BACKSTORY

Εθνική: Τα bonus του κ. Μυλωνά και η οργή Μαξίμου - Μπλε Κέδρος: Της... Cocomat γίνεται!

05-06-2022 | 20:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική: Τα bonus του κ. Μυλωνά και η οργή Μαξίμου - Μπλε Κέδρος: Της... Cocomat γίνεται!

Τελικώς το σχέδιο Νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρήκε τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα bonus πάλι δεν βρήκαν τον δρόμο για τις τσέπες των στελεχών των τραπεζών. Δεν μπορώ, ωστόσο, να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω πως δίνει μία πολύ κακή εικόνα το γεγονός ότι bonus για τον ίδιο και τα στελέχη του για… τις επιτυχίες των προηγούμενων χρήσεων ζήτησε ο διορισμένος από το κράτος - μην σας τρομάζουν οι λέξεις, την αλήθεια λέω- κ. Πολ Μυλωνάς. Να μου πείτε και οι άλλοι τραπεζίτες βρίσκονται στη θέση τους γιατί ο μέτοχός τους το επιθυμεί. Αλλά να είσαι επισπεύδων- όχι κατά τη νομική του όρου έννοια- όταν μέτοχός σου είναι το Δημόσιο, όπως και να το κάνεις πάει πολύ.

Και βρίσκω πολύ δίκαιο τον εκνευρισμό του Μαξίμου γι' αυτό και εύλογη την αντίδραση του κ. Πατέλη. Το Μαξίμου πρόλαβε και έπραξε έγκαιρα. Γιατί αν πέρναγε… θα έκαναν πάρτι οι Συριζαίοι… Θα μου πείτε, η Εθνική έχει έναν πολύ καλό ισολογισμό. Σωστά θα σας απαντήσω. Αλλά δεν τον έκαναν τέτοιο τα εφαρμοσμένα μαθηματικά του κου Μυλωνά. Οι ανταλλαγές τίτλων με το Δημόσιο ήταν που έφτιαξαν κέρδη στην τράπεζα... Για να ξέρουμε τι λέμε...

Γιατί βεβαίως όταν ανέλαβε να διεκπεραιώσει το μαθηματικό, sorry επιχειρηματικό του δαιμόνιο ο κ. Μυλωνάς δεν είχε και μεγάλη τύχη. Αν σκεφθεί κανείς για παράδειγμα το τίμημα στο οποίο πουλήθηκε ως σαν ρετάλι εκείνη η ταλαίπωρη η Εθνική Ασφαλιστική. Οι κατοπινές γενιές θα μνημονεύουν την επιτυχία του πολυπράγμονος μαθηματικού στην πώληση της εταιρείας, είμαι σίγουρος.

Για να εξηγούμαστε, ο αγοραστής... μαγκιά του. Είδε την ευκαιρία και την άρπαξε. Και καλά έκανε! Ο πωλητής όμως, φοβάμαι ότι μία μέρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αναζήτηση ευθυνών για τις αποφάσεις του. Γιατί τέτοια πώληση δεν έχει ξαναγίνει... Είπαμε όμως, με αυτή την υπόθεση θα ασχοληθούμε προσεχώς. Προς το παρόν, για να μην πολυλογούμε, ο κ. Μυλωνάς θα πάρει στα χέρια του το bonus του όταν περίπου θα λήγει η θητεία του.

O κ. Στουρνάρας λέει και ξαναλέει πως δεν θέλει να ακούσει καν τα σενάρια εκείνα βάσει των οποίων κάποιοι τον προορίζουν για πρωθυπουργό - μη χειρότερα- σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Τόση διάψευση πια...

Πάντως είτε θέλει να το σκέφτεται είτε όχι, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρει συμπληρώνοντας πότε λήγει η θητεία του..., τέτοια σενάρια πράγματι δεν θα υπάρξουν. Όχι επαναλαμβάνω γιατί θέλει ή δεν θέλει ο διοικητής (και αλήθεια, υπάρχει δηλαδή σοβαρός άνθρωπος που νομίζει ότι δεν θέλει;). Γιατί άλλοι δεν θέλουν. Τόσο απλά.

Και μολονότι η στήλη δεν είναι πολιτική και ενώ έχει πολλές φορές υποστηρίξει πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους γιατί ο πρωθυπουργός είναι αυτό που λέμε αγύριστο κεφάλι φαίνεται πως κινδυνεύει να πέσει έξω.

Και τούτο διότι η ακρίβεια μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και γιατί το θέρος ήρθε βαρύ με φωτιές και με λάβα. Εκτός λοιπόν κάποιων σοβαρών μεταβολών σε αυτά που ξέρουμε, μένουμε σε όσα μας λένε οι υπουργοί οι οποίοι ετοιμάζονται. Όλοι σχεδόν.

Ένα είναι κορυφαίο: Η πορεία του τουρισμού. Και για να δείτε πόσο πολύ κορυφαίο είναι να είστε σίγουροι πως δεν θα βρείτε τίποτα στα νησιά μας σε Ιόνιο και Αιγαίο για Ιούλιο και Αύγουστο. Και αν βρείτε δεν θα μπορείτε απλά να το πληρώσετε γιατί σε ορισμένα νησιά (δεν μιλάμε για Μύκονο και Σαντορίνη) το πεντακοσάρικο για μέτριο προς κακό κατάλυμα δεν αποτελεί έκπληξη. Να επισημάνω απλά ότι οι υπερβολές έρχεται η ώρα που πληρώνονται. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι κερδοσκοπούντες...

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει τα μηνύματα που δήθεν προέρχονται από τις τράπεζες και τα οποία στόχο έχουν το περιεχόμενο των λογαριασμών μας. Θα ήθελα πάντως να ήξερα ποιος έχει ευθύνη που έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία μας στο διαδίκτυο. Κανείς;

Έχω την εντύπωση ότι στην Deutsche Telekom είναι ολίγον τι ξεχασιάρηδες και ανακοίνωσαν μεταβολή ποσοστού που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2021, τον Μάιο του 2022. Κόντεψε να περάσει ένας χρόνος δηλαδή και το πρόστιμο για χρηματιστηριακή παράβαση μάλλον δεν το γλιτώνουν.

Ξεκινά σήμερα η δημόσια εγγραφή της Μπλε Κέδρος και εξ όσων μαθαίνω πέφτουν βροχή οι καταγγελίες στην Κεφαλαιαγορά. Υποθέτω ότι η βροχή καταγγελιών οφείλεται στη... ζηλοφθονία των ανθρώπων. Παρεμπιπτόντως την περασμένη Πέμπτη είδα μια μακροσκελή ανακοίνωση, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου διευκρινίστηκε ότι τα όσα δήλωσε εις εκ των βασικών μετόχων ότι θα διανέμεται το 65% των κερδών τα επόμενα πέντε χρόνια εντάσσεται στο πλαίσιο της εξουσίας των βασικών μετόχων να επιβάλλουν θέματα στη Γενική Συνέλευση. Σημειωτέον, οι μέτοχοι δεν συμμετέχουν στο ΔΣ και αναρωτιέμαι τι άλλο μπορώ να μάθω ο άνθρωπος με το πέρασμα των χρόνων.

Κλείνω με ένα κουίζ για δυνατούς λύτες. Ποιος είναι ο ισχυρότερος μέτοχος στην Cocomat σήμερα; Η απάντηση μπορεί να λύσει και απορίες που τυχόν υπάρχουν για την Μπλε Κέδρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει για την ειδική άδεια με αποδοχές - Μήνυμα Μιχαηλίδου

15:14

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας - Περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,1 δισ.

15:11

ΠΟΕΔΗΝ: Αναγκαίες οι ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια – Μεγάλη η επικινδυνότητα των διακομιδών

15:07

Τελικός Conference League: Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ στην «ΟPAP Arena»

14:58

Στουρνάρας: Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων

14:54

Το ναρκωτικό που απειλεί ολόκληρη χώρα

14:52

Βόρεια Κορέα: Kαταδικάζει τη συζήτηση για αποπυρηνικοποίηση στη σύνοδο κορυφής Ν.Κορέας-Ιαπωνίας-Κίνας

14:50

Mytilineos: Επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ για ΑΠΕ στην Ιταλία σε 4 χρόνια

14:43

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο με τα χαλασμένα σχολικά γεύματα

14:35

Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο Μακρόν - Εκφράζει αποτροπιασμό για τις επιθέσεις στη Ράφα

14:31

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ωραιοποιεί ένα μέρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που σφάζει ανθρώπους

14:12

Κάλεσμα Όλι Ρεν (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: «Ήρθε η ώρα»

14:03

Ερντογάν για Ράφα: Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν οι βάρβαροι

13:55

ΠΑΣΟΚ: Το τηλεοπτικό σποτ για τις Ευρωεκλογές - «Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

13:47

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη, πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

13:46

Alpha Bank: Στηρίζει τη Θεσσαλία με δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

13:45

Η Ferrari αναδείχτηκε κορυφαίος εργοδότης στην Ιταλία

13:44

Γερμανία: Στάσιμο το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο

13:36

Αλεξοπούλου: Έως το τέλος Ιουνίου σε κυκλοφορία το σύνολο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αττική

13:33

Ποινική δίωξη στον Τούρκο εμπρηστή για φωτιές στο όρος Αιγάλεω

13:20

Οι πρωτόγνωρα ίσως σημαντικές Ευρωεκλογές

13:02

Η EFG International της οικογένειας Λάτση στα «ραντάρ» της Julius Baer

13:00

Η άλλη όψη της ανόδου του τουρισμού

12:59

Ικανοποίηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέο ραντεβού στις 11 Ιουνίου

12:57

Σκρέκας: Στις 6/6 αρχίζει το «Ερευνώ- Καινοτομώ» - Η δράση των 300 εκατ. ευρώ

12:47

Ισραήλ: «Πολύ σοβαρό» το πλήγμα στη Ράφα, διεξάγουμε έρευνα - «Τρομακτικές οι επιθέσεις» λέει η UNRWA

12:43

IWG: Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της υβριδικής εργασίας

12:40

Επίσκεψη Στουρνάρα και μελών Διοίκησης της ΤτΕ στην Κρήτη: Έκδοση ασημένιου συλλεκτικού νομίσματος

12:32

Goldman Sachs: Πάει για Σεπτέμβριο η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed

12:30

ΣΥΡΙΖΑ κατά Πορτοσάλτε με αφορμή την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη