BACKSTORY

Τα μεγάλα έργα, τα κόστη και... οι εκλογές - Attica: Ψηλοτάκουνες έριδες - Δύσκολοι καιροί για servicers…

20-10-2022 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα έργα, τα κόστη και... οι εκλογές - Attica: Ψηλοτάκουνες έριδες - Δύσκολοι καιροί για servicers...

Πώς αυξημένα κόστη και εκλογικός κύκλος επηρεάζουν τις υποδομές

Η μεγάλη άνοδος των τιμών στα υλικά, η έκρηξη σε ενέργεια και πληθωρισμό, μαζί με την επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κόστους (άνοδος επιτοκίων) και γεωπολιτικού ρίσκου είναι ο ένας… διευρυμένος κίνδυνος για έργα, συμβάσεις, παραχωρήσεις και διαγωνισμούς, μαζί με τα απρόβλεπτα που πάντα συμβαίνουν ή και τα απόνερα της πανδημίας. Μη σας κάνει εντύπωση αν προσεχώς δείτε ανατροπές και αλλαγές σε συμβάσεις (οδικές, αεροδρόμιο Καστέλι κ.α.), χρονοδιαγράμματα και διαγωνισμούς. Ωστόσο, παρά το δύσκολο αυτό «πακέτο» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι όμιλοι του τομέα υποδομών, προσθέστε μια ακόμα παράμετρο.

Ο λόγος για τον εκλογικό κύκλο που μοιραία θα ανοίξει το αργότερο την προσεχή άνοιξη προς καλοκαίρι, με τα σημερινά δεδομένα. Θα έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν ή προωθηθούν διαγωνισμοί (Αττική οδός, ΔΑΑ κ.α.) ή θα πάνε για αργότερα (και αναλόγως κλίματος διεθνώς); Θα υπογραφούν «εν αναμονή» συμβάσεις ή θα σέρνονται έως τότε και μετά… βλέποντας και κάνοντας; Θα «κλειδώσουν» διαδικασίες και deals ή δεν θα προλάβουμε; Θα γίνουν χωροθετήσεις για τις μονάδες αποβλήτων στην Αττική ή το θέμα «καίει» προεκλογικά; Θα αυξηθούν τα διόδια στις οδικές παραχωρήσεις λόγω πληθωρισμού (προβλέπεται σε συμβάσεις) ή αυτό, λόγω προεκλογικής περιόδου, θα αποτελέσει θέμα ευρείας «διαπραγμάτευσης» ανάμεσα σε παραχωρησιούχους – κοινοπραξίες και κυβέρνηση με φόντο… άλλα σημαντικά θέματα του κλάδου;

Αυτά και άλλα πολλά, να ξέρετε, ήδη είναι επί τάπητος ανάμεσα σε ομίλους, φορείς, αρμόδιες αρχές και υπουργεία… Σε κάθε περίπτωση, στον κλάδο των υποδομών θα δούνε πολλά τα μάτια μας. Ή και μπορεί, τελικά, να μη δούνε κάποια εξ όσων προγραμματίζονται.

Μετασχηματιζόμαστε…

Ακούω ότι τις επόμενες ημέρες ίσως και αυτή την εβδομάδα θα σκάσει είδηση για μετασχηματισμό εισηγμένης. Θέλω να σημειώσω ότι καλοί είναι οι μετασχηματισμοί αλλά πολύ φοβάμαι ότι ορισμένοι το έχουν κάνει επάγγελμα να ρίχνουν τη μειοψηφία σε κάθε ευκαιρία και να παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο. Αναμένω ανακοινώσεις και επανέρχομαι ταχέως.

Lavipharm ατέλειωτος ο δρόμος...

Στο μεταξύ αναρωτιέμαι τι να γίνεται με την περίφημη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm. Πού βρίσκεται για παράδειγμα το ενημερωτικό και αν τελικά το διαδερμικό (και η αποτίμησή του βεβαίως βεβαίως…) έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές. Διερωτώμαι επίσης πώς ακριβώς ορίζεται το fit and proper σε μέλος του ΔΣ όπως ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας. Αλλά τι σημασία έχει αφού η εταιρική διακυβέρνηση στην εταιρία έχει πάει σε άλλα επίπεδα έχοντας στη σύνθεση του ΔΣ την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Εφραίμογλου.

Το ΕΒΕΑ και τα στοιχεία του

Μιας και μιλάμε για ΕΒΕΑ μια απορία την έχω αν εφαρμόζει τη νομοθεσία και συντάσσει οικονομικές καταστάσεις. Όχι τίποτα άλλο αλλά ψάχνω και δεν βρίσκω τίποτα. Μπορεί να μην έχω βέβαια ταλέντο στην αναζήτηση την οποία θα συνεχίσω για να μην αδικώ κανέναν. Ωστόσο μιας και το ΕΒΕΑ λειτουργεί και το ΓΕΜΗ θεωρώ ότι έπρεπε πρώτο και πολύ ψηλά να έχει τις οικονομικές του καταστάσεις μιας και το χρήμα που διαχειρίζεται είναι δημόσιο.

Ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα

Κατά τα λοιπά μελετώ με ενδιαφέρον τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί και διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων φαίνεται ότι τα περισσότερα εκδόθηκαν με μεγάλες προμήθειες και αρκετά για αποπληρωμή τραπεζικών δανείων και άντληση κεφαλαίου κίνησης. Δηλαδή απλά είχαμε μεταφορά κινδύνου από τις τράπεζες στους ιδιώτες. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως όταν βιάζεις την αγορά έρχεται η ώρα που το πληρώνεις. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά κάποιοι ιθύνοντες κυβερνητικοί που θα παρέμβουν δραστικά οσονούπω.

Attica Bank διαρκείας

Σε ό,τι αφορά την Attica Bank η βελόνα δείχνει να έχει κολλήσει. Και λαμβάνει προσωποπαγή χαρακτηστικά αυτός ο καβγάς, η έριδα μεταξύ δύο ισχυρών και δύσκολων τω χαρακτήρα κυριών. Αστραπές και βροντές…Και όταν οι έριδες φορούν… ψηλοτάκουνα, να είστε έτοιμοι για μεγάλη μάχη. Με δέος και θαυμασμό ανάμεικτα το λέω. Με την ευκαιρία, δεν ξέρω αν τελικώς κάποιος από τους μετόχους δεν καταθέσει τα κεφάλαια που έχει συμφωνήσει στην αύξηση, τι τούτο μπορεί να σημάνει για την ίδια την αύξηση.

Τροπολογία vs Ολομέλεια: Σημειώσατε 2

Σήμερα θα συναντηθούν τράπεζες, servicers, υπουργείο Oικονομικών etc στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά... σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δυσκολεύει τους servicers να λειτουργούν ως διάδικοι δεν θα υπάρξει ακούγεται τροπολογία. Θα αποφασίσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου... Και παρήγορο δεν το λές για τους χρόνους ανάκτησης των servicers.

Ο ταχυδρόμος της S&P

Αναμένοντας την S&P και τον χρησμό της όπως αναμένοντας τον κοντό. Κοντός ψαλμός... γιατί στις 21 Οκτωβρίου θα ξέρουμε. Δεν αναμένουμε και πολλά παρά τη μικρή απόσταση που χωρίζει την ελληνική οικονομία από την επενδυτική βαθμίδα.

Εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες για κατοικίες στο Ελληνικό

Ολοένα και πυκνώνουν οι εξελίξεις για τα νέα οικιστικά projects της Lamda Development στο Ελληνικό. Προχτές, το υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ» για την ανέγερση α) συγκροτήματος 3 τριώροφων κτιρίων κατοικιών στο Οικοδομικό Τετράγωνο ΠΜ-Π1.5Β και β) συγκροτήματος 4 τριώροφων κτιρίων στο Οικοδομικό Τετράγωνο ΠΜ-Π1.6Β, εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Αν δεν κάνει λάθος η στήλη πρόκειται για το παραλιακό μέτωπο όπου, μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν και τα περίφημα condos (λίγοι όροφοι, συνολικά 23 χιλ. τ.μ. με κοινόχρηστους χώρους, από τα οποία η Lamda αναμένει έσοδα 270 εκατ. ευρω).

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην αφορά σε πάρα πολλά διαμερίσματα (είναι όμως κάποιες δεκάδες), ωστόσο, δεδομένου ότι η Lamda θα αναπτύξει συνολικά πάνω από 1.000 – 1.500 κατοικίες αρχικά (Πύργος, βίλες, condos προς την παραλία και όχι μόνο αλλά και νέες αναπτύξεις σε «γειτονιές» της έκτασης, για υψηλά, μεσαία ή μικρότερα «πορτοφόλια»), κάθε σχετική έγκριση έχει τη σημασία της. Ακόμα και να συνδέεται με εύλογες αρχαιολογικές αιρέσεις και προϋποθέσεις.

Lamda: Έδωσε «απαντήσεις» για τα έργα

Είχε από όλα η εκδήλωση των εγκαινίων του έργου του Ελληνικού, που έγινε τη Δευτέρα στο χώρο όπου δημιουργείται η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης! Είχε πάνω από 1.000 προσκεκλημένους και ανάμεσα τους τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο, εκπροσώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο. Είχε λαμπρότητα, συγκίνηση αλλά και μπόλικο σασπένς. Κι αυτό γιατί η εκδήλωση έγινε μέσα στο εργοτάξιο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν μέσα από τη διάφανη, τεράστια τέντα το έργο να προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς. Εδώ που τα λέμε αυτή ήταν και η αποστομωτική απάντηση που έδωσε η Lamda σε εκείνους, που ακόμα και καλοπροαίρετα αμφισβητούν την πρόοδο των έργων.

Πάμε για νέο ΔΣ στη REDS

Έκτακτη ΓΣ για τις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη REDS κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του μεγαλομετόχου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Βασικό θέμα η ανάκληση των μελών του ΔΣ και η εκλογή νέου. Τώρα, γιατί εμένα μου δημιουργείται η εντύπωση ότι έχει να κάνει με την γνωστή υπόθεση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους που έφυγε από την κατασκευαστική αλλά είχε σημαντική θέση στην εταιρεία ακινήτων;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:09

Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας»

16:05

MicroStrategy: 370 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το 2024 ο CEO Μάικλ Σέιλορ λόγω bitcoin

15:55

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

15:48

Μπλίνκεν - Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

15:43

Σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου η εξαήμερη εργασία: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται - Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

15:38

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

15:35

Αξιωματούχος της Χαμάς: Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής

15:29

Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας που θα λάβει συνολικά η αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

15:24

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός δε χαραμίζει ούτε μία από τις 157 έδρες που διαθέτει

15:20

Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Τσαρλς Νταλάρα «Euroschock»

15:19

Αυγενάκης: Στόχος τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο

15:16

Κομισιόν: Πιο αυστηρές υποχρεώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για sites πορνό

15:13

Εφραίμογλου: Η διαμόρφωση Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας αφορά όλες τις επιχειρήσεις

15:12

Σεισμός στη Σάμο: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια

15:09

Βήχας: Πού μπορεί να οφείλεται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

15:03

Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»

15:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης

14:56

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

14:53

Μιχαηλίδου για μη μισθωτές μητέρες: Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία - Θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες

14:46

G7: Nα εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

14:46

Χατζηδάκης: Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

14:31

Ντουμπάι: Περιορίζει τις αφίξεις πτήσεων για να διαχειριστεί τις συνέπειες της καταιγίδας

14:30

Γεωργιάδης: Προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης

14:28

Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί

14:21

Άκτωρ: Παρέδωσε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Καλλονή – Σίγρι

14:19

Τουρκία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

14:08

«Αξιοθρήνητη» η επίθεση στο Ιράν, λέει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκλεισε η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα

13:57

Ιράν: Ο πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά για τις πρωινές εκρήξεις στο Ισπαχάν

13:52

Σούνακ για επίθεση στο Ιράν: Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να κάνω εικασίες