BACKSTORY

Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα! - Η Προοδευτική, οι Αμερικανοί, το ταμπλό - Alpha: Long στη συμπρωτεύουσα

09-11-2022 | 00:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα! -Η Προοδευτική, οι Αμερικανοί, το ταμπλό -Alpha: Long στη συμπρωτεύουσα
Βασίλης Ψάλτης

Μετά τα αποτελέσματα, long στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη η Alpha Bank

Ισχυρό momentum βλέπει η Alpha Bank στη Βόρεια Ελλάδα, με τον Βασίλη Ψάλτη να «ανεβαίνει» από σήμερα στη Θεσσαλονίκη για κύκλο επαφών με παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτιστικού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση της Alpha Bank, που είδε τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, που ανακοινώθηκαν χθες, να γίνονται θετικά αποδεκτά από τους αναλυτές, διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, από παραδοσιακούς τομείς, όπως ο αγροτικός και ο τουριστικός, έως το real estate στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως, άλλωστε, επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια του χθεσινού call προς τους επενδυτές, η Τράπεζα εκτιμά ότι οι ροές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, παρά την οικονομική αστάθεια, ενώ είναι προφανές ότι ο Β. Ψάλτης θέλει να ακούσει δια ζώσης τους προβληματισμούς και τα σχέδια των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας.

Κάποιες αλήθειες από την Optima

Αντίστοιχα ωστόσο με τα μεγέθη της εντυπωσίασε και η Optima Bank που επιτυγχάνει κέρδη 30 εκατ. ευρώ μετά από φόρους για την τρέχουσα χρήση. Η τράπεζα- στην οποία επικρατεί ποδοσφαιρικός πλουραλισμός κατέστη άμεσα κερδοφόρα. Και από τη συζήτηση που είχαν χθες οι δημοσιογράφοι με την τράπεζα έγιναν κατανοητές και κάποιες αλήθειες ή διαψεύσθηκαν κάποιοι μύθοι. Θα έχετε ακούσει τη ρήση στην επαρχία πολύ χρήμα. Μύθος. Το 75% των καταθέσεων μας είπαν και έτσι θα ναι, βρίσκεται εντός Αττικής.

Τα καλάθια και τα κοφίνια

Η απεργιακή κινητοποίηση αντικείμενο έχει την ακρίβεια. Ποιος δεν θέλει πτώση των τιμών. Αλλά αυτή αλήθεια θα ναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσα από τα διάφορα καλάθια μιας και τα προϊόντα, στα καλάθια δεν χωρούν στα κοφίνια περισσεύουν.

Οι Γερμανοί σοφοί

Διασκέδασα όσο να πεις ακούγοντας την πρόταση των πέντε σοφών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την πρότασή τους, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung μέχρι την άνοιξη του 2024 αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ανώτατων εισοδημάτων στη Γερμανία, καθώς να εισαχθεί πρόσθετο ενεργειακό τέλος για την ίδια κατηγορία. Ο ανώτατος συντελεστής είναι 42% και αφορά το 5% του συνόλου των φορολογουμένων. Και διασκέδασα γιατί και στη Γερμανία η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη. Επομένως κάποιοι πάλι θα επωμιστούν τα βάρη άλλων... Άλλωστε τούτες οι γερμανικές συνταγές στην Ελλάδα της κρίσης μόνον μεγαλύτερη κρίση έφεραν.

Εδώ το καλό αδήλωτο χρήμα

Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε πιο προχωρημένοι καθώς όπως λένε ψαγμένοι οικονομολόγοι δεν είναι δυνατόν με τον τουρισμό να πιάνουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που πάνε καλά. Το μυστικό κρύβεται στο αδήλωτο χρήμα που κυκλοφορεί και μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την καταναλωτική. Όχι, προς το παρόν σκέψεις για παρέμβαση δεν υπάρχουν καθώς τα αδήλωτα χρήματα κινούν την οικονομία. Στον επόμενο τόνο όμως αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα (ξανα)πληρώσουμε το λογαριασμό.

Η Προοδευτική, οι Αμερικάνοι και το ταμπλό

Νέα γενική συνέλευση συγκαλεί η κατασκευαστική Προοδευτική για τις 29 Νοεμβρίου με βασικό θέμα τη «λήψη μέτρων κεφαλαιοδότησης της εταιρείας - έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants) με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των Αμερικανών στρατηγικών της LDA CAPITAL LIMITED», σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας. Προφανώς, εκκινεί σιγά σιγά η διαδικασία που θα οδηγήσει σε σταδιακή τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο (σε βάθος χρόνου, έως 20%). Πάντως, οι έμπειροι traders βλέπουν κινητικότητα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου ήδη η μετοχή το τελευταίο 3μηνο έχει πάει από τα 0,3 ευρώ προς τα επίπεδα άνω των 0,55 ευρώ, ήτοι σχεδόν «δίπλωσε». Μπορεί οι όγκοι να μην είναι μεγάλοι, άλλωστε το «χαρτί» είναι σε επιτήρηση και σχετικά… «σφιχτό», όμως οι traders κάποιες φορές εντοπίζουν εντολές μεγάλες για τα δεδομένα της εμπορευσιμότητας. Οπότε, εύλογα αναρωτιούνται ποιοι τις βάζουν και γιατί. Σημειώστε πάντως, ότι η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά. Οπότε, κινείται και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Τα «σκουπίδια» της Σαντορίνης και το ΣΔΙΤ των 52 εκατ. ευρώ

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, και εφόσον δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, για σήμερα είχε οριστεί να υποβληθεί από τους επενδυτές φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα ακόμα έργο κατασκευής και λειτουργίας απορριμμάτων (στερεών) στη Σαντορίνη, το γνωστό ΣΔΙΤ αποβλήτων Θήρας. Και αν με ενημέρωσαν σωστά, πρόκειται για έργο άνω των 50 – 52 εκατ. ευρώ που προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεδομένου ότι το νησί αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνεστε για τον όγκο των απορριμμάτων που μαζεύεται. Οπότε, το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία. Για να δούμε λοιπόν αν τηρηθούν οι ημερομηνίες (ήδη έχει προηγηθεί παράταση) αλλά και ποιοι όμιλοι θα προσέλθουν στην πρώτη φάση και σε ποια σχήματα.

Ανακοινώνεται το deal της Premia, έρχονται άλλα δύο

Θέμα χρόνου πρέπει να είναι η ανακοίνωση της Premia όσον αφορά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου «Athens Heart», στην οδό Πειραιώς 180, όπως μόλις προ εβδομάδας ανέφερε το insider.gr. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουμε νεότερα και… άμεσα. Το deal που θα «σφραγίσει» την επιστροφή του assetsστην Premia (ως πρώην Pasal τότε), όπως έχουμε πει, θα «κλείσει» λίγο κάτω των 16 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει την μετατροπή του σε χώρο μικτής χρήσης (και γραφεία), ενώ επίκειται και η ανακαίνιση – αναβάθμισή του (και ενεργειακή άραγε;). Για την ιστορία, όπως ακούγεται στην αγορά, η ΑΕΕΑΠ φαίνεται να σχεδιάζει 1-2 ακόμα επιπλέον κινήσεις εντός του έτους, ίσως και εντός του μήνα, τόσο στα logistics όσο και σε βιομηχανικά (industrial) κτήρια.

Πουλά σχέσεις

Μου λένε για έναν πρώην ορκωτό που πουλά σχέσεις με την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο. Δεν ξέρω ειλικρινά αν τις έχει αλλά ο πρώην ορκωτός με τον τρόπο που τις πουλά δείχνει αμετροεπής τουλάχιστον. Είναι το ίδιο πρόσωπο που έχει ενοικιάσει επί χρόνια ακίνητο ιδιοκτησίας του στην εταιρία που θήτευσε εξασφαλίζοντας ένα καλό μεροκάματο για τα γεράματα…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Γάζα: 35.903 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

21:49

Tα οφέλη του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας παρουσίασε ο υφ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης

21:20

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν επιχείρηση και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη

20:59

Ουκρανία: Νέο ρωσικό πλήγμα στο κεντρικό Χάρκοβο - 12 τραυματίες

20:52

Ρωσία: Δύο νεκροί από ουκρανικό βομβαρισμό στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

20:48

Ινδία: Τουλάχιστον 24 νεκροί από φωτιά που ξέσπασε σε παιχνιδότοπο

20:38

Συνελήφθη 33χρονος μελισσοκόμος για τη φωτιά στα Μέγαρα

20:34

Ισπανία: «Πραγματική γενοκτονία» χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Γάζα η υπουργός Άμυνας

20:28

Μητσοτάκης: Τιμή για την χώρα μας η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO

20:22

Ρωμανός: Στον ΣΥΡΙΖΑ ή διαστρεβλώνουν συνειδητά το οτιδήποτε ή δεν ξέρουν να διαβάζουν βασικά οικονομικά στοιχεία

20:14

Δούκας: Τα 7.5 εκατομμύρια επισκέπτες αφήνουν στον δήμο Αθηναίων... 0,4 ευρώ ο καθένας τους

20:00

Κρίση νερού: Οι παγκόσμιες διαστάσεις και οι μεγάλοι «ασθενείς» – Τι έχει αλλάξει και τι προμηνύει το μέλλον

19:47

Κεραμέως: Σημαντικά τα βήματα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα

19:34

Βρετανία: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα θα ενισχύσει την Χαμάς

19:25

Ταγιάνι: Η Ιταλία ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται συλλογικά

19:09

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

18:59

Παγκόσμια Τράπεζα: Περισσότεροι από ένας στους 4 Σύρους ζουν σε συνθήκες "ακραίας φτώχειας"

18:50

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε έναν «βούρκο»

18:34

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης στην Αττική λόγω του τελικού Europa Conference League

18:21

Ρωσία: Απειλεί με αντίποινα αν χρησιμοποιηθούν «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

18:00

Τεχνητή νοημοσύνη, νέα κανάλια πώλησης και εμπειρία καθορίζουν το λιανεμπόριο του μέλλοντος

17:55

Γάζα: Πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Χαμάς την ερχόμενη εβδομάδα

17:32

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε την πίεση στο Ισραήλ

17:23

Σταϊκούρας: Οκτώ άξονες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της πράσινης μετάβασης

16:55

Περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Αγρίνιο και την Άρτα

16:47

Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη-Φρ. Ολάντ

16:34

Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας

16:18

Οι ΥΠΟΙΚ των G7 εξετάζουν τη λήψη μέτρων ενόψει της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» του Πεκίνου

16:08

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την «επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης

16:00

Παπαθανάσης: Τα 2 στα 3 ευρώ που προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους οδεύουν στις ΜμΕ