BACKSTORY

Goldman Sachs: Στην Alpha τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου - Τι κομίζει ο Ενρία - Σε κλειστό κλαμπ ο Μυτιληναίος - Η κίνηση στην Ελλάκτωρ - Οι κροκόδειλοι του Πόρτο Καρράς 

18-01-2023 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Στην Alpha τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου - Τι κομίζει ο Ενρία - Σε κλειστό κλαμπ ο Μυτιληναίος - Η κίνηση στην Ελλάκτωρ - Οι κροκόδειλοι του Πόρτο Καρράς 

Το σκληρό πρόσωπο της Ε.Ε.

Όλο και πιο σκληρή γίνεται η EE σε θέματα ανταγωνισμού. Γι' αυτό φρονώ να προσέχουμε.

Η Ε.Ε. λοιπόν δεν θα αργήσει - το λέει και το Reuters- να εκφράσει τις αντιρρήσεις της στην Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard, Inc . Πρόκειται για μια αμερικανική εταιρεία συμμετοχών για βιντεοπαιχνίδια με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια ύψους 69 δισ.. δολάρια. Θα προειδοποιήσει για τις αντιρρήσεις της και δεν είναι ακόμη σαφές αν τελικώς σκοπεύει να μπλοκάρει τη συναλλαγή.

Τι κομίζει ο Enria

Σήμερα το βράδυ ο Andrea Enria θα είναι εδώ και πολλοί τον περιμένουν για πολλά. Κάποιοι για τα μερίσματα, κάποιοι άλλοι για κεφαλαιακές εξελίξεις, κάποιοι τρίτοι για εγγυήσεις.

Σίγουρα θα ασχοληθεί με πολλά και το στίγμα του και εδώ θα είναι αυστηρό.

Δεν ξέρω αν στο πλαίσιο αυτό κάποια από τα πακέτα κόκκινων δανείων σε εκκρεμότητα θα προχωρήσει αλλά μαθαίνω πως ένα από αυτά, δεν θα αργήσει να εγκριθεί.

Goldman Sachs: Θετική για τράπεζες, στην Alpha Bank τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου

Με χθεσινή της αναφορά η Goldman Sachs ανεβάζει τις τιμές-στόχο για όλες τις Ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας τις θετικές προοπτικές για την οικονομία και τις προσδοκίες για συγκριτικά ανώτερα επίπεδα ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Οι Ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο όσο αφορά τους τρεις τομείς που ρίχνει μεγαλύτερο βάρος η Goldman Sachs, τη κερδοφορία, τα κεφάλαια και την κάλυψη προβληματικών δανείων. Σημειώνει επίσης ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει έρθει νωρίτερα από τις αρχικές προσδοκίες, με τα επιτόκια να φτάνουν τελικά σε ανώτερα επίπεδα επηρεάζοντας μεσοπρόθεσμα θετικά την κερδοφορία των τραπεζών, αν και επισημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων θα βάλει φρένο στις θετικές εκπλήξεις από το τρίτο τρίμηνο του 2023 και μετά.

Για την Alpha Bank σημειώνει ότι σύντομα τα θεμελιώδη μεγέθη θα συγκλίνουν με αυτά της Εθνικής και της Eurobank, οδηγώντας και την αποτίμηση της μετοχής πιο κοντά σε αυτές και άρα δίνοντας τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου στο 40%. Η κερδοφορία της τράπεζας θα ανεβάσει ρυθμούς από το 7% του 2022 στο 10% το 2024 με ταυτόχρονα υψηλή παραγωγή κεφαλαίων της τάξεως των 200μ.β.

Για την Eurobank κρατάει ουδέτερη στάση καθώς η υψηλή αποτίμηση αντανακλά τα ισχυρά θεμελιώδη, περιορίζοντας τα περιθώρια ανόδου.

Θετική και προς την Εθνική η Goldman Sachs με περιθώρια ανόδου 29% και τις προοπτικές για πληρωμή μερίσματος να λειτουργούν δυνητικά ως καταλύτης για την μετοχή.

Τέλος για την Πειραιώς η Goldman σημειώνει την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει, εξισώνοντας στην αποτίμησή της πλέον το κόστος κεφαλαίων με αυτό των υπόλοιπων Ελληνικών τραπεζών. Η πολύ χαμηλή αποτίμηση είναι άλλωστε και ο λόγος που η Goldman Sachs βλέπει περιθώρια ανόδου 39%.

Μυτιληναίος: Στο κλειστό κλαμπ των «άνω των 3 δισ. ευρώ»

Δεν είναι και πολλές οι εισηγμένες με χρηματιστηριακή αποτίμηση άνω των 3 δισ. ευρώ στο ΧΑ. Ήταν 5 (EEE - CocaCola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική) και έγιναν 6 τις προηγούμενες ημέρες με την είσοδο στο ιδιότυπο αυτό «κλειστό κλαμπ» της Μυτιληναίος που πλέον γράφει κεφαλαιοποίηση 3,055 δισ. ευρώ, μετά και τη νέα χτεσινή άνοδο της μετοχής προς νέα υψηλά. Για την ιστορία, ακολουθεί σε απόσταση σχεδόν 200 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και λίγο πιο πίσω Alpha Bank και Motor Oil. Ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ Jumbo με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η κίνηση της Ελλάκτωρ, η «σπίθα» και τα σενάρια

Σε υψηλά περίπου 8-9 ετών βρέθηκε χτες η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πρόσφατα σας γράφαμε για την ανοδική διαφυγή της), με κέρδη άνω του 4%, αν και δεν κράτησε το πάνω σημείο που έγραψε εντός συνεδρίασης (ήταν στο +6% και στα 2,1 ευρώ), για όσους παρακολουθούν τέτοιες λεπτομέρειες. Από την αρχή του έτους έχει κερδίσει πάνω από 30 σεντ (από τα 1,75 ευρώ), και ποσοστά σχεδόν 15%, για να μην πάμε πιο πίσω στο διάγραμμα όπου φαίνεται μεγαλύτερη άνοδος. Η σημαντική μείωση του δανεισμού της Ελλάκτωρ, έπειτα από την πώληση του τομέα των ΑΠΕ και της επαναγοράς του ακριβού ομολόγου, έχουν συμβάλει στη θετική πορεία της μετοχής, μεταξύ άλλων λόγων και αφορμών. Εμείς θα προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Ότι η αγορά αναμένει τυχόν εξελίξεις για τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ και το ενδεχόμενο πώλησής της (ή μέρους) στη λογική ότι ο κατασκευαστικός τομέας αποφέρει μικρό περιθώριο κέρδους, και άλλοι κλάδοι παραχωρήσεις θα αποτελέσουν τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης. Αν προκύψει κάτι, με ποιο μοντέλο αλλά και με ποια πλευρά εξ αυτών που φημολογούνται ότι ενδιαφέρονται (Intrakat, Κούτρας – Wade Adams), θα φανεί προσεχώς.

Η πίτα της περιφέρειας.....

Σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι... Αστειεύομαι. Όμως ο κ. Πατούλης με ένα προσωπικό μήνυμα «σε περιμένω» κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε γνωστό Music Hall της Αθήνας την 1η Φεβρουαρίου «Αλλάζοντας την Αττική» και «Συνεχίζοντας για τη νέα νίκη! Θα χωρέσουν άραγε όλοι οι καλεσμένοι;

Το «χώσιμο» ΕΤΕ στην ΕΧΑΕ

«Έβρεξε» χαρτιά η Εθνική Τράπεζα στην ΕΧΑΕ και από τις 9 έως και τις 13 Ιανουαρίου πούλησε 72.600 μετοχές. Λίγα λίγα και κάθε μέρα και όπως και το κάνεις έχει ενδιαφέρον το γεγονός. Σημειώνεται δε ότι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της ΕΧΑΕ έληξε στις 6 Δεκεμβρίου ενώ η Εθνική εκτός από του ότι είναι μέτοχος στην ΕΧΑΕ έχει έναν εκπρόσωπό της στο ΔΣ ή για την ακρίβεια έχει έναν και τη σύζυγο του Διευθύνοντος Συμβούλου Πωλ Μυλωνά κα Πολυξένη και κατά κόσμον Ξένια Καζόλη. Θέλω να πιστεύω ότι το χώσιμο είναι τυχαίο και δεν συμβαίνει κάτι άλλο που μπορεί να σχετίζεται με τη ρότα που έχει πάρει (ή για την ακρίβεια τη ρότα που δεν έχει) η ΕΧΑΕ επί Κοντόπουλο.

Διαχείριση ασχέτου

Βλέποντας την απόδοση μιας Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο έτος και συγκρίνοντάς τη με την πορεία του Χρηματιστηρίου την ίδια περίοδο διερωτήθηκα μήπως εγώ ο άσχετος αν αναλάμβανα τη διαχείριση θα είχα καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή με εξίταρε η συγκεκριμένη υπόθεση αποφάσισα να το ψάξω παραπάνω προκειμένου να μην αδικήσω κανένα και επανέρχομαι όταν καταστώ έτοιμος.

Οι κροκόδειλοι του Πόρτο Καρράς

Επειδή βλέπω ότι δεν κινείται τίποτα θα κάνω και σήμερα το καθήκον μου και θα ρωτήσω για μια εισέτι φορά. Τους βρήκαν τους ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη που έλεγαν ότι έψαχναν από την Τεχνική Ολυμπιακή ή ακόμα. Έχω κι ένα ακόμα ερώτημα για την Τεχνική Ολυμπιακή. Θέλουν να τους βρουν, και αν τους βρουν πόσο θα μειωθεί το τίμημα με τους κροκόδειλους που βρήκε η πλευρά του αγοραστή στο Πόρτο Καρράς. Φαντάζομαι ότι για τους κροκόδειλους θα έχει ενδιαφέρον και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιας και η Τεχνική Ολυμπιακή είναι εισηγμένη.

Ο ΟΣΕ, ο Βόλος, οι ΒΙ.ΠΕ. και το λιμάνι του ΤΑΙΠΕΔ

Ακούγεται στην αγορά ότι στον ΟΣΕ έχουν εκκινήσει διεργασίες για τη σύνδεση των ανά την Ελλάδα Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) με το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου τουλάχιστον είναι εφικτό να γίνει και υπάρχει λόγος και ουσία. Μάλιστα, ήδη έχει δρομολογηθεί η πρώτη σύνδεση, αυτή των ΒΙΠΕ του Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, σύνδεση η οποία θα αναβαθμίσει εμπορευματικά την περιοχή της Μαγνησίας και την πόλη του Βόλου που ήδη διαθέτει ενεργό εμπορικό λιμάνι (που βγαίνει προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ) αεροδρόμιο και τρεις ΒΙΠΕ. Λογικά, θα υπάρχουν και άλλα πλάνα στον οργανισμό.

Μια και ο λόγος για τον Βόλο, κανονικά στις 20 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ). Και λέμε κανονικά, γιατί στην αγορά τελευταία κυκλοφορεί το σενάριο παράτασης των διαδικασιών. Ωστόσο, αυτό θα φανεί γιατί δεν μένουν και πολλές ημέρες έως τότε. Πάντως, από το Ταμείο ισχυρίζονται ότι υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον για το assets και για διάφορες χρήσεις (και για εμπορικές, μαρίνα κ.α.). Άλλωστε, είναι σε κομβική γεωγραφική τοποθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:47

Εικόνες χάους στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

10:28

Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

10:01

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του

09:49

Ουκρανός αξιωματούχος: Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διαπραγματευθούμε με τον Πούτιν

09:31

Μπέρμποκ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

09:13

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

08:52

Άδεια η Μύκονος, γεμάτη ασφυκτικά η Τήνος του Κυριάκου, Ο αποτελεσματικός, ο γοητευτικός κι ο ονειροπαρμένος Πρωθυπουργός

08:50

Χαμάς: Εξετάζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός

08:41

Κορυφώνεται η έξοδος για το Πάσχα - Πληρότητες που αγγίζουν 100% σε ΚΤΕΛ - Υψηλή κίνηση στο «Ελ.Βενιζέλος»

08:20

Ευρωεκλογές 2024: Ο Φίλιππος Σαχινίδης απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

08:14

Carrefour: Όλο το πλάνο ανάπτυξης σε Ελλάδα και βαλκανικές χώρες

08:08

Θέμα εβδομάδων ο προσωπικός αριθμός του πολίτη

08:03

Βιωσιμότητα: Παράταση μέχρι το 2026 για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας CSRD

07:57

Εταιρείες Διαχείρισης: Η «ακτινογραφία» των ρυθμίσεων για δάνεια 88 δισ. ευρώ που ανήκουν σε funds και τράπεζες  

07:43

Κοιμηθείτε στο μουσείο της Ferrari ή στην έπαυλη των X-Men: Η Airbnb αποκαλύπτει τη νέα εντυπωσιακή της κατηγορία διαμονής

07:29

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε «καούρα» και δυσπεψία

07:15

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

23:52

Apple: Βουτιά 4% στα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση 10% στις πωλήσεις iPhone

23:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θεωρεί άσκοπες τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία

23:22

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street

23:07

Έξοδος Πάσχα: 84.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική σε 12 ώρες

22:52

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:37

Γκιουλέρ (Τούρκος υπ. Άμυνας): Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35

22:22

Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς

22:07

Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Μητσοτάκης

21:52

Η αβεβαιότητα για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τον χρυσό

21:37

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

21:22

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

«Παράθυρο» Τραμπ για αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών εάν ηττηθεί