BACKSTORY

Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

27-10-2022 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

Πολύ χρήμα εκτός γκισέ

Είδατε πόσο αυξημένες ήταν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο: 2,5 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις αυτό είναι εύληπτο και κατανοητό. Πόσο εύληπτο και πόσο κατανοητό μένει να το δούμε και να το αναλύσουμε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν τουρισμός (ένα το κρατούμενο).

Σε πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ «Τάσεις του επιχειρείν» η μελετητική ομάδα της τράπεζας επισημαίνει πως η τουριστική κίνηση στη χώρα μας έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει το 2019.

Είναι όμως μόνον αυτό; Κάποιοι επισημαίνουν πως αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη μαύρο χρήμα έχει βάλει το χεράκι του. Υπάρχει άφθονο και με κάποιο τρόπο αυξάνει τις καταθέσεις. Όσοι διαθέτουν τέτοιο τι κάνουν; Το ξοδεύουν και αφήνουν άθικτα τα καθαρά τους έσοδα που γεμίζουν τους λογαριασμούς τους.

Τα ATM και οι καταθέσεις μετρητών

Θυμάστε που σας έλεγα πως οι τράπεζες έχουν αναλάβει ρόλο ελεγκτή;

Ε λοιπόν να σας πως ότι εκτός από επιχειρήσεις κινούνται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και καταγράφουν με επιτυχία τις καταθέσεις σε μετρητά. Αφού πρώτα καλέσουν τον πελάτη σε μια mini απολογία και εξήγηση εφόσον ικανοποιηθούν σταματούν. Αλλιώς ραπορτάρουν.

Μια έξυπνη και ίσως και πραγματική εξήγηση που τους δόθηκε είναι πως οι μεταφορές πραγματοποιούνται με έναν και μόνον στόχο: Να μην πληρώνονται οι ακριβές προμήθειες.

Ωστόσο αν θέλουν οι τράπεζες εύκολο είναι μπορούν να καταργήσουν την κατάθεση μετρητών στο ATM. Aν όποιος καταθέτει χρήματα στο ATM θεωρείται ύποπτος, τούτο θα αποτελούσε μια κάποια λύση. Αν πάλι μπορεί κάποιος να καταθέσει χρήματα στο ATM ας κάνει η εφορία τη δουλειά της μιας και οι έλεγχοι δεν είναι πάντα το δυνατό σημείο των τραπεζών. Εν πάση περιπτώσει για να είμαι δίκαιος δεν ξέρουν όλοι τη δουλειά αυτή.

Eθελουσίες και αφραγκίες

Προχωράει και η εθελουσία της Πειραιώς και ακούω πως θα φθάσει κοντά στα 400 άτομα αν και μέχρι στιγμής δεν τα έχει αγγίξει. Στην Εθνική βλέπω ζόρικη την κατάσταση καθώς προθυμία δεν υπάρχει και οι συνδικαλιστές έχουν αγριέψει. Μιας και μιλάμε για συνδικαλιστές το μεγάλο πρόβλημα στα σωματεία των τραπεζών είναι τα έσοδα. Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε δραματικά και συνεχίζει να μειώνεται και κατά συνέπεια οι συνδικαλιστικές εισφορές έχουν φτάσει στο ναδίρ. Έτσι κόπηκαν τα γούστα και σε λίγο θα υπάρχει και ζήτημα βιωσιμότητας.

Κληρώνει για Παγκρήτια

Κληρώνει σήμερα οριστικά για τα αδιάθετα της Παγκρήτιας. Για να δούμε τελικά αν θα υπάρξουν εκπλήξεις και μάλιστα σημαντικές. Π.χ. νέες συμμετοχές… Πολλά άλλωστε αλλάζουν πολλές φορές την ύστατη ώρα…

Η σωστή ερώτηση

Πιστοληπτική διαβάθμιση Α συνέχισε να έχει από την ICAP η Premia. Και το ανακοίνωσε. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν όλες οι εταιρίες του Χρηματιστηρίου που έχουν εκδώσει ομόλογα έχουν αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Ή μάλλον η σωστή ερώτηση θα ήταν για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η φαρσοκωμωδία όπου ο πάσα εις μπορεί να εκδίδει ομόλογο χωρίς να έχει πιστοληπτική διαβάθμιση.

Στρατηγικές συνεργασίες και εκπλήξεις στη Reds

Στον Ελλάκτωρ εκτός του ότι ετοιμάζουν τα δύο μεγάλα projects στις Γούρνες και στο κτήμα Καμπά, έπιασε το αυτί μου ότι κάτι ιδιαίτερα μεγάλο ετοιμάζεται στην Reds μετά τις αλλαγές στο ΔΣ που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου... Στρατηγικές συνεργασίες μου μυρίζουν με εκπλήξεις.

Ακυρώθηκε (και) επισήμως ο διαγωνισμός για το εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας

«Τίτλοι τέλους» και επισήμως, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπήκαν στον διαγωνισμό για τη «Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της Μείζονος περιοχής Πρωτευούσης», εκτιμώμενου ύψους 235 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ. Το υπουργείο αποφάσισε την ακύρωση της διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, που ήταν σε εξέλιξη εντός του 2022, καθώς, ως γνωστόν, το ΣτΕ ακύρωσε τη διαδικασία υψώνοντας άλλο ένα stop στην περαιτέρω είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση υδάτων (μετά και την ιδιωτικοποίηση).

Κατά συνέπεια, το υπουργείο δεν είχε τίποτε άλλο να πράξει παρά να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο που, το οποίο, όπως είχε αναδείξει το insider.gr προ εβδομάδων, απεφάνθη ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα» αλλά και ότι ο διαγωνισμός είναι ενάντια στην ίδια τη νομοθεσία που διέπει την εταιρεία ύδρευσης. Πάντως, αυτή τη στιγμή έτσι και αλλιώς η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη για το project μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας έως 3,5 ετών (3 έτη + 6 μήνες) που έχει υπογραφεί παλιότερα (εκτείνεται έως και τα μέσα 2024) ως μεταβατικό στάδιο, με σταθερή ετήσια κατ’ αποκοπή αμοιβή ποσού 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς δεν προβλέπονταν τότε εκ του καταστατικού της (δεν άλλαξε μέσω κάποιας ρύθμισης), ωστόσο, το project έσπευσαν να διεκδικήσουν η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ» που είχαν προκριθεί στη β’ φάση. Αλλά όλα αυτά, πλέον αποτελούν ιστορία.

Σας τα λέγαμε για τα ΣΔΙΤ…

Η στήλη σας έλεγε χτες ότι πέφτουν μαζεμένοι οι διαγωνισμοί, οι κατασκευαστές ζορίζονται, το κόστος υλικών και χρήματος ανεβαίνει και οι διαδικασίες παίρνουν παράταση, ολιγοήμερη ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, μετά τους διαγωνισμούς για τα φράγματα που σας λέγαμε χτες ότι πάνε στα τέλη Νοεμβρίου, για τις 5 Δεκεμβρίου μεταφέρεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα 2 οδικά ΣΔΙΤ στη Β. Ελλάδα, εκτιμώμενου συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ. Προσθέστε επίσης ότι και οι προσφορές για το φράγμα Χαβρία (άνω των 100 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκαν για ακόμα μία φορά και πάνε για τις 15/12 (από 31/10). Βέβαια, έχουν προηγηθεί, ως είθισται να συμβαίνει, μικρές ή μεγαλύτερες παρατάσεις σχεδόν σε όλα τα ΣΔΙΤ. Λίγη υπομονή λοιπόν…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

23:40

Wall Street: Η αισιοδοξία για τα επιτόκια έστειλε τον Dow πάνω από τις 40.000 μονάδες

23:22

Χατζηδάκης: Η αναβάθμιση της Scope απόδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας

23:11

Scope: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας - Βλέπει χαμηλότερο χρέος, υψηλότερα πλεονάσματα

22:44

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου

22:38

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Πάτρα

22:24

Πετρέλαιο: Έσπασε το θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

22:10

ΗΠΑ : Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Λέβιν καλεί τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

21:57

Θεσσαλονίκη: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πανόραμα Δράμας

21:44

Χρυσός: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών

21:31

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες

21:17

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί και τα αποτελέσματα που κερδίζουν

21:16

Γερμανία: Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν ιδιωτικές ετικέτες

21:01

Ζαχαράκη: 20.000 αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς την πρώτη ημέρα

20:48

Πολωνία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους - Nεκρός ο πιλότος

20:36

Bloomberg: Η Τουρκία αναθεωρεί συμφωνία 23 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για αγορά F-16

20:24

Πυροσβεστική: 35 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε 24 ώρες - Η εικόνα στα μέτωπα

20:10

Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία

20:00

Δημογραφικό: Τι αλλάζει στα προνόμια των τρίτεκνων οικογενειών - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

19:45

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού

19:36

Ρωσία: Δεν προετοιμαζόμαστε για επίθεση στο ΝΑΤΟ

19:26

Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό

19:16

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός

18:59

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

18:58

Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

18:44

Οι επιπτώσεις της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία

18:40

Μαρινάκης: Επιστροφή επιδοτήσεων από το 1,2 τοις χιλίοις των δικαιούχων ΜμΕ - Μέχρι 200 ευρώ τα ποσά

18:36

Επίσκεψη Ράπτη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

18:30

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμο 136.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού» στο κέντρο της Αθήνας

18:21

Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας