BACKSTORY

Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

27-10-2022 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

Πολύ χρήμα εκτός γκισέ

Είδατε πόσο αυξημένες ήταν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο: 2,5 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις αυτό είναι εύληπτο και κατανοητό. Πόσο εύληπτο και πόσο κατανοητό μένει να το δούμε και να το αναλύσουμε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν τουρισμός (ένα το κρατούμενο).

Σε πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ «Τάσεις του επιχειρείν» η μελετητική ομάδα της τράπεζας επισημαίνει πως η τουριστική κίνηση στη χώρα μας έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει το 2019.

Είναι όμως μόνον αυτό; Κάποιοι επισημαίνουν πως αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη μαύρο χρήμα έχει βάλει το χεράκι του. Υπάρχει άφθονο και με κάποιο τρόπο αυξάνει τις καταθέσεις. Όσοι διαθέτουν τέτοιο τι κάνουν; Το ξοδεύουν και αφήνουν άθικτα τα καθαρά τους έσοδα που γεμίζουν τους λογαριασμούς τους.

Τα ATM και οι καταθέσεις μετρητών

Θυμάστε που σας έλεγα πως οι τράπεζες έχουν αναλάβει ρόλο ελεγκτή;

Ε λοιπόν να σας πως ότι εκτός από επιχειρήσεις κινούνται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και καταγράφουν με επιτυχία τις καταθέσεις σε μετρητά. Αφού πρώτα καλέσουν τον πελάτη σε μια mini απολογία και εξήγηση εφόσον ικανοποιηθούν σταματούν. Αλλιώς ραπορτάρουν.

Μια έξυπνη και ίσως και πραγματική εξήγηση που τους δόθηκε είναι πως οι μεταφορές πραγματοποιούνται με έναν και μόνον στόχο: Να μην πληρώνονται οι ακριβές προμήθειες.

Ωστόσο αν θέλουν οι τράπεζες εύκολο είναι μπορούν να καταργήσουν την κατάθεση μετρητών στο ATM. Aν όποιος καταθέτει χρήματα στο ATM θεωρείται ύποπτος, τούτο θα αποτελούσε μια κάποια λύση. Αν πάλι μπορεί κάποιος να καταθέσει χρήματα στο ATM ας κάνει η εφορία τη δουλειά της μιας και οι έλεγχοι δεν είναι πάντα το δυνατό σημείο των τραπεζών. Εν πάση περιπτώσει για να είμαι δίκαιος δεν ξέρουν όλοι τη δουλειά αυτή.

Eθελουσίες και αφραγκίες

Προχωράει και η εθελουσία της Πειραιώς και ακούω πως θα φθάσει κοντά στα 400 άτομα αν και μέχρι στιγμής δεν τα έχει αγγίξει. Στην Εθνική βλέπω ζόρικη την κατάσταση καθώς προθυμία δεν υπάρχει και οι συνδικαλιστές έχουν αγριέψει. Μιας και μιλάμε για συνδικαλιστές το μεγάλο πρόβλημα στα σωματεία των τραπεζών είναι τα έσοδα. Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε δραματικά και συνεχίζει να μειώνεται και κατά συνέπεια οι συνδικαλιστικές εισφορές έχουν φτάσει στο ναδίρ. Έτσι κόπηκαν τα γούστα και σε λίγο θα υπάρχει και ζήτημα βιωσιμότητας.

Κληρώνει για Παγκρήτια

Κληρώνει σήμερα οριστικά για τα αδιάθετα της Παγκρήτιας. Για να δούμε τελικά αν θα υπάρξουν εκπλήξεις και μάλιστα σημαντικές. Π.χ. νέες συμμετοχές… Πολλά άλλωστε αλλάζουν πολλές φορές την ύστατη ώρα…

Η σωστή ερώτηση

Πιστοληπτική διαβάθμιση Α συνέχισε να έχει από την ICAP η Premia. Και το ανακοίνωσε. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν όλες οι εταιρίες του Χρηματιστηρίου που έχουν εκδώσει ομόλογα έχουν αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Ή μάλλον η σωστή ερώτηση θα ήταν για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η φαρσοκωμωδία όπου ο πάσα εις μπορεί να εκδίδει ομόλογο χωρίς να έχει πιστοληπτική διαβάθμιση.

Στρατηγικές συνεργασίες και εκπλήξεις στη Reds

Στον Ελλάκτωρ εκτός του ότι ετοιμάζουν τα δύο μεγάλα projects στις Γούρνες και στο κτήμα Καμπά, έπιασε το αυτί μου ότι κάτι ιδιαίτερα μεγάλο ετοιμάζεται στην Reds μετά τις αλλαγές στο ΔΣ που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου... Στρατηγικές συνεργασίες μου μυρίζουν με εκπλήξεις.

Ακυρώθηκε (και) επισήμως ο διαγωνισμός για το εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας

«Τίτλοι τέλους» και επισήμως, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπήκαν στον διαγωνισμό για τη «Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της Μείζονος περιοχής Πρωτευούσης», εκτιμώμενου ύψους 235 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ. Το υπουργείο αποφάσισε την ακύρωση της διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, που ήταν σε εξέλιξη εντός του 2022, καθώς, ως γνωστόν, το ΣτΕ ακύρωσε τη διαδικασία υψώνοντας άλλο ένα stop στην περαιτέρω είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση υδάτων (μετά και την ιδιωτικοποίηση).

Κατά συνέπεια, το υπουργείο δεν είχε τίποτε άλλο να πράξει παρά να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο που, το οποίο, όπως είχε αναδείξει το insider.gr προ εβδομάδων, απεφάνθη ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα» αλλά και ότι ο διαγωνισμός είναι ενάντια στην ίδια τη νομοθεσία που διέπει την εταιρεία ύδρευσης. Πάντως, αυτή τη στιγμή έτσι και αλλιώς η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη για το project μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας έως 3,5 ετών (3 έτη + 6 μήνες) που έχει υπογραφεί παλιότερα (εκτείνεται έως και τα μέσα 2024) ως μεταβατικό στάδιο, με σταθερή ετήσια κατ’ αποκοπή αμοιβή ποσού 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς δεν προβλέπονταν τότε εκ του καταστατικού της (δεν άλλαξε μέσω κάποιας ρύθμισης), ωστόσο, το project έσπευσαν να διεκδικήσουν η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ» που είχαν προκριθεί στη β’ φάση. Αλλά όλα αυτά, πλέον αποτελούν ιστορία.

Σας τα λέγαμε για τα ΣΔΙΤ…

Η στήλη σας έλεγε χτες ότι πέφτουν μαζεμένοι οι διαγωνισμοί, οι κατασκευαστές ζορίζονται, το κόστος υλικών και χρήματος ανεβαίνει και οι διαδικασίες παίρνουν παράταση, ολιγοήμερη ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, μετά τους διαγωνισμούς για τα φράγματα που σας λέγαμε χτες ότι πάνε στα τέλη Νοεμβρίου, για τις 5 Δεκεμβρίου μεταφέρεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα 2 οδικά ΣΔΙΤ στη Β. Ελλάδα, εκτιμώμενου συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ. Προσθέστε επίσης ότι και οι προσφορές για το φράγμα Χαβρία (άνω των 100 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκαν για ακόμα μία φορά και πάνε για τις 15/12 (από 31/10). Βέβαια, έχουν προηγηθεί, ως είθισται να συμβαίνει, μικρές ή μεγαλύτερες παρατάσεις σχεδόν σε όλα τα ΣΔΙΤ. Λίγη υπομονή λοιπόν…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ