ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

Γιάννης Παπαγεωργίου
29-04-2025 | 15:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

Ποτέ στο παρελθόν δε θυμάμαι πολυπλοκότερη μεταβατική περίοδο εντός της ΕΕ. Οι «πολυκρίσεις» έως σήμερα είχαν μία βασική αιτία: τη σταθερότητα του ευρώ, την υγεία των πολιτών, συγκεκριμένους πολέμους μακριά ή κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση διαμόρφωνε ή και δημιουργούσε κάποιο νέο εργαλείο (ή θεσμό) για να ανταποκριθεί. Και εν τέλει το κατόρθωνε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι αιτίες των κρίσεων είναι πολλαπλές και η έντασή τους μεταβάλλεται έως και σε καθημερινή βάση. Και όλες μαζί «χτυπάνε» στην επίμαχη συζήτηση για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αμυντικές δαπάνες, ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα, εμπορικές συμφωνίες / δασμοί, κονδύλια ανάπτυξης, κονδύλια συνοχής… όλες οι προτεραιότητες απεικονίζονται στην προσπάθεια της Ένωσης να καλύψει κάθε ανάγκη, χωρίς η ίδια να έχει προχωρήσει στην οικονομική της ολοκλήρωση, και προφανώς χωρίς να αποτελεί ένα κράτος με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Πού βρισκόμαστε τώρα: Η τριπλή αναθεώρηση

Κατ’ αρχάς, ας έχουμε μία εικόνα της στιγμής και επί του πρακτέου. Στην παρούσα φάση, τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν (ή το έχουν ήδη κάνει) τρεις βασικές αναθεωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

-τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα (προϋπολογισμοί τετραετίας) στα οποία καλούνται να ενσωματώσουν την εθνική ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
-τα εθνικά πλάνα ανάκαμψης, με την τρέχουσα αναθεώρηση να είναι και η πλέον κρίσιμη καθώς βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος (η συμφωνία στα αναθεωρημένα πλάνα αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών ώστε να μπορούν να υποβάλουν τα επόμενα αιτήματα εκταμίευσης)
-την ενδιάμεση αναθεώρηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη συνοχή, με εκκρεμείς ακόμα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που (σύντομα) θα ανακοινώσει η Επιτροπή

Και τα δυσκολότερα έρχονται

Όλα τα παραπάνω προχωρούν σε -εν πολλοίς- διαμορφωμένο πλαίσιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τον πρώτο και το βασικότερο ρόλο. Επίσης, οι τρέχουσες διαδικασίες επικαλούνται «έκτακτες περιστάσεις» και οι διαβουλεύσεις εντός οργάνων (με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου) είναι περιορισμένες ή δεν απαιτούνται καν. Εύλογο θα πει κανείς έως ένα σημείο. Και γενικώς, θα συμφωνήσουμε. Αρκεί αυτό το σημείο να είναι ευδιάκριτο και όχι ιδιαιτέρως ευμετάβλητο. Μπορεί δηλαδή η αναθεώρηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών ή οι ενδιάμεσες αναθεωρήσεις των εθνικών πλάνων ανάκαμψης και των διαρθρωτικών προγραμμάτων δικαιολογημένα να έχουν επιτακτικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν αποτελεί λύση για… πάσαν νόσον. Και σίγουρα δεν θα αποτελεί επιλογή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό (2028-34).

Στη διαπραγμάτευση αυτή, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουν συγκεκριμένους ρόλους στους οποίους δε χωρά διαπραγματευτική «ευελιξία». Και εδώ αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα. Η Επιτροπή, με δεδομένες τις δυσκολίες του εγχειρήματος «θέλουμε τα πάντα με τον ίδιο προϋπολογισμό», δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ούτε αναφορικά με τις προδιαγραφές του επερχόμενου «ενιαίου εθνικού πλάνου» ούτε για τη νέα διαχείριση των διαρθρωτικών πόρων της συνοχής. Την ίδια ώρα, «διακομματικά», το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαπραγματευτική του θέση απορρίπτοντας την ιδέα του «ενός πλάνου» ανά κράτος μέλος. Και διαθέτει σημαντικά επιχειρήματα για να την υποστηρίξει. Απομένει να φανεί αν είναι και ικανά.

Οι επίσημες προτάσεις της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής αναμένονται τον Ιούλιο. Θα ακολουθήσει… η περίοδος των θερινών διακοπών για να «κάτσει η σκόνη» που αναπόφευκτα θα σηκωθεί έντονα. Και από τον Σεπτέμβριο, μία νέα διαπραγματευτική πραγματικότητα θα εξελιχθεί μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών. Πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση αυτή, σε τι προϋπολογισμό και με ποιες νέες (πιο ευέλικτες) διαδικασίες εκτέλεσής του, ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων. Γνωρίζουμε πιθανότατα το πότε: Στο τέλος του 2027, επί ελληνικής προεδρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:14

Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών - Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας

09:10

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων οι εταιρείες πληροφορικής

09:02

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

08:56

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα»

08:33

Το σχέδιο της Κομισιόν για το ενεργειακό σοκ από τη Μέση Ανατολή

08:23

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν «μικρή παράκαμψη»

08:19

Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: «Θετικός ο αντίκτυπος μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη»

08:18

Μεξικό: Η PEMEX παραδέχτηκε πως αυτή ευθύνεται για εκτεταμένη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

08:07

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

08:05

Οι δουλειές με τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα

08:01

Ακίνητα: Πού φτάνουν οι τιμές στην Θεσσαλονίκη - Οι 3 καταλυτικοί παράγοντες

07:55

Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της ΑΑΔΕ - Πάνω από 194.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους

07:41

Εκκινεί (επιτέλους) το logistics project των 325 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο (Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ);

07:39

Καστρίσιος (ThermicSol): Η «δύναμη» του Made in Greece στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το στοίχημα των εξαγωγών

07:35

Premia: Έρχονται νέες επενδύσεις σε τουρισμό, φοιτητικές εστίες - Στόχος η προσέλκυση νέων μετόχων

07:34

Καύσιμα: Η αγορά «γράφει» αύξηση στη ζήτηση, αλλά φοβάται για ακριβό καλοκαίρι

07:29

Γερμανική «σφραγίδα» για την «αναγέννηση» των Σιδηρόδρομων Ελλάδας και την προώθηση επενδύσεων 13 δισ.

07:26

Αεροπορικά καύσιμα: Πόσο κοντά είναι οι ακυρώσεις πτήσεων

07:16

Ποια μέτρα στήριξης φέρνει το υπερπλεόνασμα του 2025 - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

07:15

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, οι εκλογές και οι επαφές του Αλέξη στο Παρίσι

07:07

Μπορεί και πάνω από 5% - Ακραία αβεβαιότητα - Προώθηση εξαγορών και συγχωνεύσεων

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent

22:32

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ