BACKSTORY

H απόφαση του ΤΧΣ για Alpha-Τα «σφυριά» σε βίλες-χρηματιστή

24-06-2021 | 07:27
Μοιράσου το

Καθώς η ΑΜΚ της Alpha Bank μπαίνει στην τελική της φάση (σήμερα είναι ουσιαστικά  η τελευταία ημέρα που οι μέτοχοι μπορούν να «κλειδώσουν» το ποσοστό με το οποίο θα μετέχουν στην δημόσια προσφορά της επόμενης εβδομάδας), το ερώτημα που τίθεται αφορά στη στάση που θα κρατήσουν οι κύριοι μέτοχοι της Τραπεζας. Και, καλά, ο Paulson φέρεται - μετά τις αρχικές γκρίνιες - έτοιμος να συμμετάσχει πλήρως, διατηρώντας το ποσοστό του. Η στάση του ΤΧΣ, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα αποεπένδυσης από τις τράπεζες και αλλαγής σελίδας στην οικονομία, φήμες στην αγορά θέλουν στελέχη του Ταμείου να υιοθετούν προσέγγιση… short term επενδυτή για την περίπτωση της Alpha Bank.

Σε αντίθεση με όσα αποφασίστηκαν στην περίπτωση της Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ συμμετείχε στην ΑΜΚ ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας μόλις με το 20% του ποσοστού του, η ιδέα είναι τώρα ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων για να συμμετάσχει πλήρως στην καθαρά αναπτυξιακή ΑΜΚ της Alpha Bank.

Το παράδοξο του συλλογισμού είναι ότι τα ίδια στελέχη που επιχειρηματολογούν υπέρ της πλήρους συμμετοχής στην ΑΜΚ της Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι βάσει των εντολών που έχουν, σχεδιάζουν να αποεπενδύσουν  από τις τράπεζες σε λίγους μήνες από σήμερα!

Η τελική απόφαση του ΔΣ του Ταμείου αναμένεται σήμερα…

Σύμφωνα με τη Citigroup ο τουρισμός είναι αυτός που θα στηρίξει την ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο. Για να δούμε.. Την ίδια στιγμή πάντως το ηλεκτρονικό σφυρί χτυπά για ξενοδοχεία φιλέτα στα νησιά και αλλού.  Δε συνάδουν αυτά τα δύο. Συγχρόνως, οι κλειστοί χώροι στα νησιά δεν ανοίγουν ακόμη. Επομένως τα βήματα στον τουρισμό ακολουθούν νωχελική πορεία. Ωστόσο στην Αθήνα οι τουρίστες όλο και πληθαίνουν τους συναντάς παντού.

Και μιας και πιάσαμε τα σφυριά και τα δρεπάνια, η Cepal πλειστηριάζει σήμερα ακίνητο και οικόπεδο της υπό εκκαθάριση ΑΕΠΕΥ Πεντεδέκα στο Χαλάνδρι με αρχική τιμή τα 690 χιλ. ευρώ. Τα παλιά πολύ παλιά τα χρόνια η συγκεκριμένη ΑΕΠΕΥ ήταν ένα από τα κραταιά μαγαζιά του χώρου.

Και για να ολοκληρώσουμε το δυσάρεστο αυτό θέμα.... αύριο πλειστηριάζεται βίλα στη Μύκονο του Σπύρου Παζαρόπουλου  με επισπεύδουσα την Polis Dania Designated Activity Company, εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της Citibank. Τιμή εκκίνησης 1 εκατ. ευρώ. Στις παρατηρήσεις του ηλεκτρονικού σφυριού λέει: Iσόγεια Οικοδομή με υπόγειο που αποτελείται από 4 κατοικίες 335 τμ περίπου με πισίνα.

Εντωμεταξύ στη διαβούλευση βγήκε χθες και ο Οργανισμός που θα μπορεί να διενεργεί sale and lease back για τις κατοικίες των ευάλωτων δανειοληπτών. Κάτι μου λέει πως δεν θα είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάζεις βιογραφικά μελών διοικητικών συμβουλίων σε εισηγμένες εταιρίες. Παράδειγμα η ΚΡΕ.ΚΑ όπου μέλος του ΔΣ είναι ο κ.  Πρόδρομος Προδρομίδης που γεννήθηκε το 1976 και είναι απόφοιτος τεχνικού λυκείου με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. Επιπλέον απασχολείται στην ΚΡΕ.ΚΑ από το 1998 στη μονάδα τυποποίησης. Βεβαίως θεωρείται  έμπειρο μέλος του ΔΣ της εταιρίας  καθώς συμμετέχει σε αυτό από το 2014. Και προφανώς καλύπτει τους κανόνες καταλληλότητας όπως αυτοί περιγράφονται στη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Περί ΔΣ ο λόγος και βλέπουμε να ανακύπτουν κάτι ζητήματα καταλληλότητας για νεοτοποθετημένο μέλος ΔΣ πολύ μεγάλης εισηγμένης. Από κάποιες διαρροές που φτάνουν στα αυτιά μας λέγεται ότι το μέλος ΔΣ είχε αδυναμία στα σούσι κατά την περίοδο της κυβερνητικής του θητείας. Ασφαλώς είναι δικαίωμα του κάθε ενός να τρέφεται με  ότι του αρέσει. Μάλιστα υπάρχει και η γνωστή ρήση: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ελπίζουμε ότι δεν χρέωνε τις δαπανηρές συνήθειες στο ελληνικό δημόσιο. Γιατί ήταν και σύνηθες στον πολυεθνικό οργανισμό από όπου προερχόταν, στα στελέχη να επιτρέπονται παρόμοιες δαπάνες. Ωστόσο σε ότι  αφορά το κέντρο διαρροής δεν είμαι έτοιμος να σας το πω με σιγουριά. Πάει κάπου το μυαλό μου αλλά δεν θέλω να πάρω ανθρώπους στον λαιμό μου…

Την Παρασκευή έχει προγραμματίσει ενημέρωση σε αναλυτές η Τεχνική Ολυμπιακή. Υποθέτω ότι δεν θα βγουν πάλι όλοι με απορίες όπως συμβαίνει στις τελευταίες ενημερώσεις της εταιρίας. Αν και πολύ αμφιβάλλω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.