BACKSTORY

Μυτιληναίος: Σκληρή απάντηση για «υπερκέρδη» - Χαντζηνικολάου: Διπλασίασε τις αποδοχές του στην ΕΧΑΕ

03-06-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Σκληρή απάντηση για «υπερκέρδη» - Χαντζηνικολάου: Διπλασίασε τις αποδοχές του στην ΕΧΑΕ
Ευάγγελος Μυτιλιναίος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τους χαρακτηρισμούς για «υπερκέρδη» ή «ουρανοκατέβατα κέρδη» από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντέκρουσε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, καθώς υπονοούν έσοδα που προέκυψαν από αθέμιτες πρακτικές των ηλεκτροπαραγωγών στην αγορά. Κατά συνέπεια, η όποια λογική ανάκτησης μέρους αυτών των εσόδων μοιάζει σαν να αποκαθιστά κάποιου είδους καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Mytilineos έδειξε πως η εταιρεία δεν είναι αρνητική στο να «βάλει πλάτη» στην ελάφρυνση των καταναλωτών, υπό το πρίσμα όμως της συνεισφοράς στην προσπάθεια για την ανακούφισή τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Mytilineos τηρεί τις επιταγές του Target Model από την έναρξη της εφαρμογής του, χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτέ πρακτικές για να αποκομίσει αθέμιτα κέρδη. «Η Mytilineos είναι μία εταιρεία που λειτουργεί καλύτερα από τον ανταγωνισμό, αυτό στις οικονομίες της Δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν καταναλωτές που πιέζονται, επομένως αν το θέμα τεθεί διαφορετικά, τότε είναι μια διαφορετική συζήτηση. «Μία λογική του τύπου "φέρε από αυτά που έκλεψες", είναι κάτι που δεν θα το αποδεχτώ ποτέ», τόνισε.

Για όσους διαμαρτύρεστε επειδή κλείνουν καταστήματα τραπεζών και συρρικνώνεται το προσωπικό θα ήθελα να σας πω πως σε ότι αφορά το δεύτερο- θα έρθω και στο πρώτο- τούτο γίνεται με βελούδινο τρόπο και πολύ μα πάρα πολύ καλές αποζημιώσεις και εθελούσια. Οι συνδικαλιστικοί φορείς ίσως να δουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κλάδων πριν μιλήσουν για τράπεζες.

Τώρα ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικής πολιτικής κλπ κλπ κ. Φίλιας αιρετός ον, σαφώς σωστά διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των καταστημάτων τράπεζας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Αληθεύει πως ο κ. Χατζηνικολάου που σε πείσμα της εταιρικής διακυβέρνησης κρατάει την προεδρία του Χρηματιστηρίου διπλασίασε τις αποδοχές του; Θα μου πείτε τι είναι 70.000 ευρώ ετησίως για την πολλοστή θέση που κατέχει σε δ.σ. εταιριών. Όχι, δεν ξέρω αν ήταν μέσα στις αιτήσεις των bonus των τραπεζών και φαντάζομαι πως όχι ακόμη... μιας και η τράπεζα σε μονοψήφιο ποσοστό σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Στα 4 εκατ. ευρώ πουλήθηκε το οικόπεδο των 50,8 στρεμμάτων του Γ. Καρούζου στο Ηράκλειο το οποίο πλειστηριάστηκε με επισπεύδουσα την Εθνική και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,3 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής αγόρασε άρτιο και οικοδομήσιμο ακίνητο, εκτός σχεδίου πόλεως στη θέση Ρουσσές ή Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού.

Χέρια άλλαξε και αγροτεμάχιο έκτασης 19.708,33 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επίσης στη Νέα Αλικαρνασσό, με επισπεύδουσα την ίδια τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στις 560 χιλ. ευρώ ευρώ, που κατακυρώθηκε με ένα ευρώ διαφορά.

Νησί βιώσιμης ανάπτυξης επιχειρείται να γίνει η Αστυπάλαια και την πρωτοβουλία υποστηρίζει η Alpha Bank με μια φιλική προς το περιβάλλον συγκοινωνία αλλά κυρίως με την ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού.

Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους λιλιπούτιους «περιβαλλοντολόγους» που τους έδειξαν το έξυπνο βιώσιμο θερμοκήπιο που κατασκεύασαν. Ή έχεις στο αίμα σου το green ή όχι.

Πάντως επειδή ακούω διάφορους πανηγυρισμούς από δικηγορικούς συλλόγους, καταναλωτικές οργανώσεις και λοιπούς για την προσωρινή διαταγή σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής οφείλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Η απόφαση αφορά στο διάστημα μέχρι 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση που να επικυρώνει ότι οι ευάλωτοι δεν θα μένουν χωρίς ρεύμα αν δεν πληρώσουν τη ρήτρα. Αν δεν υπάρξει θα πληρώσουν τη ρήτρα, αυτή που χρωστούν αλλιώς ρεύμα γιοκ. Καλό θα είναι λοιπόν να κοπεί η παραπληροφόρηση και να γνωρίζουν οι ευάλωτοι την πλήρη αλήθεια και να μην τσιμπούν σε παραμύθια

Κατά τα λοιπά είδαμε και εσωτερικό ελεγκτή εταιρίας να παίρνει μετοχές από stock options. Έστω και 50 τεμάχια της Epsilon NET. Αυτό βέβαια ίσως το λιγότερο καθώς τα stock options εγκρίθηκαν το 2021 και πριν κλείσει χρόνος ασκήθηκαν με τιμή 0,6 ευρώ ενώ η μετοχή παίζει πάνω από 6 ευρώ. Η Αναπληρώτρια CEO κα Αναγνώστου πρέπει να είναι τρισευτυχισμένη γιατί με 116.200 μετοχές (έλαβε τη μερίδα του λέοντος) γράφει μια υπεραξία μόλις 630.000 ευρώ…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:13

Eurobank και ΟΠΑ δημιουργούν γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας

11:07

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:05

Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Ερωτήσεις-απαντήσεις

11:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με υποτονικό τζίρο

10:53

Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

10:35

Συμμαχία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ξενοδόχων στον αθλητικό τουρισμό

10:27

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:24

ΠΟΥ: Τα ανθυγιεινά τρόφιμα προκαλούν κάθε χρόνο κάπου 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

10:23

Πολεοδομία: Ο νέος οδηγός για άδειες, αυθαίρετα και δόμηση περνά σήμερα από τη Βουλή

10:08

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στηρίζει το OceanEye της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών

10:07

Το μισογεμάτο το ποτήρι του Εξαμήνου και το μισοάδειο νέο «ενεργειακό πακέτο» για την Ελλάδα

10:05

Σκέρτσος: Κράτος Δικαίου - Η Ελλάδα της σύγκλισης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων

09:58

Επιχείρηση «Θερισμός»: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

09:53

Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για τη 2η φάση του έργου «Κοινωνικοοικονομική Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

09:36

Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025

09:19

ΑΑΔΕ: Ευχαριστήρια επιστολή Πιτσιλή στους εργαζομένους για τις επιδόσεις της Αρχής

09:10

Το όραμα του Φινλανδού για μια Ευρωπαϊκή Ένωση 40 κρατών που θα έχει μεγάλη δύναμη

09:04

DBRS: Το δημογραφικό στην εξίσωση των τραπεζικών αξιολογήσεων - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

09:02

Ιράν: Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες - Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις πάνε «πολύ καλά»

08:57

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν το πρώτο βήμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

08:53

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ισχυρά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2026

08:26

Mondelēz: Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, τα νέα προϊόντα και η προοπτική νέων εξαγορών στην Ευρώπη

08:11

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Συνέχεια με μαθήματα ειδικότητας (ΕΠΑΛ) - Δείτε τα θέματα

08:08

Δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο ιδρυτής των Zara - Ποιος είναι

08:06

Οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός

07:59

Η ρελάνς Μητσοτάκη στον Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια - Ο μεταγραφικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ - Το debate που ζητά η Καρυστιανού

07:52

Λειψυδρία: Ποια υποδομή «αναβιώνει» για την υδροδοτική ασφάλεια της Αττικής

07:38

Νομοσχέδιο για μισθολογικές διακρίσεις: Τι αλλαγές φέρνει στις αμοιβές

07:31

IRIS: Το κινητό γίνεται πορτοφόλι για πάνω από 4,5 εκατ. χρήστες

07:24

«Υψηλές πτήσεις» για τα malls της Lamda - Τα κόστη και τα projects Ελληνικού