BACKSTORY

Τα σχέδια του ΤΧΣ για την Εθνική - HSBC:Το πακετάκι και το κουσουράκι του

25-10-2021 | 07:52
Μοιράσου το
Τα σχέδια του ΤΧΣ για την Εθνική - HSBC:Το πακετάκι και το κουσουράκι του

Μπορεί ο Paul να μη θέλει και ενδέχεται να έχει και τα δίκια του που δεν... Πολύ σεβαστή η άποψή του. Όμως απ' ότι δείχνουν τα πράγματα θέλει δε θέλει θα πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται πως το ΤΧΣ θα απελευθερώσει δυνάμεις σε ό, τι αφορά την τράπεζά «του» και την τράπεζά του για να ακριβολογώ. Γιατί μη γελιέστε, επταθέσιο το βλέπουν το θέμα με την Εθνική στο ΤΧΣ. Και αυτό μπορεί να γίνει απλά με ρευστοποίηση πακέτου, ενδέχεται ωστόσο να γίνει πράγματι και με αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα εισέλθουν μέτοχοι που ενδιαφέρονται. Και ας μην θέλει ο Paul… που πέτυχε παράταση, αλλά στο τέλος αν άλλοι θελήσουν, θα θελήσει. Απλά πράγματα είναι. Εφαρμοσμένα μαθηματικά. Έχει τις γνώσεις... και κυρίως έχει μάθει να ακούει (σ.σ. όπου χρειάζεται, δυστυχώς όχι γενικώς).

Παρεμπιπτόντως κάποια λένε ότι στο τέλος της διαδρομής του ΤΧΣ υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή αποτελεί ένα είδος τερματισμού για το ΤΧΣ. Είναι και οι δύο θυγατρικές του Υπερταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμμετοχές και εφόσον ο λόγος για τον οποίον δημιουργήθηκε το ΤΧΣ πάψει να υφίσταται θα μένουν κάποια πακέτα μετοχών τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν αλλά και να διατηρούν το ρόλο της συμμετοχής του Δημοσίου σε συγκεκριμένες τράπεζες. Η πρόθεση είναι βέβαιο ότι υπάρχει και αυτό που λείπει είναι το πράσινο φως από τους θεσμούς που δεν είναι και δύσκολο να ληφθεί. Η συνένωση εξασφαλίζει και το προσωπικό του ΤΧΣ όταν πια δεν θα έχει ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες.

Δεν θέλω να' χω διδακτικό ύφος αλλά για να ξέρετε οι αναβαθμίσεις και οι υποβαθμίσεις όπως μου έλεγαν κρύβουν μέσα τους και κάποια politics. Είναι όπως αναφερόταν στη γνωστή ταινία Πολίτικη Κουζίνα πως ο γαστρονόμος κρύβει μέσα του έναν αστρονόμο.

Ναι ασφαλώς η S&P δεν μας χρώσταγε μια περαιτέρω αναβάθμιση, πολλώ δε μάλλον που το χρέος μας έχει φθάσει στο 207% του ΑΕΠ. Όμως να σας πω την αλήθεια ούτε και στην Ιταλία χρώσταγε κάτι, που έχει κι αυτή δυσθεώρητο χρέος, ωστόσο μια χαρά την αναβάθμισε.

Πουλάει ακούω ένα πακετάκι ενήμερων στεγαστικών 1 δισ. ευρώ η HSBC. Συμπαθητικό , αλλά το «κουσουράκι» του όπως θα λέγαμε λαϊκιστί το' χει. Γι' αυτό και δεν βρίσκονται πρόθυμοι αγοραστές. Και τούτο θα πρέπει να αναζητηθεί στα χαμηλά επιτόκια των συγκεκριμένων δανείων που δεν επιτρέπουν σημαντικά περιθώρια κέρδους στον αγοραστή ακούω.... Είμαι κι εγώ αυτό που λένε ακουστικός τύπος.

Μαθαίνω ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να μας τελειώσει ο Θόδωρος από την Attica Bank. Είναι από καιρό που παίζει το ζήτημα αλλά μάλλον έφτασε στα όριά της η υπόθεση και έχει δοθεί το πράσινο φως και από το υπουργείο για την αλλαγή. Τι; Αν θα περιμένουν το νέο μέτοχο; Θα αστειεύεστε μάλλον… Πάντως εμείς του το είχαμε πει ότι οι αγάπες του Κεντρικού δεν διαρκούν για πάντα…

Οι διεθνείς παίχτες, τα funds κοινώς, έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα και πάλι και να κοιτάζουν διεξοδικά «Ελλάδα» για επενδύσεις. Μέσα στο προσεχές διάστημα αριβάρουν funds του κόλπου αλλά και άλλοι από τις ΗΠΑ για να δουν ελληνικές επιχειρήσεις καθώς ρευστότητα υπάρχει, λεφτά υπάρχουν και κάπου πρέπει να επενδυθούν.

Η αλήθεια είναι ότι πόσοι εκτίμησαν πως οι κ. κ.  Μπάκος και Καϋμενάκης είναι εύκολοι παίχτες μέχρι στιγμής διαψεύστηκαν. Αποδεικνύονται εξόχως σκληροί και δύσκολοι. Το λέω για τη συνέχεια. Έχω την αίσθηση πως οι δύο αυτοί επιχειρηματίες είναι από εκείνη την πάστα των ανθρώπων που γίνονται θηρία όταν δεν τους αποδίδεται σεβασμός. Και η αλήθεια είναι πως μάλλον όσοι κοντραρίστηκαν μαζί τους τους υποτίμησαν πολύ. Θα μου πείτε είναι ψυχολογικό το ζήτημα; Και θα σας απαντήσω πως η ψυχολογία είναι πάντα κίνητρο στο άγριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Φέρνει στην επιφάνεια τα άγρια ένστικτα που δύσκολα χαλιναγωγούνται με τη λογική. Γιατί διαφορετικά λογική στο εγχείρημά τους είναι δύσκολο να βρεθεί...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.