BACKSTORY

Το χρονοδιάγραμμα στην Attica bank - Τι θα γίνει με Τερνα Ενεργειακή - Ο πόλεμος για MIG και το... αντίδοτο - Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

03-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χρονοδιάγραμμα στην Attica bank - Τι θα γίνει με Τερνα Ενεργειακή - Ο πόλεμος για MIG και το... αντίδοτο - Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

Ποια προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σε ό,τι αφορά την Attica Bank

Ήρθε η ώρα λοιπόν η Ellington να αποχωρήσει από την Attica Bank και αυτό δίνει μια μεγάλη ανάσα στο ΤΜΕΔΕ στο οποίο περιέρχονται οι μετοχές της. Όμως υπάρχουν θέματα και αυτά είναι σημαντικά.

Η αύξηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να βρεθεί ιδιώτης, αλλιώς η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται ως state aid.

Kαι προφανώς υπάρχουν συζητήσεις με τη Thrinvest η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό θα πρέπει να καταλήξει και να καταλήξει με τους όρους της Thrinvest. Ακόμη ακόμη στα προβλήματα της Attica Bank που πρέπει να λυθούν συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της Θεάς Αρτέμιδος, το οποίο επίσης είναι δύσκολο και θα πρέπει να επιλυθεί.

Και θέλω να τονίσω πως έχουμε εκλογές. Και οι επικείμενες εκλογές δεν βοηθούν καθόλου τους χρόνους και τα αφηγήματα.

Eπιτόκια: Λίγο ακόμα, λίγο ψηλότερα

Kαι τα επιτόκια τραβούν την ανηφόρα. Και η ανηφόρα ναι είναι μεγάλη διότι όπως είπε η κα Λαγκάρντ, τα επιτόκια δεν έχουν ακόμη πιάσει ταβάνι. Το δόγμα λοιπόν για πιο περιορισμένη άνοδο δεν φαίνεται να περπατεί καλά στην ΕΚΤ.

Σε ό.τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες αυτές ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων, όχι όμως και εκείνα των καταθέσεων και έτσι το spread κινείται στο Θεό.

Τι λένε στην αγορά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και «πονηρούς καιρούς»

Οι πωλήσεις που παρατηρήθηκαν χτες στο «δίδυμο» των μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίες πάντως σε έναν βαθμό καλύφθηκαν, ιδίως για την πρώτη, ίσως ξένισαν κάποιους στην αγορά. Και σε μεγάλο βαθμό σχετίστηκαν με σενάρια περί κάποιου… «στραβώματος» μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών της ενεργειακής. Βέβαια, από τις εισηγμένες δεν πηγάζει κάποιος προβληματισμός, οπότε η αγορά εκτιμά ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και First Sentier για την «τύχη» της ΤΕΝΕΡΓ και αναμένει νεότερα για το deal. Στην αγορά, πάντως, μια και αναφερόμαστε σε αυτήν, λένε για «περίεργες πρακτικές ή πονηρούς καιρούς». Και εξ όσων ισχυρίζονται αυτά δεν σχετίζονται προφανώς με τον όμιλο. Τι να εννοούν, άραγε, και σε ποιους αναφέρονται;

Η Intracom, η ΚΛΜ και το Χρηματιστήριο

Ακόμα καλά καλά δεν ανακοινώθηκε η συμφωνία Intracom και ΚΛΜ (όχι της αεροπορικής, της Κλουκίνας – Λάππας εννοούμε) και άρχισαν τα σενάρια για το… Χρηματιστήριο. Αν, δηλαδή, όταν πάρει ο Σ. Κόκκαλης και τα άλλα ποσοστά και γίνει δημόσια πρόταση, η ΚΛΜ μείνει στο ταμπλό ή βγει. Ακόμα είναι νωρίς και κάτι τέτοιο δεν φαίνονταν από χτες. Θα δείξουν οι επόμενοι μήνες. Οι πιο «πονηροί» πάντως θυμήθηκαν κάποιες σκέψεις του αγοραστή για τυχόν είσοδο στο ΧΑ ή τα σενάρια για δημιουργία ΑΕΕΑΠ. Λέτε όλα αυτά κάποια στιγμή να αποκτήσουν νόημα και σχήμα; Από την άλλη, βέβαια, ουδείς απαγορεύεται να σκέφτεται ή να φαντάζεται σενάρια.

Τα «χαρτιά» της Alpha Finance και οι τιμές - στόχοι

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση της Alpha Finance χτες ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και μένει να δούμε αν η χρηματιστηριακή «πέσει μέσα».

Να θυμίσουμε ότι στα top picks της έχει βάλει μετοχές όπως οι Τράπεζα Πειραιώς (ανάκαμψη μεγεθών και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τιμή – στόχος 2,25 ευρώ, σύσταση Buy/High Risk), Εθνική Τράπεζα (ισχυρά θεμελιώδη και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τιμή – στόχος στα 5 ευρώ, σύσταση Buy/High Risk ), Motor Oil (ΑΠΕ, θετικό περιβάλλον διύλισης, τιμή – στόχος 25,56 ευρώ, Buy/High Risk), Μυτιληναίος (βάζει τον πήχη στα 31,4 ευρώ, Buy/Medium Risk, νέος ανασχηματισμός, Κλάδος Ενέργειας-Μετάλλου, δραστηριότητες σε έργα υποδομών/παραχωρήσεις), ΟΠΑΠ (16,9 ευρώ ο νέος πήχης από 14,3 ευρώ πριν, σύσταση Buy/Medium Risk, αμυντική σε περιόδους ύφεσης, με ισχυρή παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών και υψηλής απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους. ), ενώ «βλέπει» και τις ΕΧΑΕ, Titan, ΔΕΗ, Φουρλή.

Τα νέα συμβόλαια στα Παράγωγα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, αποφάσισε και την εισαγωγή προϊόντων ΣΜΕ επί των μετοχών των AUTOHELLAS, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, INTRAKAT και ΑΒΑΞ, ορίζοντας και τους αντίστοιχους ειδικούς διαπραγματευτές. Για να δούμε τι θα βγει από αυτό.

Η πυρασφάλεια, η Πυροσβεστική και οι… ιδιώτες

Μπορούν οι ιδιώτες να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση και αυξημένο ρόλο στον τομέα της πυρασφάλειας; Θα μου πείτε πώς μας ήρθε αυτό. Απλώς, φίλος της στήλης εντόπισε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δράσης με τον μακρύ τίτλος «Εφαρμογή μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο στις επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και εξέταση του ενδεχόμενου να συμπεριληφθεί η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στην πυρασφάλεια για την άμβλυνση των πιέσεων στο Πυροσβεστικό Τμήμα». Και για να μη σας μπερδεύουμε, το συγκεκριμένο έργο αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς θα επιτρέψει ψηφιακές λειτουργίες επιθεωρήσεων και άμεση πρόσβαση σε φακέλους πυρασφάλειας, καθιστώντας τις επιθεωρήσεις αποτελεσματικότερες, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου (κανονιστικές πράξεις) προκειμένου να προτυποποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται η υλοποίηση συμβάσεων για την εκπαίδευση «Requirement Analysis & Solution Design» και την προμήθεια εξοπλισμού (ψηφιακών μέσων, τάμπλετ κλπ). Προχωρημένα πράγματα.

Ο πόλεμος και το... αντίδοτο

Με αυτά που συμβαίνουν στη MIG ούτε ψύλλος στον κόρφο της Τράπεζας Πειραιώς. Και η εμπλοκή που πηγαίνει να δημιουργηθεί αγγίζει και τις συμφωνίες μεταβίβασης δανείων και όλα τα... παρελκόμενα. Βέβαια όταν τα βάζει κάποιος με τράπεζα δεν είναι και τόσο εύκολο να κερδίσει. Γιατί για παράδειγμα αντί για την πρόταση που έχει έλθει για ανταλλαγή της ΑΝΕΚ με το δανεισμό μπορεί εν μια νυκτί να μετατραπεί το ομολογιακό και να εξαϋλωθούν οι νυν μέτοχοι της MIG. Βέβαια έτσι μπερδεύεται η υπόθεση ΑΝΕΚ-Attica και για αυτό χθες στη δεύτερη έπεσαν … καραβιές. Ίσως και αυτός να είναι ο στόχος του «εισβολέα» στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG. Ταύτα είπα και αναμένω τις εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:00

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

23:30

Λιθουανία: Υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

23:29

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

23:22

Wall Street: Ράλι Νasdaq άνω του 2% λόγω Big Tech

22:52

Δένδιας: Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

22:46

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί δύο εβδομάδων

22:30

Χρυσός: Διατήρησε τα κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

22:14

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν

22:02

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:06

Στυλιανίδης για Βόρειες Σποράδες: Ίσως να έχουν και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από πέρυσι

20:56

ΕΛΑΣ: Τι αναφέρει για τον τετράωρο αποκλεισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

20:46

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

20:37

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή

20:27

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

20:18

Δένδιας: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

20:09

Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

20:00

Διεθνείς αγορές: Το ακριβό δολάριο προκαλεί αναταράξεις σε εμπορεύματα, νομίσματα

19:49

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Να φροντίσουμε να επενδύσουμε στην υγεία μας

19:40

Ευρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη - Σε υψηλό εννέα ετών οι τραπεζικές μετοχές

19:33

ΑΑΔΕ: Νέo app για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή