BACKSTORY

Ανασφάλιστο το 97% των Ελλήνων για φυσικές καταστροφές - Τα hot περίπτερα της ΔΕΘ

25-08-2022 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανασφάλιστο το 97% των Ελλήνων για φυσικές καταστροφές - Τα hot περίπτερα της ΔΕΘ - Η καμπάνα στην Credit Agricole
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αυξάνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ για την τρέχουσα χρονιά, δηλαδή για το 2022 σε 5,7% από 4% προηγουμένως φέτος η UBS δυνάμει τουρισμού. Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλός το ίδιο και οι αυξήσεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά ο οίκος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο γιατί όπου υπάρχει ανάπτυξη τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μάλλον ευκολότερα.

Από την άλλη πλευρά οι αγορές χρήματος, όπως καταγράφουν τα swaps, φαίνεται να παίζουν επί του σεναρίου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής κατά μια μονάδα μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, κάτι που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% από 0% σήμερα. Ίσως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει δίπλα στα κέρδη να ποντάρουν και σε έξοδα μιας και θα πρέπει να σχεδιάσουν: α) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων β) προβλέψεις.

Διάβασα μια ενδιαφέρουσα έκθεση της Swiss Re η οποία κατέγραφε ως ανασφάλιστο από φυσικές καταστροφές το 97% των Ελλήνων! Η βαθμολογία του δείκτη αντικατοπτρίζει τον βαθμό των ετήσιων αναμενόμενων απωλειών από ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και σεισμούς που καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Στην Ελλάδα το 2021, μόνο το 3% περίπου της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές ήταν ασφαλισμένο.

Πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό ως διαπίστωση αλλά έχει κανείς εξετάσει σε μια ασφάλιση κατοικίας σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία τι ακριβώς κίνδυνοι είναι ασφαλίσιμοι και με ποιο τίμημα. Αυτό θα έδινε μια πιθανή εξήγηση στο μέγεθος.

Μάθαμε χθες πως η ΕΚΤ επιβάλλει κυρώσεις συνολικού ύψους 4,765 εκατ. ευρώ στην Crédit Agricole S.A. και σε δύο θυγατρικές της.

Οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη άδεια από την ΕΚΤ περιέλαβαν μετοχές ως κεφάλαια Core Tier I.

Η ΕΚΤ επέβαλε κυρώσεις το 2018, αλλά η τράπεζα αμφισβήτησε τις αποφάσεις της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέβαλε διοικητικές κυρώσεις ύψους 4,275 εκατ. ευρώ στην Crédit Agricole S.A. και 300.000 και 190.000 ευρώ στις θυγατρικές της Crédit Agricole Corporate and Investment Bank και Crédit Agricole Consumer Finance, αντίστοιχα.

Από όλο το παραπάνω διαπιστώνω προχείρως πως η Δικαιοσύνη δεν καθυστερεί μόνον στη χώρα μας. Επίσης αβασάνιστα συμπεραίνω πως η C.A. έκανε τη δουλειά της την κρίσιμη στιγμή και τώρα ήρθε ο λογαριασμός που όμως πια είναι φθηνότερος απ' ότι πιθανόν να έπρεπε το 2018 να προβεί σε μια αύξηση κεφαλαίου.

Τέλος συμπεραίνω πως η ανάγκη να δημοσιοποιούνται ως ορθές οι αποφάσεις της εποπτείας είναι μεγάλη ώστε να βγαίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόστιμο τέτοιου μεγέθους. (σ.σ. όχι πως είναι μικρό αλλά τελικώς δεν είναι μεγάλο για μια εταιρία όπως η Credit Agricole).

Δυσκολεύει η υπόθεση των χάκερς

Η ομάδα χάκερ Ragnar_Locker φαίνεται πως προχώρησε σε δημοσιοποίηση των αρχείων που κατάφερε να αποσπάσει από τον όμιλο ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης στην οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα. Η δημοσιοποίηση λαμβάνει χώρα στο σκοτεινό ιστό μετά την ορθή και αναμενόμενη άρνηση του ΔΕΣΦΑ ο οποίος δήλωσε πως δεν συνομιλεί με τους κυβερνοεγκληματίες.

Τώρα προσμετράται το μέγεθος της διαρροής ενώ οι αρχές επιλαμβάνονται του εγκλήματος

Βεβαίως οι χάκερς απειλούν και με συνέχεια πιο σημαντική αφού θα περιλαμβάνει το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Ωστόσο οι φήμες λένε πως η ομάδα που έχει επιληφθεί το εγκλήματος δεν θα αργήσει να βρει την άκρη.

Ο νέος CEO της μητρικής Intrum την ήξερε τη δουλειά.

Αυτό είπαν μεταξύ άλλων στις εξηγήσεις που έδωσε η σουηδική εταιρία για την αποχώρηση του CEO της στην εκπνοή της περασμένης εβδομάδας.

H εταιρεία που οδήγησε προς τον την έξοδο τον CEO Anders Engdahl τοποθετώντας στη θέση του τον Andres Rubio είπε χθες σε επενδυτές πως οι λόγοι είναι εμπορικοί και πως ο πρώην CEO δεν προερχόταν από αυτόν τον χώρο στον οποίο στρέφεται τώρα η εταιρία.
Παράλληλα με αυτό, είπε πως επέλεjε έναν άνθρωπο από το board της, που ήξερε καλά τη δουλειά.

Tα hot περίπτερα στη ΔΕΘ

Κι ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα στην 86η ΔΕΘ, θα πρέπει να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό για τα hot spot της φετινής έκθεσης, ώστε να ξέρουν πέρα από το πακέτο παροχών και σε ποια περίπτερα να επικεντρωθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα πρέπει να επισκεφτούν το 7ο περίπτερο στο χώρο του οποίου θα φιλοξενείται περίπτερο 470 τ.μ. του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το εν λόγω περίπτερο θα περιλαμβάνει αρκετούς συνεκθέτες κι εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις αν σκεφτεί κανείς ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η τεχνική του υποστήριξη, την οποία θα αναλάβει η εταιρεία «EXPOWORK Ολοκληρωμένα Συστήματα Εκθεσιακών και Συνεδριακών Χώρων ΜΟΝ Α.Ε, του πρόεδρου του ΕΣΑΚΕ κ. Ευάγγελου Γαλατσόπουλου, θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ - για την ακρίβεια των (98.000,00 ευρώ) μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Σίγουρα δε θα είναι εντυπωσιακότερο από το περίπτερο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η κατασκευή του οποίου θα κοστίζει 37.200 ευρώ και από αυτό του εκθεσιακού περιπτέρου της ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο θα κοστίσει μόλις € 19.716 περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. και από αυτό που θα στηθεί για την προβολή του e- ΕΦΚΑ το οποίο θα κοστίσει 24.190,00€ πλέον Φ.Π.Α. ήτοι 29.995,60€. Ίσως κι από το περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών, 190 τ.μ, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει 54.500,00 €.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν ξέρω αν θα καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι του περιπτέρου του ΟΣΕ, το οποίο εντός του θα περιλαμβάνει ένα καλλιτεχνικό έργο, η δαπάνη για το οποίο φτάνει σύμφωνα με σχετική απόφαση τις 80.000 ευρώ +ΦΠΑ. Το έργο και ο καλλιτέχνης παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά τα αποκαλυπτήρια δεν αργούν.

Α και μην ξεχάσουν αν πέσουν στο διάβα τους στο περίπτερο της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, να πάρουν κι ένα κεντημένο σήμα (patch) της ΕΑΚ, το οποίο κόστισε 3,6 ευρώ έκαστο, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και αναμένεται να διαφημίσει το έργο της υπηρεσίας μετά από τις κυβερνοεπιθέσεις σε δημόσιους φορείς που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος ανήλικου στη Χαριλάου

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

14:57

ΥΠΕΞ: Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου στην Αλβανία με τραυματισμό Έλληνα

14:47

IAEA: Οποιος επιτίθεται κατά πυρηνικών σταθμών, παίζει με την φωτιά

14:29

CNBC: Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ ενδέχεται να μην επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα