BACKSTORY

To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες

11-05-2023 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To ελβετικό φράγκο

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά υπόθεση στην Πολωνία για δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και η οποία μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για όλη την Ε.Ε., να είναι καλή και να απελευθερώσει χιλιάδες νοικοκυριά από το συγκεκριμένο άλγος.

Να τους απελευθερώσει και από τους δικηγόρους στους οποίους μοιραία καταλήγουν με την ελπίδα να σώσουν το σπίτι τους. Οι δικαστικές αποφάσεις ωστόσο προάγουν την απαραίτητη καθυστέρηση χωρίς να οδηγούν στην επιθυμητή δικαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αυτοί που δεν είναι κόκκινοι μολονότι πληρώνουν και πληρώνουν και πληρώνουν το δάνειο αυξάνεται αντί να μειώνεται. Μια πραγματική τρέλα. Ίσως μια απόφαση του Δικαστηρίου οδηγήσει και σε μια απόφαση της ΕΚΤ για συνολική ανάληψη δράσης επί του θέματος.

Δεν γνωρίζω αν αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κεντρικού Τραπεζίτη και των Εταιριών Διαχείρισης Προβληματικών Πιστώσεων, συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Σήμερα Wood και MSCI

Σήμερα το συνέδριο της Wood, σήμερα και ο δείκτης MSCI. Διακυβεύεται η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι πιθανόν να μην εισέλθει σε αυτήν την αναθεώρηση του δείκτη παρά το γεγονός πως εκπληρώνει όλους τους όρους. Το γιατί έχει να κάνει με τους νέους κανόνες που με κάποιο τρόπο έχουν μειώσει την «ύλη» του δείκτη.

Όμως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank είναι οι κορυφαίες προτιμήσεις της Morgan Stanley ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που ούτως ή άλλως είναι προτιμητέοι τίτλοι για τον οίκο.

Eξαγγελίες stop προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εξαγγελίες λέει ο διοικητής και καλά κάνει. Αλίμονο. Τι πιστεύει πως τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν το γνωρίζουν; Αν εξαιρέσεις τις Δήμητρες και τα τοπικά νομίσματα οι λοιποί το γνωρίζουν. Απλώς εκλογές έχουμε...

Κι ας μην ανησυχούν οι θεσμοί, δεν θα καταλήξουμε στη μνα.

Ιστορίες για... αγρίους

Όποιος διαβάσει την έκθεση ελέγχου της Βαρβαρέσος (της οποίας ανεστάλη η διαπραγμάτευση) ευλόγως θα αναρωτηθεί τι άλλο θέλει ένας ορκωτός από την καταγγελία δανείων, τη διακοπή της προστασίας της εταιρίας από τους πιστωτές, τα τεράστια φέσια σε προμηθευτές και ιδίως τη ΔΕΗ για να πει ότι δεν μπορεί ο ισολογισμός να συνταχθεί με την αρχή συνέχισης της δραστηριότητας. Βέβαια θα μου πείτε ότι ο Βαρβαρέσος στον ισολογισμό γράφει ότι συζητά με ξένο στρατηγικό. Τον είδε όμως ο ορκωτός, του μίλησε, είδε κανένα συμφωνητικό; Πολύ αμφιβάλλουμε γιατί κανένας που βρίσκεται στην κατάσταση του Βαρβαρέσου που έχει σωθεί κάμποσες φορές για το καλό των εργαζομένων της Νάουσας δεν ανακοινώνει απλά ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό. Τον βρίσκει, συμφωνεί και τον ανακοινώνει.

Μαρμάρινες προσδοκίες

Αγορές μετοχών πραγματοποιούν σταθερά οι μέτοχοι της Ικτίνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο στόχο και αν περιμένουν κάτι. Προς το παρόν πάντως το τουριστικό project στην Κρήτη που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια πολλοί το έχουν δει αλλά κανένας στο τέλος δεν έφτασε να υποβάλλει προσφορά. Μπορεί να έχουν προσδοκίες από τα Μάρμαρα που φέτος έχουν προοπτική να ανακάμψουν ή να θεωρούν ότι το τίμημα που κυκλοφόρησε για την εξαγορά Μάρμαρα Παυλίδη βάζει επίπεδο αποτίμησης. Για το τελευταίο ας κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί αυτά που ακούστηκαν για τον Παυλίδη μάλλον δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΑΕΕΑΠ: Το χρονοδιάγραμμα για το deal των ICI - BriQ

Η συμφωνία συγχώνευσης της Intercontinental-Intrernational (ICI) ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά, με την επίσης εισηγμένη BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, τουλάχιστον ως προ το τρίτο και τελικό στάδιο , ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις μεταβίβασης ακινήτων και μείωσης ιδίων κεφαλαίων. Όπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γ.Σ., από τα 60,5 εκατ. ευρώ του τιμήματος για τα 17 ακίνητα που θα μεταβιβασθούν στην BriQ θα αποπληρωθεί υφιστάμενο δάνειο της ICI προς την Alpha Bank, ενώ θα απομείνουν περίπου 38 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διανεμηθεί σε όλους τους μετόχους της εταιρείας μέσω διαδικασίας μείωσης των ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΕΕΑΠ θα μοιράσει και μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Ήπια άνοδος για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη

16:50

ΔΑΕΕ: Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση για αιολικά πάρκα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία

16:45

Moody’s: Νέα δυναμική για τις ελληνικές τράπεζες - Πιστωτική επέκταση και προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

16:32

SkyImpact Challenge: Οι κορυφαίες ιδέες καινοτομίας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου

16:16

Τουλάχιστον 77 νεκροί στην Κολομβία από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ