BACKSTORY

Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα! - Η Προοδευτική, οι Αμερικανοί, το ταμπλό - Alpha: Long στη συμπρωτεύουσα

09-11-2022 | 00:01
Μοιράσου το
Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα! -Η Προοδευτική, οι Αμερικανοί, το ταμπλό -Alpha: Long στη συμπρωτεύουσα
Βασίλης Ψάλτης

Μετά τα αποτελέσματα, long στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη η Alpha Bank

Ισχυρό momentum βλέπει η Alpha Bank στη Βόρεια Ελλάδα, με τον Βασίλη Ψάλτη να «ανεβαίνει» από σήμερα στη Θεσσαλονίκη για κύκλο επαφών με παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτιστικού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση της Alpha Bank, που είδε τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, που ανακοινώθηκαν χθες, να γίνονται θετικά αποδεκτά από τους αναλυτές, διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, από παραδοσιακούς τομείς, όπως ο αγροτικός και ο τουριστικός, έως το real estate στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως, άλλωστε, επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια του χθεσινού call προς τους επενδυτές, η Τράπεζα εκτιμά ότι οι ροές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, παρά την οικονομική αστάθεια, ενώ είναι προφανές ότι ο Β. Ψάλτης θέλει να ακούσει δια ζώσης τους προβληματισμούς και τα σχέδια των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας.

Κάποιες αλήθειες από την Optima

Αντίστοιχα ωστόσο με τα μεγέθη της εντυπωσίασε και η Optima Bank που επιτυγχάνει κέρδη 30 εκατ. ευρώ μετά από φόρους για την τρέχουσα χρήση. Η τράπεζα- στην οποία επικρατεί ποδοσφαιρικός πλουραλισμός κατέστη άμεσα κερδοφόρα. Και από τη συζήτηση που είχαν χθες οι δημοσιογράφοι με την τράπεζα έγιναν κατανοητές και κάποιες αλήθειες ή διαψεύσθηκαν κάποιοι μύθοι. Θα έχετε ακούσει τη ρήση στην επαρχία πολύ χρήμα. Μύθος. Το 75% των καταθέσεων μας είπαν και έτσι θα ναι, βρίσκεται εντός Αττικής.

Τα καλάθια και τα κοφίνια

Η απεργιακή κινητοποίηση αντικείμενο έχει την ακρίβεια. Ποιος δεν θέλει πτώση των τιμών. Αλλά αυτή αλήθεια θα ναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσα από τα διάφορα καλάθια μιας και τα προϊόντα, στα καλάθια δεν χωρούν στα κοφίνια περισσεύουν.

Οι Γερμανοί σοφοί

Διασκέδασα όσο να πεις ακούγοντας την πρόταση των πέντε σοφών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την πρότασή τους, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung μέχρι την άνοιξη του 2024 αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ανώτατων εισοδημάτων στη Γερμανία, καθώς να εισαχθεί πρόσθετο ενεργειακό τέλος για την ίδια κατηγορία. Ο ανώτατος συντελεστής είναι 42% και αφορά το 5% του συνόλου των φορολογουμένων. Και διασκέδασα γιατί και στη Γερμανία η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη. Επομένως κάποιοι πάλι θα επωμιστούν τα βάρη άλλων... Άλλωστε τούτες οι γερμανικές συνταγές στην Ελλάδα της κρίσης μόνον μεγαλύτερη κρίση έφεραν.

Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα

Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε πιο προχωρημένοι καθώς όπως λένε ψαγμένοι οικονομολόγοι δεν είναι δυνατόν με τον τουρισμό να πιάνουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που πάνε καλά. Το μυστικό κρύβεται στο αδήλωτο χρήμα που κυκλοφορεί και μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την καταναλωτική. Όχι, προς το παρόν σκέψεις για παρέμβαση δεν υπάρχουν καθώς τα αδήλωτα χρήματα κινούν την οικονομία. Στον επόμενο τόνο όμως αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα (ξανα)πληρώσουμε το λογαριασμό.

Η Προοδευτική, οι Αμερικάνοι και το ταμπλό

Νέα γενική συνέλευση συγκαλεί η κατασκευαστική Προοδευτική για τις 29 Νοεμβρίου με βασικό θέμα τη «λήψη μέτρων κεφαλαιοδότησης της εταιρείας - έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants) με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των Αμερικανών στρατηγικών της LDA CAPITAL LIMITED», σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας. Προφανώς, εκκινεί σιγά σιγά η διαδικασία που θα οδηγήσει σε σταδιακή τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο (σε βάθος χρόνου, έως 20%). Πάντως, οι έμπειροι traders βλέπουν κινητικότητα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου ήδη η μετοχή το τελευταίο 3μηνο έχει πάει από τα 0,3 ευρώ προς τα επίπεδα άνω των 0,55 ευρώ, ήτοι σχεδόν «δίπλωσε». Μπορεί οι όγκοι να μην είναι μεγάλοι, άλλωστε το «χαρτί» είναι σε επιτήρηση και σχετικά… «σφιχτό», όμως οι traders κάποιες φορές εντοπίζουν εντολές μεγάλες για τα δεδομένα της εμπορευσιμότητας. Οπότε, εύλογα αναρωτιούνται ποιοι τις βάζουν και γιατί. Σημειώστε πάντως, ότι η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά. Οπότε, κινείται και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Τα «σκουπίδια» της Σαντορίνης και το ΣΔΙΤ των 52 εκατ. ευρώ

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, και εφόσον δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, για σήμερα είχε οριστεί να υποβληθεί από τους επενδυτές φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα ακόμα έργο κατασκευής και λειτουργίας απορριμμάτων (στερεών) στη Σαντορίνη, το γνωστό ΣΔΙΤ αποβλήτων Θήρας. Και αν με ενημέρωσαν σωστά, πρόκειται για έργο άνω των 50 – 52 εκατ. ευρώ που προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεδομένου ότι το νησί αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνεστε για τον όγκο των απορριμμάτων που μαζεύεται. Οπότε, το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία. Για να δούμε λοιπόν αν τηρηθούν οι ημερομηνίες (ήδη έχει προηγηθεί παράταση) αλλά και ποιοι όμιλοι θα προσέλθουν στην πρώτη φάση και σε ποια σχήματα.

Ανακοινώνεται το deal της Premia, έρχονται άλλα δύο

Θέμα χρόνου πρέπει να είναι η ανακοίνωση της Premia όσον αφορά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου «Athens Heart», στην οδό Πειραιώς 180, όπως μόλις προ εβδομάδας ανέφερε το insider.gr. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουμε νεότερα και… άμεσα. Το deal που θα «σφραγίσει» την επιστροφή του assetsστην Premia (ως πρώην Pasal τότε), όπως έχουμε πει, θα «κλείσει» λίγο κάτω των 16 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει την μετατροπή του σε χώρο μικτής χρήσης (και γραφεία), ενώ επίκειται και η ανακαίνιση – αναβάθμισή του (και ενεργειακή άραγε;). Για την ιστορία, όπως ακούγεται στην αγορά, η ΑΕΕΑΠ φαίνεται να σχεδιάζει 1-2 ακόμα επιπλέον κινήσεις εντός του έτους, ίσως και εντός του μήνα, τόσο στα logistics όσο και σε βιομηχανικά (industrial) κτήρια.

Πουλά σχέσεις

Μου λένε για έναν πρώην ορκωτό που πουλά σχέσεις με την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο. Δεν ξέρω ειλικρινά αν τις έχει αλλά ο πρώην ορκωτός με τον τρόπο που τις πουλά δείχνει αμετροεπής τουλάχιστον. Είναι το ίδιο πρόσωπο που έχει ενοικιάσει επί χρόνια ακίνητο ιδιοκτησίας του στην εταιρία που θήτευσε εξασφαλίζοντας ένα καλό μεροκάματο για τα γεράματα…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Χρυσός: Κέρδη για την ημέρα, απώλειες για τον μήνα

21:03

Πόρισμα - «βόμβα» από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

20:49

Δρέττα: Φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του

20:35

Τσίπρας από Νίκαια: Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε

20:21

Με λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα οι 7 στους 10 Έλληνες καταθέτες

20:07

HΠΑ και ΕΕ επεξεργάζονται κοινό κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη

19:53

Ο Έντγκαρς Ρινκέβιτς εξελέγη πρόεδρος της Λετονίας

19:42

Χριστοδουλάκης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση αφορά τα πολύ πλούσια στρώματα

19:31

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ' όσο... φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

19:23

Σε χαμηλό 2 μηνών οι ευρωαγορές και «κόκκινο» 3x3

19:16

Από 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

19:02

Τεράστιες ζημιές για το βαμβάκι στον θεσσαλικό κάμπο από τις βροχοπτώσεις -Ανέβηκε η στάθμη της Λ. Πλαστήρα

18:51

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

18:41

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ και στον διαγωνισμό fake news

18:31

Μητσοτάκης: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός για πάνω από μισό αιώνα

18:25

Lamda Development: Ρεκόρ για τα λειτουργικά κέρδη των malls στο α' τρίμηνο

18:23

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 43,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το α' τρίμηνο

18:15

Ο Ναδάλ επισκέπτεται το Rafa Nadal Tennis Center στο Sani Resort

18:07

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 123,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA για το α' τρίμηνο - Στα 5,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

17:57

Μπακογιάννης για Βοτανικό: Το έργο θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες

17:56

Queen: Προς συμφωνία-ρεκόρ 1 δισ. δολαρίων για την πώληση της μουσικής τους

17:45

Ανδρουλάκης για Πάγκαλο: Άφησε ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή

17:32

Χρηματιστήριο: Κέρδη 20,5% για τράπεζες το Μάιο - «Έκρηξη» τζίρου λόγω MSCI

17:24

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

17:16

Σε χαμηλό έξι μηνών ο δείκτης Chicago PMI τον Μάιο

17:14

Ρωσία: Για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Μπέλγκοροντ, μιλούν οι Αρχές της πόλης

17:02

Νέες τρίωρες στάσεις εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ

16:56

Σαρμάς: Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο

16:53

Πιέσεις στη Wall Street ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το χρέος των ΗΠΑ

16:53

Κομισιόν: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα αστικής καινοτομίας ύψους 120 εκατ. ευρώ