BACKSTORY

Εθνική: Πρώτη σε πλειστηριασμούς - Epsilon Net: Πολύ κακό για το τίποτα

15-11-2021 | 07:39
Μοιράσου το
Εθνική: Πρώτη σε πλειστηριασμούς - Epsilon Net: Πολύ κακό για το τίποτα

Μία ένταση μεταξύ ΤτΕ και Servicers την καταγράψαμε την Παρασκευή. Τώρα... φτιαχτή ήταν, πραγματική ήταν, θα σας γελάσω. Επί της ουσίας ο διοικητής Στουρνάρας είπε στους servicers το αυτονόητο: Κύριοι, ρυθμίστε προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν τόσες εταιρίες ζόμπι που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μιας και μόνον με χρηματοδότηση θα επέλθει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά και αυτό που λένε οι servicers έχει μια λογική: Ρυθμίζουμε όπου μπορούμε. Όπου δεν μπορούμε πως να ρυθμίσουμε; Έχετε την εντύπωση πως πεθαμένα δάνεια μετά από 12 χρόνια κρίσης παίρνουν αναδιάρθρωση; Kι αν έπαιρναν, οι servicers θα έχαναν την ευκαιρία; Αφού από εκεί προκύπτουν τα κέρδη και οι προμήθειες... 

Πάντως πολύ σύντομα θα μπουν - οι μεγάλες εταιρείες του χώρου- στο κυνήγι του μίτου (σ.σ. της Αριάδνης) κυνήγι που δεν θα είναι εύκολο για κανέναν. Πρόκειται για το πακέτο των κόκκινων δανείων που έχει βγάλει προς πώληση η Qualqo και προέρχεται από πιστωτικά ιδρύματα των οποίων η λειτουργία έπαψε (ΑΤΕ ΤΤ κλπ.). Άλλωστε μετά από όσα συνέβησαν με το Frontier τα μεγάλα σπίτια προετοιμάζονται επαρκώς.

Ακούω εξάλλου πως η Εθνική θα κάνει αναστροφή των προβλέψεων για το Frontier γιατί της έχουν βγει ικανοποιητικώς οι ανακτήσεις και επομένως δεν χρειάζεται τις τόσες πολλές προβλέψεις. Αυτό λέει θα είναι και το ατού που θα παρουσιάσει η τράπεζα στα αποτελέσματά της στις 26 του μηνός.

Σε ό, τι αφορά πάντως τα κόκκινα δάνεια του χαρτοφυλακίου της, αυτά κινούνται στο 12% και προσδοκάται μονοψήφιο ποσοστό του χρόνου στο εξάμηνο.

Νot bad! Ωστόσο υπάρχουν και καλύτεροι που ξεκίνησαν μάλιστα από πολύ χειρότερη βάση έναντι της Εθνικής... λέγε με Eurobank. Oι οποίοι επικοινωνούν κιόλας και με τους μετόχους και με τους πελάτες και με τους τρίτους και εξηγούν... όσα η Εθνική αρνείται συστημικά να εξηγήσει... (επανερχόμαστε).

Πάντως η Εθνική έχει μία πρωτιά. Είναι η Τράπεζα που έχει κάνει τους περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το 2018 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα. Οι επισπεύδοντες αναγράφονται με βάση όσα προκύπτουν από τα δημοσίως διαθέσιμα σχετικά στοιχεία για την επίσπευση κάθε πλειστηριασμού στην πλατφόρμα eauction.gr.

Ειδικότερα:

  • Εθνική 20.145 πλειστηριασμοί (ποσοστό 20,3%)
  • Πειραιώς 16.569 (ποσοστό 16,7%)
  • Alpha 13.493 (13,6%)
  • Eurobank 6.695 (6,7%)

Καταρτίζονται στην παρούσα φάση τα budget των τραπεζών και των λοιπών εισηγμένων.

Σε ό, τι αφορά τις τράπεζες ο SSM έχει δώσει τις οδηγίες του: Μείωση κόστους, αύξηση πιστωτικής επέκτασης. Αυτό το δεύτερο και για φέτος λιγουλάκι δύσκολο προκύπτει.

Αν διανοηθώ πως κάποιοι από το απώτατο παρελθόν οι οποίοι στην παρούσα φάση αναπαύονται ως σύμβουλοι με αξιώματα σε μεγάλες συμβουλευτικές, κάνουν παρεμβάσεις τύπου θεσμικού για το Χρηματιστήριο επειδή κουνουστεύουν τη θέση θα αυτοπυρποληθώ σας το λέω... 

Και μιας και το θέμα έχει ζουμί, η Egon Zehnder αναλαμβάνει αλλά η στόχευση ήδη υπάρχει. Κάπου άκουσα πάντως πως ο κ. Βασίλης Καρατζάς ζήτησε «:δικαίωμα» που λένε και οι παίχτες στο πράσινο τραπέζι, μιας και θα έπρεπε να αφήσει πολλές δουλειές για να αναλάβει το θέση τούτη της οποίας δεν της λείπει το prestige ούτε οι αμοιβές.

Είδα τις προάλλες την ανακοίνωση της Epsilon Net και αρχικά ψιλοεντυπωσιάστηκα:«Δυναμική είσοδος στον τομέα του Fintech με την εξαγορά του 88% της εταιρίας πληροφορικής PCS». Βέβαια, όταν διάβασα προσεκτικότερα την ανακοίνωση αντιλήφθηκα ότι... πολύ κακό για το τίποτα... Fake ενθουσιασμός...  Γιατί στην ουσία η πομπώδης ανακοίνωση αφορά την εξαγορά -σόρι τακτοποίηση εκκρεμοτήτων από την από κοινού εξαγορά της SingularLogic από την Epsilon Net και την Space. Θυμάστε... εκείνη την εξαγορά για να λειτουργήσουν τάχα από κοινού την εταιρία την οποία μετά έσπασαν αποκαλύπτοντας την εξαρχής πρόθεση. Την οποία βεβαίως δεν... κατάλαβε ούτε η τότε ηγεσία της MIG... Όχι ότι πειράζει βέβαια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λέει και ο λαός. Απλά θυμάμαι κάτι ανακοινώσεις... 

Η PCS που αποτελεί τη νέα δυναμική εξαγορά ανήκε κατά 50,50% στην Singular. Κανονική θυγατρική δηλαδή. Όταν διαμοιράστηκαν τα ιμάτια της SingularLogic έσπασε στα δύο το ποσοστό και τώρα τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες και λογιστικά. Τι παίρνεις εσύ, τι κρατώ εγώ. Το λέω γιατί ανακοινώθηκε και τίμημα. Από εκεί μέχρι την πανηγυρική ανακοίνωση για είσοδο στο Fintech κλπ. υπάρχει μεγάλη απόσταση σε επίπεδο ουσίας και εντυπώσεων. Για να μην είμαι όμως άδικος είναι αλήθεια ότι παίρνει και το μειοψηφικό ποσοστό ενός άλλου τρίτου μετόχου... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.