BACKSTORY

Πειραιώς: Εργασιακές πρακτικές άλλης εποχής - ΧΑ: Oι hot κλάδοι και τα ριψοκίνδυνα σπορ - Ο ταλαντούχος κ. Αστυφίδης - Σε αναμονή για το γήπεδο του ΠΑΟ

10-01-2023 | 07:09
Μοιράσου το
Πειραιώς: Εργασιακές πρακτικές άλλης εποχής - ΧΑ: Oι hot κλάδοι και τα ριψοκίνδυνα σπορ - Ο ταλαντούχος κ. Αστυφίδης - Σε αναμονή για το γήπεδο του ΠΑΟ

Πρόστιμα της... καθυστέρησης

Μαθαίνω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα γίνει αυτή την εβδομάδα έχει πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Τόσο ενδιαφέροντα που σίγουρα δεν ενδιαφέρουν κανέναν επενδυτή. Γιατί το να επιβάλλεις πρόστιμα στην Νίκας και τον Καραμολέγκο αφού έχουν βγει από το Χρηματιστήριο και μεγάλη καθυστέρηση από την περίοδο που φέρονται να διέπραξαν παραβάσεις είναι βέβαιο ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν. Γιατί αξία έχει όταν οι εταιρίες διαπραγματεύονται. Όταν πάψουν μιλάμε για ποινές για τις ποινές.

Την ώρα που η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς τα επιτόκια δανείων καλπάζουν και οι καταθέσεις παραμένουν σχεδόν άτοκες, οι αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς που στοχεύουν στη βίαιη συρρίκνωση του προσωπικού, έχουν αρχίσει να καταπίπτουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μεταθέσεις αυθαιρεσίας

Αληθεύει πως μετατέθηκε χήρα με τέσσερα παιδιά από την Πρέβεζα στην Πάργα και μετά στην Αθήνα; Σύμφωνα με το ΣΕΥΤΠΕ ένας από τους συλλόγους εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς για μια δικαστική απόφαση που δικαίωσε υπάλληλο για αυθαίρετη μετάθεση 300 χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Στη συνέχεια εκδόθηκε και προσωρινή διαταγή που παγώνει διαδικασία βάσει της οποίας η υπάλληλος θα παρακολουθούσε την τύχη της απόσχισης της υπηρεσίας στην οποία βρέθηκε.

Δεν ξέρω κατά πόσον ισχύουν τα παραπάνω. Φαντάζομαι για να εκδίδει ο σύλλογος δελτία Τύπου θα ισχύουν. Στην περίπτωση που ισχύουν οφείλω να πω πως παρόμοιες πρακτικές ακολουθούντο σε άλλες εποχές. Ας πούμε ένα μηχανισμό ανάλογο θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίζει στην καλύβα του Μπαρμπα Θωμά και όχι σε τράπεζα του συγκεκριμένου διαμετρήματος.

ΧΑ: Το καλό «ποδαρικό», οι hot κλάδοι και τα ριψοκίνδυνα σπορ

Επί της ουσίας, αυτή είναι η πρώτη «δυνατή» χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους, υπό την έννοια ότι μέχρι και προ ημερών οι αγορές ήταν σε εορταστικό mood, που λένε και οι νεότεροι. Ωστόσο, και χτες το ΧΑ είχε το ίδιο, ανοδικό, τέμπο με προηγούμενες συνεδριάσεις. Η στήλη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «ευλογήσει τα γένια της» επειδή είχε αναφερθεί πρόσφατα σε πιθανό January Effect ούτε και επειδή είχε «φωτογραφίσει» μετοχές και hot κλάδους τους οποίους δεν θα επαναλάβει, άλλωστε, πρόσφατα γραμμένα είναι αυτά. Πολλούς «πόντους» ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάρει, από τις 929 μονάδες στις 962 μονάδες κινήθηκε και σε υψηλά 11 μηνών (σχεδόν 10 μονάδες κάτω από το υψηλό του περασμένου Φλεβάρη, που θεωρείται και ως τεχνική αντίσταση). Αν βοηθήσουν τα νέα από τον πληθωρισμό, τις αγορές ομολόγων, τις κεντρικές τράπεζες, τα εταιρικά αποτελέσματα, το ενεργειακό κόστος, το διεθνές κλίμα και από την περίφημη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κ.λπ., θα δούμε για τα περαιτέρω. Αλλά στις αγορές πλέον οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις και οι στόχοι για δείκτες και «χαρτιά», έχουν γίνει ριψοκίνδυνα σπορ.

Κατασκευές: Ζυμώσεις και deals με «οσμή» από το παρελθόν και το μέλλον

Από τη στήλη, αρχικά, και από σχετικά θέματα του insider.gr, στη συνέχεια, έχετε ενημερωθεί, και πλέον αντιληφθεί, ότι ο ευρύτερος κλάδος των υποδομών έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και θα προσφέρει… ζυμώσεις, ανατροπές και εκπλήξεις. Κάποιες εκ των οποίων, όπως π.χ. οι περιπτώσεις των ΑΚΤΩΡ, Κούτρα, Intrakat κ.α. μπορούσαν να θεωρηθούν και ως «δυνατές», ανεξαρτήτως της κατάληξης, ενώ και οι διεργασίες σε άλλα γκρουπ (ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.) δεν λείπουν. Γιατί επαφές και ζυμώσεις γίνονται, για αυτό να είστε σίγουροι. Όπως θα γίνουν –λογικά– και deals, μικρότερα ή μεγαλύτερα, μην επανερχόμαστε στα σενάρια και τις φήμες.

Μία εξ αυτών, πάντως, θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα πιο «δυνατές συγκινήσεις». Ο κατασκευαστικός βραχίονας του γκρουπ, όχι απαραίτητα στο σύνολό του, τέθηκε… υπό διαπραγμάτευση. Και όπως έχει γραφτεί και ειπωθεί, υπήρξε ενδιαφερόμενος. Αλλά, λένε οι φήμες, όχι μόνο ένας. Και περιέργως, κάποια πράγματα έχουν σχέση, εν μέρει, με το παρελθόν. Αν έγιναν ή όχι προτάσεις, πόσα «έπεσαν στο τραπέζι», αν απορρίφθηκαν ή όχι, τα ξέρουν καλύτερα οι εμπλεκόμενοι. Οι υπόλοιπες ζυμώσεις είναι «ζωντανές». Αλλά είπαμε, εμείς σας μεταφέρουμε απλώς τις φήμες…

Ο Κλουκίνας, η Lavipharm και ο Αστυφίδης

Έχω την αμυδρά υποψία ότι κάτι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με την Κλουκίνας. Βέβαια σε μια εταιρία που είναι ανακατεμένος ο Τάσος Αστυφίδης δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει το ανακάτεμα. Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι για την εταιρία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά το να υπάρξει συμφωνία δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Στην Lavipharm για παράδειγμα με το που τέλειωσε η αύξηση έβρεξε χαρτιά με το τσουβάλι γεγονός που γεννά το ερώτημα αν αυτοί που μπήκαν έλαβαν και τις σχετικές προμήθειες ώστε να πουλούν με άνεση. Έτσι κάνω κι εγώ όσες αυξήσεις θέλετε και όχι μερικώς καλυμμένες αλλά πλήρως.

Φαντασιώσεις για Attica Bank

Επειδή βλέπω ότι με την Αττικής δεν βγαίνει άκρη και πως κάποιοι φαντάζονται την είσοδο Μπάκου-Καϋμενάκη - Εξάρχου έχω την αίσθηση ότι θα μείνουν με την φαντασία. Γιατί οι άνθρωποι εφοπλιστές είναι, λεφτά έχουν αλλά δεν τα έχουν προφανώς για πέταμα. Έτσι κι αλλιώς η αγορά έχει τόσες ευκαιρίες ειδικά στο realestate και τις ανανεώσιμες πηγές.

Τέλος στη κρητική σύζευξη

Τίτλοι τέλους στο story μεταξύ Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Χανίων σε ένα έργο η εξέλιξη του οποίου είχε διαφανεί. Και ο καθείς το δρόμο του που στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Χανίων δείχνει πολύ μοναχικός...

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα λιμάνια

Η στήλη έχει την αίσθηση ότι στο ΤΑΙΠΕΔ επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας. Και αυτό δεν σκέφτονται να το πράξουν μόνο μέσω πωλήσεων πλειοψηφικών μεριδίων στους κατά τόπου Οργανισμούς Λιμένος (όπως προβλέπεται σε κάποιους διαγωνισμούς, ή και παραχώρησης δραστηριοτήτων) αλλά και μέσω ευρύτερων στρατηγικών σχεδίων για την αξιοποίηση αυτών των assets υπό δημόσια «ομπρέλα» και με τη «σφραγίδα» του Ταμείου. Το οποίο, εξάλλου, ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα 10 περιφερειακά λιμάνια του χαρτοφυλακίου του, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που θα υπο-παραχωρηθούν.

Σημειώστε δε, ότι περιπτώσεις όπως της Αλεξανδρούπολης (για προφανείς λόγους και… πάνω από όλα τα λιμάνια), του Βόλου (20/01 προβλέπεται υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και άλλων λιμένων αποτελούν «στοίχημα» αξιοποίησης και ανάπτυξης για το ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο, πρώτα απ’ όλα, θέλει να κάνει όλα αυτά τα assets «κανονικά λιμάνια», έτοιμα προς εκμετάλλευση από το δημόσιο. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να δούμε αρκετές διεργασίες σε αυτό το «μέτωπο», καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα προσθέσει η στήλη.

Παράταση για το «δικαστικό ΣΔΙΤ, αναμονή για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν «σημαδέψει» δύο διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, για την πρώτη εβδομάδα μετά τις εορτές, δηλαδή, αυτή που διανύουμε που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα, την Πέμπτη 12/01/2023. Το ΣΔΙΤ για την «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», άνω των 200 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή του PPF και τη δημοπρασία για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, ύψους 123 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο πάντως, η ημερομηνία για την υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος (πρώτο στάδιο) μεταφέρθηκε για τις 31 Ιανουαρίου. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα 25 ετών. Μένει να δούμε αν γίνει κανονικά μεθαύριο ο διαγωνισμός για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, ύψους 123 εκατ. ευρώ, σχεδόν 40 χιλ. θέσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό.

Καλά νέα για την Ικτίνος

Με θετικό τρόπο, ακούει η στήλη, μπήκε το 2023 για την εταιρεία Ικτίνος (με τα μάρμαρα). Δεν λέμε για το ταμπλό του ΧΑ όπου η μετοχή «παλεύει» να ξεφύγει από τα 0,4 με 0,5 ευρώ (παλιά και με αγορές ιδίων μετοχών και από insiders) αλλά σε επιχειρηματικό επίπεδο. Έλαβε κάποιες άδειες από τοπικές αρχές για να επεκτείνει λατομείο στη Θάσο, έχει ξεκινήσει και η εξόρυξη του περίφημου ποιοτικού μαρμάρου από τα λατομεία Βώλακα (Δράμα), με το γνωστό μοναδικό λευκό δολομιτικό μάρμαρο να έχει τεράστια ζήτηση παγκοσμίως (το 70% σε εξαγωγές).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παρασκευή

23:30

Βορίδης: Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας είναι ευνοϊκό για τους εργαζομένους

23:15

«Kόκκινο 3x3» στη Wall Street - Σε υψηλό άνω των 15 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων

23:00

Τουλάχιστον 1 νεκρός και πολλοί τραυματίες σε ανατροπή λεωφορείου στη Νέα Υόρκη

22:45

Πετρέλαιο: Τρίτη συναπτή ημέρα απωλειών παρά τους ρωσικούς περιορισμούς

22:30

Αχτσιόγλου: Έχω σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει Κυβέρνηση και εγώ Πρωθυπουργός

22:15

Ερντογάν: Σύντομα οι γεωτρήσεις για ενεργειακά κοιτάσματα από Τουρκία και Ισραήλ

22:00

Το ισχυρό δολάριο οδήγησε τον χρυσό στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και 2 μήνες

21:45

Nέο εργοστάσιο Coca - Cola στην Κίνα: Στα 260 εκατ. ευρώ η επένδυση

21:30

Νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία - Ο «αστερίσκος»

21:15

ΕΕ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Ισχυρή απάντηση» αν γίνει αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού

21:01

Γεραπετρίτης: Ελπίζουμε σε μια θετική ατζέντα μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας

20:48

«Καμπανάκι» Μπιλ Γκρος στους επενδυτές ομολόγων για 3η χρονιά απωλειών

20:34

Επανέρχονται από την Παρασκευή τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνα-Λειανοκλάδι

20:22

Nέες ταυτότητες: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποια στοιχεία περιλαμβάνουν, αναλυτικά η διαδικασία

20:10

Τουρισμός: Πρωταγωνιστούν τα πεντάστερα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

20:02

Kαζίνο: Ανάκληση άδειας για το Ρίο και δίμηνη αναστολή λειτουργίας για το Λουτράκι

19:53

Συνάντηση Χατζηδάκη - Κεφαλογιάννη για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

19:40

Σκρέκας για αισχροκέρδεια: Δεν διστάζουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όποιoν παραβαίνει το νόμο

19:30

Viohalco: Στα 3,4 δισ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το α' εξάμηνο

19:20

Κοινές αγορές φ/α: Η Κομισιόν απευθύνει την 3η πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για ζήτηση φυσικού αερίου

19:18

Οι κεντρικές τράπεζες «πλήγωσαν» τις ευρωαγορές - Κατακρημνίστηκε 20% η Ocado

19:16

Εβροφάρμα: Κέρδη έναντι ζημιών και αύξηση πωλήσεων το α' εξάμηνο

19:02

Τέλος η απεργία σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό - Τι θα γίνει με τα δρομολόγια

18:57

Rebound για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει χειμώνα

18:51

Jumbo: Αύξηση τζίρου και κερδών το α’ εξάμηνο - Πρόταση για νέο μέρισμα €1,47/μετοχή

18:45

Public Group: Ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2023

18:38

ΕΛΓΕΚΑ: Από τις 22/9 η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης

18:29

Στουρνάρας για ΕΚΤ: «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων»

18:17

Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός - Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ