BACKSTORY

Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης

26-01-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Στουρνάρας, τα επιτόκια και τα funds - Το ΧΑ μπαίνει στην εξίσωση της ανάπτυξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το deal για την JP Morgan και αν κατάφερε σημαντική επιτυχία για τη Viva Wallet. Εκείνο που όμως ξέρω είναι ότι η έλευση και της JP Morgan, όπως και άλλων διεθνών οίκων και funds, δεν είναι άσχετη με τη συστηματική δουλειά που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή τόσο από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού τον κ. Πατέλη, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Η JP Morgan θα αποκτήσει ποσοστό περίπου στο 49% στην εταιρεία Viva Wallet.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά η εταιρία αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Η επένδυση της JPMorgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet. Αυτό που έχει σημασία είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου με τι ποσοστό θα βρεθεί τελικώς η JP Morgan αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως η αύξηση δεν θα αποδυναμώσει τα ποσοστά των βασικών μετόχων.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου τα νέα για το ΤΧΣ και ας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί πάντως δεν δείχνουν συγκινημένοι σε ό, τι αφορά την αφερεγγυότητα.

Πρέπει πάση θυσία να προσπαθούμε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης να είναι υψηλότερος από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Και έτσι θέτει τον πήχη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει από τούδε και στο εξής ο δανεισμός του Δημοσίου. Ανάπτυξη vs Δανεισμό. Δεν είναι και απλή εξίσωση.

Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds - κεφαλαιακοί οργανισμοί - ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000 είπε ο κ. Διοικητής. Μακάρι κύριε διοικητά μου αλλά μιλούμε αν καταλαβαίνω καλά, από προηγούμενα κεφάλαια για το 2023.

Τώρα σε ό, τι αφορά το χιονιά, ένα διχίλιαρο είναι λίγο πολύ λίγο για μένα σε περίπτωση που βρισκόμουν εγκλωβισμένος σε ένα αυτοκίνητο κάποιες πολλές ώρες μέσα στα χιόνια. Και για να τελειώνουμε, ο υπερτιμημένος κοινοτικός αξιωματούχος που ηγείται της ιστορίας επίσης αποδείχθηκε λίγος, πολύ λίγος στα δύσκολα.

Πάντως στο χρηματιστήριο πνέει άνεμος αισιοδοξίας με την αλλαγή διοίκησης. Ο νέος επικεφαλής χαίρει της εμπιστοσύνης Πατέλη, ο οποίος άλλωστε έχει αναλάβει και το δύσκολο - όπως λέγαμε και στην αρχή - project να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Και το Χρηματιστήριο είναι κρίσιμος παράγοντας στην πραγματοποίηση επενδύσεων, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις. Οι περγαμηνές Κοντόπουλου είναι καλές και όπως λένε όσοι τον ξέρουν είναι ικανός και κυρίως γρήγορος και αποτελεσματικός. Μένει να το δούμε στην πράξη.

Αυτό το φαινόμενο να βγάζουν εταιρίες ανακοίνωση μόνο στην αγγλική γλώσσα αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει. Και ρωτώ. Υπάρχει άλλη χώρα που οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις βγαίνουν μόνο σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική; Αν υπάρχει παρακαλώ να ενημερωθούμε όλοι για να δώσουμε συγχαρητήρια δια την αντιγραφήν.

Κατά τα λοιπά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταβάλλει από 1.000 ευρώ σε κάθε επιβάτη που εγκλωβίστηκε στις αμαξοστοιχίες μετά από αίτημα του Υπουργού Υποδομών. Δεν επέχω αντίρρηση, αλλά προβλέπω... παράπονα μια και ο πρωθυπουργός πλειοδότησε με 2.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:04

S&P 500: Στις 8.000 μονάδες ανεβάζει τον πήχη η JP Morgan

11:45

Apple: Tα σχέδια για το smartwatch της νέας εποχής - Οι οθόνες και ο ρόλος του fitness

11:42

UBS: Top pick η μετοχή της Euronext – Τέσσερις καταλύτες για αυξημένη κερδοφορία

11:07

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία οι 2.600 μονάδες

11:05

Bloomberg: Έτοιμη για ισχυρότερη ανάπτυξη η Ευρωζώνη μετά το δυναμικό δεύτερο τρίμηνο

11:00

Γιατί τα 8 μποφόρ αλλάζουν τη μάχη με τις πυρκαγιές - Πώς μια μικρή φωτιά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη

10:39

Ευρωαγορές: Flat οι δείκτες περιμένοντας νεότερα για το Ορμούζ

10:39

Συμφωνία Μόσχας - Δαμασκού για τις ρωσικές βάσεις σε συριακό έδαφος

10:22

Η Revolut έλαβε τραπεζική άδεια στη Γαλλία

10:13

Voucher παιδικών σταθμών: Σήμερα τα προσωρινά αποτελέσματα - Πότε υποβάλλονται ενστάσεις

10:05

Πετρέλαιο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι τιμές με το βλέμμα στο Ορμούζ

10:03

Τουρισμός για Όλους: Από σήμερα αιτήσεις για όλα τα ΑΦΜ - Voucher έως 600 ευρώ

09:49

Ο Τραμπ αναδημοσίευσε συνέντευξη του Πλεύρη

09:28

Eurobank: Απέκτησε 1.099.627 ίδιες μετοχές από 3 έως 7 Αυγούστου 2026

09:17

TSMC: Άλμα 45% στις πωλήσεις Ιουλίου - Σε συζητήσεις για κοινή επένδυση με την Sony

09:02

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

08:57

Πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής - Ενισχύονται οι δυνάμεις, εκκενώθηκε η περιοχή Αγ. Στυλιανού

08:45

Από τη ΔΕΘ στο Μαντούδι μέσω… διάσπασης

08:37

Το Ιράν αξιώνει οι ΗΠΑ να δεχτούν «όλους» τους όρους του για να ξανανοίξει το Ορμούζ

08:23

Ρεκόρ ζέστης στη δυτική Ευρώπη στην αρχή του καλοκαιριού του 2026

08:20

«Λίφτινγκ» στο διθέσιο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία

08:06

Συνεχίζει να επεκτείνεται η Pepco στην Ελλάδα - Τα νέα καταστήματα

08:01

Ο Ρήνος εξελίσσεται σε εμπόδιο για τη γερμανική ανάκαμψη

07:44

Μετά την επιτυχία των καθαρών οικοπέδων, ας τολμήσουμε τα «καθαρά χωράφια» και μεταρρύθμιση της γης στην Ελλάδα

07:33

Κατσαφάδος: Πλήρης ψηφιοποίηση της Κρατικής Αρωγής - Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν το συντομότερο δυνατό

07:30

Πυρόπληκτοι: Τα σημεία - κλειδιά για να μη χαθούν οι ενισχύσεις

07:20

Ανασφάλιστα οχήματα: Στο «ψηφιακό κόσκινο» της ΑΑΔΕ οι ενστάσεις για τα πρόστιμα

07:14

«Ταύρος» για Eurobank η Citi - Το σενάριο που ανοίγει τον δρόμο για τα 6,20 ευρώ

07:05

Γεμίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης - Αντίστροφη μέτρηση στο ΧΑ - To άλλο κόστος των πυρκαγιών

23:58

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε ρεκόρ ζέστης με 36,9 βαθμούς Κελσίου