BACKSTORY

Το χρονοδιάγραμμα στην Attica bank - Τι θα γίνει με Τερνα Ενεργειακή - Ο πόλεμος για MIG και το... αντίδοτο - Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

03-02-2023 | 07:00
Μοιράσου το
Το χρονοδιάγραμμα στην Attica bank - Τι θα γίνει με Τερνα Ενεργειακή - Ο πόλεμος για MIG και το... αντίδοτο - Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

Ποια προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σε ό,τι αφορά την Attica Bank

Ήρθε η ώρα λοιπόν η Ellington να αποχωρήσει από την Attica Bank και αυτό δίνει μια μεγάλη ανάσα στο ΤΜΕΔΕ στο οποίο περιέρχονται οι μετοχές της. Όμως υπάρχουν θέματα και αυτά είναι σημαντικά.

Η αύξηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να βρεθεί ιδιώτης, αλλιώς η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται ως state aid.

Kαι προφανώς υπάρχουν συζητήσεις με τη Thrinvest η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό θα πρέπει να καταλήξει και να καταλήξει με τους όρους της Thrinvest. Ακόμη ακόμη στα προβλήματα της Attica Bank που πρέπει να λυθούν συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της Θεάς Αρτέμιδος, το οποίο επίσης είναι δύσκολο και θα πρέπει να επιλυθεί.

Και θέλω να τονίσω πως έχουμε εκλογές. Και οι επικείμενες εκλογές δεν βοηθούν καθόλου τους χρόνους και τα αφηγήματα.

Eπιτόκια: Λίγο ακόμα, λίγο ψηλότερα

Kαι τα επιτόκια τραβούν την ανηφόρα. Και η ανηφόρα ναι είναι μεγάλη διότι όπως είπε η κα Λαγκάρντ, τα επιτόκια δεν έχουν ακόμη πιάσει ταβάνι. Το δόγμα λοιπόν για πιο περιορισμένη άνοδο δεν φαίνεται να περπατεί καλά στην ΕΚΤ.

Σε ό.τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες αυτές ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων, όχι όμως και εκείνα των καταθέσεων και έτσι το spread κινείται στο Θεό.

Τι λένε στην αγορά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και «πονηρούς καιρούς»

Οι πωλήσεις που παρατηρήθηκαν χτες στο «δίδυμο» των μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίες πάντως σε έναν βαθμό καλύφθηκαν, ιδίως για την πρώτη, ίσως ξένισαν κάποιους στην αγορά. Και σε μεγάλο βαθμό σχετίστηκαν με σενάρια περί κάποιου… «στραβώματος» μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών της ενεργειακής. Βέβαια, από τις εισηγμένες δεν πηγάζει κάποιος προβληματισμός, οπότε η αγορά εκτιμά ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και First Sentier για την «τύχη» της ΤΕΝΕΡΓ και αναμένει νεότερα για το deal. Στην αγορά, πάντως, μια και αναφερόμαστε σε αυτήν, λένε για «περίεργες πρακτικές ή πονηρούς καιρούς». Και εξ όσων ισχυρίζονται αυτά δεν σχετίζονται προφανώς με τον όμιλο. Τι να εννοούν, άραγε, και σε ποιους αναφέρονται;

Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

Ακόμα καλά καλά δεν ανακοινώθηκε η συμφωνία Intracom και ΚΛΜ (όχι της αεροπορικής, της Κλουκίνας – Λάππας εννοούμε) και άρχισαν τα σενάρια για το… Χρηματιστήριο. Αν, δηλαδή, όταν πάρει ο Σ. Κόκκαλης και τα άλλα ποσοστά και γίνει δημόσια πρόταση, η ΚΛΜ μείνει στο ταμπλό ή βγει. Ακόμα είναι νωρίς και κάτι τέτοιο δεν φαίνονταν από χτες. Θα δείξουν οι επόμενοι μήνες. Οι πιο «πονηροί» πάντως θυμήθηκαν κάποιες σκέψεις του αγοραστή για τυχόν είσοδο στο ΧΑ ή τα σενάρια για δημιουργία ΑΕΕΑΠ. Λέτε όλα αυτά κάποια στιγμή να αποκτήσουν νόημα και σχήμα; Από την άλλη, βέβαια, ουδείς απαγορεύεται να σκέφτεται ή να φαντάζεται σενάρια.

Τα «χαρτιά» της Alpha Finance και οι τιμές - στόχοι

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση της Alpha Finance χτες ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και μένει να δούμε αν η χρηματιστηριακή «πέσει μέσα».

Να θυμίσουμε ότι στα top picks της έχει βάλει μετοχές όπως οι Τράπεζα Πειραιώς (ανάκαμψη μεγεθών και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τιμή – στόχος 2,25 ευρώ, σύσταση Buy/High Risk), Εθνική Τράπεζα (ισχυρά θεμελιώδη και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τιμή – στόχος στα 5 ευρώ, σύσταση Buy/High Risk ), Motor Oil (ΑΠΕ, θετικό περιβάλλον διύλισης, τιμή – στόχος 25,56 ευρώ, Buy/High Risk), Μυτιληναίος (βάζει τον πήχη στα 31,4 ευρώ, Buy/Medium Risk, νέος ανασχηματισμός, Κλάδος Ενέργειας-Μετάλλου, δραστηριότητες σε έργα υποδομών/παραχωρήσεις), ΟΠΑΠ (16,9 ευρώ ο νέος πήχης από 14,3 ευρώ πριν, σύσταση Buy/Medium Risk, αμυντική σε περιόδους ύφεσης, με ισχυρή παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών και υψηλής απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους. ), ενώ «βλέπει» και τις ΕΧΑΕ, Titan, ΔΕΗ, Φουρλή.

Τα νέα συμβόλαια στα Παράγωγα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, αποφάσισε και την εισαγωγή προϊόντων ΣΜΕ επί των μετοχών των AUTOHELLAS, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, INTRAKAT και ΑΒΑΞ, ορίζοντας και τους αντίστοιχους ειδικούς διαπραγματευτές. Για να δούμε τι θα βγει από αυτό.

Η πυρασφάλεια, η Πυροσβεστική και οι… ιδιώτες

Μπορούν οι ιδιώτες να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση και αυξημένο ρόλο στον τομέα της πυρασφάλειας; Θα μου πείτε πώς μας ήρθε αυτό. Απλώς, φίλος της στήλης εντόπισε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δράσης με τον μακρύ τίτλος «Εφαρμογή μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο στις επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και εξέταση του ενδεχόμενου να συμπεριληφθεί η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στην πυρασφάλεια για την άμβλυνση των πιέσεων στο Πυροσβεστικό Τμήμα». Και για να μη σας μπερδεύουμε, το συγκεκριμένο έργο αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς θα επιτρέψει ψηφιακές λειτουργίες επιθεωρήσεων και άμεση πρόσβαση σε φακέλους πυρασφάλειας, καθιστώντας τις επιθεωρήσεις αποτελεσματικότερες, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου (κανονιστικές πράξεις) προκειμένου να προτυποποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται η υλοποίηση συμβάσεων για την εκπαίδευση «Requirement Analysis & Solution Design» και την προμήθεια εξοπλισμού (ψηφιακών μέσων, τάμπλετ κλπ). Προχωρημένα πράγματα.

Ο πόλεμος και το... αντίδοτο

Με αυτά που συμβαίνουν στη MIG ούτε ψύλλος στον κόρφο της Τράπεζας Πειραιώς. Και η εμπλοκή που πηγαίνει να δημιουργηθεί αγγίζει και τις συμφωνίες μεταβίβασης δανείων και όλα τα... παρελκόμενα. Βέβαια όταν τα βάζει κάποιος με τράπεζα δεν είναι και τόσο εύκολο να κερδίσει. Γιατί για παράδειγμα αντί για την πρόταση που έχει έλθει για ανταλλαγή της ΑΝΕΚ με το δανεισμό μπορεί εν μια νυκτί να μετατραπεί το ομολογιακό και να εξαϋλωθούν οι νυν μέτοχοι της MIG. Βέβαια έτσι μπερδεύεται η υπόθεση ΑΝΕΚ-Attica και για αυτό χθες στη δεύτερη έπεσαν … καραβιές. Ίσως και αυτός να είναι ο στόχος του «εισβολέα» στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG. Ταύτα είπα και αναμένω τις εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Άγνωστοι τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο νεαρό στο Βοτανικό

23:24

Eurobank: Διευκρινίσεις για το δάνειο στην «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ» με εγγυητή τον Ν. Παπαθανάση

23:20

Πορεία μνήμης για την Εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς που χάθηκε στο Άουσβιτς

22:58

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Παπαθανάσης θυμάται πως με 50.000 “έσβησε” χρέη 2 εκατ. ευρώ;

22:39

Σ. Μοιρασγεντής: Ριζικές πολιτικές για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου

22:19

Πιερία: Έκλεψαν αρμαθιές μυδιών αλλά τους «έπιασε στα πράσα» το Λιμενικό

21:59

Ηλιόπουλος: Εφικτή η αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση

21:41

Διευκρινίσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σχετικά με περιστατικό με πυροβολισμούς στα Σπάτα

21:20

Θεσσαλονίκη: Επτά συλλήψεις για ποινικά αδικήματα

21:00

ΣΥΡΙΖΑ: Να δημοσιεύσει τον διακανονισμό που έσβησε 2 εκατ. χρέη με μόλις 50.000 ο κ. Παπαθανάσης

20:51

Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"

20:47

Τη Λαμία επισκέπτεται τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:39

Επίσκεψη Τσίπρα αύριο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

20:32

Οι δύο «κρυφοί» θησαυροί που φέρνει η αναβάθμιση

20:14

Γαλλία: Η Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

20:05

Τσίπρας: Στη μικρή κοινωνία της Τήλου είδα ένα έμπρακτο δείγμα της Ελλάδας που θέλουμε

20:02

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27-31 Μαρτίου

19:46

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν έχει "καμία ένδειξη" ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

19:29

Ισπανία: Οι αρχές κάλεσαν τους τουρίστες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που μαίνονται πυρκαγιές

18:58

Θεσσαλονίκη: Θεία λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών στο παρεκκλήσι του Σιδηροδρομικού Σταθμού

18:55

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τμήματος Θηβών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

18:47

Χωρίς μετρό την Τρίτη η Αθήνα

18:10

Οι πρώτες «βολές» στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τη διεθνή «καταιγίδα» και οι ελπίδες για ένα νέο ανοδικό τίναγμα

18:01

Ρωσία: Ουκρανικό χτύπημα σε απόσταση 220 χλμ νοτίως της Μόσχας

17:53

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα ανέβηκε σε ταράτσα οικοδομής και απειλεί να πέσει στο κενό

17:20

Γαλλία: Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές

17:00

Η ευελιξία πιο σημαντική από τον μισθό για τους νέους - Λόγοι παραίτησης ωράριο και επιστροφή στο γραφείο

16:34

Τραγωδία στα Τέμπη: Μνημόσυνο για τα θύματα 

16:15

ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας

16:02

DW: Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι στη σύνταξη στα 64;