BACKSTORY

Backstory: Viva δημοκρατία! - Επιστολή από τον κ. Στεριούλη πρώην CEO των ΕΛΠΕ

07-09-2021 | 07:33
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας σε διάφορα συστήματα πολιτικά, επιστημονικά, γνώσεων κλπ. αποδίδεται με τον όρο εκδημοκρατισμό αυτών καθ' αυτών των συστημάτων. Έννοια σημαντική και συνάμα ιστορική. Δεν έχει ωστόσο τύχει να χρησιμοποιήσουμε την έννοια αυτή στα συστήματα πληρωμών. Μέχρι τα τώρα βεβαίως... Καθώς από χθες, όλα αλλάζουν και η Δημοκρατία εισήλθε- εννοιολογικά μιλώντας- και στις πληρωμές μέσω της ανακοίνωσης της Viva Wallet.

«Η Viva Wallet θέλει να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στις πληρωμές με κάρτα (ανέπαφες και με PIN) με τη λειτουργία Tap to Phone στο Viva Wallet POS app». Το σχόλιό μου: Στην υγειά μας (Viva) βρε παιδιά και μη χειρότερα!!!!

Γράφαμε χθες για την Attica Bank. Και θέλω να διευκρινίσω πως μου είπαν ότι οι σχέσεις με την Πανεπιστημίου όσο να πεις έναν τραυματισμό τον έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα. Δεν το γνώριζα ομολογώ. Ενδιαφέρον...

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί παρά να υπάρξει συνεργασία έως ότου βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής. Το θέμα είναι πως πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση και την εύρεση νέου management απαιτείται και η ανασυγκρότηση ολόκληρης της τράπεζας. Τι θα αποφανθεί ο Κεντρικός;

Η ακρίβεια εξακολουθεί να επηρεάζει τις κυβερνητικές επιλογές. ¨Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αφού αποτελεί πολιτικό θέμα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών με μείωση των φόρων. Όσο όμως τα κανάλια παίζουν τη σημαντική άνοδο της τιμής του freddo, η τύχη των κυβερνητικών επιλογών παραμένει περιορισμένη.

Βέβαια κάποιοι στο Χρηματιστήριο φαίνεται να έκαναν την τύχη τους. Όπως για παράδειγμα η Virus του γνωστού από τα παλιά Λάμπρου Παπακωνσταντίνου που πούλησε το 12,67% της Ιντεάλ σε θεσμικούς επενδυτές. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η διάθεση μετοχών είχε και μεγάλη ζήτηση. Ειλικρινά όμως με τρώει η περιέργεια να δω την ταυτότητα των θεσμικών επενδυτών και την προέλευσή του για να καταλάβω γιατί έκαναν ουρά για να πάρουν μετοχές στα 3,2 ευρώ.

Βέβαια η μετοχή έκλεισε στα 3,54 ευρώ. Μου προκάλεσε πάντως εντύπωση η αναφορά στο σχετικό δελτίο πως «η συναλλαγή αυτή δεν έχει σχέση με την Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση της Terniale Ltd. η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται κανονικά». Για να είμαι ειλικρινής με μπέρδεψε γιατί κάποιος που αγοράζει υποχρεωτικά μετοχές χαμηλότερα πουλά αρκετά ακριβότερα. Πολύ ενδιαφέρον και πρωτοποριακό. Αλλά στο χρηματιστηριακό χωριό από παλιά έλεγαν συχνά πυκνά Πούλα και Καρτέρα οπότε οι απορίες μου σε ένα βαθμό μπορεί και να λύθηκαν.

Με ενδιαφέρον είδα την κίνηση της Μυτιληναίος να πουλήσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία. Κάποιοι μου είπαν πως το τίμημα αν και δεν ανακοινώθηκε έχει σημαντικό ενδιαφέρον για την εταιρία. Εκτιμώ πως κάποια στιγμή είναι πιθανόν να ανακοινωθεί όπως και τα ντεσού της συμφωνίας που πάντα έχουν ενδιαφέρον για τους επενδυτές.

Και θα κλείσω με μία επιστολή που έλαβα από τον CEO της Ελληνικά Πετρέλαια την περίοδο 2015 - 2018 κ. Γρηγόρη Στεριούλη και δημοσιεύω ως οφείλω:

«Αξιότιμε συντάκτη του insider

Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις που αφορούν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας, με δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, μας αφορούν όλους, απλούς πολίτες αλλά και εξειδικευμένους στον τομέα της ενέργειας. Πολύ περισσότερο που το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος των ΕΛΠΕ σε ποσοστό 35,5% και μέχρι πρόσφατα διόριζε τα 7 από τα 13 μέλη της διοίκησης καθορίζοντας έτσι το management.

Προσωπικά είχα την τιμή να υπηρετήσω ως CEO στη Διοίκηση των ELPE από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 με εκτελεστικό πρόεδρο τον αξιότιμο Ευστάθιο Τσοτσορό (ο οποίος ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του CEO μέχρι το φθινόπωρο του 2019). Θα ήθελα λοιπόν να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο για τα ΕΛΠΕ με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου insider. Ξεκινώ από την αναφορά σας σε ότι αφορά τις προσλήψεις, τις επικείμενες εθελούσιες τις πιθανές παρακολουθήσεις επικοινωνιών κλπ. Μεταξύ άλλων αναφέρετε ότι στη διάρκεια της δικής μας διοίκησης «δεν υπήρχαν καρέκλες να καθίσουν» οι προσληφθέντες.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες και σκέψεις οι οποίες θα επανατοποθετήσουν τα γεγονότα στην πραγματική τους βάση:

Αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΛΠΕ στις 7 Μαΐου του 2015. Την επομένη (8 Μαΐου στις 7 το πρωί) συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 4 εργαζόμενους.

Από την ανάλυση του ατυχήματος διαπιστώσαμε ότι λόγω προηγηθείσας εθελουσίας εξόδου αποχώρησαν έμπειρα στελέχη από την βάρδια των διυλιστηρίων, γεγονός που αφαίρεσε από τη δεξαμενή γνώσης των χειριστών βάρδιας σημαντική εμπειρία. Πήραμε λοιπόν τρεις βασικά αποφάσεις:

1. Tην πρόσληψη 300 χειριστών βάρδιας που θα μπορούσαν σταδιακά να ενισχύσουν το προσωπικό της βάρδιας αποκλειστικά μετά την πάροδο ενός έτους εντατικής εκπαίδευσης

2. Tην ανάκληση ικανού αριθμού αποχωρησάντων χειριστών για εύλογο χρονικό διάστημα και

3. Την κλήση έμπειρων εκπαιδευτών από το εξωτερικό για εντατικοποίηση της εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας λειτουργίας εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το σωματείο εργαζομένων διαφώνησε με τον αριθμό των προσλήψεων, τις θεώρησε ανεπαρκείς ζητώντας πολύ περισσότερες. Προχώρησε μάλιστα στην κήρυξη απεργίας.

Πέραν των προσλήψεων αυτών που έγιναν με ανοιχτή πρόσκληση από ανεξάρτητο εξωτερικό οίκο έγιναν οι παρακάτω προσλήψεις

1. Περιορισμένος αριθμός για ενίσχυση της ΕΚΟ / BP επειδή διαπιστώθηκε η μείωση του ποσοστού πωλήσεων στην εσωτερική αγορά
2. Περιορισμένος αριθμός συμβούλων στη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μετά την επανεκκίνηση της έρευνας στο Ιόνιο τον Πατραϊκό και νότια της Κρήτης και
3. Περιορισμένος αριθμός στελεχών σε αντικατάσταση συνταξιοδοτηθέντων

Πρακτικά δηλαδή οι προσλήψεις έγιναν για σοβαρούς λόγους ασφαλείας, την ενίσχυση της βάρδιας παραγωγής και της υποστήριξης της συνεχώς βελτιουμένης δραστηριότητας του ομίλου.

Μένοντας στο άρθρο σας, δεν μπορώ να αγνοήσω τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που περιέχει οι οποίες αφορούν την σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ και αναφέρονται στην παρακολούθηση της αλληλογραφίας στελεχών αλλά και πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ουδεμία εθελούσια προγραμματίσαμε. Επίσης ουδέποτε παρακολουθήσαμε αλληλογραφία ή επικοινωνία εργαζομένων μας, πρώτον γιατί ήταν ενάντια στις αξίες και αρχές μας και δεύτερον διότι το θεωρούμε ανεπίτρεπτο.

Και επειδή το θέμα είναι εξόχως σοβαρό οι κ.κ. μέτοχοι και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν αν το ύφος και οι καταγγελλόμενες ενέργειες της διοίκησης τους εκφράζουν. Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν, πολύ περισσότερο ότι στελέχη της ΕΛΠΕ δέχθηκαν να λειτουργήσουν έτσι, ακόμη και αν υπήρξαν εντολές ανωτέρων.

Τέλος, επειδή σε τελική ανάλυση όλα κρίνονται και από το τι πετυχαίνει κάθε διοίκηση, οφείλω να καταθέσω την ανησυχία μου για την πορεία των ΕΛΠΕ το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς έχει αναστραφεί η θετική πορεία της τετραετίας 2015-1018 και συνεχίζεται η μείωση της κερδοφορίας.

Ακόμα και το 2021, με γνωστά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, παρά την ανάκαμψη που επήλθε, τα συγκρίσιμα EBIDTA και καθαρά κέρδη είναι μειωμένα. Μάλιστα στο εξάμηνο του 2021 είναι μειωμένη και η παραγωγή και οι πωλήσεις.

Η δεύτερη παρατήρηση μου σχετίζεται με τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου στην διύλιση και την εμπορία
Σε ότι αφορά στην διύλιση είναι ανησυχητική η μείωση το 1ο εξάμηνο του 2021 της παραγωγής και των πωλήσεων κατά 6% και 1% αντίστοιχα όταν η ανταγωνιστική Μοτορ Οιλ είχε αύξηση 17% και 13% αντίστοιχα.

Επίσης με απασχολεί η αποχώρηση των ΕΛΠΕ από τις ανακοινωθείσες παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αδυνατώ να αντιληφθώ ποιες είναι οι σκέψεις και στρατηγικές του ομίλου, δεδομένης της σημασίας των πιθανών κοιτασμάτων για την ελληνική οικονομία και στρατηγική θέση της Ελλάδας.

Τα ΕΛΠΕ δεν αποτελούν «μια ακόμα» επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία, συνεισφέρει αποφασιστικά στα δημόσια έσοδα, συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ευστάθεια της χώρας, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν είναι ένα «παιχνίδι» στα χέρια οποιουδήποτε επιχειρηματία. Οπότε η πολιτεία οφείλει να το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και με το βλέμμα στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Τα συμπεράσματα δικά σας

Γρηγόρης Στεργιούλης Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΠΕ

Σεπτέμβριος 2021».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:30

ΒΕΑ για αύξηση κατώτατου: Ανάσα για τους εργαζόμενους, επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις

16:23

Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 4,9 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες μέσω ομολογιακών εκδόσεων

16:05

Κλειστή σήμερα και την Δευτέρα η Wall Street

15:54

Σκάνδαλο ρωσικής επιρροής στο Ευρωκοινοβούλιο

15:48

Νετανιάχου: Συμφωνεί να στείλει ισραηλινές αντιπροσωπείες σε Αίγυπτο και Κατάρ για διαπραγματεύσεις

15:44

Παγκρήτια Τράπεζα: Νέο κατάστημα στην Τρίπολη - Ενισχύει το αποτύπωμα της στην Πελοπόννησο

15:40

Η Πιερία και οι κρυμμένοι θησαυροί της

15:29

ΑΑΔΕ - ΣΕΚ: Στην Αθήνα η διεθνής συνάντηση ΑP SMOKE της EUROPOL

15:24

Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

15:21

Αυγενάκης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσει Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων

15:12

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας μέσω των διεθνών διασυνδέσεων

15:06

ΕΒΕΑ - κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

15:04

Κατώτατος μισθός: 1,5 εκατ. οι ωφελούμενοι - Τα 13 επιδόματα που αυξάνονται και οι τριετίες

15:02

Η οδοντιατρική περίθαλψη κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης - Απογοητευτικά τα στοιχεία

14:56

Ανδρουλάκης: «Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μαξίμου» - Τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο για τις συνομιλίες τη νύχτα του δυστυχήματος

14:55

Ιntralot: Στα 129,5 εκατ. τα EBITDA το 2023 με ετήσια αύξηση 5,4%

14:52

Τουσκ: Ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος

14:47

«Τουρισμός για όλους»: Έως 8 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα

14:44

ΥΠΑ: Αυξημένη κατά 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

14:38

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

14:28

Σδούκου: Εντός Απριλίου οι πρώτες αποφάσεις για τις ΑΠΕ

14:23

Εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη της Huawei το 2023 με άνοδο 144%

14:17

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού του μετρό «Αγία Βαρβάρα» το Σάββατοκύριακο

14:07

Nusinersen: Δυνητικό Όφελος σε Βρέφη και Μικρά Παιδιά με μη Καλυπτόμενες Κλινικές Ανάγκες μετά τη Γονιδιακή Θεραπεία

14:06

Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου αλλά χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει

13:45

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία ψεύδεται ο Καραμανλής

13:33

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί τη «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

13:28

Η Ουκρανία χρειάζεται λιγότερα στρατεύματα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις

13:26

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων

13:24

Η Sony Pictures Television Ανακοινώνει Σπουδαία Συμφωνία με την ΕΡΤ για την Προβολή Αγαπημένου Κινηματογραφικού και Τηλεοπτικού Περιεχομένου