BACKSTORY

Τι δεν κατάλαβε ο Πολάκης - Άνθρακες η... μεγάλη απάτη - Attica: Η κολοκυθιά της ΑΜΚ

15-06-2022 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δεν κατάλαβε ο Πολάκης - Άνθρακες η... μεγάλη απάτη - Attica: Η κολοκυθιά της ΑΜΚ

Καλέ τι είναι αυτά; Ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα. Ειλικρινά διάβασα την ανακοίνωση Πολάκη που ξετύλιξε το «κουβάρι της μεγάλης απάτης» σε βάρος της περιουσίας ανυποψίαστων Ελλήνων δανειοληπτών και… ανατρίχιασα. Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι έχει καταλάβει ο αστέρας του ελληνικού πολιτικού συστήματος που υπόσχεται ότι θα απαλλάξει τους δανειολήπτες από το δόκανο των τραπεζιτών, υποθέτω με ένα άρθρο κι ένα νόμο…

Καταλαβαίνω ότι έπεσε από τα σύννεφα αυτός και ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μήπως κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει τι είναι fund, τι SPV, τι servicer και τι ακριβώς κάνουν οι εταιρίες που ανακάλυψαν σήμερα ότι δεν έχουν κεφάλαιο και μαζί με τους Έλληνες τραπεζίτες πίνουν το αίμα του κοσμάκη;

Διότι πολύ απλά αν διάβαζε τις επίσημες ανακοινώσεις θα ήξερε ότι τα funds που ανακάλυψε είναι SPVs και όχι ΙΚΕ όπως νομίζει. Πάντως εγώ περιμένω με ενδιαφέρον να δω τη συνέχεια καθώς ο Παύλος Πολάκης απειλεί «TO BE CONTINUED…, όπως θα λέγανε κάτι φίλοι μας στη Γηραιά Αλβιώνα»! Κοίτα να δεις που αυτός ο άνθρωπος θα με υποχρεώσει για μην χάσω τα λογικά μου να στηρίζω αναφανδόν τους τραπεζίτες. Αλήθεια δεν υπάρχει άνθρωπος στο ΣΥΡΙΖΑ να του εξηγήσει ή απλά έχει επιλεγεί η τακτική της… σαλάτας;

Και επειδή μάλλον δεν υπάρχει κανείς, να κάνω μία προσπάθεια εγώ. Στράφι θα πάει, αλλά δεν βαριέστε… Μόνο που θα το πράξω προς το τέλος της σημερινής στήλης, για να μην αδικήσω τα υπόλοιπα θέματα της ημέρας. Και επειδή σκοπεύω να δώσω αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση…

Ομολογώ ότι η τιμή που πώλησε η Profile το business unit Διαχείρισης Κρατήσεων (Ticketing) και Διαχείρισης τελωνειακών εργασιών για εκτελωνιστές στη CRS LIKNOSS (πρώην ForthCRS) με εξέπληξε. Σχεδόν τρεις φορές τον περυσινό τζίρο. Όμως για να πληρώνει κάποιος τέτοιο ποσό θα έχει τους λόγους του. Παραδείγματος χάριν ολιγοπώλιο, μονοπώλιο και τα λοιπά.

Μάλλον έως τα μέσα του επόμενου μήνα, του Ιουλίου, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία εισαγωγής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αρχικά αναμένονταν να γίνει η είσοδος ακόμα και εντός Ιουνίου, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά. Άλλωστε, το ευρύτερο κλίμα στις αγορές μόνο υποστηρικτικό δεν είναι, ωστόσο, καταγράφεται ενδιαφέρον από θεσμικούς, και όχι μόνο, επενδυτές. Αυτό ανέφεραν προ ημερών στη στήλη παράγοντες της αγοράς αλλά μένει να επιβεβαιωθούν. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η διαδικασία περιλαμβάνει ΑΜΚ και νέες μετοχές, μάλλον θα διατεθεί ποσοστό πέριξ του 30-35% με στόχο να αντληθούν κεφάλαια (κάπου στα 100 εκατ. ευρώ;) που θα συνδράμουν το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας που ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ.

Βλέπω εδώ και δύο ημέρες κάποια πακέτα στην ΕΛΓΕΚΑ να αγοράζονται από πρόσωπα που έχουν στενή σχέση με το βασικό μέτοχο. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ο πωλητής των πακέτων. Είναι ανώνυμος ή έχει εξασφαλίσει την ανωνυμία του με παρκάρισμα σε εταιρίες; Ιδού η απορία.

H Attica Βank ανακοίνωσε για τις 5 Ιουλίου γενική συνέλευση των μετόχων και εκεί θα εξουσιοδοτηθεί και το δ.σ. της τράπεζας για την περίφημη με πολλά ταρατατζούμ αύξηση κεφαλαίου. Θα περιμέναμε σε εκείνη τη φάση να μάθουμε το ποσό της αύξησης. Αμ δε. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως τα σενάρια που παίζουν καμιά τριανταριά τον αριθμό μιλούν για αύξηση που θα κινηθεί μεταξύ 300-600 εκατ. ευρώ. Και μη χειρότερα δηλαδή. Με τούτα και με κείνα ο προβληματισμός βαθύς και ουσιαστικός. Να μη σας πως για τις διευρυμένες ζημιές της τράπεζας που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα μιας και αυξάνουν την αναβαλλόμενη φορολογία. Η αναζήτηση ενός ακόμη επενδυτή θα πρέπει λένε να θεωρείται σίγουρη. Δεν είναι σίγουρη η εύρεση.

Ο παλιός εξωδικαστικός συμβιβασμός μας τελείωσε με βάση το νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 20 μέρες περιθώριο και τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις που τελειωμό δεν είχαν και προσέφεραν προστασία χωρίς όριο στους διαπραγματευόμενους.

Είναι καλό και ενδιαφέρον! Η Eurobank ξεκινάει υβριδικό μοντέλο εργασίας οικειοθελώς από το σπίτι και από το χώρο εργασίας. Και οι άλλοι εκεί… στο Βιλαμπάχο, ακόμα τρίβουν....

Επιτρέψτε μου τώρα να επιστρέψω εκεί από όπου ξεκινήσαμε, στον φοβερό κ. Πολάκη και να προσπαθήσω να του εξηγήσω όσα αυτός και οι υπόλοιποι στο κόμμα του δεν καταλαβαίνουν… Ο Παύλος Πολάκης λοιπόν, διατείνεται ότι:

(α) οι εταιρείες που απέκτησαν τα NPEs σε τιτλοποιήσεις Ηρακλή δεν έχουν υψηλό μετοχικό κεφάλαιο, (β) ότι το μετοχικό κεφάλαιο αυτό είναι ένδειξη της τιμής πώλησης των δανείων, (γ) ότι η τιμή πώλησης είναι επί ζημία των τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου και (δ) ότι οι Τράπεζες ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο λόγω παλαιότερων ανακεφαλαιοποιήσεων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

(Α) Σε τιτλοποιήσεις τύπου Ηρακλή, οι εταιρείες ειδικού σκοπού του νόμου που συστήνονται για να αποκτήσουν τις τιτλοποιημένες οφειλές είναι orphan trusts και δεν ανήκουν ούτε στην τράπεζα, ούτε στους επενδυτές που αποκτούν τις ομολογίες. Το μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιριών είναι πολύ μικρό και δεν προσφέρει κανένα δικαίωμα επί της περιουσίας των εταιρειών αυτών. Οι εταιρείες αυτές εκδίδουν ομόλογα (senior, mezzanine, junior) τα οποία είτε διακρατώνται από τις τράπεζες (senior) είτε πωλούνται στους επενδυτές ή/και διανέμονται στους μετόχους των τραπεζών (mezzanine, junior). Τα ομόλογα αυτά είναι που αγοράζονται από τους επενδυτές και τους δίνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι της συναλλαγής τιτλοποίησης.

Συμπέρασμα: Το μετοχικό κεφάλαιο σε εταιρείες ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων δεν παίζει κάποιο ρόλο στη συναλλαγή οπότε η παράθεση των μετοχικών κεφαλαίων από τον Πολάκη είναι εκτός θέματος και δείχνει άγνοια.

(Β) Το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων ουδέν ρόλο παίζει στην αξία πώλησης των δανείων της τιτλοποίησης. Οι τράπεζες λαμβάνουν ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που πωλούν (1) seniornotes διαβάθμισης BB- από διεθνή οίκο αξιολόγησης και (2) τίμημα σε μετρητά για τα mezzanine και junior notes που πωλούν.

Συμπέρασμα: Το τίμημα των τιτλοποιήσεων ουδεμία σχέση έχει με το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων. Δεδομένου ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού είναι orphan trusts, το μετοχικό τους κεφάλαιο είναι ονομαστικής αξίας και ουδόλως επηρεάζει το τίμημα της συναλλαγής.

(Γ) Από τις έως σήμερα υλοποιηθείσες συναλλαγές, το συνολικό αντάλλαγμα των τραπεζών κινήθηκε εντός του εύρους 30-50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, άρα μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει τεκμηριώσει πολλαπλώς και προς πάσα κατεύθυνση τα οφέλη της μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλής για την Ελληνική Οικονομία, πέραν του ότι λαμβάνει και πολύ υψηλές προμήθειες από τις τιτλοποιήσεις για την παροχή της εγγύησης του.

Συμπέρασμα: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πωλήσει τα NPEs τους σε πολύ υψηλά τιμήματα με ευρωπαϊκά δεδομένα και έχουν εισπράξει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

(Δ) Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ωφεληθεί από την ώθηση στην Οικονομία, την πορεία σύγκλισης με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες και τις προμήθειες που λαμβάνει για την παροχή της εγγύησής του. Με την εξυγίανση του ισολογισμού του τραπεζικού συστήματος, ο κίνδυνος τυχόν νέων ανακεφαλαιοποιήσεων απομακρύνεται πλήρως.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανος στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής «Η ελληνική κρίση χρέους έβαλε τη χώρα, και μαζί με αυτήν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Να θυμηθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό: 1) PSI, το κύριο βάρος του οποίου επωμίστηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που κατείχε στο χαρτοφυλάκιο του σημαντικό ποσό ομολόγων του Ελληνικού 2) η πλήρης εξαΰλωση και απαξίωση των μετοχών, με τις οποίες συμμετείχαν ιδιώτες επενδυτές στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες δημιούργησαν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους. Και αυτή έγινε με πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το πλαίσιο του οποίου καθορίστηκε από το νόμο 3864/2010. Το συνολικό ποσό, που διατέθηκε μέσω του Ταμείου για την σε τρεις φάσεις ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ανέρχεται συνολικά σε 27 δις ενώ η ζημιά των επίσης συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έφτασε τα 31, 3 δις. Θα ήθελα, ακόμη, να θυμίσω ότι την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συγχώνευσαν ή απέκτησαν καταθέσεις και δανειακά χαρτοφυλάκια, άλλων μη συστημικών τραπεζών, όπως λ.χ. της ΑΤΕ, των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, της Proton, του Ταμιευτηρίου, της FBB. Είναι άξιο μνείας ότι οι καταθέτες δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις τους. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες και από την αύξηση των κόκκινων δανείων, αλλά και από τους περιορισμούς στην διεξαγωγή πλειστηριασμών και την οριζόντια προστασία που επιβλήθηκε και ίσχυσε για περίπου 10 χρόνια στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3869/10 (Γνωστός ως νόμος Κατσέλη) στον οποίο προσέφυγαν δανειολήπτες για συνολικό ποσόν 17,5 δισ. ευρώ, και ακόμη αυτή η εκκρεμότητα δεν έχει εκκαθαριστεί.

Με μία σειρά σωστών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και με τη χρηστή διαχείριση των τραπεζών από τις διοικήσεις τους, το τραπεζικό σύστημα άρχισε να βρίσκει και πάλι το βηματισμό του και να εισέρχεται σε περίοδο ομαλής λειτουργίας. Μετά από μία 10ετία εμφανίζει και πάλι θετική πιστωτική επέκταση, αλλά και ανάκτηση της ρευστότητάς του με τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων. Με την αξιοποίηση, ιδίως, του νόμου ΗΡΑΚΛΗ, στο τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν μειωθεί στα 18 δις και η προσδοκία είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συστημικές Τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

23:41

Δανία: Στρατός για την ασφάλεια γύρω από «εβραϊκές και ισραηλινές» τοποθεσίες στη Κοπεγχάγη

23:17

Ο Κυρ. Πιερρακάκης για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

22:49

Aνδρουλάκης: Η ύπαιθρος πρέπει να γίνει η ευημερούσα περιοχή στην οποία θέλεις να ζεις

22:19

Γκουτέρες: Καλώ τον κόσμο να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία

21:49

Ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

21:20

Μενδώνη: Το ΥΠΠΟ υλοποιεί δράσεις που καθιστούν προσβάσιμα στους συνανθρώπους μας με Αναπηρία τα πολιτιστικά αγαθά

21:07

Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές

21:00

H συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση, το «εύθραυστο» συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και η μεταρρύθμιση στην επαγγελματική ασφάλιση

20:45

Φιλιππίνες: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά την κυριακάτικη λειτουργία στο Μαράουι

20:37

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας για σειρά επαφών

20:19

ΗΠΑ: Ενήμερο το Πεντάγωνο για αναφορές επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

20:08

UBS: Σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ

19:59

Θεσσαλονική: Άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν το μπρούτζινο άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη

19:50

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

19:36

Νέα Υόρκη: Τέσσερις νεκροί σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας - Δύο παιδιά ανάμεσα στα θύματα

19:09

Γερμανία: Παρέκαμψε το πάγωμα δαπανών - Χρηματοδοτεί με €700 εκατ. την επένδυση της Northvolt

18:48

Βορίδης: Η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, υπόθεση όλων μας

18:39

Παπανδρέου: Στην εξωτερική πολιτική δύσκολα χτίζεις, εύκολα γκρεμίζεις

18:30

Σολτς: Συγκλονισμένος από τη δολοφονία Γερμανού στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

18:06

Κασσελάκης: Δε θα σκεφτούμε ούτε ένα ευρώ, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν αυτόνομες, ισότιμες ζωές

17:49

Γάζα: Τουλάχιστον 700 νεκροί Παλαιστίνιοι το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τη Χαμάς

17:20

Γάζα: Ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο

17:00

«Χτίζουν» άμυνες τα σούπερ μάρκετ στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων – Οι προτεραιότητες του κλάδου για το 2024

16:53

Ξεκινάει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το «καλάθι των Χριστουγέννων»

16:36

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καλεί το Ισραήλ και την Χαμάς να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

16:25

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι οδηγοί ταξί - Ανακοίνωσαν δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

16:14

COP28: Εκκλήσεις για περισσότερες προσπάθειες προστασίας της υγείας από κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

15:58

Πάπας Φραγκίσκος: Οδυνηρή η κατάρρευση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ

15:51

Ολλανδία: Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ απ' την ισχυρή χιονόπτωση