BACKSTORY

Attica bank: Η κάτοχος της μόνης αλήθειας! - Έμφαση Ελλάκτωρ και στα ξενοδοχειακά

26-08-2022 | 07:37
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica bank: Η κάτοχος της μόνης αλήθειας! - Έμφαση Ελλάκτωρ και στα ξενοδοχειακά
Attica Bank

Yποθέτω βασίμως πως αν οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν πως οι servicers που διαχειρίζονται δάνεια, που μεταβιβάστηκαν μέσω τιτλοποίησης βάσει του νόμου του 2003, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.) αλλά ούτε και σε έκδοση διαταγών πληρωμής ή άσκηση αγωγών σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να διασφαλίσει το αντίθετο.

Tη Δευτέρα στις 10 η ώρα η «Πρωτοβουλία δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα πληρώνουμε όσα δανειστήκαμε και διεκδικούν νομοθετική πρωτοβουλία. Δικαστήρια επί δικαστηρίων δεν έχουν δικαιώσει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες οι οποίοι ανέλαβαν συμβάσεις υιοθετώντας τον κίνδυνο. Και όμως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες έχουν ένα δίκιο. Ποιο είναι αυτό; Δεν τους εξηγήθηκε ποτέ ο κίνδυνος...

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι απολύτως βέβαιο πως οι τραπεζίτες δεν ομονοούν. Αυτό καταγράφηκε από τα πρακτικά της ΕΚΤ τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα. Αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην ΕΚΤ δηλαδή το κομμάτι της διαφάνειας.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήθελαν αύξηση των επιτοκίων στο μισό των 50 μονάδων βάσης που τελικώς προέκρινε η απόφαση της ΕΚΤ, όπως καταγράφηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δ.σ. του θεσμού. Παρά τις διαφωνίες τελικώς πέρασε μάλλον το σωστό. Και επιπλέον υπήρξε ομοφωνία για το νέο εργαλείο, που δεν αφήνει το κόστος δανεισμού να μεγαλώσει σημαντικά.

Άλλη μια βαρυσήμαντη ανακοίνωση της Attica Bank. Τι να κάνει και αυτή η διοίκηση με τόσα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Λοιπόν... Μόνον ότι προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας αποτελεί αλήθεια!!!!!!!!

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητες της Τράπεζας και εκδίδεται από την ίδια αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης».

Ακούστε τώρα μια άλλη αλήθεια... Την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και σύντομα το ποιοι ενδιαφέρονται. Οι δικές μου όχι τόσο επίσημες πληροφορίες μου λένε για περιορισμένο ενδιαφέρον...

Τελικά η τηλεργασία δεν είναι πανάκεια και να ξέρετε είναι πολλοί οι εργoδότες που θέλουν να φέρουν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία τους.

Περί τηλεργασίας. Κάποιες εργασίες μπορεί να γίνουν αποτελεσματικά από μακριά, κάποιες άλλες όχι. Το πρόβλημα ωστόσο καθίσταται δύσκολο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δυσκολεύονται σε θέματα προαγωγών και γενικότερης επαφής με το εργασιακό περιβάλλον. Οι άυλες σχέσεις το έχουν αυτό.

Μετά και την ολοκλήρωση της ΓΣ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ενέκρινε και τυπικά την συμφωνία με την ΜΟΗ για τις ΑΠΕ η διοίκηση του Ομίλου είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στηριζόμενη σε μια πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική βάση με σχεδόν μηδενικό δανεισμό αφού αποπληρωθεί και το ακριβό εταιρικό ομόλογο της εποχής Καλιτζάντζη, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου στα έργα ΣΔΙΤ που προχωρούν, η νέα στρατηγική τοποθέτηση στον ενεργειακό τομέα και η συνέχιση της ανάπτυξης μέσω της REDS των έργων στις Γούρνες και στο Κτήμα Καμπά.

Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι για τον Όμιλο είναι τα μεγάλα ιδιωτικά έργα κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού αλλά και στον στρατιωτικό τομέα μετά την επιλογή του ΑΚΤΩΡ από τους Αμερικανούς για μια σειρά έργα αναβάθμισης της βάσης στο Στεφανοβίκειο της Λάρισας που θα έχουν και συνέχεια.

Περιορισμένη θα είναι τελικά η συμμετοχή στον διαγωνισμό ΑΠΕ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να μην δημοπρατηθεί η μέγιστη «πράσινη» ισχύς ηλεκτροπαραγωγής που προβλεπόταν. Έτσι, με βάση τον προκαταρκτικό πίνακα που ανακοίνωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 34 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος 944,5 MW. Αυτό σημαίνει ότι θα «κλειδώσουν» αποζημίωση μονάδες συνολικής ισχύος 525 MW, όταν προβλεπόταν ότι θα μπορούσαν να προκριθούν μέσω του διαγωνισμού έργα έως 1.000 MW.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές εκκίνησης που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό, τόσο για νέα αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά έργα. Έτσι, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του κόστους του εξοπλισμού το τελευταίο διάστημα, η οποία για παράδειγμα στην περίπτωση των αιολικών αγγίζει και το 20%, πολλοί παραγωγοί εκτιμούν ότι με τις αποζημιώσεις που θα «κλείδωναν» στη δημοπρασία, οι επενδύσεις τους δεν θα ήταν βιώσιμες.

Παράλληλα, οι χαμηλές «αφετηρίες» στις αποζημιώσεις κάνουν πολλούς επενδυτές να προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερα έσοδα για τα έργα τους, στην περίπτωση που επιλέξουν κάποιον άλλο τρόπο εμπορικής αξιοποίησης. Έτσι, υπάρχουν παραγωγοί που διαβλέπουν ότι θα διασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους, με τη σύναψη corporate PPAs ή ακόμη και με την απευθείας συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ