ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κοινοτικά κονδύλια: Έρχεται η ημέρα της κρίσης - Το «λουκέτο» σε ταμεία και η σύνδεση κονδυλίων με μεταρρυθμίσεις

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-06-2025 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινοτικά κονδύλια: Έρχεται η ημέρα της κρίσης - Το «λουκέτο» σε ταμεία και η σύνδεση κονδυλίων με μεταρρυθμίσεις
Λιγότερος από ένας μήνας απομένει μέχρι την αρχική επίσημη παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-2034. Όπως φαίνεται και από τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η λογική της διανομής των κονδυλίων όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα αλλάζει δραστικά.

Λιγότερος από ένας μήνας απομένει μέχρι την αρχική επίσημη παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-2034. Όπως φαίνεται και από τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η λογική της διανομής των κονδυλίων όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα αλλάζει δραστικά.

Η κεντρικοποίηση των Ταμείων

Στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, η πλειοψηφία παραδοσιακών ταμείων οδηγείται σε λουκέτο. Ό,τι γνωρίζαμε σήμερα ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ταμείο Συνοχής ή ΕΚΤ+ αναμένεται να «κεντρικοποιηθεί». Η λογική των επιχειρησιακών προγραμμάτων φαίνεται να εγκαταλείπεται και πλέον τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαχειριστούν εθνικά ή περιφερειακά πλάνα.

Η ένταξη των περιφερειακών πλάνων στο νέο σχεδιασμό ενδεχομένων να «χρυσώνει το χάπι» στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και στην ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση αλλά το νέο πλαίσιο σε καμία περίπτωση δε θα θυμίζει το παλιό. Στα νέα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, οι εκταμιεύσεις θα συνοδεύονται από την επίτευξη προβλεπόμενων στόχων και μεταρρυθμίσεων. Αυτό μπορεί να φαίνεται οικείο αν αναλογιστεί κάποιος το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί όμως να αντιληφθεί και τις τεράστιες προκλήσεις που ενέχει η σταθερή διασύνδεση χρηματοδότησης με έργα και μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία χρονιά της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης π.χ. προβληματίζει τα περισσότερα κράτη μέλη που ήδη επιχειρούν -θα το πράξουν για ακόμη μία φορά και στο τέλος του χρόνου- να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους πλάνα. Για την Ελλάδα π.χ. η τελευταία χρονιά του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται περίπου με το 25% των πόρων που της αναλογούν.

Ανθρώπινο δυναμικό

Επίσης -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- το πλαίσιο του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού επιφέρει αναπόφευκτα δραστικές αλλαγές σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και στις Βρυξέλλες αλλά και στα κράτη – μέλη. Η κατάρτιση και κυρίως η εκτέλεση των εθνικών και περιφερειακών πλάνων προϋποθέτει δραστική αναπροσαρμογή του τρόπου με τον οποίο τα αρμόδια στελέχη έως σήμερα σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής διακυβέρνησης εργάζονται. Καλούνται να προσαρμοστούν αναλόγως και ταχύτατα. Στην περίπτωση της Ελλάδας -η οποία δε φημίζεται για τη δεινότητα της δημόσιας διοίκησής της- η αλλαγή αυτή αναπόφευκτα θα προκαλέσει εντονότερους πονοκεφάλους και πολιτικές αντιπαραθέσεις σε διάφορα επίπεδα από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:47

Καύσιμα: Τι τιμές να περιμένουν οι καταναλωτές το 2026 – Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς

16:46

Μακρόν: Οι κυρώσεις πλήττουν την ρωσική οικονομία

16:42

ΕΤΑΔ: Σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης για το Δημαρχείο

16:35

Ιαπωνία: Σεισμός 7,2 Ρίχτερ ανοικτά της Ιαπωνίας - Προειδοποίηση για τσουνάμι

16:35

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Το deal Ελλάδας-ΗΠΑ αναδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

16:31

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Mediterranean Partnership of Securities Regulators

16:28

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ιερουσαλήμ

16:22

Κεφαλογιάννης για δωρεά του Kaizen Foundation: Επενδύουμε στην πρόληψη, την τεχνολογία και την πρώιμη ανίχνευση

16:17

Δεν εγκαταλείπει η Paramount: Εχθρική πρόταση εξαγοράς για Warner Bros παρά το deal με Netflix

16:16

Η CrediaBank “Shipping Financier of the Year” στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards

16:12

Wall Street: O κλάδος που εκτοξεύεται λόγω του «AI boom»

16:10

Πακέτα για το 2,26% της Optima Bank

16:05

Πώς να διαχειριστείς το σάκχαρό σου αν έφαγες πολλή ζάχαρη την προηγούμενη μέρα

16:03

Scope Ratings: Αρνητικό το μεσοπρόθεσμο παγκόσμιο outlook - Θετικές εκτιμήσεις για Ελλάδα

15:55

Όταν το οικονομικό όφελος συναντά την περιβαλλοντική ευθύνη

15:54

Βρυξέλλες: Συγκρατημένη υποδοχή στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ

15:53

Μουσείο του Λούβρου: Συνδικάτα καλούν σε «επαναλαμβανόμενη απεργία» τους εργαζομένους

15:43

Πτήση MH370 της Malaysia Airlines: Δικαστήριο του Πεκίνο δίνει εντολή για αποζημιώσεις

15:29

Λιβάνιος: Σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2026 ο νέος Κώδικας της αυτοδιοίκησης

15:25

Εγκαίνια του νέου καταστήματος My market στην Καλλιθέα

15:24

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Πώς η τεχνολογία γίνεται εργαλείο καθημερινής αυτονομίας

15:19

Θεοδωρικάκος: Νέες θετικές προοπτικές για την Ελλάδα από την ενδυνάμωση της σχέσης με ΗΠΑ

15:15

ΡΑΑΕΥ: Συμμετοχή στο 17ο Στρογγυλό Τραπέζι Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ

15:11

Το νέο δώρο των γιορτών; Bitcoin κάτω από το δέντρο

15:09

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης υγείας που η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο

14:54

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Roland Lescure

14:53

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Αρχιεπισκόπου Αμερικής

14:49

Χριστούγεννα στα Τρίκαλα: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

14:48

YΠΕΘΟ για Κασσελάκη: Ακόμη ένας «μαθητευόμενος μάγος» με υπεραπλουστεύσεις σε σύνθετα ζητήματα

14:39

Ουκρανία: Οι ρωσικές απαιτήσεις για το εδαφικό το «πιο προβληματικό» σημείο των διαπραγματεύσεων