επίθεση ο βομβαρδισμός σχολείου στη Μινάμπ

14:27

Πολωνία: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προμηθεύουν αρκετούς πυραύλους ταυτόχρονα»

14:24

Nέο άλμα για το πετρέλαιο: Στα 89 δολάρια το Brent - Σε υψηλό διετίας το WTI

14:23

Μητσοτάκης: Η χώρα μας είναι μια ειρηνική δύναμη, ασφάλειας και σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή

14:21

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά»

14:18

Cosmote Telekom και Vodafone συνεργάζονται για την πρόληψη απάτης - Το GSMA Open Gateway διαθέσιμο στην Ελλάδα

13:58

«SOS» από το Κατάρ: Ο πόλεμος θα αναγκάσει σε λίγο τις χώρες του Κόλπου να διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου

13:36

Οι Ελβετοί ετοιμάζονται να βάλουν τα μετρητά στο Σύνταγμά τους

13:35

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι - Ερντογάν

13:22

Γερμανία: Εκλογές την Κυριακή στη Βάδη-Βυρτεμβέργη - Ντέρμπι μεταξύ CDU και Πρασίνων

13:18

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχος» ο ύπατος αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

13:06

Κοντογεώργης για Ιράν: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι φτερό στον άνεμο»

13:06

ΕΤΑΔ: Μίσθωση παραχώρησης ακινήτου στη Ρόδο προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων

12:59

Λίβανος: «Στη χώρα αρχίζει να διαγράφεται μια ανθρωπιστική καταστροφή»

12:56

Νέα απειλή για Android χρησιμοποιεί ΑΙ για να χειραγωγεί τους χρήστες

12:52

Τουρκία: Συνάντηση Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών

12:31

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στην κτηνοτροφία στη Θεσσαλία

12:25

ΥΠΕΞ: Επαναπατρισμός Ελλήνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

12:21

Στο 8,3% το ποσοστό ανεργίας το δ΄ τρίμηνο 2025

12:15

Δένδιας: Patriot και F16 στη Βόρεια Ελλάδα για την προστασία της Βουλγαρίας

12:01

Στο 2,1% έκλεισε η ανάπτυξη του 2025 - Άνοδος ΑΕΠ κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο