ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

Γιάννης Παπαγεωργίου
29-04-2025 | 15:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

Ποτέ στο παρελθόν δε θυμάμαι πολυπλοκότερη μεταβατική περίοδο εντός της ΕΕ. Οι «πολυκρίσεις» έως σήμερα είχαν μία βασική αιτία: τη σταθερότητα του ευρώ, την υγεία των πολιτών, συγκεκριμένους πολέμους μακριά ή κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση διαμόρφωνε ή και δημιουργούσε κάποιο νέο εργαλείο (ή θεσμό) για να ανταποκριθεί. Και εν τέλει το κατόρθωνε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι αιτίες των κρίσεων είναι πολλαπλές και η έντασή τους μεταβάλλεται έως και σε καθημερινή βάση. Και όλες μαζί «χτυπάνε» στην επίμαχη συζήτηση για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αμυντικές δαπάνες, ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα, εμπορικές συμφωνίες / δασμοί, κονδύλια ανάπτυξης, κονδύλια συνοχής… όλες οι προτεραιότητες απεικονίζονται στην προσπάθεια της Ένωσης να καλύψει κάθε ανάγκη, χωρίς η ίδια να έχει προχωρήσει στην οικονομική της ολοκλήρωση, και προφανώς χωρίς να αποτελεί ένα κράτος με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Πού βρισκόμαστε τώρα: Η τριπλή αναθεώρηση

Κατ’ αρχάς, ας έχουμε μία εικόνα της στιγμής και επί του πρακτέου. Στην παρούσα φάση, τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν (ή το έχουν ήδη κάνει) τρεις βασικές αναθεωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

-τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα (προϋπολογισμοί τετραετίας) στα οποία καλούνται να ενσωματώσουν την εθνική ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
-τα εθνικά πλάνα ανάκαμψης, με την τρέχουσα αναθεώρηση να είναι και η πλέον κρίσιμη καθώς βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος (η συμφωνία στα αναθεωρημένα πλάνα αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών ώστε να μπορούν να υποβάλουν τα επόμενα αιτήματα εκταμίευσης)
-την ενδιάμεση αναθεώρηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη συνοχή, με εκκρεμείς ακόμα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που (σύντομα) θα ανακοινώσει η Επιτροπή

Και τα δυσκολότερα έρχονται

Όλα τα παραπάνω προχωρούν σε -εν πολλοίς- διαμορφωμένο πλαίσιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τον πρώτο και το βασικότερο ρόλο. Επίσης, οι τρέχουσες διαδικασίες επικαλούνται «έκτακτες περιστάσεις» και οι διαβουλεύσεις εντός οργάνων (με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου) είναι περιορισμένες ή δεν απαιτούνται καν. Εύλογο θα πει κανείς έως ένα σημείο. Και γενικώς, θα συμφωνήσουμε. Αρκεί αυτό το σημείο να είναι ευδιάκριτο και όχι ιδιαιτέρως ευμετάβλητο. Μπορεί δηλαδή η αναθεώρηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών ή οι ενδιάμεσες αναθεωρήσεις των εθνικών πλάνων ανάκαμψης και των διαρθρωτικών προγραμμάτων δικαιολογημένα να έχουν επιτακτικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν αποτελεί λύση για… πάσαν νόσον. Και σίγουρα δεν θα αποτελεί επιλογή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό (2028-34).

Στη διαπραγμάτευση αυτή, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουν συγκεκριμένους ρόλους στους οποίους δε χωρά διαπραγματευτική «ευελιξία». Και εδώ αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα. Η Επιτροπή, με δεδομένες τις δυσκολίες του εγχειρήματος «θέλουμε τα πάντα με τον ίδιο προϋπολογισμό», δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ούτε αναφορικά με τις προδιαγραφές του επερχόμενου «ενιαίου εθνικού πλάνου» ούτε για τη νέα διαχείριση των διαρθρωτικών πόρων της συνοχής. Την ίδια ώρα, «διακομματικά», το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαπραγματευτική του θέση απορρίπτοντας την ιδέα του «ενός πλάνου» ανά κράτος μέλος. Και διαθέτει σημαντικά επιχειρήματα για να την υποστηρίξει. Απομένει να φανεί αν είναι και ικανά.

Οι επίσημες προτάσεις της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής αναμένονται τον Ιούλιο. Θα ακολουθήσει… η περίοδος των θερινών διακοπών για να «κάτσει η σκόνη» που αναπόφευκτα θα σηκωθεί έντονα. Και από τον Σεπτέμβριο, μία νέα διαπραγματευτική πραγματικότητα θα εξελιχθεί μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών. Πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση αυτή, σε τι προϋπολογισμό και με ποιες νέες (πιο ευέλικτες) διαδικασίες εκτέλεσής του, ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων. Γνωρίζουμε πιθανότατα το πότε: Στο τέλος του 2027, επί ελληνικής προεδρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν άλλον έναν άνθρωπο στη Μινεάπολη, λέει ο κυβερνήτης της Μινεσότα

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ

14:02

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με ΜΚΟ

13:48

Διευκρινίσεις ΔΕΔΔΗΕ για το έργο υπογειοποίησης στον Υμηττό μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

13:35

Ποιο ελληνικό νησί είναι στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2026

13:27

LNG: Κυρίαρχο καύσιμο μετάβασης στη ναυτιλία - Επενδύσεις άνω των 150 δισ. δολαρίων σε 10 χρόνια

13:14

H ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα «ακτινογραφία» της αγοράς τυχερών παιγνίων

12:59

Αφγανιστάν: Εξήντα ένας νεκροί σε τρεις ημέρες λόγω της κακοκαιρίας

12:45

Λιβύη: 25ετές deal με TotalEnergies και ConocoPhilips για πετρελαϊκές επενδύσεις άνω των 20 δισ.