BACKSTORY

Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης

26-01-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το deal για την JP Morgan και αν κατάφερε σημαντική επιτυχία για τη Viva Wallet. Εκείνο που όμως ξέρω είναι ότι η έλευση και της JP Morgan, όπως και άλλων διεθνών οίκων και funds, δεν είναι άσχετη με τη συστηματική δουλειά που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή τόσο από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού τον κ. Πατέλη, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Η JP Morgan θα αποκτήσει ποσοστό περίπου στο 49% στην εταιρεία Viva Wallet.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά η εταιρία αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Η επένδυση της JPMorgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet. Αυτό που έχει σημασία είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου με τι ποσοστό θα βρεθεί τελικώς η JP Morgan αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως η αύξηση δεν θα αποδυναμώσει τα ποσοστά των βασικών μετόχων.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου τα νέα για το ΤΧΣ και ας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί πάντως δεν δείχνουν συγκινημένοι σε ό, τι αφορά την αφερεγγυότητα.

Πρέπει πάση θυσία να προσπαθούμε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης να είναι υψηλότερος από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Και έτσι θέτει τον πήχη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει από τούδε και στο εξής ο δανεισμός του Δημοσίου. Ανάπτυξη vs Δανεισμό. Δεν είναι και απλή εξίσωση.

Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds - κεφαλαιακοί οργανισμοί - ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000 είπε ο κ. Διοικητής. Μακάρι κύριε διοικητά μου αλλά μιλούμε αν καταλαβαίνω καλά, από προηγούμενα κεφάλαια για το 2023.

Τώρα σε ό, τι αφορά το χιονιά, ένα διχίλιαρο είναι λίγο πολύ λίγο για μένα σε περίπτωση που βρισκόμουν εγκλωβισμένος σε ένα αυτοκίνητο κάποιες πολλές ώρες μέσα στα χιόνια. Και για να τελειώνουμε, ο υπερτιμημένος κοινοτικός αξιωματούχος που ηγείται της ιστορίας επίσης αποδείχθηκε λίγος, πολύ λίγος στα δύσκολα.

Πάντως στο χρηματιστήριο πνέει άνεμος αισιοδοξίας με την αλλαγή διοίκησης. Ο νέος επικεφαλής χαίρει της εμπιστοσύνης Πατέλη, ο οποίος άλλωστε έχει αναλάβει και το δύσκολο - όπως λέγαμε και στην αρχή - project να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Και το Χρηματιστήριο είναι κρίσιμος παράγοντας στην πραγματοποίηση επενδύσεων, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις. Οι περγαμηνές Κοντόπουλου είναι καλές και όπως λένε όσοι τον ξέρουν είναι ικανός και κυρίως γρήγορος και αποτελεσματικός. Μένει να το δούμε στην πράξη.

Αυτό το φαινόμενο να βγάζουν εταιρίες ανακοίνωση μόνο στην αγγλική γλώσσα αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει. Και ρωτώ. Υπάρχει άλλη χώρα που οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις βγαίνουν μόνο σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική; Αν υπάρχει παρακαλώ να ενημερωθούμε όλοι για να δώσουμε συγχαρητήρια δια την αντιγραφήν.

Κατά τα λοιπά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταβάλλει από 1.000 ευρώ σε κάθε επιβάτη που εγκλωβίστηκε στις αμαξοστοιχίες μετά από αίτημα του Υπουργού Υποδομών. Δεν επέχω αντίρρηση, αλλά προβλέπω... παράπονα μια και ο πρωθυπουργός πλειοδότησε με 2.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου