BACKSTORY

Μυτιληναίος: Σκληρή απάντηση για «υπερκέρδη» - Χαντζηνικολάου: Διπλασίασε τις αποδοχές του στην ΕΧΑΕ

03-06-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Σκληρή απάντηση για «υπερκέρδη» - Χαντζηνικολάου: Διπλασίασε τις αποδοχές του στην ΕΧΑΕ
Ευάγγελος Μυτιλιναίος

Τους χαρακτηρισμούς για «υπερκέρδη» ή «ουρανοκατέβατα κέρδη» από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντέκρουσε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, καθώς υπονοούν έσοδα που προέκυψαν από αθέμιτες πρακτικές των ηλεκτροπαραγωγών στην αγορά. Κατά συνέπεια, η όποια λογική ανάκτησης μέρους αυτών των εσόδων μοιάζει σαν να αποκαθιστά κάποιου είδους καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Mytilineos έδειξε πως η εταιρεία δεν είναι αρνητική στο να «βάλει πλάτη» στην ελάφρυνση των καταναλωτών, υπό το πρίσμα όμως της συνεισφοράς στην προσπάθεια για την ανακούφισή τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Mytilineos τηρεί τις επιταγές του Target Model από την έναρξη της εφαρμογής του, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτέ πρακτικές για να αποκομίσει αθέμιτα κέρδη. «Η Mytilineos είναι μία εταιρεία που λειτουργεί καλύτερα από τον ανταγωνισμό, αυτό στις οικονομίες της Δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν καταναλωτές που πιέζονται, επομένως αν το θέμα τεθεί διαφορετικά, τότε είναι μια διαφορετική συζήτηση. «Μία λογική του τύπου "φέρε από αυτά που έκλεψες", είναι κάτι που δεν θα το αποδεχτώ ποτέ», τόνισε.

Για όσους διαμαρτύρεστε επειδή κλείνουν καταστήματα τραπεζών και συρρικνώνεται το προσωπικό θα ήθελα να σας πω πως σε ότι αφορά το δεύτερο- θα έρθω και στο πρώτο- τούτο γίνεται με βελούδινο τρόπο και πολύ μα πάρα πολύ καλές αποζημιώσεις και εθελούσια. Οι συνδικαλιστικοί φορείς ίσως να δουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κλάδων πριν μιλήσουν για τράπεζες.

Τώρα ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικής πολιτικής κλπ κλπ κ. Φίλιας αιρετός ον, σαφώς σωστά διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των καταστημάτων τράπεζας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Αληθεύει πως ο κ. Χατζηνικολάου που σε πείσμα της εταιρικής διακυβέρνησης κρατάει την προεδρία του Χρηματιστηρίου διπλασίασε τις αποδοχές του; Θα μου πείτε τι είναι 70.000 ευρώ ετησίως για την πολλοστή θέση που κατέχει σε δ.σ. εταιριών. Όχι, δεν ξέρω αν ήταν μέσα στις αιτήσεις των bonus των τραπεζών και φαντάζομαι πως όχι ακόμη... μιας και η τράπεζα σε μονοψήφιο ποσοστό σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Στα 4 εκατ. ευρώ πουλήθηκε το οικόπεδο των 50,8 στρεμμάτων του Γ. Καρούζου στο Ηράκλειο το οποίο πλειστηριάστηκε με επισπεύδουσα την Εθνική και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,3 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής αγόρασε άρτιο και οικοδομήσιμο ακίνητο, εκτός σχεδίου πόλεως στη θέση Ρουσσές ή Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού.

Χέρια άλλαξε και αγροτεμάχιο έκτασης 19.708,33 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επίσης στη Νέα Αλικαρνασσό, με επισπεύδουσα την ίδια τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στις 560 χιλ. ευρώ ευρώ, που κατακυρώθηκε με ένα ευρώ διαφορά.

Νησί βιώσιμης ανάπτυξης επιχειρείται να γίνει η Αστυπάλαια και την πρωτοβουλία υποστηρίζει η Alpha Bank με μια φιλική προς το περιβάλλον συγκοινωνία αλλά κυρίως με την ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού.

Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους λιλιπούτιους «περιβαλλοντολόγους» που τους έδειξαν το έξυπνο βιώσιμο θερμοκήπιο που κατασκεύασαν. Ή έχεις στο αίμα σου το green ή όχι.

Πάντως επειδή ακούω διάφορους πανηγυρισμούς από δικηγορικούς συλλόγους, καταναλωτικές οργανώσεις και λοιπούς για την προσωρινή διαταγή σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής οφείλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Η απόφαση αφορά στο διάστημα μέχρι 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση που να επικυρώνει ότι οι ευάλωτοι δεν θα μένουν χωρίς ρεύμα αν δεν πληρώσουν τη ρήτρα. Αν δεν υπάρξει θα πληρώσουν τη ρήτρα, αυτή που χρωστούν αλλιώς ρεύμα γιοκ. Καλό θα είναι λοιπόν να κοπεί η παραπληροφόρηση και να γνωρίζουν οι ευάλωτοι την πλήρη αλήθεια και να μην τσιμπούν σε παραμύθια

Κατά τα λοιπά είδαμε και εσωτερικό ελεγκτή εταιρίας να παίρνει μετοχές από stock options. Έστω και 50 τεμάχια της Epsilon NET. Αυτό βέβαια ίσως το λιγότερο καθώς τα stock options εγκρίθηκαν το 2021 και πριν κλείσει χρόνος ασκήθηκαν με τιμή 0,6 ευρώ ενώ η μετοχή παίζει πάνω από 6 ευρώ. Η Αναπληρώτρια CEO κα Αναγνώστου πρέπει να είναι τρισευτυχισμένη γιατί με 116.200 μετοχές (έλαβε τη μερίδα του λέοντος) γράφει μια υπεραξία μόλις 630.000 ευρώ…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:46

Ηγουμενίτσα: Αστυνομικό μπλόκο σε 75 κιλά χασίς

22:17

Εννέα στους δέκα πολίτες κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του Υπ .Υγείας

21:47

Σύλληψη 39χρονης για εξύβριση και απειλή γιατρού σε εφημερία νοσοκομείου

21:18

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

21:00

Δένδιας – Μαρινάκης «έδειξαν» προς την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση

20:44

Τραμπ: Ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν

20:30

Υπ. Υγείας: Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

20:10

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σίνδος

20:01

Ιράν: Απελευθερώθηκε ο Ερφάν Σολτανί που θεωρήθηκε ότι κινδύνευε με εκτέλεση

19:49

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

19:36

Η «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί τα περιθώρια κέρδους της Apple

19:00

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο πυρετός των δισεκατομμυρίων και η ώρα της αλήθειας

18:47

Ινδία: 20ετής φοροαπαλλαγή σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν data centers

18:33

Ιταλία: Συνελήφθη νέος άνδρας ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Τορίνο

18:22

Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς

18:16

Ελβετία: Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήλθε σε 41

18:05

OPEC+: Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

17:49

Θεοδωρικάκος: Εθνικό καθήκον ενότητας η επιστολική ψήφος των ομογενών

17:32

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα στη Νέα Πέραμο

17:11

Από το 2001 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στον ΠΟΥ περίπου 100 κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία

17:00

«Γαλάζια» τα ευέλικτα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – «Κλειδώνουν» οι κανόνες για τη λιανική

16:46

Τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επισκέπτεται ο ΥΦΥΠΕΞ Χ. Θεοχάρης

16:36

Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ

16:29

Προβλήματα απ’ την επέλαση της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας

15:57

BYD: Πτώση πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

15:42

Μεντβέντεφ: Αποτελεσματικός ηγέτης που επιδιώκει την ειρήνη ο Τραμπ

15:28

Τσαβδαρίδης: Στο ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ημαθίας

15:13

Μαρινάκης: Αποκλείεται συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση - Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί ρητορική Κωνσταντοπούλου

14:58

Τσουκαλάς: Αιχμές για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για το δυστύχημα στη Βιολάντα

14:53

Συζήτηση Πιερρακάκη - Σαντέλ για οικονομία, ανισότητες, αξιοκρατία και ψηφιακές προκλήσεις