BACKSTORY

Attica bank: Η κάτοχος της μόνης αλήθειας! - Έμφαση Ελλάκτωρ και στα ξενοδοχειακά

26-08-2022 | 07:37
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica bank: Η κάτοχος της μόνης αλήθειας! - Έμφαση Ελλάκτωρ και στα ξενοδοχειακά
Attica Bank

Yποθέτω βασίμως πως αν οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν πως οι servicers που διαχειρίζονται δάνεια, που μεταβιβάστηκαν μέσω τιτλοποίησης βάσει του νόμου του 2003, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.) αλλά ούτε και σε έκδοση διαταγών πληρωμής ή άσκηση αγωγών σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να διασφαλίσει το αντίθετο.

Tη Δευτέρα στις 10 η ώρα η «Πρωτοβουλία δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα πληρώνουμε όσα δανειστήκαμε και διεκδικούν νομοθετική πρωτοβουλία. Δικαστήρια επί δικαστηρίων δεν έχουν δικαιώσει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες οι οποίοι ανέλαβαν συμβάσεις υιοθετώντας τον κίνδυνο. Και όμως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες έχουν ένα δίκιο. Ποιο είναι αυτό; Δεν τους εξηγήθηκε ποτέ ο κίνδυνος...

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι απολύτως βέβαιο πως οι τραπεζίτες δεν ομονοούν. Αυτό καταγράφηκε από τα πρακτικά της ΕΚΤ τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα. Αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην ΕΚΤ δηλαδή το κομμάτι της διαφάνειας.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήθελαν αύξηση των επιτοκίων στο μισό των 50 μονάδων βάσης που τελικώς προέκρινε η απόφαση της ΕΚΤ, όπως καταγράφηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δ.σ. του θεσμού. Παρά τις διαφωνίες τελικώς πέρασε μάλλον το σωστό. Και επιπλέον υπήρξε ομοφωνία για το νέο εργαλείο, που δεν αφήνει το κόστος δανεισμού να μεγαλώσει σημαντικά.

Άλλη μια βαρυσήμαντη ανακοίνωση της Attica Bank. Τι να κάνει και αυτή η διοίκηση με τόσα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Λοιπόν... Μόνον ότι προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας αποτελεί αλήθεια!!!!!!!!

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητες της Τράπεζας και εκδίδεται από την ίδια αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης».

Ακούστε τώρα μια άλλη αλήθεια... Την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και σύντομα το ποιοι ενδιαφέρονται. Οι δικές μου όχι τόσο επίσημες πληροφορίες μου λένε για περιορισμένο ενδιαφέρον...

Τελικά η τηλεργασία δεν είναι πανάκεια και να ξέρετε είναι πολλοί οι εργoδότες που θέλουν να φέρουν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία τους.

Περί τηλεργασίας. Κάποιες εργασίες μπορεί να γίνουν αποτελεσματικά από μακριά, κάποιες άλλες όχι. Το πρόβλημα ωστόσο καθίσταται δύσκολο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δυσκολεύονται σε θέματα προαγωγών και γενικότερης επαφής με το εργασιακό περιβάλλον. Οι άυλες σχέσεις το έχουν αυτό.

Μετά και την ολοκλήρωση της ΓΣ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ενέκρινε και τυπικά την συμφωνία με την ΜΟΗ για τις ΑΠΕ η διοίκηση του Ομίλου είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στηριζόμενη σε μια πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική βάση με σχεδόν μηδενικό δανεισμό αφού αποπληρωθεί και το ακριβό εταιρικό ομόλογο της εποχής Καλιτζάντζη, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου στα έργα ΣΔΙΤ που προχωρούν, η νέα στρατηγική τοποθέτηση στον ενεργειακό τομέα και η συνέχιση της ανάπτυξης μέσω της REDS των έργων στις Γούρνες και στο Κτήμα Καμπά.

Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι για τον Όμιλο είναι τα μεγάλα ιδιωτικά έργα κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού αλλά και στον στρατιωτικό τομέα μετά την επιλογή του ΑΚΤΩΡ από τους Αμερικανούς για μια σειρά έργα αναβάθμισης της βάσης στο Στεφανοβίκειο της Λάρισας που θα έχουν και συνέχεια.

Περιορισμένη θα είναι τελικά η συμμετοχή στον διαγωνισμό ΑΠΕ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να μην δημοπρατηθεί η μέγιστη «πράσινη» ισχύς ηλεκτροπαραγωγής που προβλεπόταν. Έτσι, με βάση τον προκαταρκτικό πίνακα που ανακοίνωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 34 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος 944,5 MW. Αυτό σημαίνει ότι θα «κλειδώσουν» αποζημίωση μονάδες συνολικής ισχύος 525 MW, όταν προβλεπόταν ότι θα μπορούσαν να προκριθούν μέσω του διαγωνισμού έργα έως 1.000 MW.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές εκκίνησης που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό, τόσο για νέα αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά έργα. Έτσι, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του κόστους του εξοπλισμού το τελευταίο διάστημα, η οποία για παράδειγμα στην περίπτωση των αιολικών αγγίζει και το 20%, πολλοί παραγωγοί εκτιμούν ότι με τις αποζημιώσεις που θα «κλείδωναν» στη δημοπρασία, οι επενδύσεις τους δεν θα ήταν βιώσιμες.

Παράλληλα, οι χαμηλές «αφετηρίες» στις αποζημιώσεις κάνουν πολλούς επενδυτές να προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερα έσοδα για τα έργα τους, στην περίπτωση που επιλέξουν κάποιον άλλο τρόπο εμπορικής αξιοποίησης. Έτσι, υπάρχουν παραγωγοί που διαβλέπουν ότι θα διασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους, με τη σύναψη corporate PPAs ή ακόμη και με την απευθείας συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple