BACKSTORY

Backstory: Περί Ζαββού, τραπεζών και διαφάνειας στο Χρηματιστήριο…

01-09-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Λέτε να λύθηκαν τα προβλήματα των τραπεζών στο σύνολό τους; Μάλλον!!!! Αλλιώς δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κατάργηση του σχετικού χαρτοφυλακίου από την κυβέρνηση! Όπως και να 'χει ο απερχόμενος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός και αβγά έσπασε και δουλειά έκανε... Η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών είτε αρέσει είτε όχι, φέρει την υπογραφή του.

Κατόπιν τούτου θέματα τραπεζών θα ρυθμίζονται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα με τις πινελιές από το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί να μην ξεχνιόμαστε: Τραπεζικό χαρτοφυλάκιο υπάρχει!

Και θα 'χουν ενδιαφέρον και μάλιστα σημαντικό οι αναγγελίες της ΔΕΘ γύρω από το χρηματοπιστωτικό τομέα ιδιαίτερα αν επιφυλάσσουν φορολογικά κίνητρα. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι τα φορολογικά κίνητρα θα είναι… κανονικά και όχι αυτά που είδαμε επί κυβέρνησης Καραμανλή, όπου εξαφανίστηκε ο κλάδος ΑΕΕΧ από το Χρηματιστήριο προκειμένου οι τράπεζες να δείξουν συγχωνεύσεις για να κατεβάσουν τους φορολογικούς συντελεστές. Και αν η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές μόνο στις τράπεζες μπορεί να το κάνει άμεσα και χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις.

Και δε θα αναφερθώ στην «απώλεια» Αποστολάκη γιατί δεν τη θεωρώ σπουδαία... Όπως δε αποδείχθηκε, μόνον συναίνεση δεν θα προσέφερε η παρουσία του.

Μετά τον ανασχηματισμό η μάχη θα δοθεί στην επικούρηση και το ασφαλιστικό. Όπως και να 'χει τα θέματα δεν θα μας λείψουν.

Το νέο ασφαλιστικό είναι ίσως η μόνη ελπίδα οι νέοι να καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Πρόστιμα ύψους 170.600 ευρώ, συλλήψεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 27 επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) το Σάββατο 28/8.

Θέλω να πω πως πραγματικά δεν αποτελεί συγκλονιστική στατιστική.

Σε ό, τι αφορά τη Eurobank ξεχωρίζουμε τη νέα senior έκδοση που προγραμματίζεται έως το τέλος του έτους, όπως ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα εξαμήνου και πως η τράπεζα βλέπει διανομή μερίσματος.

Κατά τα λοιπά μας τελείωσε μετά και την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης και η ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President κλπ.) από το Χρηματιστήριο. Όχι βέβαια ότι πήρε και κανένας είδηση ότι υπήρχε χρηματιστηριακά ως εταιρεία τόσα χρόνια που ήταν εισηγμένη. Βέβαια τα ωραία λεφτά των επενδυτών στη δημόσια εγγραφή τα πήραν με το ερώτημα τι ακριβώς πήραν οι μικροεπενδυτές να πλανάται.

Όπως πλανάται το ερώτημα γενικότερα τι ακριβώς απολαμβάνουν οι μικροεπενδυτές τα τελευταία είκοσι χρόνια από το ελληνικό Χρηματιστήριο και η απάντηση βρίσκεται στην πλήρη απαξίωσή του. Στην απαξίωση βέβαια έχει συμβάλλει και η περίφημη νομοθεσία όπου μαθαίνουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου στα τέλη Σεπτεμβρίου και του τριμήνου αν θέλει η κάθε εισηγμένη εταιρία. Κοινώς αντί η διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών να αυξάνεται μειώνεται συνεχώς και οι επενδυτές πολλές φορές μαθαίνουν τα καλά μαντάτα με τον ίδιο τρόπο που τα πληροφορείται και ο απατημένος σύζυγος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:11

Ρεκόρ στον τουρισμό: Οι αλλαγές στη «γεωγραφία» του κλάδου και οι αστερίσκοι για την συνέχεια

13:09

Metlen: Αναθεωρεί τους στόχους για τα EBITDA του 2025 - Τι λέει για το 2026

13:07

EFSA για ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο στην ΕΕ

12:58

Θεοχάρης για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Εμείς δεν φοβόμαστε τον διάλογο

12:53

Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από την Ανεξάρτητη Αρχή για την Αγορά

12:38

O Τραμπ ανέβασε βίντεο που απεικονίζει τους Ομπάμα ως πιθήκους

12:36

Εθνική Τράπεζα: Στο 5,8% το επιτόκιο για το ομόλογο AT1 - Στα 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

12:36

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,4% στο εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο - Στα 3,55 δισ. ευρώ

12:35

Η bwin διακρίθηκε με 4 Ermis Awards για την καμπάνια «Γεννημένος δίπλα στη Θάλασσα»

12:18

Γερμανία: Αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο - Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

12:12

Αντιδρά μετά την προσγείωση στα 60.000 δολάρια το Bitcoin

12:00

Σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου πωλήθηκε σε δημοπρασία για 27,2 εκατ. δολάρια

11:45

Πυροβόλησαν Ρώσο αντιστράτηγο στη Μόσχα

11:31

Κικίλιας για ναυάγιο Χίου: Δεν προδικάζω την έρευνα - Θα υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας

11:21

Νέα διόρθωση στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες

11:11

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Άνοδος 4% για Orsted

11:07

Austriacard: Επιτυχής ολοκλήρωση έργου υψηλής σπουδαιότητας στην Αφρική

11:05

Εξάρχου: Η αναβάθμιση του Κάθετου Διαδρόμου εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια

10:51

Aegean Airlines: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχο 17,5 ευρώ από Alpha Finance - AXIA Research

10:49

ΙΝΚΑ: Ζητά επαναπροσδιορισμό των δανείων του νόμου Κατσέλη μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου

10:44

Τα Public ξεκίνησαν τις Χειμερινές Εκπτώσεις με μοναδικές τιμές και έμφαση στην ευελιξία πληρωμών

10:43

Stellantis: Αναμένει ζημίες 26 δισ. ευρώ - «Βουτιά» 23% της μετοχής

10:32

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση επιδιώκει ευκολότερες απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων

10:28

Θεοδωρικάκος: 290 εκατ. ευρώ σε 112 επενδύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

10:27

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ παρακολουθεί το ράλι του ευρώ αλλά δεν είναι κάτι «δραματικό»

10:13

Ο Τραμπ πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε σιδηροδρομικό σταθμό

10:05

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των μεταφορών: Πρόστιμο έως €40.000 ή κοινωφελής εργασία για φθορές σε ΜΜΜ

10:02

Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν - Ξεκίνησαν οι συνομιλίες

09:58

Γερμανία: Το αεροδρόμιο του Βερολίνου παραμένει κλειστό λόγω μαύρου πάγου

09:52

Υπόθεση ΓΣΕΕ: Δεσμεύτηκε η περιουσία γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ - Τι ψάχνουν οι αρχές