BACKSTORY

Ποιος «παίζει» για CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Τηλεμνηστήρας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

08-09-2022 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος «παίζει» για CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Τηλεμνηστήρας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Για πολεμικές καταστάσεις φαίνεται να προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα. Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης προετοιμάζουν εφεδρικές γεννήτριες και για να χαμηλώσουν τα φώτα καθώς προετοιμάζονται για πιθανές διακοπές ρεύματος και συσσώρευση ενέργειας που απειλούν το νομισματικό σύστημα που στηρίζει την οικονομία της περιοχής.

Σα να λέμε να συμβεί ότι προχθές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που όμως δεν έγινε λόγω διακοπής ρεύματος... Και αυτό να έχει αναφορά σε συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ ίσως και πολλών πολλών εκατομμυρίων.

Καθώς λοιπόν η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο, οι τράπεζες δοκιμάζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ρεύματος και παραθέτουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως γεννήτριες, ώστε τα ΑΤΜ και οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές να μην βρεθούν στο σκοτάδι αναφέρουν τα διεθνή δημοσιεύματα.

Είναι ιδιαίτερα επείγον για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να δράσουν λόγω της σημασίας των πληρωμών και των συναλλαγών για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη εύθραυστη λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Κοιτάχτε μην και συμπέσει καμιά σοβαρή συνέντευξη με παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας...

Ποιος λέει πως τηλεοπτικά δεν κινούνται τα πράγματα... Ο Ant1 εισέρχεται στον χώρο του κινηματογράφου και αγοράζει την VILLAGE ROADSHOW Ελλάς. Έτσι ο τηλεοπτικός σταθμός απέκτησε τα γνωστά Village Cinemas έναντι ποσού 20 εκατ. ευρώ και καθετοποιεί τις εργασίες του.

Όμως τα σπουδαία νέα θα έρθουν από αλλού. Π.χ. φαίνεται πως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει ενδιαφερόμενος για τηλεοπτικό σταθμό ενώ μετά την εξαγορά του Action φαίνεται πως οι νέοι του μέτοχοι ίσως και να ενδιαφερθούν για άδεια πανελλήνιας εμβέλειας.

Επανέρχομαι όμως στο θέμα του Χρηματιστηρίου όπου αναρωτιέμαι μετά το προχθεσινό black out τι πρόοδος έχει γίνει από τη νέα διοίκηση. Μου λένε τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί αλλά οι θέσεις κλειδιά έχουν ένα ζήτημα. Ειδικά δε αυτός της πληροφορικής όπου οι αμοιβές είναι για κλάματα και οι σοβαροί επαγγελματίες αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο. Αλήθεια ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ έχει αναρωτηθεί αν είναι ορθό το ΧΑ να λειτουργεί με ένα σωρό υποσυστήματα τα οποία έχουν πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ τους; Του πέρασε από το μυαλό το ενδεχόμενο επενδύσεων ή θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και το black out θα είναι μόνιμο.

Και αυτό όταν ετοιμάζεται και νομοθετική παρέμβαση όπου το Χρηματιστήριο θα περιορίσει την εξάρτησή του από τις τράπεζες με τις οποίες δεν υπάρχουν σε πολλές των περιπτώσεων κοινές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Και ένα κουίζ. Ποιος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα φορολογικά ζητήματα που έχει πρώην σουπερμαρκετάς που ξήλωνε τα εμπορεύματα από τα μαγαζιά του και τα πουλούσε στη μαύρη αγορά και μετά βάρεσε κανόνι; Και μπορεί να έχουν περάσει χρόνια αλλά οι φορολογικές εκκρεμότητες είναι σοβαρές και ορθάνοιχτες.

Με δεδομένο ότι η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας παραμένει κενή εδώ και παραπάνω από έναν μήνα, τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν στην πιάτσα τα ονόματα των υποψήφιων «μνηστήρων» για το τιμόνι της εταιρείας. Αξιόπιστες πηγές μού λένε να κρατάω μικρό καλάθι για όσα φημολογούνται ή γράφονται, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι μέρα τη μέρα κερδίζει περισσότερες πιθανότητες στέλεχος του ενεργειακού κλάδου, που μέχρι και πριν από λίγο καιρό, μάλλον θα κατέτασσε κανείς στις «αφανείς» υποψηφιότητες.

Βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ανδρός είναι το ότι διαθέτει εικόνα τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και των τεκταινόμενων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα, στο διάστημα που είχε τη συγκεκριμένη θέση, χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να αναλάβει διάφορες «καυτές πατάτες» που αφορούσαν τις εγχώριες βιομηχανίες. Έτσι, όπως μου λένε, έχει τη στήριξη των μεγάλων ελληνικών βιομηχανικών ομίλων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμη «συν» για την υποψηφιότητά του, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι ο Νο1 πονοκέφαλος για την εγχώρια παραγωγή, ενώ ένας λάθος χειρισμός μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη βιωσιμότητά της. Παράλληλα, διατηρεί άριστη σχέση με τη ΡΑΕ, όπου δραστηριοποιείται στενό του πρόσωπο.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν και μειονεκτήματα στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, όπως για παράδειγμα το ότι έχει περιορισμένη εμπειρία στον ιδιωτικό κλάδο. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει στη δεδομένη συγκυρία, που η εγχώρια ενεργειακή αγορά (όπως και όλη η ευρωπαϊκή), πρέπει να ανταπεξέλθει σε μία ιστορικά πρωτόγνωρη κρίση.

Ο προηγούμενος Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, υπέβαλε την παραίτησή του στα τέλη Ιουλίου, επιστρέφοντας στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα (είναι Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τον αντικαταστάτη του αναμένεται σύντομα, καθώς εκτιμάται πως ήδη είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που έμεινε ακέφαλος ο φορέας λειτουργίας των ελληνικών χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος και αερίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ