BACKSTORY

Νέα εξαγορά στην υγεία - Οι αναστολές στο ΤΧΣ για Attica - Λογιστικά Πάθη

11-11-2021 | 07:34
Μοιράσου το
Attica Bank

Η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας παραμένει μεγάλη. Πώς θα μπορούσε να ήταν άλλωστε αλλιώς αφού αποτελεί αιχμή του δόρατος τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι οι εξαγορές δίνουν και παίρνουν. Και η Eurobank είπε πως εντός του προσεχούς διαστήματος θα ακούσουμε νέα για εξαγορά στο χώρο την οποία η τράπεζα χρηματοδοτεί. Nα σημειωθεί σε κάθε περίπτωση πως κινητικότητα θα υπάρξει και στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς η ιδέα της καθετοποιημένης παραγωγής δελεάζει πολλούς ακόμη και στις υπηρεσίες.

Μια και ο λόγος για Eurobank, η τράπεζα κάνει καθημερινά πράξη τα κριτήρια ESG και αυτό φαίνεται και στην τελευταία λεπτομέρεια. Σε χθεσινή παρουσίαση στον Τύπο για το σχέδιο της Τράπεζας «Eurobank 2030», στους δημοσιογράφους δόθηκαν – και μάλιστα πριν ακόμη διανεμηθούν στη διοίκηση και στα στελέχη της Τράπεζας - οικολογικά σημειωματάρια από φελλό και  ανακυκλωμένο χαρτί.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία γίνεται αισθητή και στα νέου τύπου phygital καταστήματα όπου το μόνο χαρτί που θα δει ο πελάτης είναι αυτό της σειράς εξυπηρέτησης. 

Σημειώνεται ότι από τις 5,5 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις δανείων που σχεδιάζει η Τράπεζα για την επόμενη τριετία, τουλάχιστον οι μισές θα δοθούν με κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance).

Το σήριαλ στην Attica Bank δίνει και παίρνει. Μπορεί να έπεισαν σπρώχνοντας και το ξένο fund να μετέχει στο σχήμα εξαγοράς, έστω και σε δεύτερη φάση φυσικά κάτω από ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, όμως όπως και να ‘χει δεν ρώτησαν τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι το ΤΧΣ που υπογράφει τη σύμβαση και παρά την ασυλία το ΤΧΣ φαίνεται να μην θέλει να βάλει την υπογραφή του σε ότι θεωρεί κέρασμα ή αλλιώς χάρισμα... 

Οι πλειστηριασμοί αρχίζουν και σκληραίνουν και η άποψη είναι πως θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν αναδιαρθρώσεις δανείων κατ' αρχήν γιατί τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στους servicers αλλά και επειδή αν αποφύγουν τους πλειστηριασμούς τότε οι διεκδικήσεις από το Δημόσιο θα είναι πολλαπλάσιες έναντι εκείνων σε υποθηκευμένα από τις τράπεζες στοιχεία.

Ε, καλά, μην αγκαλιάσουμε και τις τουρκικές θέσεις της μικρής Ολλανδέζας που δεν είναι και μικρή... η οποία βρίσκει και κάποια θετικά στο Χίτλερ! Έλεος. Πάντως κάποια πράγματα είναι ντιενεϊκά και διαχρονικά και σχετίζονται με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα των λαών! 

Εκεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα καλό είναι να μην επιχειρούν να ανακαλύψουν βαθιά λαρύγγια μέσω λαγωνικών καθώς τα πραγματικά λαγωνικά έχουν πάει για κυνήγι... Συμβουλή αν μπορεί να υπάρξει τέτοια είναι πως μικρή σημασία έχουν οι ανακαλύψεις τόσο μικρή όσο και η αποκάλυψη... 

Μιας και μιλάμε για Αναπτυξιακή Τράπεζα λέω να βάλω ένα κουίζ. Ποια μεγάλη εταιρεία που ο μέτοχος της εγγυάται προσωπικά ότι θα βάλει λεφτά έχει λάβει σημαντικά δάνεια από τις τράπεζες από εκείνα που φέρουν την εγγύηση της Αναπτυξιακής;  Οι απαντήσεις θα δοθούν προσεχώς... 

Από την άλλη πλευρά πλήθος επιχειρήσεων παραμένει μη χρηματοδοτήσιμο. Αν χρωστάς πολλά είσαι πρόβλημα για την τράπεζα αν χρωστάς λίγα το πρόβλημα οφείλεις να το επωμιστείς και να το επιλύσεις.

Δεν έφτανε στις εισηγμένες η έκτακτη δημοσίευση 9μήνου λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, υπάρχει και άλλη υποχρέωση. Έχουν κέφια οι θεσμοί. Πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται να γνωστοποιηθούν για το 12μηνο του 2021 όχι μόνο απολογιστικά, οι επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής στα οικονομικά και μη οικονομικά στοιχεία. Και να γίνει και σαφής κάθε τυχόν αναπροσαρμογή κονδυλίων για αυτά τα δύο αίτια. Τα μεγάλα Πάθη των λογιστών. Κοινώς... έχε γεια καημένε κόσμε... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.