BACKSTORY

Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης

26-01-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το deal για την JP Morgan και αν κατάφερε σημαντική επιτυχία για τη Viva Wallet. Εκείνο που όμως ξέρω είναι ότι η έλευση και της JP Morgan, όπως και άλλων διεθνών οίκων και funds, δεν είναι άσχετη με τη συστηματική δουλειά που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή τόσο από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού τον κ. Πατέλη, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Η JP Morgan θα αποκτήσει ποσοστό περίπου στο 49% στην εταιρεία Viva Wallet.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά η εταιρία αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Η επένδυση της JPMorgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet. Αυτό που έχει σημασία είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου με τι ποσοστό θα βρεθεί τελικώς η JP Morgan αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως η αύξηση δεν θα αποδυναμώσει τα ποσοστά των βασικών μετόχων.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου τα νέα για το ΤΧΣ και ας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί πάντως δεν δείχνουν συγκινημένοι σε ό, τι αφορά την αφερεγγυότητα.

Πρέπει πάση θυσία να προσπαθούμε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης να είναι υψηλότερος από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Και έτσι θέτει τον πήχη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει από τούδε και στο εξής ο δανεισμός του Δημοσίου. Ανάπτυξη vs Δανεισμό. Δεν είναι και απλή εξίσωση.

Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds - κεφαλαιακοί οργανισμοί - ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000 είπε ο κ. Διοικητής. Μακάρι κύριε διοικητά μου αλλά μιλούμε αν καταλαβαίνω καλά, από προηγούμενα κεφάλαια για το 2023.

Τώρα σε ό, τι αφορά το χιονιά, ένα διχίλιαρο είναι λίγο πολύ λίγο για μένα σε περίπτωση που βρισκόμουν εγκλωβισμένος σε ένα αυτοκίνητο κάποιες πολλές ώρες μέσα στα χιόνια. Και για να τελειώνουμε, ο υπερτιμημένος κοινοτικός αξιωματούχος που ηγείται της ιστορίας επίσης αποδείχθηκε λίγος, πολύ λίγος στα δύσκολα.

Πάντως στο χρηματιστήριο πνέει άνεμος αισιοδοξίας με την αλλαγή διοίκησης. Ο νέος επικεφαλής χαίρει της εμπιστοσύνης Πατέλη, ο οποίος άλλωστε έχει αναλάβει και το δύσκολο - όπως λέγαμε και στην αρχή - project να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Και το Χρηματιστήριο είναι κρίσιμος παράγοντας στην πραγματοποίηση επενδύσεων, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις. Οι περγαμηνές Κοντόπουλου είναι καλές και όπως λένε όσοι τον ξέρουν είναι ικανός και κυρίως γρήγορος και αποτελεσματικός. Μένει να το δούμε στην πράξη.

Αυτό το φαινόμενο να βγάζουν εταιρίες ανακοίνωση μόνο στην αγγλική γλώσσα αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει. Και ρωτώ. Υπάρχει άλλη χώρα που οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις βγαίνουν μόνο σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική; Αν υπάρχει παρακαλώ να ενημερωθούμε όλοι για να δώσουμε συγχαρητήρια δια την αντιγραφήν.

Κατά τα λοιπά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταβάλλει από 1.000 ευρώ σε κάθε επιβάτη που εγκλωβίστηκε στις αμαξοστοιχίες μετά από αίτημα του Υπουργού Υποδομών. Δεν επέχω αντίρρηση, αλλά προβλέπω... παράπονα μια και ο πρωθυπουργός πλειοδότησε με 2.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

14:47

Ανδρουλάκης: Στις επόμενες εθνικές εκλογές η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία

14:35

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης έδωσε εντολές στον αρχηγό του στρατού για αποφασιστική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους

14:21

Γερμανία: Απορρίπτει την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση Σρέντερ σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

14:11

Γάζα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

14:04

Armani: Πιθανή πώληση ποσοστού 15% μεταξύ L’Oreal, LVMH και EssilorLuxottica

13:50

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία με drones και πυρά πυροβολικού

13:39

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»

13:31

Γιορτή της Μητέρας: Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

13:21

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη έπειτα από καβγά οδηγών μηχανής – Τραυματίστηκε ένας 34χρονος

13:18

ΙΝΚΑ: Επανεξέταση υποθέσεων ρευματοκλοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ και ακυρώσεις προστίμων

13:05

Πυροβόλησαν με ούζι γυναίκα έξω από κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα

13:00

Στεγαστικά απαγορευτική γίνεται η Αθήνα για τη μεσαία τάξη

12:50

Ανδρουλάκης: Προτάσεις για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

12:42

Ιράν: Χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν δυσκολίες στη διέλευση του Στενού του Ορμούζ

12:34

DW: «Eλλάς-Γερμανία συμμαχία» αλλά υπό όρους

12:18

Σχολικά γεύματα: Δεν είναι μόνο σίτιση, είναι φροντίδα, ίσες ευκαιρίες και στήριξη της οικογένειας

12:08

Ιράν: Κρατάει τις ΗΠΑ στο... περίμενε