ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

Γιάννης Παπαγεωργίου
29-04-2025 | 15:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ποτέ στο παρελθόν δε θυμάμαι πολυπλοκότερη μεταβατική περίοδο εντός της ΕΕ. Οι «πολυκρίσεις» έως σήμερα είχαν μία βασική αιτία: τη σταθερότητα του ευρώ, την υγεία των πολιτών, συγκεκριμένους πολέμους μακριά ή κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση διαμόρφωνε ή και δημιουργούσε κάποιο νέο εργαλείο (ή θεσμό) για να ανταποκριθεί. Και εν τέλει το κατόρθωνε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι αιτίες των κρίσεων είναι πολλαπλές και η έντασή τους μεταβάλλεται έως και σε καθημερινή βάση. Και όλες μαζί «χτυπάνε» στην επίμαχη συζήτηση για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αμυντικές δαπάνες, ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα, εμπορικές συμφωνίες / δασμοί, κονδύλια ανάπτυξης, κονδύλια συνοχής… όλες οι προτεραιότητες απεικονίζονται στην προσπάθεια της Ένωσης να καλύψει κάθε ανάγκη, χωρίς η ίδια να έχει προχωρήσει στην οικονομική της ολοκλήρωση, και προφανώς χωρίς να αποτελεί ένα κράτος με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Πού βρισκόμαστε τώρα: Η τριπλή αναθεώρηση

Κατ’ αρχάς, ας έχουμε μία εικόνα της στιγμής και επί του πρακτέου. Στην παρούσα φάση, τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν (ή το έχουν ήδη κάνει) τρεις βασικές αναθεωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

-τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα (προϋπολογισμοί τετραετίας) στα οποία καλούνται να ενσωματώσουν την εθνική ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
-τα εθνικά πλάνα ανάκαμψης, με την τρέχουσα αναθεώρηση να είναι και η πλέον κρίσιμη καθώς βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος (η συμφωνία στα αναθεωρημένα πλάνα αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών ώστε να μπορούν να υποβάλουν τα επόμενα αιτήματα εκταμίευσης)
-την ενδιάμεση αναθεώρηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη συνοχή, με εκκρεμείς ακόμα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που (σύντομα) θα ανακοινώσει η Επιτροπή

Και τα δυσκολότερα έρχονται

Όλα τα παραπάνω προχωρούν σε -εν πολλοίς- διαμορφωμένο πλαίσιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τον πρώτο και το βασικότερο ρόλο. Επίσης, οι τρέχουσες διαδικασίες επικαλούνται «έκτακτες περιστάσεις» και οι διαβουλεύσεις εντός οργάνων (με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου) είναι περιορισμένες ή δεν απαιτούνται καν. Εύλογο θα πει κανείς έως ένα σημείο. Και γενικώς, θα συμφωνήσουμε. Αρκεί αυτό το σημείο να είναι ευδιάκριτο και όχι ιδιαιτέρως ευμετάβλητο. Μπορεί δηλαδή η αναθεώρηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών ή οι ενδιάμεσες αναθεωρήσεις των εθνικών πλάνων ανάκαμψης και των διαρθρωτικών προγραμμάτων δικαιολογημένα να έχουν επιτακτικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν αποτελεί λύση για… πάσαν νόσον. Και σίγουρα δεν θα αποτελεί επιλογή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό (2028-34).

Στη διαπραγμάτευση αυτή, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουν συγκεκριμένους ρόλους στους οποίους δε χωρά διαπραγματευτική «ευελιξία». Και εδώ αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα. Η Επιτροπή, με δεδομένες τις δυσκολίες του εγχειρήματος «θέλουμε τα πάντα με τον ίδιο προϋπολογισμό», δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ούτε αναφορικά με τις προδιαγραφές του επερχόμενου «ενιαίου εθνικού πλάνου» ούτε για τη νέα διαχείριση των διαρθρωτικών πόρων της συνοχής. Την ίδια ώρα, «διακομματικά», το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαπραγματευτική του θέση απορρίπτοντας την ιδέα του «ενός πλάνου» ανά κράτος μέλος. Και διαθέτει σημαντικά επιχειρήματα για να την υποστηρίξει. Απομένει να φανεί αν είναι και ικανά.

Οι επίσημες προτάσεις της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής αναμένονται τον Ιούλιο. Θα ακολουθήσει… η περίοδος των θερινών διακοπών για να «κάτσει η σκόνη» που αναπόφευκτα θα σηκωθεί έντονα. Και από τον Σεπτέμβριο, μία νέα διαπραγματευτική πραγματικότητα θα εξελιχθεί μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών. Πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση αυτή, σε τι προϋπολογισμό και με ποιες νέες (πιο ευέλικτες) διαδικασίες εκτέλεσής του, ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων. Γνωρίζουμε πιθανότατα το πότε: Στο τέλος του 2027, επί ελληνικής προεδρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:54

Χρηματιστήριο: Άλμα τζίρου και εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη

17:43

Κυρανάκης: Στις κάλπες του 2027 το μήνυμα μας για μία ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα

17:35

Οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι της SpaceX - Η σχέση τους με τον Έλον Μασκ

17:22

Τζιτζικώστας: Κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ ο κάθετος διάδρομος Ελλάδα- Βουλγαρία- Ρουμανία

17:16

Ανελκυστήρες: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την απογραφή - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση

17:10

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση δυο νέων αθλητικών υποδομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17:02

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 26 Ιουνίου

16:50

Αγροτικές επιδοτήσεις: Τι σημαίνει κάθε μέρα καθυστέρησης για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026;

16:42

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

16:37

Όφελος 714 εκατ. ευρώ για καταναλωτές και οικονομία από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

16:26

Κατσαφάδος: Επιτάχυνση της Κρατικής Αρωγής στη Θεσσαλία - Διπλασιασμός ρυθμού αποζημιώσεων για τον Daniel

16:14

Κλειστή η Wall Street λόγω Juneteenth

16:13

Πανελλήνιες 2026: Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

16:05

Το κοινό τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

16:02

Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός

15:59

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Με τη δημιουργία του ΤΕΑ–ΕΤΕ η ασφάλιση του προσωπικού μπαίνει σε νέα εποχή

15:46

Μετρό Αθήνας: 149,5 εκατ. για την αναβάθμιση συρμών και εγκατάσταση κλιματιστικών

15:33

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ματαίωσε επίσκεψη στις ΗΠΑ λόγω των δηλώσεων Τραμπ για Μελόνι

15:32

Πώς διασώζεται η 1η κατοικία από πλειστηριασμό: O φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

15:19

Η Χεζμπολάχ λέει ότι οι μαχητές της «θα υπερασπιστούν τη γη και τον λαό τους»

15:14

Πάνω από 20.000 απομιμητικά προϊόντα κατασχέθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο

15:13

Γαλλία: Καύσωνας σε 53 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας

15:01

Οι καλύτερες παραλίες στην Κάρπαθο

15:00

Νετανιάχου: «Ο στρατός θα παραμείνει στο Λίβανο για όσο χρειαστεί»

14:49

Κλείνει η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης λόγω εργασιών για το Flyover

14:34

Στενά του Ορμούζ: Η ιρανική Αρχή ανακοίνωσε τους όρους για χορήγηση αδειών διέλευσης

14:32

Η Νορβηγία θα ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία

14:24

SERKOS Island: Το καλοκαιρινό luxury destination στην καρδιά της Πάρου

14:17

Ο «Βασιλιάς του Βορρά»: Ποιος είναι ο Άντι Μπέρναμ που θέλει να εκθρονίσει τον Στάρμερ

14:15

Πόσιμο νερό: Στις 12 χώρες με σοβαρές απώλειες η Ελλάδα, αλλά με πρόοδο στην ποιότητα